KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ženice, da li ste dizale cene torti posle ovih poskupljenja silnih?

Ja nisam, a i neću. I ovako nemam posla, kada bih podigla, ne bi bilo ni ovo malo. :( Mada, neke žene odavde, a i moja kuma imaju stav da ko hoće, taj hoće bez obzira na cenu, ali ja ne delim to mišljenje, tako da ostajem pri tim, nenormalno niskim cenama.

Dokle god mi od torte od 3kg ostaje 1000 dinara čisto, ne menjam.

Pa i meni, možda se neki ovde u gradu ljute zbog toga ali teško je probiti se ako napičiš cenu da im se vrti u glavi. Ja radim ovo nepune dve godine i najviše me raduje kad mi se mušterije ponovo vrate , pa i kad čuju da je malo skuplje nego prošle godine, ne bune se jer znaju kakav je kvalitet, pošto su već probali . Kad budem stekla dovoljno stalnih mušterija koji će doći kod mene bez obzira na poskupljenje, tada ću razmišljati o većoj zaradi...zasad tako kako je:(

Nisam pametna sta raditi ! Veliki trud se ovde ulaze, i fizicki i duhovni. Ovaj posao nije samo poslasticarstvo nego i jedna vrsta umetnosti, mislim da ga treba adekvatno naplacivati pa kako bude. Jesam digla cene, neki to prihvataju zdravo za gotovo, a neki se zahvale. Sve zavisi koliko ljudi hoce negde da se pokazu i koliko im je stalo do sopstvenog imidza. Kome je stalo taj ne pita za cenu, ostali otpadaju- jednostavno je. Ja racunam na ove prve:zper: i za sad sam zadovoljna, videcemo.:)

Da li je on gastroseksualac?

Među mnoštvom termina koji se koriste za opisivanje savremenog muškarca pojavio se još jedan – gastroseksualac. Ustanovio ga je dr Pol Levi kako bi definisao muškarce starosti od 25 do 44 godine koji s radošću ulaze u kuhinju i doživljavaju je kao poligon za uživanje i dokazivanje. SSigurno vas zanima da li je vaš muškarac gastreoseksualac. Rešite test koji je pred vama i saznajte hoće li vam vaš dragi uskoro nešto skrčkati.

30681_shutterstock_60878623-940x500_iff.jpg

– Gastroseksualci vode veoma aktivan i sadržajan život, ali najsrećniji su kada kuvaju. Oni to rade da bi impresionirali i zaveli ženu, i u tome istinski uživaju. Ako uz to padnu i pohvale za kulinarske poduhvate, njihova misija je ispunjena – kaže dr Levi.
Drugi pak kažu da taj trend nije ništa drugo već moda koju su promovisali čuveni šefovi, velike medijske zvezde, a pre svih Gordon Remzi, Džejmi Oliver, Entoni Bordejn i, odnedavno kod nas izuzetno popularni Holanđanin, Rudolf van Vin.
Njihove edukativne ali i zabavne emisije o kuvanju načinile su ih globalnim gastronomskim magovima.
Na kraju krajeva, kaže dr Levi, lakše je imitirati uzore s varjačom nego čuvene profesionalne sportiste, pa je zato modernim muškarcima kuhinja idealan poligon za dokazivanje.

Ćao društvance! :)
Moram da vas pitam da li imate isti problem kao ja i da li imate neku ideju kako da ga rešim. Kod mene ima mnogo ljudi koji su uvek naglašavali da znaju da naprave tortu, a da im je problem da je ukrase. E sad su kod nas u jednom velikom marketu nabavili gomilu figurica, sedefaste boje... I sve češće me ljudi koji su ranije kod mene naručivali torte zovu da pitaju za savete oko ukrašavanja, šta i kako, svi nalaze recept za fondan kod Minje na sajtu, kupe figurice ali im uvek nešto nije jasno. Pre desetak dana me baš iznervirala žena koja me zvala, zanimalo je kako ne može da dobije jako zelenu boju i bila u fazonu: "Zašto da dam pare tebi kad nisam glupa da ne umem sama da uradim." Bukvalno mi je tako rekla. A jedna me zvala da pita da joj pozajmim nešto od alata pa se uvredila kad sam rekla da ne mogu pošto meni treba jer radim tortu za svadbu, i sad mi se više i ne javlja na ulici. Pre toga me jedna žena zvala da joj pozajmim malo boje jer ove u prodavnici nisu tako jake kao moje, a njoj se više isplati da sama pravi tortu nego da plati nekome da joj pravi i ukrašava. Znate da i ovde uvek svakoj od vas hoću da odgovorim oko toga šta i kako radim ali stvarn mi je bezveze kad me svi redom pitaju jer se meni smanjuje posao. Malo je mesto i ne želim da uvredim ljude zato što ne odgovorim, ali znate koliko koštaju alati i boje koje koristimo da bih ih pozajmljivala i delila svima po gradu tek tako.

draga Ivana nemoj da te to sekira, svi imaju mogucnost da pronadju recept fondana pa i video tutorijale figura i dekoracije i sve to kad gledas izgleda prosto ali to nije garancija da ce im torta dobro izgledati i jos ja ne bih davala alat ali bi sa zadovoljstvom dala adresu sajta da poruce alat pa ako im se ta vrsta ulaganja isplati zbog jedne, dve torte godisnje nek izvole...

