Kupovina polovnjaka

Gravedigger94

Početnik
Poruka
26
Rešio sam da kupim auto,davno sam polagao-ima 8 godina i od tad nisam seo za auto.Laik sam po pitanju automobila,baš slabo znam o njima.Naime,zanima me procedura kod kupovine polovnjaka,šta i kako.Interesuje me:pošto sam bio prijavljen u ŠA i tamo sam polagao(tako da mi i u vozačkoj stoji ŠA),otkad sam prešao u BG,pre 3g sam prijavio boravak u BG ali samo u ličnoj,vozačku nisam menjao.Zanima me da li će mi to predstavljati problem,pošto sam načuo svakakve priče,da me mogu na sud poslati i svašta.

Rešio sam da kupim auto,davno sam polagao-ima 8 godina i od tad nisam seo za auto.Laik sam po pitanju automobila,baš slabo znam o njima.Naime,zanima me procedura kod kupovine polovnjaka,šta i kako.Interesuje me:pošto sam bio prijavljen u ŠA i tamo sam polagao(tako da mi i u vozačkoj stoji ŠA),otkad sam prešao u BG,pre 3g sam prijavio boravak u BG ali samo u ličnoj,vozačku nisam menjao.Zanima me da li će mi to predstavljati problem,pošto sam načuo svakakve priče,da me mogu na sud poslati i svašta.
Za početak - dobrodošao na forum Krstarice. :D
Što se tiče kupovine auta, vozačka dozvola uopšte nema veze s tim. Za kupovinu i registrovanje automobila ti treba lična karta, a vozačku dozvolu ne moraš ni imati. Za vožnju naravno treba, ali to je nešto drugo.

Glupost. Vozačka dozvola služi da se utvrdi da li si položio vozački ispit, tj. imaš li pravo upravljati tim vozilom koje voziš. Za utvrđivanje mjesta stanovanja, a i identiteta služi osobna iskaznica. Tako je kod nas u Hrvatskoj. I na vozačkoj lijepo piše do kad vrijedi. A i na našim novim vozačkim dozvolama (koje vrijede od 2013 ) ni ne piše mjesto stanovanja.
Ali ako je kod vas zakon takav onda se mora poštovati bez obzira što nema smisla.

Zanima me da li će mi to predstavljati problem,pošto sam načuo svakakve priče,da me mogu na sud poslati i svašta.
Imam vozacku izdatu u istom gradu, i tamo nema adrese upisane nigde... Zato si obavezan da sa vozackom nosis i licnu kartu, u kojoj ima adresa (ili upisana ili na cipu). U njoj vec moras da menjas prebivaliste, sto te nece pitati saobracajac. A da ti je licna u SA a auto u BG, e to ne moze, tako da....samo vozi.

Hvala,dlugomir na dobrodošlici. 😀
A kakva je procedura sad oko kupovine i prenosa?Vidim da se sad radi sve preko euprave...
Што се возачке дозволе тиче, мислим да ћеш морати поново на полагање возачког испита. Много је времена протекло а ти дозволу ниси продужавао.
Око куповине следеће:
- препоручујем ти да продавац изврши технички преглед возила ако исто није у употреби,
- у било ком ауто-сервису где има техничког прегледа возила, сачиниш са продавцем купо-продајни уговор,
- оверите уговор код Нотара (Јавни бележник) и тада исплати продавцу уговорени износ,
- у Управи прихода уплатиш порезу по процени из каталога за половна возила,
- ако је возило регистровано, седнеш и возиш. А ако није, поново у ауто-сервис на технички преглед (ако купац то није урадио) и уплата свих такси и
такса за нове регистарске таблице.
То је све!

Што се возачке дозволе тиче, мислим да ћеш морати поново на полагање возачког испита. Много је времена протекло а ти дозволу ниси продужавао.
Око куповине следеће:
- препоручујем ти да продавац изврши технички преглед возила ако исто није у употреби,
- у било ком ауто-сервису где има техничког прегледа возила, сачиниш са продавцем купо-продајни уговор,
- оверите уговор код Нотара (Јавни бележник) и тада исплати продавцу уговорени износ,
- ако је возило регистровано, седнеш и возиш. А ако није, поново у ауто-сервис на технички преглед (ако купац то није урадио) и уплата свих такси и
То је све!
Hvala.Svakako sam planirao da uplatim par časova da se prisetim vožnje.Al vozačka mi traje do 2025 ako se ne varam,što bih morao ponovo da vadim?Treba mi da promenim mesto prebivališta i u njoj.Jedino ako nije neki novi zakon došao...

