Kuplung (kvačilo)

Добро де, навикне се човјек на све па и на аутоматику у крени-стани, али кад почињем претицање узбрдо за које немам баш аеродром испред себе па начепим по гасу, а он ми сам пребаци у вишу и балави узбрдо... нека хвала, снаћи ћу се некако и без тога. :mrgreen:

Automatic (kao i manual) ima svoje cake kako se vozi. Ako stisneš gas do daske brzo, on prebaci u jedan nise, a ako zadržiš gas u tom položaju prebaci još jednu niže. Tada se auto već vrti na visokim obrtajima.

Druga stvar, možda je kod starih i nedovoljno jakih automobila i bilo tog odlaganja ubrzanja, danas to nije više slučaj.
Čisto kao primer, čak i novi Toyota Tacoma pick up, koji je prakticno strvina, ubrzava za 7.5 sec.

Automatic (kao i manual) ima svoje cake kako se vozi. Ako stisneš gas do daske brzo, on prebaci u jedan nise, a ako zadržiš gas u tom položaju prebaci još jednu niže. Tada se auto već vrti na visokim obrtajima.

Druga stvar, možda je kod starih i nedovoljno jakih automobila i bilo tog odlaganja ubrzanja, danas to nije više slučaj.
Čisto kao primer, čak i novi Toyota Tacoma pick up, koji je prakticno strvina, ubrzava za 7.5 sec.

Takodje svaki automatik ima eco i sport mode. Sport mode u principu dozvoljava da auto ima duže brzine, tj menja u sledeći prenos pri visim obrtajima nego eco mode. Nije to nešto impresivno, ali se oseća da mozes auto malo da “poteras”(jer i dalje ne dozvoljava visoke (crvene) obrtaje)
Ali zato pedalice iza volana ili +/- na ručici menjača su pravo zadovoljstvo…od ubrzanja, krivina, uzbrdice, kocenje motora…samo t čovek treba malo da se navikne da opcija postoji.

Danas imaju i start stop, kako staneš ugasi se, čim pustiš kočnicu kratko zavergla i krene sam polako ako dodaš gas ubrzava. Naravno to se ni ne primeti jer vergla pola sekunde taman dok pomeriš nogu. To možeš i da isključiš ako je kolona u pitanju ja to stalno radim. Dakle u drajvu i samo puštaš kočnicu i on se pomera pa opet kočnica. Milina.

Izričito sam bio protiv dok nisam vozio xdrive 2.0 180ks dizel.

Kada potopiš gas (sport) bukvalno kao da te neko šutne i poletiš ko lopta. Definitivno su manuelni menjači prošlost i ne donose njšta dobro u odnosu na automatik.

Sa tugom sam shvatio da u eko pro režimu bolje šalta od mene :sad2: i u sportu je brži od mene i bolje procenjuje :sad2: linearno povlači nema stotinke pauze.

Back