KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ili za malog lutka :) posto ce pol bebca biti definitivno iznenadjenje jer jednom kazu devojcica, drugi put decak....a muz je ubedjen da je devojcica pa nece i da smisljamo musko ime :) samo lupeta neka blesava imena i kaze sta se nerviras kad ce biti zensko....pa eto videcemo uskoro :)

e da vam se pohvalim, stigao moj dugo zeljeni alat....srecna sam ko malo dete :klap:

DSCF3887.jpg

ljubicasta oklagija sa sarom, wiltonova silikonski barok, najvise zbog niza kuglica, lenjir sa bebi motivima, mini srca i reljefna podloga kamen.....uzela sam jos i tri nastavka za slag ali njih nisam slikala....
eto, tih par stvarcica, 6550 din, i onda da pozajmljujem alat.....ma samo nek neko proba da trazi, dobice mojom novom oklagijom po glavi :zcepanje:

Poslednja izmena:
Drage moje. Ja sam pocetnik i sve sto sam naucila naucila sam od vas. Danima sedela citala pratila i ucila. Ovaj posao moze da radi samo onaj ko ga stvarno voli.Predivan je osecaj kad su ljudi zadovoljni onim sto dobiju.Ja svima pomazem i delim savete i to mi ne smeta. Neka proba ko god hoce. Sve to izgleda jednostavno i lako dok ne probas sam. Moja kuma je prisustvovala dekoraciji jedne moje torte i rekla"Ti si ]eno luda ja to ne bi radila za sve pare ovog sveta".
Da se razumemo torte ne moze da poruci svako. Ja da moram da je kupim sluzila bi keks na rodjendanu. Onaj ko ima ne pita za cenu. Ti koji zakeraju ne treba ni da dolaze kod mene, a svako ko zeli i misli da je lako nek izvoli.

Boem da znas da si potpuno u pravu, ja sam mesecima citala razne forume i kopirala razne savete....krstaricin forum sam teme oko torti procitala sve od kraja do pocetka, nikada se necu moci dovoljno zahvaliti svim ovim divnim devojkama na savetima, toliko su mi pomogle i jos uvek mi pomazu, a isto tako se i ja trudim pomoci drugima ovde samo ako mogu i znam.... prva torta je bila za cerkin prvi rodjendan u januaru i tako je sve pocelo....sad kad sam zbog porodjaja primorana odbiti neke torte dusa me moja boli, ne zbog novca vec zbog mogucnosti i zelje da radim nesto novo, da budem kreativna, jos kad poruce nesto sto do sada nisi radio, milina, najlepsi je osecaj kad dodje musterija i iskreno se odusevi tortom, pa kad te neka musterija nazove po preporuci, e onda znas da radis dobar posao, za ne? Savet sam dala mnogima, ali alat i svoje stvarcice ne dam nikome :)
Sestra mi je nedavno bila kad sam radila deciju tortu na sprat i kaze da se ona meni divi, ona to ni u ludilu ne bi imala zivaca raditi, tako su reagovale i mnoge drugarice....samo kad vide onaj haos posle dekorisanja torte nije im dobro :)
Za ovaj posao je potrebna pre svega velika ljubav pa tek onda sve ostalo....
A tek kad isporucis sve tortice od vikenda, pa kad stavis na papir koliko si zaradio, onda se jos vise zaljubis u ovaj posao :rotf: ovde ce se mnogi pronaci....:zcepanje:

Sve ste u pravu a posebno Boem M i Ladyns. Ja ovde radim prema našim i vašim receptima, što je ovde potpuna novina, a kad se nadje neko pametan pa kaže da je skupa torta, pošaljem ga lepo kod konkurencije, koja ne troši ni polovinu lešnika, oraha, čokolade itd. od mene, pa neka uporedi kvalitet. Kad neko hoće recept, ja lepo kažem ili na netu ili ajde malo u Srbiju, Vojvodinu, plati put, pitaj tamo lepo žene na tvom jeziku, nije problem za sporazumevanje, ali investiraj nešto u taj recept. Ja ga džabe ne dam nikome ovde. Kad neka od Vas nešto traži, to je sasvim drugo, mi smo naše, radimo po istim kriterijumima kvaliteta namirnica koje koristimo. Kad vidim kakve torte prave i šta stave u njih a traže i do 15 EURA po kilogramu, muka mi je od toga da sam prejeftina, kad po istoj ceni pravim naše specijalne torte, sa gomilom lešnika, oraha, čokolade. Ovde se najviše u piškotu stavlja brašno, i to šakom i kapom, a ono dobro je samo toliko da se ne kaže. Kad kažem da sam u tortu od 4 - 5 kg stavila 5 - 7 kašika brašna, prosto mi ne veruju.
Al´ vas udavi, ali ova tema me uvek dirne i izvede iz ravnoteže.

