Kupovina privatnog ostrva i kreiranje male zajednice bez tehnologija i novca

ekvador7

Obećava
Poruka
91
Iako tema nije direktno vezana za teoriju zavere, napravljena je zbog istih odnosno saznanja o istim, ali i verujem da ovaj podforum okuplja nekoga ko mozda slicno razmislja, mada svakako je zanimljivo sto na ovom forumu obitavaju oni koji ismejavaju sve nista ne veruju ali imaju potrebu da kazu i budu ovde.

Uglavnom, i zbog tehnologija i zbog samog novca ideja je da se kupi privatno ostrvo, gde bi osnivaci i vlasnici bili recimo 100 porodica. Taj broj 100 je proizvoljan, posto recimo ako jedna porodica proda nekretnine od 200.000 e , da bi takvih 100 bilo dovoljno za kupovinu ostrva i za pravljenje kuca i materijala za samoodrzivost .Zanimaju me pravno tehnicki socijalni aspekti ove ideje .
Zasto ostrvo ? Izolovano je, svakako i priroda i more i okruzenje je lepo, ali i zbog nekih drugih stvari je dobro da bude "odvojeno"
Recimo imali bi javni bioskop, od muzike gramofone i radio, ali kompjuteri i tehnologija bi eventualno bili samo u sluzbi zdravstva .
Javna kuhinja, radili bi stocarstvo, poljoprivredu, ribarstvo, zajednica kao od pre ne znam 200 godina, sa nekim primesama novijih stvari. Nema novca, raspodela rada je u sluzbi ishrane, zdravstva i skolovanja .
Koliko je ovo nesto mastarija i utopija a koliko realna stvar odnosno koliko ljudi bi zelelo to da uradi?
Ono sto vidim kao potencijalni problem je recimo sta ako neko od tih 100 vlasnika ili njihovih porodica odluci da promeni nesto, imamo primere recimo i sada stambenih zgrada gde postoje jasni uslovi zivota, mada ne znam sa pravne strane koliko je odrzivo ako neko od suvlasnika odluci recimo da promeni te fundamentalne stvari .Svakako ne bi bila neka sekta, svako ko zeli moze da ode, ali ne znam da li bi te glavne ideje mogli da sacuvamo od eventualne promene misljenja nekog od suvlasnika .....

imas problem dopremanja stvari i namirnica i placanja istih.
od cega bi ziveli?
mozete da zivite od hrane koju uzgajate na ostrvu ali potrebno je vise od toga.. ne mozes sve proizvesti na ostrvu
a sve se to doprema skupim prevozom.
onda kako bi isli i dolazili sa ostrva?
znaci potrebno je imati odredjen broj barem brodica
onda ti broidici idu na gorivo, potrebne su ti pare za gorivo.

sobzirom da je ostrvo malo ti nermas kapacitet da prozvedes toliko stvari za svoje potrebe + za prodaju da bi imao pare za druge velike troskove.

kad rece zdravlje..kako bi ste se lecili?
znaci opet prevoz do kopna na preglede..ok mozete imati lokalnog doktora ali bilo koji mal oozbiljniji pregled mora da ide na kopno..

kazes bioskop.. a sta bi pustao u njemu?
znas koliko kostaju prava za pustanje bilo kog filma?
zaista mislis da bi vam filmske kompanije pustile da javno piratizujete njihove sadrzaje?

intenret?
akako bi dosao do njega?
znaci potrebna je skupa oprema za hvatanje internata i pare za odrzavanje istog

ima toga jos ali je i ovo dovoljno.

da je to tako jednostavno svi bi uzimali ostrva.

sve sta si zamilio je samo mastarija.

Iako tema nije direktno vezana za teoriju zavere, napravljena je zbog istih odnosno saznanja o istim, ali i verujem da ovaj podforum okuplja nekoga ko mozda slicno razmislja, mada svakako je zanimljivo sto na ovom forumu obitavaju oni koji ismejavaju sve nista ne veruju ali imaju potrebu da kazu i budu ovde.

