Kučići u stanovima, da ili ne?

Poruka
1.776
Težak i život pa se mora živeti. Mora se izaći iz kuće ali kućni ljubimci se ne moraju čuvati. To nije čoveku nužno uopšte. Ko ima mogućnosti, vremena i živaca slobodno.
Mogućnost = dvorište
Није нужно, али је корисно за човека.
Можда би и ти кад би имао пса био мање намћор :D

Patata Caliente

Buduća legenda
Poruka
26.395
Kakvo je vaše mišljenje od držanju većih kućnih ljubimaca u stanovima (psi pre svega)? Da li to ima ikakvog smisla zbog lične higijene svih ukućana? Da li to ima obzira prema komšijama sa kojima se vlasnici pasa graniče?

Moj odgovor i na prvo i na drugo pitanje je ne. Koje je vaše mišljenje baš me interesuje?

ja nisam pristalica drzanja zivotinja u stanovima. ali ne zbog higijene, odnosa sa komsijama, sta god

nego zbog slobode i prirode te zivotinje. razumem da ljudi vole zivotinje, ali ljudi treba da razumeju da recimo psa Majka Evolucija nije stvorila da zivi u 4 zida, i izlazi da se ispiski 2-3 puta u setnju. preselite se iz stana u kucu, imajte travnjak, pa kupite psa. taj pas na travnjaku ce biti 100x sretniji u svom zivotu nego onaj sto zivi u 4 zida 20h dnevno i blene u plafon

Patata Caliente

Buduća legenda
Poruka
26.395
To nije loše pas bi podivljao i postao zver, tako da njima i odgovara da budu kućni ljubimci. Kome ne bi, drugi te hrane, kupaju, leče, brinu o tebi.

ne razumem.

ako umesto stana od par soba u kome drzis psa, imas dvoriste sa drvecem i travom od jedno 5-10 ari, pas trci slobodno, skace, spava na travi, posmatra prolaznike, vrsi interakciju sa okolinom nonstop etc

zasto bi podivljao i postao zver? ne razumem takav zakljucak, pa ne saljes ga u africku savanu, nego u dvoriste ispod kajsije da zapisava panj

Poruka
1.776
ja nisam pristalica drzanja zivotinja u stanovima. ali ne zbog higijene, odnosa sa komsijama, sta god

nego zbog slobode i prirode te zivotinje. razumem da ljudi vole zivotinje, ali ljudi treba da razumeju da recimo psa Majka Evolucija nije stvorila da zivi u 4 zida, i izlazi da se ispiski 2-3 puta u setnju. preselite se iz stana u kucu, imajte travnjak, pa kupite psa. taj pas na travnjaku ce biti 100x sretniji u svom zivotu nego onaj sto zivi u 4 zida 20h dnevno i blene u plafon
Пса није створила Природа, већ човек својим деловањем, припитомљавањем дивље животиње, дресуром, селекцијом.
Пас је пре свега прилаођен интеракцији са човеком, и животу у истим условима као човек. Зато и постоји толико различитих раса паса. Тако постоје и пси који су прилагођени да живе у стану, исто колико су и људи томе прилагођени.
А наравно да се трудим да свог малтезера што чешће изведем у природу, јер то прија мени колико и њему. Али кад је напољу хладно, снег, киша, и кад га изведем, он се мало прошета да обави своје потребе, и сам вуче поводац да се врати у топли стан. То је његов избор :)
Слажем се да није најпаметније држати у стану пса који томе није прилагођен. Ако држиш догу у гарсоњери, нема ту среће ни за кога.

Antigon@

Elita
Poruka
15.906
Kakvo je vaše mišljenje od držanju većih kućnih ljubimaca u stanovima (psi pre svega)? Da li to ima ikakvog smisla zbog lične higijene svih ukućana? Da li to ima obzira prema komšijama sa kojima se vlasnici pasa graniče?

Moj odgovor i na prvo i na drugo pitanje je ne. Koje je vaše mišljenje baš me interesuje?
Neka svako radi šta želi u svoj kući. Ako je njemu držanje psa higijenski, nemam šta ja da se pitam da li je to dobro ili ne.
Ako su u pitanju moji prijatelji koji drže psa, kod njih idem u goste zbog toga što ih volim i njihova "nehigijena" me se ne tiče.
Komšije koji drže psa mi ne smetaju, neka pas laje koliko hoće, bolje da laje pas, nego da se komšije svađaju.
Pasji lavež mi nije odvratan zvuk.