Nemoj da se nerviras, samo ti njih posalji malo kod nas na sjever zemlje, da se udembele samo gledajuci kako se torte prave, a kasnije da padnu u nesvjest kada budu svjesni sta sve mi zaista stavljamo u njih, kakvo crno brasno, sto ti kazes, samo par kasika... Hajde molim te, ma tvoje su SAVRSENE, oni presjeci, milina jedna, nemaju brate mili pojma i ako imas uslova digni cijenu, pa ces se i manje nervirati

E kad smo kod brašna ... kaže meni kolega pre neki dan da mu napravim tortu za godišnjicu braka da iznenadi ženu . A ako može on da da materijal , ja naplatim ruke . Ok , može inače je uvek korektan prema meni . Hoće čokoladnu . Ja mu nabrojim sve šta treba . Gleda on u onaj spisak , pa me pita : A gde je ovde brašno ? Pa kažem neću Tebi tražiti par kašika brašna . Šta će mi ? ... Čovek nije dva dana mogao doći sebi . Kako ja to pravim torte bez brašna ? A probao ih je , pa je baš u čudu ! Na to sam ja sve to prokomentarisala da uopšte nije u trendu ! :zcepanje:

Dobrp jutro zenice. Ubi me Strunfeta sinoc! tacnije kosa. Jedva nesto napravi, Legla sam u 2h. Pravila tortu, danas je dekorisem. Spava mi se jedva gledam. Jos kad pomislim da kuci nema spavanja nego odma akcija.jos mi se vise spava.Ko za baksuz jutros skuvam kafu kao najgorem neprijatelju. Gore nesto u zivoru popila nisam! Preterala sa kafom. Popila gutalj i prosula pa kuvala drugu!:dash:

.Ko za baksuz jutros skuvam kafu kao najgorem neprijatelju. Gore nesto u zivoru popila nisam! Preterala sa kafom. Popila gutalj i prosula pa kuvala drugu!

E nasmeja me jer se pronadjoh u tome! Ja često sve sebi spremam ko najgorem neprijatelju!

E kad smo kod brašna ... kaže meni kolega pre neki dan da mu napravim tortu za godišnjicu braka da iznenadi ženu . A ako može on da da materijal , ja naplatim ruke . Ok , može inače je uvek korektan prema meni . Hoće čokoladnu . Ja mu nabrojim sve šta treba . Gleda on u onaj spisak , pa me pita : A gde je ovde brašno ? Pa kažem neću Tebi tražiti par kašika brašna . Šta će mi ? ... Čovek nije dva dana mogao doći sebi . Kako ja to pravim torte bez brašna ? A probao ih je , pa je baš u čudu ! Na to sam ja sve to prokomentarisala da uopšte nije u trendu ! :zcepanje:

Draga moja, imala sam ja i takve pacijente, pa prosto ne veruju, i kažu da to neće biti dobra torta bez brašna. Sad sam pravila jednima kornet po ko zna koji put i kad mi žena donela tacnu da vrati, kao na proslavi su debatovali, da li su u torti bile i korice ili ne. Kad su navikli na samo testo u torti sa malo fila, onda nije ni čudo kad tako nešto pitaju. Moram negde naći sliku njihovog preseka da vam je postavim, da vidite o čemu pričam. Ali retko to oni slikaju, da se ne bi videlo šta i kako je unutra.

Jao znam kako takve torte izgledaju, mi kad bi ono nekome napravile ovde, pitali bi se da li smo normalne. :D Meni svake godine dolaze isti ljudi, u inostranstvu su već godinama i uvek dolaze u toku leta u Srbiju i tad naručuju torte. Naručuju isključivo Interkontinental i svaki put naglase da bude bez margarina. Prvi put ja pitala da li hoće maslac umesto margarina, a oni su rekli da ni maslac ne stavljam. Ja kažem ne može ta torta da se pravi bez margarina, a oni će meni: "Može, može!" A kao jeli su moje torte i mnogo im se svidjaju. I ja razmišljala, razmišljala... Tri dana smo mama i ja bile glavu kako da napravimo tortu bez margarina. I na kraju je napravimo po receptu i oni posle zvali da kažu da su oduševljeni. I onda mi ukapiramo da su verovatno mislili na one poslastičarske torte pune margarina pa da su zato tražili da bude bez. Uglavnom nastavili su da dolaze kod nas i još su i slali neke druge ljude. :)

