Kultni filmovi za repriziranje

Emihs

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.331
Синоћ сам имао movie night.Десило се да ухватим времена за себе а то није баш тако често.
Повратак у луде седамдесете и осамдесете.
каприо.gif


Први избор је пао на филм Sorcerer, гледао баш баш давно па сам репризирао.Генијално остварење заиста...
https://www.imdb.com/title/tt0076740/

Други филм Dead Ringers, реприза перверзно настраног са генијалним Џереми Ајронсом.
https://www.imdb.com/title/tt0094964/

Мој гладни филмски хедонизам за сада је миран једно време...:andjeo:
 
Pri vrhu liste su mi neki filmovi koje sam vec gledao i uskoro dolaze na red, neki od njih su:

La La Land - Gledao ga kad je tek izasao i nije mi se nesto dojmio, ali sad sam spremniji za njega, juce gledao Whiplash od istog autora, vrh film
Katanac za bol / The Hurt Locker - I njega sam gledao kad je tek izasao, s tim sto je to bilo pre 10+ godina, zaboravio sam i o cemu se radi
Saving Private Ryan - Gledao ga pre 7, 8 godina i ostao mi u lepom secanju, obnovicu gradivo
Gravity - Isto pre nekih 7 godina kad je bio aktuelan sam ga pogledao, dobar je film i bas me zanima kako cu ga sada doziveti
Goodfellas - Pre mozda 5 godina sam ga gledao i dosta stvari zaboravio, ali ovo je mozda i najbolji film od Skorcezea
Inception - 2009-2010 nije mi se dopao, nisam ga ni razumeo, dacu mu drugu sansu

Eto, to je ovako iz glave, samo neki od filmova koje sam gledao, i u bliskoj buducnosti cu ih gledati ponovo..
Mozda pustim i Pulp Fiction da se testiram da li mi je najbolji Tarantinov film.
 
Људи под појмом култни филм немају исти критеријум шта је то. Неки сваки филм који је стекао популарност у неком времену или код одређене циљне групе, и који их је натјерао да га погледају више пута сматрају култним. Но ? је да ли је то то.
Потражићемо помоћ у српској википедији (овдје)
Култни филм, познат и под називом култни класик, је филм који је због своје необичности и различитости од устаљених правила кинематографије стекао култни статус. Сваки култни филм има групу страствених обожавалаца, који га изнова гледају, цитирају дијалоге из познатих сцена и покушавају да га на што бољи начин представе пред публиком која није упозната са њим. Сам термин култни филм је први пут употребљен 1970-их како би се описали поноћни филмови који су публици приказали неке табу теме.
гдје је то по мени сасвим коректно дефинисано. И култни филм је онај који је због своје необичности и различитости од устаљених правила кинематографије стекао култни статус.
Он може бити примљен добро код шире публике, предуслов је да се појави у правом времену, моменту када је публика "спремна" за тај нови искорак (има пуно филмова који се појаве прерано када публика још није "спремна" да то прихвати), ту можемо узети примјер Тарантина који да се појавио коју деценију раније стрпали би га у лудару, но појавио се у правом моменту и његови филмови се са правом могу сматрати култним, одлично су прихваћени од истинских филмофила а и они који филм гледају као разбибригу нашли су нешто за себе.
Доста тих култних филмова прође испод радара, имају своју циљну публику која их гледа изнова али испочетка не добију ширу публику. Ако се ти филмови гдје одступају од задатог калупа у кинематографији, самим тим их можемо назвати култним, дрзну да дирну у постављени систем вриједности и кроз филм пошаљу поруку гдје се критукује "амерички налин живота", биће стигматизовани, оцрњени и обезвријеђени од разних филмских критичра и плаћених пискарала. Ту можемо узети примјер (а има их јако пуно), филма Apocalypse Now (1979) којег су опасно нагрдили првих година, у намјери да га дисквалификују, прогласили филмом са највише грешака у историји, чак и данас (
овдје) када и ти морају признати да је сјајан филм, упорно се истичу те наводне "грешке", које су наравно често више резултат апсурдног виђења.
На другој страни филмове који слиједе задати калуп, образац у кинематографији, почесто су то и наручени филмови крoз које се промовишу "пожељне" вриједности (ту имамо доста америчких вестерна гдје су опет негативци често приказани као бестијална и безкарактерна створења и тако дехуманизовани или са темом II св.рата који су ода јунашту и патриотизму), без обзира што стекну велику популарност, бивају добро одрађени, публика их гледа више пута, не би по мени требали сматрати култним.

И ту је упитно да ли рецимо у Америци, од ере МекКартијеве кампање "чишћења" Америке од "субверзивних елемената" почев од 1947-е, и тзв холивудске "црне листе" до рецимо 1969.године, када се строго пазило шта и како приказати, имамо филмова које би могли уврстити у култне. Изузетак је наравно жанр научне фантастике, који из разумљивих разлога није био толико на "скенеру чувара правих вриједнсти", и ту је и у том времену (и касније наравно) урађено пуно култних филмова, неке можемо сматрати и ванвременским.

