Kupovina novog automobila direktno u fabrici

Тихи

Starosedelac
Poruka
183.938
Mnogi ljudi unazad 10 godina su kupovali nove automobile kod nas . E sad prilikom kupovine i prve registracije novog vozila, vi kao kupac ste u obavezi da u SUP za registraciju , ponesete kompletnu dokumentaciju u vezi vozila . Narocito interesantna u celoj prici je carinska deklaracija, jer se u njoj direktno nalaze brojke koje pokazuju koja je ulazna cena proizvoda tj koliko je diler platio taj automobil fabrici, kolika je marza, kolika carina i pdv na vozilo. Na taj nacin su mnogi saznali da automobil novi koji su kupili dileri vozila placaju daleko jeftinije nego sto ga prodaju tj da zaradjuju bas dosta na vozilu.

Npr informacija za Hondu Accord koja se u Comfort opremi kod nas prodavala za 19.990 evra na popustu , je bila da je taj auto placen od strane Delta Automoto prema Hondinoj fabrici u Japanu nekih 10.000 evra. Sve ostalo u ceni proizvoda su marza prodavca i carina/pdv drzavi kao i ostale takse.

Tako ja cujem skoro , iz trece ruke, da se jedan prodavac Hyundai/KIA vozila kod nas zali kako mu je posao dosta stao u zadnje vreme, ne zato sto ljudi nemaju pare, vec zato sto ljudi idu direktno u fabriku KIA/Hyundai-a u Slovackoj , Zilina i kupe tamo auto po daleko nizim dilerskim cenama i uvezu ga sami u zemlju cak i auta koja se ne proizvode u toj fabrici kao Hyundai Accent jer im se tamo valjda nalazi ogromno distributivno skladiste svih vozila KIA/Hyundai za celu Evropu.

Na taj nacin na primer na jednom Hyundai Accentu koji kosta oko 10.000 evra ustede 3000 evra i auto ih izadje sa transportom carinom i pdvom ako ga uvoze sami nekih 7000 evra.

Na auto vredan 20.000 evra usteda je 6000 evra , a na 30.000 je usteda cak 10.000 evra

E sad neke fabrike kao Nemci kazu da odbijaju da prodaju auta obicnim firmama i fizickim licima, tj stite svoje dilere na trzistu Srbije, dok na primer KIA konkretno prodaje ta vozila svakome..

Sta mislite o ovome ?

Poslednja izmena:
Ako su distributeri alavi i ugrađuju se debelo, onda podržavam... u Americi su marže na nova kola jako male, i proizvođači štite distributere (opravdano), tako da tamo ne bih podržao (a mislim da i nije moguće kupiti "iz fabrike").

Ovde je kaubojština po tom pitanju, i ništa me ne čudi.

Mnogi ljudi unazad 10 godina su kupovali nove automobile kod nas . E sad prilikom kupovine i prve registracije novog vozila, vi kao kupac ste u obavezi da u SUP za registraciju , ponesete kompletnu dokumentaciju u vezi vozila . Narocito interesantna u celoj prici je carinska deklaracija, jer se u njoj direktno nalaze brojke koje pokazuju koja je ulazna cena proizvoda tj koliko je diler platio taj automobil fabrici, kolika je marza, kolika carina i pdv na vozilo. Na taj nacin su mnogi saznali da automobil novi koji su kupili dileri vozila placaju daleko jeftinije nego sto ga prodaju tj da zaradjuju bas dosta na vozilu.

Npr informacija za Hondu Accord koja se u Comfort opremi kod nas prodavala za 19.990 evra na popustu , je bila da je taj auto placen od strane Delta Automoto prema Hondinoj fabrici u Japanu nekih 10.000 evra. Sve ostalo u ceni proizvoda su marza prodavca i carina/pdv drzavi kao i ostale takse.

Tako ja cujem skoro , iz trece ruke, da se jedan prodavac Hyundai/KIA vozila kod nas zali kako mu je posao dosta stao u zadnje vreme, ne zato sto ljudi nemaju pare, vec zato sto ljudi idu direktno u fabriku KIA/Hyundai-a u Slovackoj , Zilina i kupe tamo auto po daleko nizim dilerskim cenama i uvezu ga sami u zemlju cak i auta koja se ne proizvode u toj fabrici kao Hyundai Accent jer im se tamo valjda nalazi ogromno distributivno skladiste svih vozila KIA/Hyundai za celu Evropu.

Na taj nacin na primer na jednom Hyundai Accentu koji kosta oko 10.000 evra ustede 3000 evra i auto ih izadje sa transportom carinom i pdvom ako ga uvoze sami nekih 7000 evra.

