Kuce i mace u vrtiću - da ili ne?

Da li ste za to da se dozvoli dovođenje kućnih ljubimaca u vrtiće?

• Da

glasova: 11 39,3%
  • Ne

glasova: 17 60,7%

• Ukupno glasova
    28

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
192.760
Pre neki dan sam čitao o tome da će u novosadske vrtiće biti dozvoljeno dovođenje pasa i mačaka, onih prvih naravno manjih. Prilično sam se obradovao jer mislim da je to dobar put da se deca naviknu na životinje i zavole ih, mada tu ima i dosta problema zbog čega cela stvar ipak ne bi bila tako jednostavna kako se na prvi pogled čini.
Međutim, danas čitam da od toga ipak neće biti ništa: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...ak-ne-postaju-otvoreni-za-kucne-ljubimce.html
Zanima me ipak šta mislite o takvoj ideji? :think:
Staviću i anketu.

radosno_detinjstvo_021_960.jpg

Poslednja izmena:
Ne.....A cija je odgovornost? Sta ako neciji "mali" pas ujede drugo dete? Hoce li roditelji vlasnika psa ili vrtic odgovarati? Sta ako drugo dete slucajno povredi neciju macku ili psa? Hoce li roditelji tog deteta placati veterinara i troskove ili ce vrtic? Kolika je odgovornost vaspitacica i vrtica za te zivotinje? Kako ce vaspitaci i vrtic uopste znati da li je necija zivotinja prijateljska i da li je trenirana? Kako ce znati da li je bezbedno da neciji pas dodje medju decu? Verovace vlasniku na rec?
Ovo je slicno kao kada neko dovede psa u deciju bolnicu sto se cesto radi u Americi. Ali ne moze svako da jednostavno udje sa psom u deciju bolnicu. Taj pas i vlasnik moraju proci treninge i testove pre nego sto dobiju specijalnu dozvolu da taj pas moze uci u deciju bolnicu da razveseli decu.
I najmanji pas moze biti agresivan i opasan, niti su svi psi prijateljski. Nepoznate osobe, nepoznat prostor, uplasi se od necega i eto nesrece.
Cela ta ideja je totalno neodgovorna.

Iako su deca prirodno zaljubljenici u krznene prijatelje, sumnjam da vaspitački kadar može istovremeno da vodi računa o bezbednosti dece i životinja uspešno makar to bio i samo jedan dan u nedelji predviđen da se deca druže sa psima i mačkama.
I deca, i životinje su suviše nepredvidivi i rizični, a dečiji vrtić bi trebalo da ostane vrtić svoje namene-za decu. I bez životinja, na tim mestima se, nažalost, dešavaju pehovi zbog kojih ni deca, ni roditelji, a ni vaspitačice ne mogu da izbegnu patnju.
Da li ste pomislili na razne alergije i povrede koje mogu da se provuku neopaženo i prerastu u velike probleme?

Roditelji koji žele decu da familijarizuju sa ljubimcima, to treba da rade u svojoj kući uz direktnu prismotru. Jednostavno, u ovom trenutku bar, to je nedopustivo.
Vaspitačice nisu dovoljno plaćene da strepe i od životinja tokom svog radnog vremena, između ostalog.

Poslednja izmena:
Ne.....A cija je odgovornost? Sta ako neciji "mali" pas ujede drugo dete? Hoce li roditelji vlasnika psa ili vrtic odgovarati? Sta ako drugo dete slucajno povredi neciju macku ili psa? Hoce li roditelji tog deteta placati veterinara i troskove ili ce vrtic? Kolika je odgovornost vaspitacica i vrtica za te zivotinje? Kako ce vaspitaci i vrtic uopste znati da li je necija zivotinja prijateljska i da li je trenirana? Kako ce znati da li je bezbedno da neciji pas dodje medju decu? Verovace vlasniku na rec?
Ovo je slicno kao kada neko dovede psa u deciju bolnicu sto se cesto radi u Americi. Ali ne moze svako da jednostavno udje sa psom u deciju bolnicu. Taj pas i vlasnik moraju proci treninge i testove pre nego sto dobiju specijalnu dozvolu da taj pas moze uci u deciju bolnicu da razveseli decu.
I najmanji pas moze biti agresivan i opasan, niti su svi psi prijateljski. Nepoznate osobe, nepoznat prostor, uplasi se od necega i eto nesrece.
Cela ta ideja je totalno neodgovorna.
....kontrolisanim...

