Kud nestadoše pare?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
195.305

Revizor u finansijskim izveštajima utvrdio greške od 725 milijardi dinara​

Državni revizori su kod subjekata čiji su rad kontrolisali utvrdili greške u finansijskim izveštajima od 725 milijardi dinara i nepravilnosti u poslovanju od 31 milijardu dinara u 2022, od čega se najveći deo, 28 milijardi dinara odnosi na javne nabavke, rečeno je na predstavljanju izveštaja o radu Državne revizorske institucije (DRI).

Predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Duško Pejović je rekao da su revidirane javne nabavke vredne oko 150 milijardi dinara i da je kod 18,88 odsto javnih nabavki utvrđena neka vrsta nepravilnosti.
Manje nepravilnosti su utvrđene u javnim nabavkama u lokalnim samoupravama, nego u javnim preduzećima, privrednim društvima i drugim oblicima organizovanjima.

Navodeći podatke o obavljenim revizijama i izveštajima, Pejović je rekao da je DRI lane sačinila 284 izveštaja o reviziji, od čega se najveći broj odnosi na izveštaje o reviziji finansijskih izveštaja, a da je objavljeno i 250 poslerevizionih izveštaja.

Istakao je da je DRI svojim radom u republički budžet vratio 9,62 milijarde dinara.

"Najznačajniji udeo u ovom iznosu i to 6,86 milijardi je po osnovu sprovedene centralizovane nabavke reagenasa i 1,95 milijardi dinara vraćenih od strane visokoškolskih ustanova. Kada se suma vraćena u budžet uporedi sa 897 miliona, koje je koštao rad DRI, vidi se da je na svaki uloženi dinar u rad Državne revizorske insitucije, u budžet Srbije vraćeno 11 dinara", rekao je Pejović.

Prema njegovim rečima kod efekata rada DRI neophodno je navesti i 255 milijardi dinara koje se odnose na evidentiranje imovine i obaveza, kao i 19 milijardi dinara koje se odnose na usklađivanje poslovanja subjekata revizije.

Pejović je istakao da je najviše novca datog za rad DRI, utrošeno na plate zaposlenih i dodao da je broj zaposlenih lane u odnosu na 2018. godinu povećan za 5,6 odsto, a da je broj izveštaja u ovom periodu povećan za 36 procenata.

"Naši ciljevi su da jačamo nezavisnost u radu i da povećavamo broj izveštaja, a pre svega onih o svrsishodnosti poslovanja", rekao je Pejović i dodao da će ove godine biti objavljeno 300 izveštaja.
https://www.rts.rs/lat/vesti/drustv...a-utvrdio-greske-od-725-milijardi-dinara.html

Bravo za revizore, ali nigde nisam video da je neko za sve ovo odgovarao. Zašto nije? Ili možda ipak jeste a da mi ne znamo? Ovo su pare svih nas i trebali bi da znamo. Nisam video da se neko zbog ovoga naročito potresa.
 
nije niko ukrao vec treba da shvatite ekonomski sistem kao reku ali ne sa vodom vec sa novcem.
banke su na izvoru a prodavnice na ponoru... tako da vam nije bitno koliko ponire i izvire.. malo zahvatate svojim rukama
 

Back
Top