Cимаргл

Ističe se
Poruka
2.767
Zavisi koja rasa.

Npr manje rase poput koker španiela su za kuću

538_712068397.jpg

Dok ja npr mađarskog kuvasa nikad ne bih držao unutra (za onoga ko ne zna, radi se o velikom psu, većem od vučjaka)

Kuvasz-standing-outdoors.jpg

Antigon@

Elita
Poruka
15.906
Zavisi koja rasa.

Pogledajte prilog 1311004

Dok ja npr mađarskog kuvasa nikad ne bih držao unutra (za onoga ko ne zna, radi se o velikom psu, većem od vučjaka)

Pogledajte prilog 1311006
Koker španijel je živahan pas, ima jak nagon za trčanjem, njuškanjem, ne može da se svrti na jednom mestu i stan je za njega robija.
Osim toga, oni su ona vrsta koja bazdi, božemesačuvaj.

Gost 436569

Domaćin
Poruka
3.580
Zavisi koja rasa.

Pogledajte prilog 1311004

Pogledajte prilog 1311006

Sad kad si napisao post, setih se da imam jednog kolegu koji čuva haskija u dvosobnom stanu... stvarno nije normalan. Naročito što su haskiji po prirodi divlji i ne vole da se prilagođavaju bilo čemu, a o veličini i da ne govorimo. Za stan je toy-dog, a ne veliki pas.

Poslednja izmena:
Poruka
1.776
Nema šta da se piše peticija, nego donese se zakon zabranjeno čuvanje većih kućnih ljubimaca u stanovima u Skupštuni Srbije i doviđenja.
Знао сам за оне коње испред Скупштина, нешто сам начуо и о онима унутра, а нисам ни знао да има станова у Скупштини Србије у којима чувају веће кућне љубимце, али подржавам да се прекине са таквом праксом :mrgreen:

Gost 436569

Domaćin
Poruka
3.580
Koker španijel je živahan pas, ima jak nagon za trčanjem, njuškanjem, ne može da se svrti na jednom mestu i stan je za njega robija.

Ja imam minijaturnog pinča, niti smrdi niti se linja i sam sebe čisti kao mačka- stvarno čista rasa.

Jedino što je mnogo osetljiv na hladnoću jer mu je dlaka retka i kratka i... što nije nikakav pas čuvar- da dođu lopovi on bi ih jedva dočekao taman da ima još neko da ga mazi.

Antigon@

Elita
Poruka
15.906
Ja imam minijaturnog pinča, niti smrdi niti se linja i sam sebe čisti kao mačka- stvarno čista rasa.

Jedino što je mnogo osetljiv na hladnoću jer mu je dlaka retka i kratka i... što nije nikakav pas čuvar- da dođu lopovi on bi ih jedva dočekao taman da ima još neko da ga mazi.
Moje komšije imaju neko rasno, malo kuče, belo, lepo.
Prođeš pored njihovih vrata, a on laje.
Kad odeš u goste, odlaje jednu partiju, pa dođe da se mazi.
Meni su oni kao igračke za penzionere.
Zašto penzioneri ne bi imali zabavu?
Takvi mali psi i nisu ni za šta drugo nego za stan i toplinu doma.
Čak im je i dvorište suvišno, može gušter da ih pojede.:D
Mala šetnja par puta dnevno i nazad u stan.

Jao meni, zakasniću na posao.:bye:

Cимаргл

Ističe se
Poruka
2.767
Pa onaj ko ne vodi psa u šetnju i ne češlja ga nije za psa. To da se pas čuva kući ne isključuje da pas mora da se šeta bar dva puta dnevno. Nije to ribica pa da se drži u akvarijumu.

Patata Caliente

Buduća legenda
Poruka
26.395
Пса није створила Природа, већ човек својим деловањем, припитомљавањем дивље животиње, дресуром, селекцијом.
Пас је пре свега прилаођен интеракцији са човеком, и животу у истим условима као човек. Зато и постоји толико различитих раса паса. Тако постоје и пси који су прилагођени да живе у стану, исто колико су и људи томе прилагођени.
А наравно да се трудим да свог малтезера што чешће изведем у природу, јер то прија мени колико и њему. Али кад је напољу хладно, снег, киша, и кад га изведем, он се мало прошета да обави своје потребе, и сам вуче поводац да се врати у топли стан. То је његов избор :)
Слажем се да није најпаметније држати у стану пса који томе није прилагођен. Ако држиш догу у гарсоњери, нема ту среће ни за кога.
Ne bih te vise zadrzavao sa ovakvim pricama.