Kupiću si Mesa Bugi

Sensei

Master
Moderator
Poruka
58.317
Zanosim se ozbiljno da kupim Mesa Boogie pojačalo, i to ne bilo koje nego mi oko palo na Mark V, i to ono od 90W.

1696289470451.png


Apsolutno mi ne treba ni za šta, ali imam veliku želju da ga imam. Stoga umoljavam članove da me odgovore od ovog suludog poteza.
 
Mesa/Boogie (poznat i kao Mesa Engineering) je američka kompanija u Petalumi, Kalifornija, koja proizvodi pojačala i drugu dodatnu opremu za gitare i bas. Operativna je od 1969. godine.

Mesu je pokrenuo Rendal Smit kao malu radionicu za popravku koja je modifikovala Fender pojačala, posebno omanji Fender Princeton. Smitove modifikacije dale su malim pojačalima mnogo više ulaznog pojačanja, čineći ih mnogo glasnijim, kao i stvarajući izobličeni ton gitare sa visokim pojačanjem. Istaknuti rani kupci bili su Carlos Santana i Keith Richards iz Rolling Stonesa. Promocija ovih vrhunskih muzičara pomoglo je da se uspostavi pozicija Mesa/Boogie-a na tržištu, i često se pominje kao prvi proizvođač butik pojačala.

Naknadne revizije dizajna Mesinih ranih pojačala dovele su do Mark serije, koja je popularizovala moderna kola sa visokim pojačanjem, dok su 1990-ih uvedena Mesa vodeći ispravljačka pojačala, čiji je uspeh učinio brend glavnim proizvodom modernog rok tona. Godine 2021, Gibson je kupio Mesa/Boogie.
 
Ime

Mesa/Boogie je počeo praktičnom šalom kada je Smith dobio zadatak da tajno pretvori Fender Princeton od 20 vati lokalnog gitariste u znatno glasnije pojačalo od 100 vati bez promene njegovog izgleda. To je postigao tako što je zamenio deo pojačala onim od Fender Bassmana i zamenio 10-inčni zvučnik sa 12-inčnim zvučnikom. Da bi se uverio da će šala uspeti, Smit je zamolio Karlosa Santanu, mušteriju kompanije Prune Music, da demonstrira pojačalo. Uprkos prvobitnom skepticizmu pri pogledu na naizgled standardno pojačalo, Santana ga je svirao i bio impresioniran, uzvikujući: "Čoveče, to pojačalo je stvarno Boogie".

Ime "Mesa" nastalo je kroz drugi Smitov posao, rekonstrukciju Mercedesovih motora. Smit je odlučio da osnuje Mesa Engineering kako bi mogao da kupuje na veliko delove za pojačala i motore. Trebalo mu je zvanično zvučno ime preko kojeg će kupovati Mercedesove delove i građevinski materijal i izabrao je Mesa Engineering.
 
Evo nekoliko imena u rok i popu za koja se zna da koriste ili su koristila Mesa Boogie pojačala: Frank Zappa, Johnny Marr (The Smiths), Kurt Cobain (Nirvana), Dave Grohl (Foo Fighters), Ed O'Brien (Radiohead ), Prins, Stiv Lukater (Toto), Lindzi Bakingem (Flitvud Mek) i Mark Tremonti (Alter Bridge).
 
Evo nekoliko imena u rok i popu za koja se zna da koriste ili su koristila Mesa Boogie pojačala: Frank Zappa, Johnny Marr (The Smiths), Kurt Cobain (Nirvana), Dave Grohl (Foo Fighters), Ed O'Brien (Radiohead ), Prins, Stiv Lukater (Toto), Lindzi Bakingem (Flitvud Mek) i Mark Tremonti (Alter Bridge).
Mislim da je i Metallica (ne znam da li Džejms, Kirk ili obojica).
 
elektronika se ne kupuje polovna

polovno mozes kupiti kljesta, kljuc i slicno , alat sa jednim ili bez pokretnih delova

tako da ne bi smeo razmisljati dal da kupim polovno za 2000 kad imas novo za 750
 
Zao mi je ali ne mogu da ti pomognem odvracanjem od kupovine Mesa Bugi pojacala iz dva razloga. Kao prvo odgovarati muzicara od kupovine najboljeg ampa je gitarska blasfemija.
A kao drugo, kada jednog dana,od tuge sto nisi kupio Mesa Bugi, ti budes lezao sklupcan na patosu u fetalnoj poziciji dok ti se potok suza sliva niz lice i glasni jecaji paraju pluca, ja ne mogu da te nosim na savesti zbog pogresnog saveta. Kada odem na onaj svet, zelim da gordo i sa ponosom stanem ispred gitarskih bogova a ne da mi se trese brada i steze u grlu. Ne zelim da mi kazu "ti si se usudio da odvracas gitaristu Senseia od kupovine Mesa Bugi, sada cemo ti svirati Highway to Hell umesto Stairway to Heaven...... Zao mi je Sensei, ali odvracanje od kupovine Mesa Bugi ampa, nosi prevelik rizik......gde ce mi dusa.
 

Back
Top