Kulturološki bliži Srbima: Hrvati ili Bugari?

Srbi su sličniji?


  • Ukupno glasova
    6
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Perperius

Veoma poznat
Poruka
11.146
Jezik: Pričamo gotovo istim jezikom kao Hrvati (štokavci), glavne razlike su hrvatski čakavski i kajkavski i srpski torlački. Srpska i hrvatska latinica su identične, ali sa Bugarima delimo ćirilično pismo.

Religija: Jasno je da smo religijski sličniji Bugarima, iako je manji deo Srba kroz istoriju bio katolički. Religija je bitna jer značajno utiče na kulturu.

Istorija: Sva 3 naroda su bila pod Vizantijom i Otomanskim carstvom (Hrvati najkraće i ne svi, Bugari najduže), Srednjovekovna Srbija i Bugarska su bile pod jakim vizantijskim uticajem za razliku od Hrvatske i provele su duže pod otomanskom okupacjom od Hrvatske, međutim za razliku od Bugara, važan deo srpske istorije vezan je za Habsburšku monarhiju. Srbima u Vojvodini, Slavoniji, Krajini, istočnom Banatu, Mađarskoj itd. je vekovima Beč bio glavni grad. Takođe su bile i česte migracije iz okupirane centralne Srbije u Habsburšku i nazad, kulturni centar Srba je tokom perioda okupacije bio Novi Sad.

Arhitektura i umetnost: Srbi kao narod koji je živeo na granici istoka i zapada je uvek bio pod jakim uticajem obe kulture. Iako su prihvatili pravoslavlje a samim tim i vizantijsku kulturu, uticaj zapada bio je ogroman još od srednjeg veka. Srbi su jedini narod koji je gradio zgrade u mešavini vizantijskih i romaničkih stilova (Gradac, Visoki Dečani itd.) ali takođe i u čistoj romanici (Đurđevi stupovi, Sopoćani itd.) ili čistoj vizantijskoj (Gračanica, manastir vetog Đorđa itd.). Vizantijski je bio dominatniji od romaničkog (pogotovo kasnije izvedeni stilovi poput moravskog) ali su Srbi za razliku od Bugara gradili i u mediteranskom stilu u Crnoj Gori, Hercegovini i Krajini. Otomanski period ostavio je jak uticaj. U Bugarskoj se otomanska gradnja smatra nacionalnim stilom, u Hrvatskoj je gotovo nema (par preživelih primeraka, ali je imaju nešto više hercegovački Hrvati), u Srbiji, CG i RS ima ali znatno manje nego u Bugrskoj, Makedoniji i Albaniji. Jak uticaj ostavila je i AU. U Vojvodini dominira barokna arhitektura, takođe je solidno prisutna i u centralnoj Srbiji.

Tradicija: Deo religijske tradicije kroz pravoslavlje delimo sa Bugarima. Nošnja i tradicija istočne Srbije sličnija je bugarskoj. Vojvođanski Srbi imaju sličnu lokalnu kulturu sa slavonskim (srednjoevropska nošnja i kuhinja, tamburice itd.), a dinarski Srbi sa dinarskim Hrvatima (gusle, nošnja, dinarsko polifono pevanje itd).

Muzka: Generalno srpska narodna muzika je sličnija bugarskoj


Za mentalitet mislim da je različit kod sva 3 naroda, a kuhinja danas manje više ista kod sva 3.

Bliže Hrvatima:
Jezik
Pismo: latinica
Istorija: Habsburška monarhija/AU, SHS/Jugoslavija
Arhitektura: romanika, barok
Tradicija: panonska i dinarska

Bliže Bugarima:
Religija
Pismo: ćirilica
Istorija: Vizantija i duži period pod Otomanskim carstvom
Arhitektura: vizantijska i otomanska
Tradicija: religijska, istočna Srbija
Muzika

Dakle generalno kome su Srbi sličniji?
 
Veoma slični Hrvatima, a ono nikad nećemo biti isti.
Bugarima smo slični, ok, ali ni Bugari neće nikad biti isto što i Srbi.
Nisam istoričar, to me je smaralo kroz školovanje žešće, ali će biti da smo sličniji Hrvatima po svemu, nego Bugarima. Kad je u našem jeziku ostalo po nekom defaultu da se kaže ''braća Hrvati'', a nigde još nisam čula''braća Bugari''... eto... tim putem sam došla do zaključka. Bugari su mi inače malo manje miomirisni od Hrvata, ako ćemo iskreno.
 
Pa, je, ali kad bismo birali... Hrvati bi nam bili bliži, mi smo posvađana braća.... ne d'o Bog da se pomirimo posve, niko nam to i ne želi. Sa Bugarima nešto ne kapiram foru.

Moglo bi se isto reći i za Bugare. Problem je što sa njima nismo imali zajedničnu blisku prošlost kao sa Hrvatima.
Da su Bugari bili u Jugosalviji bili bismo im još sličniji nego sada.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top