Kumstvo ...

Zoran994

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
302
Moja naj bolja drugarica se uskoro veri i pitala me je da joj budem kum,onako nesvesno ja sam pristao jer znam da se kumstvo ne odbija i nisam ni znao koliko tu finansija i cuda treba! Ali kad sam ispricao mojima totalno sam se razocarao kad sam cuo koliko mi novca treba :rumenko::rumenko::rumenko: Dugo sam razmisljao kako da joj kazem da ne mogu iz finansiskih razloga da odrzim svoj cin a da se ona ne uvredi i naljuti. Katastrofa :(( od sramote cu propasti u zemlju :eek: :(:(:(

Kum se bira prema zaslugama, a ne prema finansijama.

Glupo je da odbijes kumstvo zato sto ti treba ``mnogo`` para .... mislim, uopste je glupo tako lepu stvar gledati kroz tako materijalnu prizmu. Tvoja drugarica dobro zna kakve su tvoje mogucnosti i ne bi te zvala za kuma da joj je to bila polazna tacka.

Nemoj odbijati kumstvo ... onoliko koliko imas ti se pruzi i budi srecan zato sto je tvoja drugarica zelela da kumstvom krunise vase prijateljstvo. To je prava stvar.

Koliko ti godina ima ta drugarica ( nemoj mi samo reci da je tvoje) ? Sve zavisi,mislim zar mladozenja ne bira kuma,njegov najbolji ortak ili stari kum ....

A kakve veze ima koliko drugarica ima godina i da li je njegovo godiste? nije mi sad jasno ....

Inace i mlada i mladozenja imaju svoje kumove na vencanju ..... s tim, sto se prema nekim obicajima mladozenjin kum smatra pravim kumom, a mladin kum je u stvari drugi svedok .... ali sustina je ista.

Da moje je ... znam sta ces mi napisati,da je premlada za brak i sve to.Takodje tako mislim i ja veoma je rano za tako vazan korak u zivotu ali njen zivot njena stvar :S Po njihovim nekim obicajima mlada i mladozenja biraju kumove koliko god oni zele,to ja stvarno ne kontam o_O

Da moje je ... znam sta ces mi napisati,da je premlada za brak i sve to.Takodje tako mislim i ja veoma je rano za tako vazan korak u zivotu ali njen zivot njena stvar :S Po njihovim nekim obicajima mlada i mladozenja biraju kumove koliko god oni zele,to ja stvarno ne kontam o_O

A sta mislis, ko treba da im bira kumove?????

Po starim obicajima mladozenja bira za kuma ili kuma iz starog kumstva ili nekog svog dobrog prijatelja, a drugi svedok je njegov ujak ... Ali to su obicaji koji sve vise blede ..... Vec dugi niz godina, najcesce mladenci biraju svoje najbolje prijatelje za kumove ....

Malo si se zaleteo prihvatanjem kumstva.
Moraš brzo da reaguješ i objasniš zašto moraš odbiti.
Jer,vreme teče.
A,njoj treba vremena da se reorganizuje,
jer si,hteo -ne hteo,zajeb'o stvar !

Po starim obicajima mladozenja bira za kuma ili kuma iz starog kumstva ili nekog svog dobrog prijatelja, a drugi svedok je njegov ujak ... Ali to su obicaji koji sve vise blede ..... Vec dugi niz godina, najcesce mladenci biraju svoje najbolje prijatelje za kumove ....

Obicaji od Subotice do Leskovca su kao nebo i zemlja...Po najlogicnijem sistemu - mladozenja bira kuma,mlada kumu...Zar ovaj nema nijednog druga da mu bude kum ?

Ja ne bih bio kum bas zbog toga sto se udaje sa 17 godina...Moja drugarica se tako udala,pa se zajebala...

Da objasnim a da me lepo razumete.Mladozenja ima svog kuma i kumu i mlada ima svog kuma i kumu,i meni je malo bzv da budem kum maloletnici koja ce se 90% za godinu dana raskinuti vezu i ode sve.Drugo je to da ima oko 22-23.god. kad je dovoljno zrela za tako nesto a i ja bih sigurno bio malo spremniji.

Kako je to uopšte zakonski izvodljivo, mislim, ona je maloletna, znači, treba joj dozvola roditelja za brak, a ti bi trebalo da budeš svedok, da li možeš da budeš svedok ako nisi punoletan ?