Ako se pomene kontrolisani uslovi, to podrazumeva da bi bio potreban deo gde su ljubimci smešteni, da ne bi nagrnulo 20-toro dece na jednog psa, recimo, već određeno vreme i određen način druženja sa ljubimcima. Potrebna bi bila i osoba koja se brine o njima konstantno , veterinar , zato i nije izvodljivo u skorije vreme ali je jako dobra ideja. Vodilo bi se računa i o rasi pasa, na primer, jer je poznato koje rase spadaju u miroljubive, da kažemo.

Ne znam,mozda nisam kompetentan.Ali sticem utisak da su u nekim situacijam deca u gubitku zbog mozda malo preterane zabrinutosti roditelja .Mozda bi stenci bili zgodniji za druzenje sa decom?
Takva ideja je neodoljiva ljudima koji gledaju na stvari sa neke romantične strane, a ne mogu da sagledaju minise i rizike sa praktične.
Pitajte bilo koju vaspitačicu kako joj izgleda radni dan.
One taj posao vole i prihvataju ogromnu odgovornost, ali... trenuci nepažnje postoje u svakom poslu i za svakog čoveka.
To ne može biti preterana zabrinutost, već stajanje u odbranu ljudi koji rade u vrtićima, ali na prvom mestu odbrane dece koja tamo provode značajno vreme.
Veća korist je da ih tamo podučavaju kako da se druže i rade nešto kreativno u skladu sa njihovim uzrastima, nego da se pravi neki cirkus koji uključuje pse i mačke.
Vidim još predloga: mini prasići, ovce...
Ljudi moji, kad su deca u pitanju, nema takvih šala!

Takva ideja je neodoljiva ljudima koji gledaju na stvari sa neke romantične strane, a ne mogu da sagledaju minise i rizike sa praktične.
Pitajte bilo koju vaspitačicu kako joj izgleda radni dan.
One taj posao vole i prihvataju ogromnu odgovornost, ali... trenuci nepažnje postoje u svakom poslu i za svakog čoveka.
To ne može biti preterana zabrinutost, već stajanje u odbranu ljudi koji rade u vrtićima, ali na prvom mestu odbrane dece koja tamo provode značajno vreme.
Veća korist je da ih tamo podučavaju kako da se druže i rade nešto kreativno u skladu sa njihovim uzrastima, nego da se pravi neki cirkus koji uključuje pse i mačke.
Vidim još predloga: mini prasići, ovce...
Ljudi moji, kad su deca u pitanju, nema takvih šala!
Pitajte bilo koju vaspitacicu dali bi isla kuci u 11.
Naravno da bi bili ukljuceni strucni kadrovi,na dobrovoljnoj osnovi,jedno po jedno dete da pomazi stenca,ne vidim problem....samo preteranu zabrinutost.Mene je ujeo pas kada sam imao 5-6 god.Nisu me zakljucali u kucu posle toga.

Pitajte bilo koju vaspitacicu dali bi isla kuci u 11.
Naravno da bi bili ukljuceni strucni kadrovi,na dobrovoljnoj osnovi,jedno po jedno dete da pomazi stenca,ne vidim problem....samo preteranu zabrinutost.Mene je ujeo pas kada sam imao 5-6 god.Nisu me zakljucali u kucu posle toga.
Pa... privatni vrtići održavaju i pidžama zabave, evo, baš ću pitati kad im se to završava i kad idu kući. Izvinjenje za digresiju.
Ujeo te je pas na ulici/u dvorištu; Znaš li šta bi se desilo da dete ujede pas u vrtiću? A da dete ujede psa? :zcepanje:
Ne mora ništa da se desi, dovoljno je da roditelji kidišu na radnice vrtića.
Mačke i mačići? Stručnjak sam za njih praktično od rođenja. Noge i ruke su mi izgrebane bar prvih pola godine kad udomim mače.
Neće da se mazi kad hoćeš, pa da si mu bog, i kao odraslo.
Doziram lično druženje moje male sestričine sa mačkom i dovoljno je da skrenem pogled, mačka radi svoje... a kolika je razlika između moje kože/ruke/noge i toga istog kod devojčice od dve i po' godine?

Poslednja izmena:
Odlična ideja.:ok:

Predlažem i da se roditeljima poveća mesečna rata za vrtić jer treba te životinje neko održava, pare za hranu i za veterinara, kućicu itd...
Naravno i vaspitačicama da se povećaju plate jer će pored dece morati da paze i životinje....

Jedino me brine recimo koja to rasa pasa može danima da istrpi da je tridesetoro dece svaki dan gnjavi, vuče, davi, lupka, grli i sl...
a da ne bude isprovocirana od strane te dece i da ne gricne neko dete, šta onda?

Back