Na auto vredan 20.000 evra usteda je 6000 evra , a na 30.000 je usteda cak 10.000 evra

E sad neke fabrike kao Nemci kazu da odbijaju da prodaju auta obicnim firmama i fizickim licima, tj stite svoje dilere na trzistu Srbije, dok na primer KIA konkretno prodaje ta vozila svakome..

Sta mislite o ovome ?

mislim da ne bilo šanse da ikad više kupim auto te marke kad bi odbili da mi prodaju kola zato što štite neke domaće lopovčine. kupio bih kiu

bas previse

ajd da se da drzavi 2000 i uvozniku 1000 ,sve preko toga je previse

mnogo je i 2 hilj drzavi ali ajd

uvoznik po ovoj gore racunici ima skoro 6 hilj po vozilu

Distributer u auto industriji ima više funkcija nego distributer koji distribuira toalet papir ili južno voće. Njegova funkcija, barem u teoriji, jeste da pomogne kupcu u izboru automobila, da mu pokaže model, da mu obezbedi auto za probu pre kupovine, da mu pruži podršku nakon kupovine, i sl.... jer ako se meni na slici dopao auto koji se pravi u Hirošimi, ali mi se dopada i onaj koji se pravi u Švedskoj, teško da mogu da zapalim i tamo i ovamo i probam šta mi se sviđa, i kupim u fabrici onaj koji mi se više dopao. Takođe, i sama fabrika verovatno nema kapacitete (ni potrebu) da svakom kupcu na svetu izlazi u susret direktno, jer bi to za firme bila logistička noćna mora. Zato postoje dileri.

Naravno, za onoga ko tačno zna šta će uzeti, sa kojom opremom, ko je već probao auto, to nije prepreka, ali često se upravo desi da čovek proba ono što hoće kod dilera, a onda preko neta (ili u fabrici) naruči gde mu je jeftinije. To je nefer situacija, kao što je nefer i uzimanje nenormalnih margina, ili naplaćivanje nečega što ne treba da košta uopšte, zato se sve to lepo uravnoteži u uređenom sistemu gde postoji konkurencija na svakom nivou.

Kako je to kod nas (i da li je) zakonski regulisano?

Da li ovi kojo to uvoze novo to rade na foru ili regularno?

potpuno regularno. Sve dok prodavac hoce da ti proda proizvod , i ti imas fakturu sa iznosom koliko si proizvod platio , mozes da ga uvezes normalno.

Razlika je u tome sto neki proizvodjaci vozila se isto bave i dilerisanjem istih, pa stite svoju prodajnu mrezu tj mnopol na prodaju vozila u nekoj zemlji i tako odbijaju da prodaju Ziki i Peri sa firmom Zika&Pera Comerc Doo. taj auto vec traze da se kupac registruje prvo kod njih kao diler tj da otvori dilersku radnju salon itd.

KIA/Hyundai to ne traze, vec samo im je bitno da prodaju sto vise vozila pa ce da prodaju auto po svojim prodajnim cenama svakom ko kod njih dodje da ga kupi, bio to prodavac/diler Hyundai vozila za Novi Sad ili Zika&Pera Comerc Doo.

I na taj nacin ljudi stede veliki novac i preko 30% na kupovini novih vozila.

E sad ovaj moj izvor je jako pouzdan, pa me interesuje da li neko drugi jos ima slicnu informaciju.

U Nemačkoj firme(taxi,doktor,vodo instalateri,majstori ) imaju od 20 - 50 % a privatno kako se dogovorimo.Što je veća firma više procenata ili kako se dobro poznaješ sa prodavcem.Naša firma ima 20% + 20 % porez na promet znači imam 40 % a ako se još nešto dogovorim to je pride.Ovo ti je iz prve ruke Tihi.

U Nemačkoj firme(taxi,doktor,vodo instalateri,majstori ) imaju od 20 - 50 % a privatno kako se dogovorimo.Što je veća firma više procenata ili kako se dobro poznaješ sa prodavcem.Naša firma ima 20% + 20 % porez na promet znači imam 40 % a ako se još nešto dogovorim to je pride.Ovo ti je iz prve ruke Tihi.

Jel to o cemu pricas ti procenti, popust koji dobijes ili rabat koji ti daju?

Znaci ako je preporucena prodajna cena npr Golfa 7 14.000 evra ti si dobar na tom autu 4000 evra tj uzimas ga iz fabrike za 10.000?

A sta mislite kako to ide sa carinjenjem novih vozila kad ga uvozi fizicko lice? :-)
Mislim da bi prvo morali malo o tome da budete obavesteni.
botr me pretece.
Fizicko lice ne moze da uveze nov automobil u Srbiju tj. moze ali je tolika komplikacija i moraju da se dobijaju certifikati u Vinci i ne znam ti sta jos sve.
Zvao sam Dona za uvoz novog skutera i rekao mi da se manem corava posla.
Tako da to isto vazi i za uvoz novog automobila.

