Kung Fu filmovi

sinisa123

Primećen član
Poruka
799
S vremena na vrijeme ce da kacim kritike kung fu filmova. Ko voli neka se pridruzi:)


Human Lanterns (1982)

Human-Lanterns.jpgRen pi deng long
Rezija: Sun Chung
Koreografija: Huang Pei Chia, Tong Gai
Uloge: Lo Lieh, Tony Liu, Chen Kuan Tai


Shaw Brothersov ultimativni negativac Lo Li (Lo Lieh) pravi fenjere od koze zena , ljubavnica i sestara njegovih neprijatelja. Ovo zvuci jako zabavno, ali je prica zapravo prilicno mracna i vrlo netipicna za SB tog vremena.
1974. Shaw Brothers je napravio eksperiment sa britanskim Hammer Studios i producirao kung fu-horor hibrid Legend of Seven Golden Vampires sa Piter Kusingom i Dejvidom Ciangom koga su engleski mediji tada predstavili kao novog Brus Lija, nije zamjeriti, ipak je to bilo godinu dana nakon Brusove smrti. Film je pukao u bioskopima i SB je mudro odlucio da se mane Engleza i koprodukcija te da se koncentrisu na standardne kung fu i wu xia akcije po kojima su i poznati.

Nekoliko godina kasnije Samo Hung za Golden Harvest snima Encounter of the Spooky Kind, mjesavinu kung fu - komedije i horora sa skakutajucim vampirima (u Aziji vampiti mnogo vise lice na zombije) i akrobacijama Samo Hunga koji postize veliki uspjeh . Horor-kung fu-komedija kasnije se iskristalisao kao podzanr sa desetinama filmova i nekoliko serijala od kojih najpoznatiji Mr . Vampire sa Lam Ching Yingom kao najpoznatijim taoistom-lovcem na skakutave vampire. SB slijede trend i izbacuju Human Lanters u njihovom slucaju wuxia-horor hibrid po stilu slican Legend of Seven Golden Vampires i za razliku od Golden Harvesta bez komicnih elemenata. Za scenario je bio zaduzen najhiperaktivniji scenarista Hong Konga svih vremena Ni Kuang, koji ne samo da je radio adaptacije wu xia novela i pisao scenarije za kung fu filmove, vec,ko bi reko, i za horore. Komercijalni uspjeh je izostao jer vec tada (1982) Shaw Brothers je ozbiljno gubio trku u bioskopima od Golden Harvesta i dani su mu bili odbrojani, ali je film stekao kultni status ne samo kod kung fu vec i horor fanova zbog gore scena.

Lo Li opet glumi hermita (po ko zna koji put) ovaj put potpuno poremeceong, koga angazuje Toni Liu (Tony Liu) da napravi velicanstveni fenjer, na sta on pristaje pod uslovom da ovaj ne posjecuje njegovu radnju. U isto vrijeme misteriozni ubica napada zene i guli im kozu a medju zrtvama i sestru Cen Kvan Taia (Chen Kuan -Tai) sa kojim Liu ima nerasciscene racune od ranije. SB kao I obicno imaju problem sa ritmom ali problem je I podjela jer je Lo Li odlican kao negativac i jako dominantan u odnosu an Toni Liu koji izgleda prilicno neuvjerljivo. U ovakvoj vrsti filmova kljucan je balans pozitivac-negativac, a toga ovdje nema. I Cen Kvan Tai izgleda kao da samo odradjuje posao. Koreografija Tong Gaia i Huang Pei Chia je na nivou Yuen Chorovih filmova i sve izgleda kako bi I trebalo.Posebno efektna je scena sa urnama vina koju ce prilicno da ekploatise Yuen klan u 90-tim.


Setovi i kostimi kao i uvijek na nivou, maska ubice stvarno izgleda zastrasujuce, mada bi se to tesko moglo reci za bilo kog drugog roze majmuna. Da, majmunska maska sa ljubicastom perikom! Scena guljenja koze je stvarno uznemirujuca cak i za danasnjie standarde. U dabovanoj verziji zaboravite na ovu scenu, a izbacena je i iz remasterovanog izdanja Celestiala kao i jos nekoliko gore scena. Postoji uncut verzija koja kruzi netom ali je prevod kriminalan. Dok je Hong Kong bio pod engleskom krunom postojala je obaveza da uz mandarinski i kantonski postoji i engleski prevod filmova koji su radili u vecini slucajeva amateri kojima ocigledno nije palo na pamet da ce ovi filmovi nekada imati i internacionalnu publiku. Pogledajte ovaj blog http://shelflifeclothing.com/blog/ i sve ce vam biti jasno.


Sun Chung je najpoznatiji kao reditelj kung fu filmova (Avenging Eagle, The Deadly Breaking Sword), ali on nije bio klasicni reditelj borilackih filmova, vec je u period dok je radio za SB probao i horore i exploatacije. Karijeru u SB poceo sa fantazi hororom Devils Mirror nakon toga jako popularnu exploataciju Sexy Killer u stilu japanskih i americkih (Coffy) revenge filmova sa Cen Ping . Rezirao je i skrajnuti i nikada remasterovani To Kill a Mastermind i jedan od posljednjih SB filmova The Master Strikes Back sa Ti Lungom. Zaniljivo je da je Sun Chung jedan od prvih SB-ovaca koji je koristio steadicam, ovdje to izgleda dobro posebno usporeni kadrovi koji samo naglasvaju odlicnu koreografiju Tong Gaia koj je majstor za kreativno koriscenje oruzja, ali ima i previse zumova i oruzja koje udara svako malo u kamere, tako da imate osjecaj da gledate 3-D film. Sun Chung je sa Human Lanters pokazao da horor moze jako dobro da funkcionise u wu xia okviru i steta sto vise ovakvih filmova nije snimljeno.
 

Top