Dobro veče drage moje, opet ja sa nekim novim pitanjem. Postajem već polako dosadna, ali nadam se da ćete mi pomoći. Kada kuvam fil od jaja i šećera, stavljam na 6 - 7 jaja, 400 gr mlevenog šećera, 200 gr čokolade 70%, 250 - 500 gr maslaca. Pa onda m ože još po potrtebi lešnici ili slično. Ono, što je meni problem, jeste, da mi kažu da im je fil sladak. Bojim se da smanjim šećer, pa sam htela da Vas pitam, koliko najmanje šećera mogu da stavim. Hvala Vam svima na odgovorima.

Nataša, pa to je stvarno premnogo šećera za tako malo jaja. Ja uglavnom u filove stavljam 1 - 1,5 kašiku šećera, i uglavnom tako merim, na kašike, a ne na grame. Ali tih 400g šećera na 6 - 7 jaja, bilo da su samo žumanca ili cela, deluje mi baš previše. U fil za doboš na 10 celih jaja stavim 300g šećera, u cvetnu livadu na 18 žumanaca 22 kašike, to je ono čega mogu da se setim sada na brzinu. I ne mlevenog, ja svuda stavljam kristal šećer, kada se skuva, ne primećuje se.

Ivanin svet slatkiša:
I onda mi ukapiramo da su verovatno mislili na one poslastičarske torte pune margarina pa da su zato tražili da bude bez. Uglavnom nastavili su da dolaze kod nas i još su i slali neke druge ljude.

Meni idu na živce kada izjave da ne vole "margarinuše". Ja uopšte ne znam šta pod tim podrazumevaju. :dontunderstand:

Nataša, pa to je stvarno premnogo šećera za tako malo jaja. Ja uglavnom u filove stavljam 1 - 1,5 kašiku šećera, i uglavnom tako merim, na kašike, a ne na grame. Ali tih 400g šećera na 6 - 7 jaja, bilo da su samo žumanca ili cela, deluje mi baš previše. U fil za doboš na 10 celih jaja stavim 300g šećera, u cvetnu livadu na 18 žumanaca 22 kašike, to je ono čega mogu da se setim sada na brzinu. I ne mlevenog, ja svuda stavljam kristal šećer, kada se skuva, ne primećuje se.

Sad već ne znam odakle i od koga mije ta mera, ali tako sam naučila i do sad mi nikad nije palo na pamet da Vas pitam za takav savet. Najviše kuvam fil sa celim jajima, retko samo sa žumancima.
ZD puno ti hvala na odgovoru, odmah ovog vikenda probam ovako da radim.

Čestitam ZD, i želim mu puno sreće. :)

I da, da si probala tortu koju sam ja skoro probala na nekoj svadbi, znala bi šta znači naziv margarinuša. Odprilike, zamisli kako bi izgledalo da umesto odredjene količine neke kašice, staviš tu količinu margarina i obratno, na šta bi taj fil ličio. Ja obožavam slatkiše i stvarno mogu mnogo da pojedem ali veruj mi da sam ovo ostavila posle prvog zalogaja, toliko je bilo masno.

Zd cestitam, to je stvarno fenomenalna vest, bas mi je drago.....nek je srecno brucosu :)

Natasa ako te mrzi da racunas, kasika secera je 20 gr, 1 gr vise manje....to je bas bas puno secera.....ali kad se do sad niko nije zalio verovatno ima i onih koji tako vole.....mada ja bih stavila manje.....isto kaze ZD slobodno stavi kristal secer, i onake se otopi, a mnogo ti je jeftinije...

Natasa ako te mrzi da racunas, kasika secera je 20 gr, 1 gr vise manje....to je bas bas puno secera.....ali kad se do sad niko nije zalio verovatno ima i onih koji tako vole.....mada ja bih stavila manje.....isto kaze ZD slobodno stavi kristal secer, i onake se otopi, a mnogo ti je jeftinije...[/QUOTE]

Sad za ovaj vikend imam 4 torte i neke kolače pa ću probati ovako. Puno njih je naviklo, da su moje torte dobre i slatke, ali poneki se žale. A što se tiče cene, meni je baš sve jedno koji šećer stavljem, jer nekad i nema nikakve razlike u ceni šećera. Sve je to do 1,1 EURA. Kupujem kad je akcija, pa ponekad kupim mleveni u akciji jeftiniji nego kristal normalno. Koliko sam mogla šećera uštedeti do sada. Ništa, krećemo u štednju od sada. Puno Vam hvala svima.

Back