Kulinarsko ćoše

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro jutro. Jutros bilo divno, sunčano, a evo sada se navlače neki oblaci. Ja spremam kolače onoj ženi što ih nosi na pijacu, pa malo virim ovde. Una, 'ajde i meni mail ili pp za te kore, ja imam identična 3 pleha. Ali do detalja, da li papir, da li mažeš, koliko belanaca na koju površinu...Pa da probam i tako. Ovako mi tri kore budu za 1/2 h gotove, ali ako može i brže, što da ne...

tu ti je poenta u plehu..korice mozes da pravis inace kako pravis po svom receptu...belanca, secer, lesnik....a pleh treba da je dubine oko 5-6-7mm i onda se lepo razmaze od ivice do ivice da bi svuda bilo jednako.ja sam od 7 belanaca izvukla 4 kore. pleh okrugli 26cm. stavljam pek papir i uvek ga mazem..moze i bez nego sam ja prosto navikla da stavljam pek papir...zagrejala sam rernu na preko 220 C kad sam pocela da mutim belanca i posle smanjila na 220...e sad neko ih mozda pece i na nesto jace, ja sam probala prema svojoj rerni i idealno mi je tu oko 220.

Moram da bar malo prokomentarišem noćašnju temu oko kopija - orginal. Za pravljenje ovakvih torti koje vi (pa ajde i ja) pravite potrebne su dve stvari: kulinarsko mastorstvo koje je osnov i zanatski deo posla i kreativnost koja je od Boga data. Što se kreativnosti tiče tu je tanka linija izmedju kreativnog osmišljavanja i realizacije (opet zanatski deo posla), pa se često pobrka šta je original a šta kopija...Da li je original ideja ili realizacij? U svim sferama privrede ideja je skuplja a na realizaciji se zaradjuje...
Ako govorimo o čistoj umetnosti tu je bitna samo 'realizacija'. Koliko glumaca, baletskih igrača igra istu ulogu.. koliko slikara ima naslikane iste motive... npr. Edgar Dega je poznat po tome što je slikao balerine. Boža Prodanović (inače naš savremanik umro je pre par godina) takodje je slikao balerine. Nikada niko nije rekao za Božu da nije umetnik ili da mu slike nisu originalne....Naravno pistoje i plagijatori - u većini slučajeva su anonimni i izvanredno nadareni ali nisu umetnici..
Konačan sud za neku tortu, original ili kopija, zavisi kako shvatamo ili gledamao na poslastičarstvo. Da li je to majstorsvo ili umetnost...ili ? :think:

Gde ste zene sta radite...?
Mm i ja sinoc bili na nekom otvaranju i ne smem ni da kazem kada smo dosli kuci....:rumenko:
A morala jutros rano da ustanem da zavrsim onu tortu...ali dobro sve se zavrsilo.Nisam morala nista da stavim pod plazma tortu,hvala sam svima na savetima

Pa taman da se nadoknadi.....:)
Jao minice videla sam,to je bas bezobrazluk,ja se slazem sa dacom i unom oko ideja,bilo bi glupo da stalno navodis odakle ideja ali ovo kada neko prisvoji neciji rad.....to je katastrofa

ma dokle vise..a to uvek urade ljudi koji ni izbliza ne mogu da odrade muffine, torte, kolace..sta god, koje postave kao svoje! sto mu dodje i logicno zapravo. uh ja se secam ove..secam se njenog posta vezano za vini pua - kad je postavila slike u album predpremijera rodj. torte..pa se cini mi se zahvalila nekome ko vec pravi torte, da li joj je to drugarica i sta li..ne secam se...u fazonu hvala na savetima...al ne znam na cijem je zidu ostavila tu poruku.

ma dokle vise..a to uvek urade ljudi koji ni izbliza ne mogu da odrade muffine, torte, kolace..

evo na ovu tortu sam mislila..inace juce ja bila ta slika sa neta dakle ovakva

a onda je preuredjena i tadaaaam - evo je!!!u novom ruhu!!! cujte i pocujte!!!!
"niko" je nece prepoznati.ma totalno i apsolutno nova torta:klap:

jednom recju - jadno:besna:

evo jos nekh fotografija koje je ista osoba predstavila kao svoje..primala pohvale, i takoooo... pa je skinula sinoc izgleda te fotografije, malo ih prisredila..(hmmm:think: mogla bih da je pitam da mi pripremi fotke za jednu brosuru koju sada radimo, kad vec zena tako dobro barata alatima za obradu fotografija:rotf:)

nisam sacuvala originale...ovde su cvetici bili roze i fotografija je bila pristojnog kvaliteta

a ovde..pa jednostavno je bila normalna, lepa...

a sad su joj boje malo cudne?:roll:

mozda ovo niko i ne bri primetio ali dovoljno je pogledati ostale torte doticne gospodje i shvatiti kako od ovih torti svadbenih torti koje je predstavila kao svoje ni jednu ne moze da uradi kao sa fotografije.

pa imaju obraz ko djon to je poenta u celoj toj prici...divne mame,zene,domacice,sposobne za sve pa i za to ko nam je kriv kad smo dundjeri umemo samo da rmbamo pa damo njima na izvolte...minice odoh ja da ti hvalim sliku i da je pitaam da li stvarno ume da napravi takve...ionako sam zaludna nocas,a volem da se malo ganjam ko kalimero:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back