Kultni film "Boj na Kosovu"

Meni je u tom filmu naijinteresantnija uloga Bate Zivojinovica koji glumi poturicu pod imenom Srbin Hamza.
Bata je u partizanskim filmovima glumio ozbiljnog covjeka i stalno mu je davana uloga komandanta, dok osamdesetih godina on glumi komicare sa stilom. Znao je da nasmije i da napravi komediju.

Film sam obozavao kao klinac....Imao sam 6 godina kad je snimljen.. To je bilo vreme povratka nacionalizma...Ja sam bio opcinjen, slikao scene iz filma, pamtio replike itd....To je trajalo godinama... Mislim na obozavanje filma... Danas na sve to gledam drugacije, smatram ga obicnom propagandom koja doduse kao i svaki drugi film ima za cilj da se svidi ljudima, ali taj nacin mi se vise uopste ne dopada...Cak smatram i da je gluma losa...Da ne govorim o tome sto sam istrazujuci saznao da su najbitniji delovi filma daleko od istine, da ne kazem obicne lazi... Saznao sam i kroz zivot, da rat nije ono sto je na filmu prikazano... Na njemu su ljudi kao u partizanskim filmovima, samo umesto komunista nacionalisti...Taj film mi je sustinski slican filmu Sutjeska, s tim sto je Sutjeska na vecem umetnickom nivou...

Meni je u tom filmu naijinteresantnija uloga Bate Zivojinovica koji glumi poturicu pod imenom Srbin Hamza.
Bata je u partizanskim filmovima glumio ozbiljnog covjeka i stalno mu je davana uloga komandanta, dok osamdesetih godina on glumi komicare sa stilom. Znao je da nasmije i da napravi komediju.

Када су покојног Бату питали зашто је прихватио улогу негативца у "Боју на Косову"
кроз смех је одговорио:
"А шта мислите како бисмо победили да није било наших међу њима ?!"

Film sam obozavao kao klinac....Imao sam 6 godina kad je snimljen.. To je bilo vreme povratka nacionalizma...Ja sam bio opcinjen, slikao scene iz filma, pamtio replike itd....To je trajalo godinama... Mislim na obozavanje filma... Danas na sve to gledam drugacije, smatram ga obicnom propagandom koja doduse kao i svaki drugi film ima za cilj da se svidi ljudima, ali taj nacin mi se vise uopste ne dopada...Cak smatram i da je gluma losa...Da ne govorim o tome sto sam istrazujuci saznao da su najbitniji delovi filma daleko od istine, da ne kazem obicne lazi... Saznao sam i kroz zivot, da rat nije ono sto je na filmu prikazano... Na njemu su ljudi kao u partizanskim filmovima, samo umesto komunista nacionalisti...Taj film mi je sustinski slican filmu Sutjeska, s tim sto je Sutjeska na vecem umetnickom nivou...

Тилтујеш брате, идеш из крајности у крајност.

Ако размислиш о "Црвенкапи" такође ћеш видети да је све измишљено,
али то не значи да је бајка лоша,
већ да није за оне који размишљају ...

Тилтујеш брате, идеш из крајности у крајност.

Ако размислиш о "Црвенкапи" такође ћеш видети да је све измишљено,
али то не значи да је бајка лоша,
већ да није за оне који размишљају ...
Kiriku je izuzetno autoritarna ličnost: čovek veruje u potrebu za svetskim policajcem.

Da, film je kriv, kriva je država, Srbi, nacionalizam i sve ostalo zato što nama životi idu kako oni hoće a ne prema našoj idealnoj predstavi o životu.

ocekivo sam mnogo vise od taj film. Spektakularni storijski dogadjaj, smesten u kulise srednjovekovnog ambijenta, .......imalo se materijala za mnogo bolji film koji bi bio interesantan i za publiku i van Srbije. Ovako, ceo film je provizoran, previse poetski obradjen (falile samo gusle) , a "biser " je scena kada se statista srbin macuje sa turcinom i obojica se SMEJU..............ne znam dal ste primetili taj detalj.
Tako ozbiljna tema od nacionalnog znacaja zasluzuje mnogo bolju prezentaciju, filmsko delo na visem nivou.
Pogledajte samo kako su ameri obradili svoj "Getysburg" , film od istog nacionalnog znacaja za amere kao i "Boj na Kosovu"za nas srbe.

