Kucni u drvo i pljuni tri puta

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
277.868
Zviždanje u kući donosi zle duhove, nikako ne treba ići ispod merdevina i ni slučajno ne dozvolite da Vam crna mačka pređe put.
Sujeverje postoji u kulturama svih naroda sveta, iako ne postoji logični uzročno-posledični odnos između činjenja određenih radnji i razvoja događaja u budućnosti.
Misljenje je da su to apriori saveti koji čim toliko dugo preživaljavaju moraju da imaju zaista dobro utemeljeni razlog zašto se tako čuvaju.
Sujeverje vs.Religija sa verovanjem u Boga i viša bića koja od čoveka traže da budu dobra i samim tim sujeverja postaju neki moralni postulati.

Da li se sujeverjem narod štiti od zla?
Postoji li linija koja odvaja religiozna verovanja od praznoverja?
 

jolemisa

Elita
Poruka
20.759
ne šteti naprotiv..kao što ne šteti ni kada se uhvatiš za dugme kada se vidi odzacar :lol:
Jeste,za srecu. Ali se hvatalo za dugme i kada se sretne svestenik, da ne dodje do nekog zla. Licno to nisam radio jer sam odrastao u patrijarhalnoj porodici i nikada mi svestenik nije bio ili licio na zlog coveka. Za odzacara jesam, jer smo se drustvo i ja kada sretnemo odzacara uvek hvatali za dugme i pozeleli neku zelju. Ne znam da li se ikad nekad neka zelja ispunila. Samo sam video vise puta da se odzacari smeju kada vide nas decu kako se drzimo za dugmice.
 

Trust no one

U prolazu
Moderator
Poruka
23.703
Da li se sujeverjem narod štiti od zla?
Postoji li linija koja odvaja religiozna verovanja od praznoverja?
Ustvari ne, samo sto su neke navike koje mi nazivamo sujeverje ostale medju nama od paganskih vremena, a religija je samo dobro organizovan i zamisljen skup verovanja i navika. U sustini ni jedno ni drugo nije zassnovano na cinjenicama nego na verovanju.
sujeverje na neki nacin pomaze ljudima u trenucima straha, nemoci, teskih trenutaka u zivotu..stvarajuci osecaj zaštite
Isto kao i vera, ljudi se obicno najcesce okrenu veri u teskim trenucima.
 
Poruka
8.267
Koliko sam primertila, sujeverje je uvek išlo ruku pod ruku s religijom. Sveštenstvo to ne voli, ali u narodu je duboko ukorenjeno.

Sve što je u narodu preživelo hiljadu godina, ima svoje razloge. Oni su počesto izvitopereni, po pravilu izgubili smisao i slično. Ali u nekom trenutku u vremenu postojao je razlog što su ta "pravila" uvedena. Naprimer, mislite da se Bog nešto specijalno zanimao muškim udom? Ne, već su plemena u pustinjama usled nedostatka ovde donela određena pravila ili kakoveć. Kako bi se učvrstilo u narodu, pripisali su to pravilo Bogu, pa danas imate narode koji nemaju nikakav problem s vodom a i dalje vrše obrezivanje, naprimer. Jer je to "od Boga". Mada nije.

Slično je i sa sujeverjem, koje naoko nema veze s religijom, ali sve je religija ako u to dovoljno jako veruješ.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.