Kod nas generalno lopovska drzava brani da uvezes nov auto na fizicko lice ...

Mozes samo polovan stariji od 6 meseci.

Al i za to postoji resenje.

Uvezes nov auto na DOO firmu , i onda ga posle firma proda fizickom licu.

Generalno mi u Srbiji imamo mafije organizovanog kriminala skoro u svakom segmentu drustva

Prvo na vlasti je glavna - politicka mafija koja kontrolise vecinu segmenata.

Zatim imas carinsku mafiju, mafiju uvoznika novih automobila itd.

Svi oni jedni druge stite i pljackaju jadan i naivan narod.

Ima tu i jos jedna stavka o kojoj niko ne razmislja a to je da je mozda stavljena niza cena na fakturu da bi i carina bila manja.
To se redovno radi kod polovnjaka pa sto ne bi i kod novih kola.
Ranije ,pa i dan danas,ljudi vide ino fakturu da glasi na 2400€ a placju auto ovde 5000 i misle kako neko debelo zaradjuje a prava istina je da se pisalo manje da bi carinski troskovi bili sto manji.

Ima tu i jos jedna stavka o kojoj niko ne razmislja a to je da je mozda stavljena niza cena na fakturu da bi i carina bila manja.
To se redovno radi kod polovnjaka pa sto ne bi i kod novih kola.
Ranije ,pa i dan danas,ljudi vide ino fakturu da glasi na 2400€ a placju auto ovde 5000 i misle kako neko debelo zaradjuje a prava istina je da se pisalo manje da bi carinski troskovi bili sto manji.

pa to ne prolazi kod firmi jer ti traze potvrdu iz banke o tome koliko si platio i sta.

Evo ja sam narucio telefon mobilni iz Kine, i stigao mi u Srbiju i kinez je napisao tamo cenu od 150 dolara , ali oni ne priznaju vec mi traze izvod iz banke gde pise tacno koliko sam ja to platio.

Kad to traze za telefon od 150-200 evra sta mislis da traze za robu vrednosti par stotina hiljada evra?

Znaci ako ti firma Djoko Promet izda fakturu na 10.000 evra za 1 auto , traze ti iz banke izvod da si ti njima platio tih 10.000 evra. Samo tako ti priznaju tu cenu.

Druga stvar - svi vlasnici salona automobila u Srbiji su ultra bogati ljudi i to je cinjenica.

A kako mislite da imaju tolike pare kad znamo da se u Srbiji generalno proda dosta mali broj novih automobila?

pa tako sto deru

Na ceni novog auta, na servisima, delovima - cepaju po usima

Poslednja izmena:
Znam da se nov auto kupuje krajem meseca, ali jel imao neko iskustvo da je dobio popust tako sto je bio uporan i strpljiv? Kad sam ja bio u salonu za auto, pored je sedeo neki covek od tako 50, 55 godina koji je, verovali ili ne, kupovao automobil citavih 5 meseci. On se lik natezao 5 meseci i ni tad ga nije kupio kad sam ja bio, pa me je to malo bacilo u trip, jer sam ja auto kupio odmah.

Znam da se nov auto kupuje krajem meseca, ali jel imao neko iskustvo da je dobio popust tako sto je bio uporan i strpljiv? Kad sam ja bio u salonu za auto, pored je sedeo neki covek od tako 50, 55 godina koji je, verovali ili ne, kupovao automobil citavih 5 meseci. On se lik natezao 5 meseci i ni tad ga nije kupio kad sam ja bio, pa me je to malo bacilo u trip, jer sam ja auto kupio odmah.

Dali te interesuje iskustvo u Srbiji ili iz neke druge države.

Mogu iskustvo samo u nemačkoj da pričam.
Kada sam kupovao Mercedesa odem i kažem ja bih taj i taj auto koliko procenata dobijem .Čovek mora da bude drzak i ciganin tek onda pali.Rekao mi je da može samo 14 % da da i to je zadnje od cene novog auta.Onda ja počinjem da zakeram ovo ono i on vidim ga popusta a živci mu na kraju da me skoro nije izbacio iz salona.Sve što bih ja hteo extra on kaže može a ja kažem to je meni skupo pa još kad sam mu rekao ja hoću klot bez ičega tek onda je pobrljaveo .Da skratim priču na kraju sam dobio 20 % nove patosnice i pun tak goriva da mi ga u fabrici natakuju.Još sam dobio i registraciju upola cene.
Kada sam sledeći put došao on mi je rekao da ovog puta nema popusta toliko ali da bi rado da pazarim kod njega.

Back