Kuda posle osnovne skole?

Meni je ta gimnazija apsurd... I uopste srednja skola.

Ja se secam, pa ja nisam znala ni sta zelim od zivota a kamoli da se zakunem da cu da studiram.

I sad imas 14-15 godina i ti treba da odlucis sta ces u zivotu da budes. Ma jes'. Kud svi turci tu i mali Mujo...Svi idu u gimnaziju, ajd i ja cu.. Kao tu idu dobri djaci....

I tako ja zavrsila gimnaziju i smorila se do faxa. Dosadilo mi da bidem dobar djak pa se malo zezala pa se malo druzila... I tako. Na kraju, nije vise vazno ni sta si zavrsio ni kakav si djak bio. Pika se samo koju diplomu imas u rukama.

To sto su gimnazijalci bili bolji na medicini od onih iz srednje skole, super, ali znam ih puno iz srednjih strucnih koji zavrsavaju fakultete u roku i propalih gimnazijalaca koji su ostali veciti studenti....

srednja muzička + gimnazija...hah...da krepaš ko magare sa 16 godina.........ne, ja misim da ne treba baš deci pooštati da rade šta hoče....baš potpoono slobadan izbor bez konsooltoovanja sa roditeljima...ako dobre ribe idu u petu...ima dečaka koji će samo zbog toga u petu.....roditelji znaju svoju decu...onaj ko neće da uči za njega je gim. goobljenje vremena....treba razgovarati sa decom...ako dete baš želi da ide u srednju stroočnu školu jer to vidi kao svoje zanimanje...treba mu dopoostiti....i forsirati gimnazije kao elitne je pogrešno......jer što kaže mishka....to ne obezbeđooje hleb..okej da roditelji prihvate i znaju mogooćnosti svoje dece i da ih ne forsiraju...........ima i dece koja vole da uče...žele od malih nogu da boodu lekari..i tako dalje...pa im treba predočiti da ih čeka tih 8 ili 9 godina...koje nisu lake... ša daju gimnazije...gimnazije daju samo malo bolje opšte obrazovanje od ss škola.... i radne navike...to je jako bitno za fakooltet..al nisu sva deca ista...neka padnu i odoostanu sa prvim neoospehom....

Uvek sam se pitao, zasto ne postoji srednja skola za Radio i Televiziju? Zasto su hemija, biologija...bitniji od radio predajnika...? Ima dece koje to zanima(bar se nadam) ... i takodje se nadam da kad moje dete poraste za srednju skolu, da ce i biti takvih skola (pa da krene tatinim stopama) :heart:

ti reče radio predajnik......
da neko ide u školu za radio voditelje 4 godine...?...misliš, da imaju pravilnu dikciju i umeju da govore, izgovaraju pravilno rečenice i da umeju čitaju sa idiota....hah...za to je u SFRJ bio potreban fakooltet..šo je pravilno....u vreme šoovarice nije postojala škola za voditelje..nego neki smerovi..tipa novinarski...a sada postoje ti koorsevi..đooro salaj...i tome slično....ali bi trebalo zakonom uvesti da imaju jezički ili drooštveni fakooltet.......a inače tim poslom se tradicionalno kod nas bave propali stoodenti.... ša da uči na radiju...da diže reglere na miksetama..to zna dete od 5 godina da radi...ili da poošta mooziku sa kompa.....ma dobro je to...

"Posle nekih iskustava iz blize okoline izbor je gimnazija.

Opsta nezainteresovanost smanjuje kriterijum skole tako da su ucenici zavarani dobrim ocenama i onda se bas iznenade na fakultetu.

Meni cinjenica da se najbolji djaci upisuju u gimnazije vec sama po sebi mnogo govori. Ako je ta pojava masovna verovatno da za to postoji razlog [/B]

I sama sam profesor u jednoj gimnaziji i deca SVIH mojih kolega (bez izuzetka) koji su tog uzrasta pohadjaju gimnazije. Ako ljudi koji se bave obrazovanjem dece tog uzrasta smatraju da je to najbolje za njihovu rodjenu decu meni to dosta govori [/QUOTE]"
___________________________________________________________________________________________________
Ne mogu a da se ne složim sa navedenim stavovima!!

