• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Kućica na Drini - turistička atrakcija

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
282.176
35176_shutterstock-1901687176_f.jpg


Fotoigrafije ove kućice obišle su svet, ali malo ko zna da je pre ove sadašnje brza Drina za ovih pola veka trajanja odnela čak šest kućica. Dugo su neimari ovog neverovatnog zdanja pokušavali da pronađu spas za kućicu na steni kako svaki poplavni talas ne bi čekali sa strpenjom i u tome su uspeli. Ova, sedma po redu najduže opstaje i to samo iz jednog razloga – primenili su poseban bezbednosni sistem pre desetak godina, kako bi je sačuvali od nemilosrdne Drine.

Prva kućica nastrala je davne 1969. godine kao deo dečačke igre i to za samo pet dana. Bila je mnogo manjih dimenzija nego ova današnja.
Današnji objekat ima oko 24 kvadrata, ima jednu zatvorenu prostoriju kao i terasu, koja je omiljeni kutak brojnih posetilaca.
Od dečačke igde Kućica na Drini postala je jedan od najposećenijih lokaliteta u Srbiji, a godišnje je obiđe na stotine posetilaca.

„Niko ne prođe a da ne zastane da se slika. Nakon što je njena fotografija obišla svet, počeli su da pristižu turisti iz mnogih dalekih zemalja. Kinezi su do početka pandemije bili među najbrojnijim posetiocima. Oni su u kolonama čekali da bi je obišli, doživljavaju je kao neko čudo na zemlji“, rekao je Milan Savić Miško koji je jedan od graditelja prve kucice.

Čamicima je jedino moguće stići do kućice, tokom letnje sezone postoji organizovan prevoz, a cena je simbolična i na dobrovoljnoj bazi.
Ono što daje dodatnu draž jeste posebna tirkizna boja Drine, i svi oni koji su je obišli kažu da je osećaj zaista neponovljiv.

35174_shutterstock-745509526_f.jpg

35175_shutterstock-726166237_f.jpg

(lepote srbije)
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
282.176
Zaboravila sam da napišem gde se nalazi kućica zbog onih koji nisu bili

“Drvena kućica na izolovanoj steni usred reke Drine nalazi se na 2 km od centra grada Bajina Bašta, a 15 km od mesta Perućac
koje je najpoznatije po hidroelektrani “Bajina Bašta”, odnosno po veštačkom jezeru Perućac koje je napravljeno zarad ove hidroelektrane 1966. godine.”
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.