Kućni proizvodi koji ugrožavaju zdravlje

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
19.674
U ŽELJI da život u domu učinimo što komfornijim, nastojimo da priuštimo što više savremenih proizvoda,
ali ne razmišljamo da i oni mogu biti toksični do mere da nam ugrožavaju zdravlje.

U poplavi proizvoda sa “savršenim karakteristikama” stručnjaci posebno upozoravaju na štetnost nekoliko
proizvoda koji su sastavni deo života velikog broja ljudi.

* Kokice iz mikrotalasne pećnice smatraju se izuzetno opasnim, jer sadrže neke od najštetnijih hemijskih
supstanci, među kojima su i one sa kancerogenim primesama.
Pripremljene na drugi način nisu štetne i ukusna su i omiljena grickalica i deci i odraslima.

* Antibakterijski sapuni sadrže triklosan, sastojak koji negativno utiče na hormone, izaziva oštećenje štitne
žlezde i uzrok je mnogih infekcija. Umesto antibakterijskih, treba koristiti obične sapune, koji će, takođe,
očuvati higijenu ruku i tela, ali bez štetnih posledica.

* Odeća koja se ne gužva predstavlja loše rešenje kada je reč o zdravlju.
Odeću neizgužvanom održava sastojak formaldehid, koji je štetan jer može da izazove razne bolesti, sve
do najozbiljnijih kao što je karcinom.

* Osveživači prostora u spreju, ili koji se uključuju u struju, takođe nisu bezazleni. Oni sadrže čitav niz
hemikalija koje zagađuju vazduh i izazivaju alergije, hormonske poremećaje, astmu, pa čak i karcinom.

* Posuđe sa nelepljivim dnom doživelo je pravu revoluciju u upotrebi. Jednostavan način čišćenja uveo
je takvo posuđe u većinu kuhinja. Ipak, trebalo bi odustati od kupovine ovakvih lonaca, šerpi i tiganja,
jer sadrže kancerogene materije zbog kojih nakon dužeg korišćenja mogu dovesti do ozbiljnih
zdravstvenih problema.

:heart2: :heart2: :heart2:

P.S. Izvinjavam se moderaciji ukoliko ova tema ne pripada ovom pdf-u...

Kriva sam za osveživač prostorija-njih sam redovno kupovala do skoro, sve moguće vrste. Sad sama pravim svoj osveživač sa malo omiljenog omekšivača za veš i dosta vode. To lepo smućkam u raspršivač, i kad god treba, tu je.
Znam... i omekšivač je pun hemikalija, ali... potrebno mi je da moj životni prostor bez mirisa ponekad zamiriše prijatno.

Kriva sam za osveživač prostorija-njih sam redovno kupovala do skoro, sve moguće vrste. Sad sama pravim svoj osveživač sa malo omiljenog omekšivača za veš i dosta vode. To lepo smućkam u raspršivač, i kad god treba, tu je.
Znam... i omekšivač je pun hemikalija, ali... potrebno mi je da moj životni prostor bez mirisa ponekad zamiriše prijatno.
Gledala sam nedavno savet na YT, vezano za osveživače domaće izrade...
Ovo ću sigurno već sutra da probam...
U manju plastičnu činijicu se stavi 2-3 kašike soli i prelije se sa omiljenim omekšivačem za veš... treba sipati toliko da ovlaži so...

Te činijice se mogu držati u garderoberima, ormanima, dnevnim sobama, kupatilima...
Kada se so osuši, doda se ponovo malo osveživača za veš...

Mogu misliti kako cela kuća miriše od samo 3 činijice te mirisne mešavine...
:vzagrljaj:

Koristimo mirišljave sveće posle kuvanja i kada dodje neko od gostiju ko puši.Najbolje i najbrže izvuku te neprijatne mirise.
Pravo da ti kažem, nikada nisam volela bilo šta upaljeno da bude u kući... Ovo kažem zato što
sam zaboravna i što bi se, ne daj Bože, moglo nešto i upaliti pride, hahahahah

Inače, mislila sam da su mirišljave sveće neka kerefeka, ali, evo, vidim da ih ti koristiš i da to uspeva...
Nisam ni znala... Hvala na savetu...

Pravo da ti kažem, nikada nisam volela bilo šta upaljeno da bude u kući... Ovo kažem zato što
sam zaboravna i što bi se, ne daj Bože, moglo nešto i upaliti pride, hahahahah

Inače, mislila sam da su mirišljave sveće neka kerefeka, ali, evo, vidim da ih ti koristiš i da to uspeva...
Nisam ni znala... Hvala na savetu...
Dobre su i za u hodnik gde stoji obuca,posto se nosi na bosu nogu,oseca se ružno.Upalimo svecu i za pola sata,nema nikakvih ružnih mirisa

Dobre su i za u hodnik gde stoji obuca,posto se nosi na bosu nogu,oseca se ružno.Upalimo svecu i za pola sata,nema nikakvih ružnih mirisa
Ne mogu da verujem da je to tako dobro!
Baš ti hvala što si svoje iskustvo podelio sa nama...

Hajde otvori neku temu gde ćemo da postavljamo naše fore i fazone koje koristimo i koji su dobri...
Pa počni sa tom mirišljavom svećom....
🍁

Gledala sam nedavno savet na YT, vezano za osveživače domaće izrade...
Ovo ću sigurno već sutra da probam...
U manju plastičnu činijicu se stavi 2-3 kašike soli i prelije se sa omiljenim omekšivačem za veš... treba sipati toliko da ovlaži so...

Te činijice se mogu držati u garderoberima, ormanima, dnevnim sobama, kupatilima...
Kada se so osuši, doda se ponovo malo osveživača za veš...

Mogu misliti kako cela kuća miriše od samo 3 činijice te mirisne mešavine...

Da, i omekšivači sadrže hemikalije pa nisu baš adekvatna zamena za osveživače

Ima recepata za prirodne osveživače, sa alkoholom i eteričnim uljima

Odlična tema

Back