Opšta nezainteresovanost, smanjeni kriteriji, zavaravanje ocjenama - ne mogu da se načudim šta sve nije ovdje navedeno protiv svega što nije gimnazija!
____________________________________________________________________________________________________
"najbolji ucenici su cesto deca obrazovanih roditelja tako da sama cinjenica da tu upisuju svoju decu meni predstavlja dodatnu potvrdu mog stava"____________________________________________________________________________________________________
Sama činjenica da roditelji koji su profesori u gimanziji upisuju svoju djecu u gimnaziju meni govori samo o tome da im je bitnije da ONI UPIŠU SVOJU DJECU U GIMNAZIJU i da se zna da NJIHOVO DIJETE IDE U GIMNAZIJU nego šta ta djeca hoće (vjerujem da u većini slučajeva zaista jeste tako)!
Meni da su mama i tata birali školu, ja bih se pitala zašto su me uopšte stvorili?!? da me programiraju možda??? Jel' se negdje uz dijete dobije i daljinski upravljač?!?
Ako dijete od 14. godina ne zna ni približno čime bi se moglo baviti u životu, onda ste vi kao roditelji negdje pogriješili, još mnogo ranije! Zašto? Zato što se pravilnim odgojem potiču talenti kod djece (a svako ih ima bar po nekoliko), pa samim tim i dijete izražava želju za stvarima koje ga interesuju, u šta bi do 14. godine trebalo da se svrstaju, ako ništa drugo, ono bar neki od školskih predmeta, po kojima će dijete samo zaključiti kojim putem da krene!

Uz svo dužno poštovanje, ali zaista mi ne ide u glavu da neko ko je profesor u školi priča ovakve stvari!!! Strašno!!!

Ako dijete od 14 godina ne zna ni približno čime bi se moglo baviti u životu, onda ste vi kao roditelji negdje pogriješili, još mnogo ranije! Zašto? Zato što se pravilnim odgojem potiču talenti kod djece (a svako ih ima bar po nekoliko), pa samim tim i dijete izražava želju za stvarima koje ga interesuju, u šta bi do 14 godine trebalo da se svrstaju, ako ništa drugo, ono bar neki od školskih predmeta, po kojima će dijete samo zaključiti kojim putem da krene!
ja sam kao dete od 14 godina bila natprosecna u biologiji, matematici, geografiji, govorila jako dobro dva strana jezika, bila odlicna u srpskoj knjizevnosti i ne - nisam imala pojma sta bih.
kao ni vecina dece koju znam uostalom - a danas su uspesni lekari, inzenjeri, reditelji itd.

gimnazija zapravo odlaze tu odluku, mada je blago usmerava (nije svejedno da li ides u petu na drustveni smer ili u devetu, npr).
a strucna skola kaze - dobices lose obrazovanje i neki zanat. sto je danas prilicno nepotrebno, jer vecinu zanata od kojih mozes da zivis izucices na kursevima (uglavnom je rec o racunarima, da se ne lazemo)...
naravno, da mi dete zapne da ide u srednju medicinsku, ili rade koncar - ne bih se bunila. ali ako nema pojma gde ce, objasnila bih mu opcije, i rekal da proba da odabere nesto od toga.

p.s. znalo se jedino da sport ne dolazi u obzir :)

.

naravno, da mi dete zapne da ide u srednju medicinsku, ili rade koncar - ne bih se bunila. ali ako nema pojma gde ce, objasnila bih mu opcije, i rekla da proba da odabere nesto od toga.

Znam da je malo nas imalo predstavu kuda dalje, ali pazi, ovo je najbitnije od svega što kažeš - uputićeš ga onoliko koliko si i sama upućena u razne mogućnosti, ali je odluka ipak na djetetu...

