Kumovala bivšem mužu na venčanju

ostajem u dobrim odnosima sa skoro svim bivsim devojkama
ne razumem zasto dvoje mora da se mrzi kad se rastavi?
imali su jedan period zivota kad im je bilo lepo, to je proslo i nema razloga da se hejtuju.

tako da ne vidim problem da su ostali u dobrim odnosima i da mu je kuma.
Poznajem jednu osobu koja se jako mlada udala i imaju dete. Posle su se rastali, on se oženio i ima decu sa tom drugom ženom.Žive u različitim gradovima.
Oni su svi međusobno u fantastičnim odnosima , što je tolika retkost , ipak priznajem - da i letuju svi skupa povremeno i da čuvaju decu kada je frka. :lol:
Predivno.

Ispravno kumstvo je samo kod katolika gde stric ili tetka krste svoje bratanče i brinu se o njemu. Kumstvo kod Srba, Makedonaca i Bugara koje je nasledno je izrugivanje Boga jer se tu gleda samo korist i šta će kum da donese. Zatim se taj kum izogovara propisno sa komšijama, a i kum sam obrće oči što je morao uopšte da se troši da kumuje.
Delimično u pravu

Zavisi u kakvom se krugu ljudi krećeš.
To ti je svuda isto. Nema poštenja i dobrih odnosa gde ti je kumstvo nasledno. Kum prvo ne sme da odbije jer ga plaše svi da će biti proklet ako odbije kumstvo, ovi drugi moraju za kuma da zovu nepoznatog čoveka jer ih baba loži da će dete da im umre ako ga ne krsti pijanica Pera iz susednog sela. U narodu ne postoji nikakav strah od Boga nego samo crna magija.

To ti je svuda isto. Nema poštenja i dobrih odnosa gde ti je kumstvo nasledno. Kum prvo ne sme da odbije jer ga plaše svi da će biti proklet ako odbije kumstvo, ovi drugi moraju za kuma da zovu nepoznatog čoveka jer ih baba loži da će dete da im umre ako ga ne krsti pijanica Pera iz susednog sela. U narodu ne postoji nikakav strah od Boga nego samo crna magija.
Ne poznajem takve ljude.

Milion puta sam čuo hajde da vidimo koliko se kum isprsio, to mu je obaveza. Kod nas se kum bira po materijalnom statusu, da može više da potegne. Ne dao Bog da kum ne zaigra na svadbi ili ne okiti pevače parama tu mu nema spasa od kletvi i ogovaranja.
Bravo takoje al to nije običaj toje narod izmislio nesme ovo pa nesme ono inače će.....hmm glupost čista

Ne poznajem takve ljude.
Ja poznajem,dodjes i pitaš čoveka dati bude kum jer se godinama druzite i sve super ,dati krsti dete on obeća dokje pred tobom,e kadse primakne treba dogovorit vreme i sve on kaže ej znaš ja nmg kumovat nemam para!!!!čoveče krsti mi dete netreba ti pare ni darove dodji drži dete i budi čovek u dusi i kum od srca,nažalost neki to vide samo kroz pare i darove i dase pokažu kroz to😔

Pa oni koji drže do tradicije i dalje neguju to staro kumstvo, mada u slučajevima kada nema muškog potomka, tada se uz međusobno dogovor menja kum. Ovo važi za manja mesta po Srbiji najčešće.
Da, sada sam se setila toga ali je i u manjim mestima to retkost.
Retkost je i ovakav slučaj , ali to nije sprdanje , ljudi su ostali toliko dobri prijatelji da je eto njoj ukazana takva čast.

Obično je kum dobar prijatelj / prijateljica. Mislim da su oni običaji nasleđivanja kumstva prevaziđeni vremenom.
На Југу нису.
И заиста постоји тај обичај да се кумство наслеђује.
Остало је из времена када су се склапали црквени бракови и кум јесте светиња.
На грађанском венчању су то сведоци, нису ни кумови, ни побратими. Зато може да буде најбољи пријатељ или другарица.

Obično je kum dobar prijatelj / prijateljica. Mislim da su oni običaji nasleđivanja kumstva prevaziđeni vremenom.
Ima toga još kod sirotinje. Titu i partiji najviše zameram što nisu iskorenili primitivizam u Srbiji i takve primitivne običaje poput svatova, kumstva i slične budalaštine.
Ja poznajem,dodjes i pitaš čoveka dati bude kum jer se godinama druzite i sve super ,dati krsti dete on obeća dokje pred tobom,e kadse primakne treba dogovorit vreme i sve on kaže ej znaš ja nmg kumovat nemam para!!!!čoveče krsti mi dete netreba ti pare ni darove dodji drži dete i budi čovek u dusi i kum od srca,nažalost neki to vide samo kroz pare i darove i dase pokažu kroz to😔
Zato što se prave seljačke svadbe a ne kulturne građanske. Od kuma se očekuje da potroši 1000+ evra, čak neko očekuje da im kum kupi i burme. Bukvalno se čoveku stavlja do znanja da je poželjan samo kao donor, a ne kao čovek i gost.

На Југу нису.
И заиста постоји тај обичај да се кумство наслеђује.
Остало је из времена када су се склапали црквени бракови и кум јесте светиња.
На грађанском венчању су то сведоци, нису ни кумови, ни побратими. Зато може да буде најбољи пријатељ или другарица.
Pa ja sam rođena na Jugu. :D
Tamo sam i bila kuma drugarici i u crkvi.

Pa ja sam rođena na Jugu. :D
Tamo sam i bila kuma drugarici i u crkvi.
У Врању још увек нема тога, сем кад стари кум одбије кумство или се угаси. Тек тада бираш себи новог кума.
И уопште није важно шта ће кум да донесе, битно је да дође, бар је нама било битно.

У Врању још увек нема тога, сем кад стари кум одбије кумство или се угаси. Тек тада бираш себи новог кума.
И уопште није важно шта ће кум да донесе, битно је да дође, бар је нама било битно.
U mom slučaju, stari kum je već bio u godinama a nije imao potomstvo pa smo ga pitali da li se slaže da uzmemo novog kuma.Tako su nam rekli da stari kum mora da pristane na to, jer ne valja da se kum ne pita za tako nešto.

Back