Kupio 5 respiratora i hiljadu testova u Kini i poklonio ih Srbiji

Stojkov Menidjer

Stara legenda
Poruka
80.939
kk-crvena-zvezda-kk-zalgiris-foto-marko-jovanovic-38-815x458.jpg

Vladimir Štimac je nebrojeno puta dosad pokazao ljudsku veličinu, srce je veliko u ovog momka, a to je pokazao i u trenucima kada se naš narod suočava sa teškim izazovom u vidu korona virusa.

Centar Crvene zvezde je o svom trošku kupio pet respiratora i 1.000 testovana kovid-19, ustupio ih zdravstvenim centrima u Srbiji!

Vest o divnom gestu košarkaša potvrdio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Moj drug i zvezdaš Vladimir Štimac, čovek sa ogromnim srcem, kupio je u Kini pet respiratora i hiljadu testova na kovid 19 i poklonio ih svojoj Srbiji! Testovi su već poklonjeni institutu Batut, a respiratori su spakovani, pripremljeni za transport i u utorak će biti u Srbiji. Ponosam sam na Vladimira koji o tome ne želi da priča, ali zato ja smatram da javnost treba da zna za ovaj divan gest. Hvala Vladimire. Veliki sportista pokazao je koliko je veliki čovek i patriota! Ponosni smo svi na tebe - rekao je Vesić.

https://www.telegraf.rs/sport/kosar...i-hiljadu-testova-u-kini-i-poklonio-ih-srbiji

Eto nije ni Novak Djoković ni nadbiskup Predrag Kon ni popadija Kisićka...
a eto i Vesić se "otvorio" koliko može:"Śtimac moj dobar drugar, ale ale ale"

Taman sad da Vučić pošalje Italijanima da bude dobar pa da ga glasaju.
Šalje Albaniji 2 miliona evra koje im nisu trebale a onda pošalje Privatne Izvršitelje da uzmu bolesnom čoveku jedine dve ovce...

Pršti humana Srbija, Deda Mraz da pocrveni

Narod bi se obrusio da on licno sazove konferenciju za stampu i izjavi da on nije preneo informaciju Vesicu i da Vesic nema prava da potvrdjuje tu informaciju....
A ja bih bas to uradio, jer mi je muka od toga da se politicari koji nisu ulozili nista od moguce dobre volje kite mojim trudom, a kite se...
Nazalost u danasnje vreme uglavnom je moguce nesto ostvariti u kooperaciji, tj koprodukciji i onda kooperant ili koproducent te zamoli ko boga da ne pravis ebaniju...a znaju tacno , i zbog toga te i biraju , da u takvim situacijama moze doci do ispoljenja onog sto inace vole, samo sad prema onima koji mogu da im zagorcaju zivot...

Sada se otvara prostor za razvoj moćnih panvirusnih vakcina, poput iRNK vakcina, koja eksploatiše RNK prenosioca, kako bi se pokrenuo imunološki odgovor organizma na virus. Prednosti ove vakcine su ogromne, jer može brzo da se napravi (mesec dana umesto šest) i to u ogromnim količinama (milijarde doza, nasuprot 100.000, koliko je bilo potrebno za epidemiju Ebole). Vakcine iRNK još uvek nisu dobile dozvolu američkih regulatora, ali je gotovo izvesno da će kovid-19 to promeniti, piše „Njujork tajms“.

Rakanijelo zaključuje da je glavna prepreka u razvoju panvirusnih lekova od početka to što niko nije bio spreman da plati za njihov razvoj. Za farmaceutske kompanije, ove vakcine su prosto loš biznis model: Moraš da potrošiš milione dolara za injekciju koju će ljudi koristiti jednom godišnje u najboljem slučaju, a u godinama u kojima nema nikakvih zaraza ni toliko.

I razvoj panvirusnih lekova je podjenako neisplativ. Lečenje traje kratko, najčešće samo nekoliko nedelja, dok kod hroničnih bolesti poput dijabetesa i povišenog krvnog pritiska pacijenti uzimaju i po nekoliko tableta dnevno, pa tako godinama. Tako se kompaniji „Gilead“ desilo da im vrednost akcija na berzi padnu nakon što su proizveli revolucionarni lek za hepatitis C: Terapija je potpuno izlečila pacijente, pa se potražnja na tržišto rapidno smanjila, a kompanija je na kraju bila u gubicima.

Slično razmišljaju i države.

A i najbrojnija raja...

Za farmaceutske kompanije, ove vakcine su prosto loš biznis model: Moraš da potrošiš milione dolara za injekciju koju će ljudi koristiti jednom godišnje u najboljem slučaju, a u godinama u kojima nema nikakvih zaraza ni toliko.
nisam siguran da je ovo tačno
za lekove se periodično obnavljaju nekakve licence i dozvole, za vakcine samo jednom

Back