...ali onaj govor - SVE moje kolege profesori iz gimnazije upisuju SVU svoju djecu u gimnaziju BEZ IZUZETKA, pa je i meni to dovoljan razlog da i ja tako uradim - izbacilo me to iz cipela!
Kao profesor (sa ne baš dugim stažom, ali sa voljom da prije saslušam ja djecu nego ona mene) znam da se i u toku nastave primjete neka interesovanja koja djeca iskazuju, pa zar je teško posvetiti samo malo vremena pa saznati šta djeca zaista hoće?!?
Vjeruj mi - svako dijete ima dar i inteligenciju za bar nekoliko različitih usmjerenja, samo je bitno dati im priliku da to razvijaju i da shvate na vrijeme! Dajte im do znanja da će oni sami birati, jer da bi napravili što bolji izbor, potrebno je i da osjete da imaju odgovornost za taj izbor.

Imam osmaka u kuci,koji naravno predstavu nema kuda ce i kako ce dalje.
Molim sve roditelje koji su kroz ovo prosli ili se trenutno nalaze u istom sosu kao ja da podele svoja iskustva sa mnom.
Dakle gimnazija za i protiv.
Uze strucna skola za i protiv.
Pomaze li onaj psiho test za odredjivanje sklonosti?
Gde ima da se kupi informator o skolama.kako najbolje da se pripremi za prijemni?
Dakle jasno vam je zurka je pocela :D :D :D

ja sam protiv gimnazije,ne mogu da objasnjav sto jer uvek se posvadjam...Iskreno nisam znala sta da upisem,majka mi je rekla :"sta ti znas sta ces sa 15godina' i idem u poljoprivrednu

Dijete od 14 godina nema pojma čime želi da se bavi u životu...
Teško je to odrediti i sa 18,posle završetka srednje škole,a tek sa 14...:rolleyes:
Sjećam se da je moja želja u tim godinama bila da budem psiholog...:rolleyes: ,a nikad ,recimo,nisam voljela ekonomiju...Međutim,ispade obratno...i čini mi se tačno...Sada nikako ne bih voljela da budem psiholog...to zanimanje mi niti leži,niti imam sklonosti,niti volim....Mnoga zanimanja zamišljamo kroz ružičaste naočari....teško je to odrediti...zato sam i ja za neku opštu srednju školu,tipa gimnazije...a kasnije će se već vidjeti...Odnosno,treba prvo odrediti da li je dijete sklono "nauci" ili ne...

lupila sam zanimanja...komunalci vala imaju 13.000,a prfesori 40.000...???

sve jedno sta god da vam deca upisu ako nemate vezu,moze da zavrsi i 3faxa dzabe...zato se nadam da ce se to popraviti dok ja budem imala decu,ili cu vec sad da krecem da traim veze:lol:

IMAM NEShTO VEOMA VAZhNO DA KAZHEM POVODOM MEDECINSKE I GIMNAZIJE !!!

Gimnazijalci bolje urade test zato shto oni biologiju i hemiju uche pune 4 god. , a medicinci NE !!!
Oni uche samo STRUChNE predmete i fizikU ( :D ) ...
Mislim shta time ocu da kazhem ...
Ocu da kazhem da GIMNAZIJALCI SVE TO IZVUKU NA HEMIJI I BIOSU !!!
Al 90% gimnazijalaca ne zna ni shta je GUSKA a ni shta je LOPATA !!!
Oni se razumeju u teoriju , a shto se tiche prakse ...
Ako neko oce kasnije na vishu medecinsku , nek odma upishe medecinksu , a ne posle da se muchi ...
inache moro bi malo da se pomuchi na testu :):):) ...
nadam se da ste me razumeli :) !!!

ja nisam ucila ni hemiju ni biologiju sve cetiri godine,vec dve i tri ali sam spremala vredno prijemni sto su morali i oni iz srednje medicinske..Poznavanje termina guska i lopata nije do znacaja da se studira medicina,jer se sa tim pojmovima sreces kasnije a i ne moras jer studiras da budes dr.a ne da podmeces i praznis guske i lopate.
Iz gimnazije si ogranicen prema visoj medicinskoj jer ne mozes na opsti smer,a tesko da ce neko iz gimnazije u fizioterapeute..mislim ima verovatno ali ja ih ne poznajem...
Uopste,sa diplomom srednje medicinske imas hleb u rukama,mozes da staziras i radis pa uporedo da upises visu ako ti je do doskolovavanja...Manje zrtve i mnogo pre do zvanja:)