E, poenta i jeste u tome što oni savršeno dobro znaju da to poprilično košta ali hoće da ih ne košta. Ma jasno mi je da neko hoće da napravi sam i da ne želi da plati ali mi nikako ne ide u glavu taj bezobrazluk da pozove i opušteno kaže: "Neću da plaćam da mi ti praviš tortu ali mi daj malo boje i nešto alata."

I ja mislim da svoj posao treba da cuvas. Mene mnogo njih pita preko fb za savet i mislim da sam svima pomogla. Uglavnom ih uputim na Minju. Tu imaju i recept za fondan i tutorijale za figure. A koga to bas zanima naci ce vec sam gde da gleda i trazi. I ja sam uostalom sve sto znam naucila preko ovog sokocala. Ali cu se i sama truditi da sto manje pricam, mada mi je to moram priznati tesko.

Da vas pitam, opet nešto, imam sad u ponudi u jednom marketu kompresor
attachment.php

Cena je dobra, pa me iteresuju vasi komentari. ima i dve staklene flasice za boju, adaptere za razne tipove ventila, pistolj, ...Nije za poslasticarstvo, ali mozda bi moglo da bude.

I ja mislim da svoj posao treba da cuvas. Mene mnogo njih pita preko fb za savet i mislim da sam svima pomogla. Uglavnom ih uputim na Minju. Tu imaju i recept za fondan i tutorijale za figure. A koga to bas zanima naci ce vec sam gde da gleda i trazi. I ja sam uostalom sve sto znam naucila preko ovog sokocala. Ali cu se i sama truditi da sto manje pricam, mada mi je to moram priznati tesko.

Kad sam ja počinjala internet nije bio tako razvijen tako da sam se mučila mnogo više nego što je slučaj sa oonima koji sad počinju. A slažem se da na internetu sve može da se nadje, samo da nekog zanima. I hoću da pomognem svakome ali kao što sam već rekla, mnogo me više iznervira stav tih koji pozovu jer ima i onih koji su krajnje bezobrazni.

Ja moj alat ne bih dala NIKOME ! Godinu dana sam radila samo za alat , pa da još dam nekome . E ne dam ! Savet ok i uvek naravno u razumnim granicama . Pa nek se ljuti ko hoće . Meni niko ali baš niko osim Vas dragih ženicama ovde , nije dao nikakav savet . Pa sam se mučila sama i još uvek se mućim kad je nešto novo . Pa sam platila skupe kurseve da bih se usavršavala . A , Ivana , da mi neko tako nešto kaže . ne znam da li bih bila baš tako fina . Btw pre par dana pita me neka žena za savet , videla je moje cipele štikle , kako ja to radim . ja kažem imam mustru , skinula sa interneta . e super kaže ona : a kaži mi kako odradiš one šavove - rubove na cipeli , jel imaš neki alat ? A ja onako bez razmišljanja : Uzmeš čačkalicu i bockaš rupicu po rupicu . Žena samo razrogačila oći i kaže : Auuuu , koliko Tebi vremena treba za to ? .... nisam mogla da odolim a da je ne bacim u trilemu . Inače mi je pre toga držala predavanje kako je ona nekad pravila torte ali sad nema vremena ! ...pa nek razmišlja i nek bocka ! :zper:

E bravo, sada sam se utjesila, jer i kod mene je sve cesca situacija da me pitaju da im ukrasavam torte, ali ne hvala, to vise ne radim.... Niti pravim vise figurice i one dodatne dekoracije, samo za svoje torte, ne mogu sve to postici, a u stvari najgore je jer ljudi ocekuju da je to super jeftino, pa da se sve moze dobiti za oko 200-300din...
Kato, ovo za bockanje, odlicno si to smislila, neka se ona sada pita koliko vremena je potrebno za to?!
Ivana, bas kao sto Kata kaze, ne znam ni ja koliko bih uspjela ostati prisebna i fina kada bi mi neko tako rekao i trazio alat, nema sanse, neka se ljute koliko hoce. Ma znam da je nezgodno jer zivis u malom mjestu i svi se znaju, ali ta sto nece da ti se javi na ulici, brate mili, pretjerala je. Najbolje ih je stvarno uputiti na naki sajt, pa neka istrazuju, ja samo lovely tutorials posaljem, otvorim im mjesto gdje je bas ono za sta su me pitali i kazem da tu jos ima i svega i svacega sto je potrebno, samo koja ne prospavana noc, pa experimentisanje, vrijeme i vrijeme koje je potrebno da to ispadne tako kako treba... MA covjece, od rada oko pecenja, filovanja, pa dekorisanja koliko samo stvari je proslo pored mene, ne druzim se sa svojom djecom, to mi je najteze... pa jos i kada sve to zavrsim opet umjesto da se odmaram ja sjednem za net, pa cackaj, citaj, istrazuj i sada samo nekom da to prepricam, nema sanse, samo vama ovdje ili kada smo na FB jer od vas i dobijam savjete.

