Kultura stanovanja

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.105
Kultura stanovanja ne znači samo uređenje životnog prostora, već i poštovanje nekih pravila koja će doprinjeti da naš suživot sa ostalim stanarima bude lijep i skladan. Dobar dan komšinice.. :D

Život u zgradi zapravo je suživot sa komšijama u velikoj zajedničkoj kući, zbog čega kvalitet vašeg stanovanja uveliko zavisi od njihovih navika. Međutim, da bi vam susedstvo bilo dobro, morate i sami biti dobar komšija, odnosno negovati uljudan i prijatan odnos u kojem će kultura biti na prvom mestu.
Ukoliko poznajete osnove kulture stanovanja, to je garancija da nećete bacati smeće sa prozora ili ga na nekoliko dana „zaboraviti" pred vratima u hodniku zgrade, niti bacati opuške i papiriće po stepeništu. Zato, ako već niste, vreme je da najzad usavršite „recept" za to kako da živite odvojeno, a zajedno jedni s drugima.

Zabranjeno pušenje

Možda se ovo neće dopasti strastvenim pušačima, ali vreme je da prihvatite da ćete u budućnosti za svoj „duvanski greh" morati da pronađete poseban „štek" u svom stanu. Dim od cigarete nataložen u hodnicima zgrade nikome ne prija, pogotovu ako su vaše prve komšije ljudi sa malom decom ili penzioneri. Imajte u vidu da se hodnici zgrade zimi slabo provetravaju, kao i činjenicu da, ako u zgradu ili lift ulazite sa cigaretom u ruci, velika je verovatnoća da ćete za sobom ostaviti pepeo ili opušak.

Kućni red

Iako se u 21. veku gotovo izgubio, nekadašnji kućni red, koji je podrazumevao da u periodu od 14 do 17 sati ne udaramo loptom i zaboravimo na glasnu muziku posle 21, i danas bi mnogima olakšao život. Bez njega verovatno često imate osećaj da su vaše komšije izgubile kompas. Najbolje je da pođete od sebe i svojim ponašanjem date dobar primer drugima. Izbegavajte da posle deset uveče usisavate, pojačavate muziku, galamite sa prijateljima, a ukoliko nećete da svi u zgradi imaju uvid u vaš ljubavni život, povedite računa i o tome da se tada tiho volite sa svojim partnerom.

Ljubimci nisu za lift

Vlasnici kućnih ljubimaca dodatno treba da budu na oprezu. Kada ih vodite u šetnju, obavezno nosite i plastičnu kesu za slučaj da se vaš ljubimac uneredi. Osim što ćete redovno čistiti za njima, znajte i da im nije mesto u liftu. Životinje ipak imaju specifičan miris koji se možda neće svideti ostalim stanarima.

Redovno provetravanje

Nije nimalo prijatno kada vas komšije „optuže" kao osobu iz čijeg stana uvek dopiru neprijatni mirisi. Zato, redovno provetravajte prostorije, posebno posle kuvanja teške hrane i velikog spremanja. Najbolje je da nekoliko puta u toku dana nakratko napravite promaju i to u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Ako ni to ne pomaže, koristite osveživače prostorija.

Prenamena terase

Izbegavajte da vam terasa služi za ostavu nepotrebnih stvari i raznih namirnica, jer ukoliko na nju smestite kiseli kupus, to se sigurno neće svideti onima što žive ispod ili iznad vas. Takođe, imajte obzira i prema komšijama koji na svojim terasama suše veš, pa tada nemojte tresti stolnjake ni krpe od prašine.

Smeće je za kontejner

Kese sa smećem na kućnom pragu nisu nimalo reprezentativne ni za prolaznike, ni za ljude koji vam iznenada svrate u goste. Zato, kada polazite napolje, uvek ponesite smeće sa sobom, jer osim neprijatnog mirisa, ono može da privuče i razne insekte. Takođe, znajte da je dvorište zajednički vrt o kojem svi treba podjednako da vodite računa, pa nemojte da vam se omakne da s prozora ili terase u njega bacate otpatke.​

Press
Iako su ovo neka (ne)pisana pravila življenja i kulturnog ophodjenja, često se dešava da i sami stanari ne poštuju kućni red. U nekim slučajevima je teško, ponekad čak i nemoguće dokazati neka kršenja uspostavljenih pravila, što sve više postaje veliki problem koji ponekad dovodi do iseljavanja pojedinih stanara.
Koliko se hvalimo da smo obrazovani, školovani, pametni.. često smo u situaciji da se uvjerimo da nas ima i te kako vrlo nekulturnih, bezobzirnih... pa i vrlo prostačkih ponašanja i manira.

Bravo za temu, kolega! 👍

Nekako mi deluje sumanuto da to treba posebno da se napominje, ali me učestalost događaja tog tipa demantuju, pa ću zato ipak napomenuti:

Kese sa smećem bi valjalo iznositi uredno u kontejnere.. a ne izbacivati ih kroz prozor svog stana.

Ja ne mogu da shvatim da ljudi to rade, ali ipak rade.. - pa ne samo da je reč o higijeni prostora, već i o bezbednosti prolaznika..
Pre neko veče sam videla da tako izbacuju smeće sa trećeg sprata zgrade u park, gde se na travi ispod tog prozora igraju deca.. pa, mislim, šta na to reći?