"najbolji ucenici su cesto deca obrazovanih roditelja tako da sama cinjenica da tu upisuju svoju decu meni predstavlja dodatnu potvrdu mog stava"__________________________________________________ __________________________________________________
Sama činjenica da roditelji koji su profesori u gimanziji upisuju svoju djecu u gimnaziju meni govori samo o tome da im je bitnije da ONI UPIŠU SVOJU DJECU U GIMNAZIJU i da se zna da NJIHOVO DIJETE IDE U GIMNAZIJU nego šta ta djeca hoće (vjerujem da u većini slučajeva zaista jeste tako)!
Meni da su mama i tata birali školu, ja bih se pitala zašto su me uopšte stvorili?!? da me programiraju možda??? Jel' se negdje uz dijete dobije i daljinski upravljač?!?
Ako dijete od 14. godina ne zna ni približno čime bi se moglo baviti u životu, onda ste vi kao roditelji negdje pogriješili, još mnogo ranije! Zašto? Zato što se pravilnim odgojem potiču talenti kod djece (a svako ih ima bar po nekoliko), pa samim tim i dijete izražava želju za stvarima koje ga interesuju, u šta bi do 14. godine trebalo da se svrstaju, ako ništa drugo, ono bar neki od školskih predmeta, po kojima će dijete samo zaključiti kojim putem da krene!

Uz svo dužno poštovanje, ali zaista mi ne ide u glavu da neko ko je profesor u školi priča ovakve stvari!!! Strašno!!!

Мислим да си мало пребурно реаговала. Ако могу ја да кажем како сам то схватила, а Хармони ће после образложити шта је мислила...

Видиш, радим у основној школи, и свега четвртина осмака има представу шта ће уписивати: то су у највећем броју одликаши који немају представу шта би били у животу, али знају да ће нешто студирати и да гимназијом одлажу коначну одлуку, а добијају добру основу за све факултете.
Мањи део тих који знају шта ће уписати су они који ће уписати нешто да би наставили породични занат: наследити аутомеханичарску или пекарску радњу у којој већ помажу ћалету...или нешто у том смислу.
СВИ остали су у конфузији, што је САСВИМ ПРИРОДНО И НОРМАЛНО у том узрасту!!! Значи, није родитељски пропуст што дете још увек не зна шта би могло да буде у животу - ЈОШ УВЕК ЈЕ РАНО да би се тек тако олако одлучивало, а поготово да самостално одлучују!
Како дете које не зна шта је економија може да упише економску, или које не зна шта је технологија да упише неки технолошки смер? Да не набрајам даље...

Значи, помоћ родитеља у највећем броју случајева ЈЕСТЕ неопходна! Наравно, ту не подразумевам да родитељи одлучују место деце, него да му помогну да само одлучи!

А сад о ономе да деца професора одлазе у гимназију. Ево логике која није правило али јесте чест случај: деца образованих родитеља најчешће теже да и сама буду образована. Ако су њихови родитељи студирали - вероватно су и сами васпитавани и подизани тако да ће и они једнога дана студирати нешто... Ако су притом одлични ђаци и испуњавају услов за гимназију (а морају, јер сад више нема преко везе), онда не видим разлог зашто је то нешто што код тебе изражава згражавање?

Једино се не бих сложила са тиме да дете изричиото НЕЋЕ у гимназију (али сад није битно да ли је гимназија, или било која друга школа) а да родитељи ИНСИСИТИРАЈУ против његове воље!

Ја сам недавно имала случај да су родитељи дете уписали у електротехничку школу да би наставило породични бизнис, а дете после отишло на филозофски факс! Значи, негативно уплитање родитеља није везано само за гимназију...

Dijete od 14 godina nema pojma čime želi da se bavi u životu...
Teško je to odrediti i sa 18,posle završetka srednje škole,a tek sa 14...:rolleyes:
Ма дај...ја сам имала 4 године кад сам рекла да ћу бити хирург.:lol:
И ето, заиста заврших медицину...и на путу сам да постанем касапин.:lol:

Ето...нема генерализације...свако дете је различито...а родитељи треба да прате и анализирају своје дете и да покушају да буду максимално критични.

Back