ocekivo sam mnogo vise od taj film. Spektakularni storijski dogadjaj, smesten u kulise srednjovekovnog ambijenta, .......imalo se materijala za mnogo bolji film koji bi bio interesantan i za publiku i van Srbije. Ovako, ceo film je provizoran, previse poetski obradjen (falile samo gusle) , a "biser " je scena kada se statista srbin macuje sa turcinom i obojica se SMEJU..............ne znam dal ste primetili taj detalj.
Tako ozbiljna tema od nacionalnog znacaja zasluzuje mnogo bolju prezentaciju, filmsko delo na visem nivou.
Pogledajte samo kako su ameri obradili svoj "Getysburg" , film od istog nacionalnog znacaja za amere kao i "Boj na Kosovu"za nas srbe.

Колико се сећам сценарио је преузет од позоришне представе,
односно позоришна представа је филмована.

Али наша кинематографија има углавном јако позитивна искуства са таквим захватима,
сетимо се филма "Маратонци ..."

Ко у "Боју на Косову" очекује холивудске масовне сцене,
биће разочаран,
али и одушевљен како је представљен наш менталитет јунака,
кога је мајка дигла на преслицу и десницу руку ...

Колико се сећам сценарио је преузет од позоришне представе,
односно позоришна представа је филмована.

Али наша кинематографија има углавном јако позитивна искуства са таквим захватима,
сетимо се филма "Маратонци ..."

Ко у "Боју на Косову" очекује холивудске масовне сцене,
биће разочаран,
али и одушевљен како је представљен наш менталитет јунака,
кога је мајка дигла на преслицу и десницу руку ...
Valjda sam ocekivao super-spektakl a dobio pomalo dosadan film i da ne poznajem istoriju ko zna dal bi mi film uopste skrenuo paznju.

Taj film nas je sjebao prilično... obična jeftina patetična propaganda.

Prvo što su događaji iskrivljeni, i ništa se nije desilo tako, a drugo što je bio iskra koja je, ako ne zapalila, ono bar dodatno potpirila ludilo ranih devedesetih.

Taj film je sramota naše kinematografije, iako sam ga voleo kao klinac, to tek sad shvatam.

Taj film nas je sjebao prilično... obična jeftina patetična propaganda.

Prvo što su događaji iskrivljeni, i ništa se nije desilo tako, a drugo što je bio iskra koja je, ako ne zapalila, ono bar dodatno potpirila ludilo ranih devedesetih.

Taj film je sramota naše kinematografije, iako sam ga voleo kao klinac, to tek sad shvatam.
Pricala mi uciteljica.odvela djake da gledaju taj film. Medjutim to bio 4 razred a visa pola razreda muslimani. Kad poceli Turci da jurisaju,zbog simbola, muslimanska djeca zbunjena pa vikala “ naprijed nasi” hahaha. Uciteljica kaze, ziva propala. J.bi ga vikala sva djeca zajedno kad je neprijatelj govorio “Halt” e bogami od tog filma nikad vise nije bilo isto medju nasim bratskim narodima.

Ček ček
O čemu mi pričamo?
O politici ili o umetnosti?
Ja o ovom drugom
Film je urađen, po meni, na prvu loptu. Rešenja, scene, dijalozi, poetika (ili izostanak iste).
Kakvi crni dijalozi?! Da li je tu uopšte bitan nekakav dijalog? Objasni.

Masovne scene iz otnog iz 1989 ne odgovaraju stvarnosti uopšte. Onda se forsira luda mitologija o izdajama i povlačenjima. Prosto nema glavnog elementa i jedine pouke - da se feudalizovane države raspadaju uz neopisive posledice po narode.

Back