Indijske domaćice drže 11% svetskog zlata, prevazilazeći kobinovane rezerve SAD, MMF, Švajcarske i Nemačke.
A jel kupujete vi ženama zlato?
Ma ženama, sebi valjda pre nego njima?!!
Slučajno sam bio u Indiji a i živim na Tajalndu gde je sistem oko kupovine i prodaje zlata sličan tako da evo zašto je kupvina ovog plemenitog metala u ovim zemljama vrlo popularna...nema veze sa primitivlukom i nije mi jasno zašto se isti sistem nije primio i u Srbiji, ne zbog toga što smo mi manji ganci od njih, nego što i kod nas poverenje u banke i u sopstvenu valutu nije baš na nekom visokom nivou kao i kod njih. Mada sada kako hrlimo u "Evropske integracije" u kojima nas uče da verujemo bankama i samo se zadužujemo i uzimamo kredite kod njih bez brige, pa će nam se to i pozlatiti, možda i razumem.
Pričam sada konkretno o Tajlandu, znači ovde se težina zlata meri u bahtu, ne pomešati sa njihovom valutom koja je takodje baht! 1 baht zlata je težak oko 15 grama, tačnije 15,244 grama i Thai standard zlata je 23 karata, odnosno 96,5% čistoće. Cena zlata se menja na dnevnoj bazi i nju odredjuje Tajalndska berza zlata koja cenu zasniva na internacionalnoj ceni zlata koja naravno isto varira svakodnevno. Cena zlata u Tajlandu je transparentna i ti svakog trenutka, ako te to zanima, znaš kolika je cena jer je ona izlošena svugde, kao otrpilike cena valute kod nas u menjačnicama. Kao što tamo svako zna koliki je danas Evro tako ovde svako zna kolika je cena zlata danas dok za evre i dolare pet para ne daju. Osim tajlandjanki kojima "boyfrendi" iz inozemstva šalju doznake.
Konkretan primer, danasnja cena zlata ovde je 1.320 evra za jedan baht, znači 15 grama dok je cena u isto vreme prošle godine bila 1.030 evra, znači razlika je nekih 27-28%. Za 1 baht zlata koje sam kupio 6.marta 2024 za cenu od 1030 evra ja danas u istoj ili bilo kojoj drugoj prodavnici dobijam 1320 evra, nema laži nema prevare. Ne gubim ni cent. Za isto to vreme da sam u Evropi u prodavnici kupio neko zlato od tamošnjih 14 ili u najboljem slučaju 18 karata prosle godine za 1000 evra pitanje je da li bih danas, i pored skoka cene zlata, dobio 600-700 evra da idem da ga prodam? Čisto sumnjam. A kamo li 1300 evra!
Znači ovde i Indiji je zlato investicija sa kamaticom boljom nego u bilo kojoj banci dok je u Evropi zlato samo teret na vratu, bukvalno ako nosiš kajlu.
To je to uprošćeno za razumevanje, sad ima tu puno caka, ovo gore važi samo za zlatne štanglice, ako si kupio prsten od jednog bahta pa si sa njime u teretani radio bench, pa se on izgulio i iskrivio nećeš da dobiješ tu vrednost, meriće ga ga pa kolko je izguljen, pa koliko je iskrivljen, pa koliko se sija ali je u svakom slučaju u svakom trenutku taj tvoj prsten na ruci tvrda valuta i ako ti zatrebaju pare samo udjes u prodavnicu i ako ne izadjes sa 1300 evra izaći ćeš sigurno sa 1200 ako ne i više, zavisno kako se cenjkaš i koliko si dosadan.
Na stranu što zlato ovde ima i sentimentalnu vrednost, na primer kada kupuješ ženu njeni roditelji žele "sin sod' isključivo u obliku žutog, ne zanima ih ništa drugo. Naravno to će na kraju uvek završiti nazad kod ćerke a valjda svaka poštena domaćica želi da ima uspomenu kad je gazda muž kupio?