Meni su trazili boje ,sedefe,šljokice alat nisu doduše ali recepte od torti jesu a pre par dana su mi trazili i fondan da im dam da bi se dete igralo jer voli da pravi figurice:eek: kao da nisu culi za plastelin :roll: ali se takvi vrlo brzo uvere da nije sve tako jednostavno i brze bolje se vrate kod mene ;)

Mene da neko pita za alat...hmmm mislim da bi me mm u top stavio da ga dam nekome, jadan najbolje zna koliko je teško mene naterati da odvojim pare čak i za ono što mi je preko potrebno, jer "deci uvek nešto treba", ko bure bez dna su , a ja se večito nešto preračunavam. Da ima tu u NS neko ko prodaje alate( sem one radnje u Pašićevoj koja je preskupa) , verovatno bi mi on i kupovao alate, i ovako je kupio nekoliko stvarčica baš u toj radnji pa sam ga ja krpila što je skupo.:( Ne smem ni da spomenem da ima nešto negde u gradu što mi treba, on je već tamo, ko onomad kad smo svi trčali u Bajkolino po slova :)

Strasno koliko je narod bezobrazan, meni su do sada samo jednom trazili recept i nek na tome i ostane, mada i to je bila u pitanju sestrina kuma pa sam joj rado dala, ali ovako nepoznatima, ne neee....imaju net pa nek traze....a o alatu i da ne govorim, neverovatno dokle ide ljudska glupost, meni je cak musterija nedavno rekla da je ona probala da napravi fondan i da ukrasi tortu i da to nije ni na sta licilo i da meni svaka cast na tome i lepo narucila kod mene tortu na sprat....ima i finog sveta :)
E da, bila ja juce kod doktora i kaze da bih mogla svaki dan da se porodim i ako sam tek dva dana u devetom mesecu, ctg ocitava kontrakcije a i mene stalno bolucka pa spremam torbu polako, a bas sam se radovala tortici sledece nedelje, bio bi to moj prvi dvorac kom sam se neizmerno radovala, jos mi musterija dala odresene ruke....:(
mada mislim da ja ipak necu tako skoro....:)

Da. Treba ih uputiti na Internet:zcepanje: pa tek će onda da se slude:zper:
Nemaju oni pojma koliko je vremena, truda, novaca potrebno uložiti u to da torta izgleda onako kako izgledaju NAŠE. Koliko ja znam ovde profi poslastičara nema(:think:ili ih ima malo?) i svi smo mi imali neke naše neuspehe i uspehe da bi stigli do određenog rezultata...a to, kao što sam rekla kooooošta... i dan danas učim, snalazim se za alat koji nemam (čitaj: improvizujem:))... i ja bih nekad da pogledam film.... ali nemam kada, jer zveram za nečim što treba naučiti, za nečim što će mi sutra pomoći dok budem radila tortu, za nečim što će mi tortu sutra učiniti još ukusnijom i još lepšom....
Zato kažem: Svako ko misli da je lako raditi ovaj posao, neka proba...

@ladyns - good luck!

Da. Treba ih uputiti na Internet:zcepanje: pa tek će onda da se slude:zper:
Nemaju oni pojma koliko je vremena, truda, novaca potrebno uložiti u to da torta izgleda onako kako izgledaju NAŠE. Koliko ja znam ovde profi poslastičara nema(:think:ili ih ima malo?) i svi smo mi imali neke naše neuspehe i uspehe da bi stigli do određenog rezultata...a to, kao što sam rekla kooooošta... i dan danas učim, snalazim se za alat koji nemam (čitaj: improvizujem:))... i ja bih nekad da pogledam film.... ali nemam kada, jer zveram za nečim što treba naučiti, za nečim što će mi sutra pomoći dok budem radila tortu, za nečim što će mi tortu sutra učiniti još ukusnijom i još lepšom....
Zato kažem: Svako ko misli da je lako raditi ovaj posao, neka proba...

Potpisujem 100% od rijeci do rijeci!!!

A ladyns, mani se ti dvorca jer ces onda stvarno prije vremena da se porodis , odmaraj zeno dok ste jos u kompletu, uzivaj sa svojim prvencem, mazi je sto vise, pripremaj za drugu lutkicu :ok:

Back