1969.године појавило се и када је амерички фим у питању и мимо жанра НФ неколико култних фимова (рецимо The Wild Bunch) а у посту ћу се осврнути на један који истина није прошао испод радара, скренуо је пажњу али био и подоста оспораван;
Easy Rider (1969)
Данас би тај филм био нешто најобичније, но тада тај филм бјеше по свему различит и одударао је од задатог калупа у америчком филму, и сам избор теме и начин на који је обрађена, гдје се бунтовници против задатог система вриједнисти афирмативно приказују, вјеше нешто ново и авангардно.
У филму се додуше у епизодној улози али који је кроз дијалоге послао поруке критике америчком начину живота, појавио извјесни Џек Николсон. За којег неко касније рече "да се није појавио, требало би га измислити", који ће играти у још подоста филмова које можема са правом уврстити у култне.
Истинским филмофилима који нису погледали овај филм (ако има таквих), препоручујем, онима који филм гледају као разбибригу, нисам сигуран да ће се допасти.
 
Poslednja izmena:
Rollerball (1975)
Овај култни филм никад није мао широку публику, из више разлога, и због тога што је одударао од задатог калупа, од бројних стереотипа а и због вишка сложених реченица у дијалозима који су разочарали публику која је филм дошла гледати као разбибригу и ту су очекивали само јурњаву и марисану, али је добио и своје фанове који су филм одгледали више пута.
Филм који кроз фиктивни спорт смјештен у будућности, у глобалном свијету гдје су се избрисале границе, прати заокрет у каријери и животу главног јунака и водеће спортске звијезде. Који испрва не разумије да је постао опасност по систем вриједности трасиран преко ове игре, самим тим и да је прерастао игрицу, покушава разумјети те релације и како спознаје праву позадину приче, одбија бити само пијун у крупнијој игри и креће преко спорта у своју борбу са моћницима који управљају свијетом и за то користе и ову игру.
Који мијењају правила игре, јер им се може, постаје све суровија, смртоноснија, крај филма повољан по главног јунака (и завршна упечатљива сцена гдје испрва чујемо шапат имена главног јунака који прераста у силан одјек), који преко игре побјеђује систем, што је могуће у филму, у стварном животу јок.
Филм је и пророчански најавио оно што долази, у ком ће правцу ићи и спорт али и свијет и процесе који воде глобализацији гдје ће стварна власт бити у рукама корпорација које ће за те пројектоване процесе и спорт користити.
 
Poslednja izmena:
Taxi Driver (1976)
Психолошки трилер који прати живот таксисте, отпуштеног ветерана вијетнамског рата, његове проблеме око реинтеграције у друштво, тешко разумије свијет који је огрезао у неморалу и пороку, пати од несанице те вози у ноћној смјени и покушава наћи смисао свом животу.
Што и није лако, на једној страни неузвраћена наклоност од волонтерке једног политичара у кампањи а на другој страни успоставља специфичну везу са дванаестогодишњом проститутком. Што је тада изазвало доста оштре реакције филмских критичара и разних моралиста.
И ту налази неки смисао у све више турбулентном животу, креће у мисију како би извукао дјевојчицу из канџи проституције, у таквом расплету од губитника осуђеног на презир постаје херојем.
Иако је добро прошао код филмских критичара, побрао и неке награде, имао и номинације за Оскара, филм ће тек временом постати све више цијењен у свијету филма. Има и превише добрих страна, дијалози од уврнутих до предобрих, Де Ниро је одглумио болесно добро своју улогу, филм је свакако култни, имамо и неколико антологијских сцена, посебно она када Де Ниро води замишљени дијалог пред огледалом.
Филм који није лоше након неког времена изнова погледати.
 
Синоћ сам имао movie night.Десило се да ухватим времена за себе а то није баш тако често.
Повратак у луде седамдесете и осамдесете.
Pogledajte prilog 699828

Први избор је пао на филм Sorcerer, гледао баш баш давно па сам репризирао.Генијално остварење заиста...
https://www.imdb.com/title/tt0076740/

Други филм Dead Ringers, реприза перверзно настраног са генијалним Џереми Ајронсом.
https://www.imdb.com/title/tt0094964/

Мој гладни филмски хедонизам за сада је миран једно време...:andjeo:

Davno sam gledao francuski film "Nadnica za strah" koji je izgleda preteča ovog "Sorcerer". Jako mi se svideo.
 
Alien (1979)
Жанр научне фантастике је захвалан за креативне режисере да нешто иновативно прикажу и дочарају, ту се фикција подразумијева, ипак овај култни филм ће као мало који одредити будућност филмова овог жанра, он је дефинисао опако ванземаљско биће које ће се касније у сличној форми појављивати у филмовима научне фантастике са хорор елементима.
Иако данас овај филм нема ту драж као када се појавио и када бјеше филм који су могли испратити само они јаких нерава, јер је комерцијализован у каснијим бројним наставцима или сличним формама, није га лоше који пута поново погледати, Оригинал је ипак оригинал.
 
Blade Runner (1982)
Ридли Скот је успио урадити нешто што нико није, у три године два ванременска култна филма из жанра научне фантастике. И тема и рукопис и приступ потпуно другачији него у филму "Осми путник", али фантастичан филм.
У овом филму све је одступало од тадашњег задатог калупа и код филмова овог жанра и уопште, и оригинална прича и тема различита од свега раније приказаног, и заплет и расплет и сама кулминација филма. Вјероватно због тога у првом времену није понудио оно што су гледаци тог жанра тада тражили па није доживио комерцијални успјех, но временом би добијао све више фанова, који су гледали овај филм изнова и изнова, био би све више цијењен, данас се сматра једним од најбољих филмова жанра научне фантастике у историји.
И свакако филм који вриједи повремено изнова погледати.
 

Back
Top