Da objasnim a da me lepo razumete.Mladozenja ima svog kuma i kumu i mlada ima svog kuma i kumu,i meni je malo bzv da budem kum maloletnici koja ce se 90% za godinu dana raskinuti vezu i ode sve.Drugo je to da ima oko 22-23.god. kad je dovoljno zrela za tako nesto a i ja bih sigurno bio malo spremniji.

Gde su ti bili ovi rezoni kada si prvobitno
brzopleto prihvatio ?
To je sada zrelo razmišljanje.

Obicaji od Subotice do Leskovca su kao nebo i zemlja...Po najlogicnijem sistemu - mladozenja bira kuma,mlada kumu...Zar ovaj nema nijednog druga da mu bude kum ?

Ja ne bih bio kum bas zbog toga sto se udaje sa 17 godina...Moja drugarica se tako udala,pa se zajebala...

Pa vidi ovako i moja mama se udala sa 17 godina i imala bas lep brak 30 godina ... ne mora to nista da znaci .... Uostalom, ti kao kum ne pruzas garanciju za srecan brak - tako da ne vidim sta je tu za odbijanje.

A otkud ti znas da ce ona raskinuti vezu za godinu dana ... mislim ona moze samo da se razvede, jer to vise nije veza. Drugo, meni nekako ovaj tvoj odgovor vise lici na ono procitano izmedju redova ``treba da grunem lovu, a ona da se razvede ... ne isplati mi se``

Ali kad sam ispricao mojima totalno sam se razocarao kad sam cuo koliko mi novca treba :rumenko::rumenko::rumenko:(
Da matorci znaju tako uglavnom da deluju na decu svoju.
Po meni reci da si u stisci sa parama i da snasa ne ocekuje nista posebno sto se tice love.
Ali verovatno te i nije zbog love ni uzela - a ti pazi ako brak potraje svaki put kad budes ulazio u kucu njihovu setit ces se da si ih odbio.

Nisu problem pare,nego ce mi stvarno biti krivo poznavajuci nju ona ce raskinuti snjim za najmanju sitnicu a ja ako sam vec kum zelim da potraju do kraja! Ali to od mene ne zavisi ;(
P.S. Msm novac kao novac nemam Bog zna sta da im pruzim onoliko koliko bih ja voleo ali imacu za osnovno!

Moja naj bolja drugarica se uskoro veri i pitala me je da joj budem kum,onako nesvesno ja sam pristao jer znam da se kumstvo ne odbija i nisam ni znao koliko tu finansija i cuda treba! Ali kad sam ispricao mojima totalno sam se razocarao kad sam cuo koliko mi novca treba....

Pa koliko ti treba? Ne postoji tu tarifa, mozes da puknes 50e, a mozes i 5.000e. Nema pravila. I nemoj previse da se cimas. Danas je to, vecinom, samo zakonski propis, malo tu ima onog srdacnog.

Nije da pametujem (nikako :roll: ) ali mi nije jasno kako uopste mozes imati dilemu ili nedoumicu sta da radis po ovom pitanju. Ne postoji nista drugo do da razgovaras otvoreno sa prijateljicom i kazes joj prave razloge za brigu i za dvoumljnje.
Ako ste bliski a jeste razumece i naci cete resenje kojenece biti uvredljivo ni bolno za bilo koga. svako izmotavanje je detinjasto, a detinjasto ponasanje ne prilici nekome ko se vencava i ko kumuje cak ikad su u pitanju bas deca. ;)
Iskrenost i nista drugo!

po meni je okej ispoštovati dobar poklon (bar stoja, torta), ono da dođeš u fulu da se provedes i eventualno te burme znam da je običaj negde
inače kumove mi je bezveze opterećivati koječime
ako ne možeš odbij bez blama

po meni je okej ispoštovati dobar poklon (bar stoja, torta), ono da dođeš u fulu da se provedes i eventualno te burme znam da je običaj negde
inače kumove mi je bezveze opterećivati koječime
ako ne možeš odbij bez blama

ako je obicaj da kum kupuje burme, onda taj trosak snosi prvi kum tj.mladozenjin svedok ... tako da je on i u tom slucaju rasterecen... mada je taj obicaj kod nas iskorenjen odavno, burme kupuju mladenci.

Back