Uglavnom, i zbog tehnologija i zbog samog novca ideja je da se kupi privatno ostrvo, gde bi osnivaci i vlasnici bili recimo 100 porodica. Taj broj 100 je proizvoljan, posto recimo ako jedna porodica proda nekretnine od 200.000 e , da bi takvih 100 bilo dovoljno za kupovinu ostrva i za pravljenje kuca i materijala za samoodrzivost .Zanimaju me pravno tehnicki socijalni aspekti ove ideje .
Zasto ostrvo ? Izolovano je, svakako i priroda i more i okruzenje je lepo, ali i zbog nekih drugih stvari je dobro da bude "odvojeno"
Recimo imali bi javni bioskop, od muzike gramofone i radio, ali kompjuteri i tehnologija bi eventualno bili samo u sluzbi zdravstva .
Javna kuhinja, radili bi stocarstvo, poljoprivredu, ribarstvo, zajednica kao od pre ne znam 200 godina, sa nekim primesama novijih stvari. Nema novca, raspodela rada je u sluzbi ishrane, zdravstva i skolovanja .
Koliko je ovo nesto mastarija i utopija a koliko realna stvar odnosno koliko ljudi bi zelelo to da uradi?
Ono sto vidim kao potencijalni problem je recimo sta ako neko od tih 100 vlasnika ili njihovih porodica odluci da promeni nesto, imamo primere recimo i sada stambenih zgrada gde postoje jasni uslovi zivota, mada ne znam sa pravne strane koliko je odrzivo ako neko od suvlasnika odluci recimo da promeni te fundamentalne stvari .Svakako ne bi bila neka sekta, svako ko zeli moze da ode, ali ne znam da li bi te glavne ideje mogli da sacuvamo od eventualne promene misljenja nekog od suvlasnika .....
nivo mora se konstantno dize. bilo bi bolje da je to neku vulkansko ostrvo, a ne ade po dunavu

Imas primer Sentinela, gde ljudi zive izolovano bez ikakvog novca, a svakako do juce nije bilo nista od novca pa su ljudi normalno ziveli po ostrvima.
Svakako bi bilo samoodrzivo , od stocarstva ribolova do onih stvari sto mogu da se uzgajaju

Ona opaska u vezi autorskih prava je zanimljiva, svakako bi piratski gledali sve posto niko osim nas to ne bi ni znao ni video, izolovana smo zajednica negde na okeanu .

Poslednja izmena:

Gde god postoje dva coveka, jedan oce da vlada nad drugim.........tako da bi se par minuta kasnije na tvoje ostrvo vec znalo da je presednik ostrva crnogorac, potpresednik isti, premijer takodje, pa onda pocinju da se otvaraju razne ambasade po svetu di ce ambasadori takodje biti crnogorci.....................plus sto ce to ostrvo biti od americkog nacionalnog interesa, pogodno za stacioniranje NATO-baze.......sto ce crnogorski parlament ostrva srdacno docekati..........na ulicama ostrva ce se pojaviti skupoceni dzipovi sa crnim staklima, zahvaljujuci mafiji ustanovljenoj na ostrvu, ostrvo ce postati oaza za pranje americkih dolara, pojavice se i dugine boje na zgradi parlamenta............................
e to ti je realnost.
Taj eksperiment je poznat jos od praistorije. Na pocetku bese to jevrejski KIBUC................a par hiljada godina kasnije imamo Rotschilde, potomke poglavica Kibuca.

Bila bi demokratija, sa tih 100 ljudi, kao senat, mozda zeljeni rad bi se resio sa rotacijom, svakako bi bili izazovi, ali recimo da postoji taj neki interni "ustav" odnosno te najbitnije stvari da su nepromenljive zbog kojih se i ulazi u ovo, a ostalo se valjda moze resiti, ali sigurno da bi bili izazovi kod vodjenja, mada u osnovi svega je i vracanje korenima i opustanje od svega, tako da neko ko vec zeli i udje u to, ne bi trebalo da bude posle nekih vecih problema .

Ne bi morali mi, neko od ovih 100 porodica bi se prihvatio, neki rodjak verzirani koji bi mozda imao i neki mali interes i procenat od izdavanja ali i ne mora.
A ne bi mi bili izolovani tako da niko ne moze da dodje ili ode, ali recimo sto se tice poseta, mobilni bi se ostavljali odmah kod dolaska kao u bolnicu :) A sto se tice tih dolazaka, vidis, mozda moze i turisticki da se zaradi, i tako generise novac za te poreze ili sto sta, ostrvo samoodrzivo, bez interneta - nekome bi bilo zanimljivo da ga poseti ili eventualno odmori se, - ustvari mozda bi bila kesh mashina ali svakako je to poslednja opcija jer ako izdavanjem mozemo resiti te poreze novac nam ne treba

sto se tice tog emotivno ljubavnog zivota, svakako zanimljiva tema, iako mislim da nema iskljucivosti, porodice ili pojedinci, u nekom trenutku mozda bude i izazovno, ali gosti odnosno oni ne osnivaci mogu se pridruziti, da li zbog vestina u nekoj potrebnoj profesiji u nekom segmentu ili eto zbog uparivanja , odnosno ostrvo moze da prima i one koji nisu isti kupili/zakupili po nekom dogovorenom i definisanom modelu

Back