Bravo za temu, kolega! 👍

Nekako mi deluje sumanuto da to treba posebno da se napominje, ali me učestalost događaja tog tipa demantuju, pa ću zato ipak napomenuti:

Kese sa smećem bi valjalo iznositi uredno u kontejnere.. a ne izbacivati ih kroz prozor svog stana.

Ja ne mogu da shvatim da ljudi to rade, ali ipak rade.. - pa ne samo da je reč o higijeni prostora, već i o bezbednosti prolaznika..
Pre neko veče sam videla da tako izbacuju smeće sa trećeg sprata zgrade u park, gde se na travi ispod tog prozora igraju deca.. pa, mislim, šta na to reći?
Ne znam kako je kod nas u urbanoj sredini tj. masovnim spavaonama jer zivim vec dosta godine u kuci. Prije sam zivio u zgradi na 3 kata, ali se to bacanje smeca nije prakticiralo. Cak i kada se tresao stoljnjak kroz prozor gledalo se da su susjedovi nizi prozori zatvoreni, a ako su bili otvoreni tresao se na drugom mjestu.

Ne znam kako je kod nas u urbanoj sredini tj. masovnim spavaonama jer zivim vec dosta godine u kuci. Prije sam zivio u zgradi na 3 kata, ali se to bacanje smeca nije prakticiralo. Cak i kada se tresao stoljnjak kroz prozor gledalo se da su susjedovi nizi prozori zatvoreni, a ako su bili otvoreni tresao se na drugom mjestu.
Kod nas je puno ljudi iz manjih sredina i seoskih atara stiglo u gradove, zbog višedecenijske krize.. i uopšte ne znaju kako se civilizovano ponašati..

To je generalno i uvek problem u ovakvim situacijama brzog i prisilnog mešanja stanovništva.. i sad treba vremena i živaca, dok se ti ljudi ne osposobe za život u civilizaciji.. To bude izazov i za puno razvijenije zemlje nego što je naša, sa dobro razvijenim mehanizmima za edukaciju ljudi.. ali - biće to sve na kraju OK.. jer - koliko god sporo da neki umovi uče, oni ipak uče.. :)

Kod nas je puno ljudi iz manjih sredina i seoskih atara stiglo u gradove, zbog višedecenijske krize.. i uopšte ne znaju kako se civilizovano ponašati..

To je generalno i uvek problem u ovakvim situacijama brzog i prisilnog mešanja stanovništva.. i sad treba vremena i živaca, dok se ti ljudi ne osposobe za život u civilizaciji.. To bude izazov i za puno razvijenije zemlje nego što je naša, sa dobro razvijenim mehanizmima za edukaciju ljudi.. ali - biće to sve na kraju OK.. jer - koliko god sporo da neki umovi uče, oni ipak uče.. :)
I moja majka je dosla iz ruralne sredine u urbanu pa nije bacala smece kroz prozor, a vjerujem da ima i jos mnogo takvih ljudi. Lani sam primjerice dok sam pjesacio po diu Bosne nailazio na masu smeca po svugdje. U Srbiji ove godine sam vidio dosta boca pobacanih i jaku malu kolicinu smeca. Kod nas se primjerice boce vracaju i dobije se cca 8 dinara po boci. Nije puno, ali nema veze.

I moja majka je dosla iz ruralne sredine u urbanu pa nije bacala smece kroz prozor, a vjerujem da ima i jos mnogo takvih ljudi. Lani sam primjerice dok sam pjesacio po diu Bosne nailazio na masu smeca po svugdje. U Srbiji ove godine sam vidio dosta boca pobacanih i jaku malu kolicinu smeca. Kod nas se primjerice boce vracaju i dobije se cca 8 dinara po boci. Nije puno, ali nema veze.
Kultura se nosi iz kuće.. poznajem puno ljudi iz ruralnih predela koji su pojam svega najboljeg..
ali mislim da su ti ljudi ipak to naučili krećući se i obrazujući se po svetu (van svog dvorišta i sela).. ili neko njihov, ko je potom podučio njih..
A neko ko nije video dalje od svog dvorišta, ni ne može da zna pravila kvalitetnog suživota ljudi u civilizaciji.. prosto, jer to nikada nije stiglo do njegovog uma.

Kod nekih ljudi stigne, nakon što napuste selo.. ali ako sporo uče, onda će se jako opirati usvajanju svega što je njima strano.. zato što im je to teško.
I to je isto za razumeti i nije za osudu.. samo im treba dati više vremena.. i biti dosledan i uporan u edukaciji.

To dok se i kod nas ne uvedu drakonske kazne za takva ponašanja.. onda će prestati da bude lakše.. :)
A doći će i to.. jer mora..
Da.. primjer naših gastarbajtera. Tamo su vrlo pedantni i kulturni, a kad dodju ovdje, bacaju kese i otpatke kroz prozor automobila.
Tamo ne smiju jer su kazne baš drakonske, ali zato kod nas nadoknade za sve što gore nisu smjeli raditi. :mrgreen:

Back