Hvala.Svakako sam planirao da uplatim par časova da se prisetim vožnje.Al vozačka mi traje do 2025 ako se ne varam,što bih morao ponovo da vadim?Treba mi da promenim mesto prebivališta i u njoj.Jedino ako nije neki novi zakon došao...
bolje da platis nekom iskusnom vozacu nego autoskoli

zato sto ima dosta razlike izmedju skolske voznje i realne voznje

zapamti da u saobracaju moras gledati i razmisljati unapred , preduzimati radnje da bezbedno mozes stati pre svake moguce prepreke.

Evo gledam,nema čipa ali piše pod 4c) PU Šabac i pod 8)to mesto kod Šapca gde sam živeo pre.Ne znam da li je to ove novije vozačke,ja sam ovu moju posle probne dobio pre jedno 6 godina ako se ne varam.
Član 16

Vozač koji promeni prebivalište u smislu odredbe člana 183. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, prijavljuje se u evidenciju vozača koju vodi organ nadležan za izdavanje vozačke dozvole i podnosi zahtev za izdavanje vozačke dozvole zbog promene prebivališta.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se dokaz o uplati administrativne takse i naknade za obrazac i troškove izrade vozačke dozvole.
https://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik_o_vozackim_dozvolama.html
Ispade da bi trebao da menjas dozvolu, 8 je prebivaliste a ne ko je izdao :azdaja:
Lopovi...

Član 16

Vozač koji promeni prebivalište u smislu odredbe člana 183. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, prijavljuje se u evidenciju vozača koju vodi organ nadležan za izdavanje vozačke dozvole i podnosi zahtev za izdavanje vozačke dozvole zbog promene prebivališta.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se dokaz o uplati administrativne takse i naknade za obrazac i troškove izrade vozačke dozvole.
Ispade da bi trebao da menjas dozvolu, 8 je prebivaliste a ne ko je izdao :azdaja:
Lopovi...
Baš bezveze.Ok je ako treba da platiš taksu neku i da ti promene mesto,al da moraš ponovo celu da vadiš i da plaćaš zbog toga što si samo promenio mesto.Šta ako se neko seli više puta,onda će stalno morati da vadi novu...Samo da bi uzeli više para...

Какве везе има возачка дозвола са адресом пребивалишта?
Član 16

Lopovi...

Око куповине следеће:
То је све!
Nema zasto da polaze ponovo.

Какве везе има возачка дозвола са адресом пребивалишта?
Има везе. Ако ти је возачка издата у Београду, а ти се преселиш у Тутин, имаш месец дана форе да је замениш.
Могу да те зауставе саобраћајци и због рутинске контроле, па ако ти узму и личну карту и возачку да погледају, и виде да је дозвола издата у Београду, а место пребивалишта у личној карти Тутин, добићеш казну.

Моју сестру коштало 10 000. Да ли је то јединствена "тарифа", то не знам. Али функционише стандардно, пола ако уплатиш у року од...колико већ? Шест дана, седам, осам? Не знам.

U obavezi si da promeniš vozačku dozvolu 30 dana nakon promene adrese prebivališta. I da, ide prekršajna prijava ako ustanove da voziš sa nepromenjenom.
Да будемо прецизнији, не након промене адресе већ након промене места пребивалишта. У смислу општине, града. Регистарског подручја.

:eek:
10 000... Za glupost, realno ako pogledas. Izjednacili su prolazak na crveno sa sitnicom u vozackoj.....
Знаш како, нисам потпуно сигурна како то функционише, али знам да ми је причала како јој је полицајац рекао да та казна иде и системски.
На пример, ако те зауставе због прекорачења брзине и напишу ти казну, а деси ти се и да имаш тај "проблем" са возачком о коме говоримо, онда аутоматски добијаш и ту казну. Јер, кад ти се евидентира прекршај прекорачења брзине, систем повлачи и ту другу казну. Ја ово сад препричавам, па не знам да ли је права терминологија. Хоћу рећи да ту казну можеш добити чак и ако ти је не додели саобраћајац.

Хоћу рећи да ту казну можеш добити чак и ако ти је не додели саобраћајац.
Moguce, sistemi za uzimanje para se usavrsavaju svakodnevno...
Ali je glupost nevidjena, svi polazemo po istom zakonu, u jednoj bazi podataka su nase dozvole, vozacka kao dokument ne vazi da se identifikujes po potrebi. I svejedno naplate kaznu zato sto nije isti grad gde je izdata LK.

Back