Kuća u kojoj je neko umro

Neno

Elita
Moderator
Poruka
16.660
Da li biste ikada kupili kuću koja je povoljna ali je u njoj neko umro
Bila je jednom takva kuća gdje su roditelji doživjeli da sahrane dva sina, jedan oženjen.. kad su umrli, ostala im je samo kćerka koja je vremenom psihički oboljela. Živjela je 6 godina sama i jedno jutro su je pronašli u obližnjem jezeru gdje se (sa namjerom) utopila.
Kuća koja je na sprat, iako je prodavana od strane rodjaka, 13 godina se nije mogla prodati.. svi koji su znali njenu prošlost su govorili da je ukleta..ko god da je došao, kad su se malo raspitali svi su redom odustajali. Kupila je izbjegla porodica iz Bosanke krajine, vrlo jeftino i žive u njoj i danas sasvim normalno.
Lično, ne bih ali uvjek se neko nadje, bez obzira na činjenice i okolnosti.

Poruka
54.043
Jel ima takvih kod nas?
Svi vole holivudske priče uz ono "ušli smo da prenoćimo odjednom su prozori zalupali pa smo otišli na sprat a tamo neka mačka koju nismo videli ceo dan i koja nas čudno gledala" (pa kad te ne poznaje, svašta)

Medjutim prava jeza je kad se ista priča može ispričati i onodimenzionalno i ovodimenzionalno a opet rezultat je isti - smrt onoga ko tu živi.

Takvih kuća ima.
Recimo, ima jedna vila u Beogradu...
U njoj je ubijen naslednik od strane nekog alavog pripadnika službe. Par decenija kasnije drugi alavi pripadnik službe izbacuje ćerku ubijenog da bi se komunistički uglavili zapadni plaćenici... Vrlo brzo odlazi još jedna muška glava i to baš od zapadnog plaćenika...

Objašnjenje može biti i ovozemaljsko ali i onozemaljsko - jer vlasnik je tu i na svome... ni crkva ni služba ga ne mogu izbaciti...

Poruka
54.043
Po meni daleko je bolje praviti novu kucu po svojim planovima nego kupiti staru kucu,A to dal je neko umro il ne u toj kuci totalno nebitno skoro u svakoj kuci umre poneko.
Opet greška...
Ok, nova kuća pa je manja šansa da ti je kvarni majstor ubacio nešto u temelje ili zidove jer ga nisi platio dobro ili ga nisi nahranio ili je baksuz... mislim kao majstor je odličan ali karakterno baksuz...

Recimo u kući u kojoj se rodila keva samo ona i ja smo mogli da čujemo kako neko "hoda po sobi na spratu" dok smo svi ostali u prizemlju... Džaba je baba svašta radila sa komšinicama "da istera"...

Poruka
54.043
Dakle kuća je bila nova.
Dojadili smo babi sa pričama kako "nekog ima".
Keva bi me ostavila kod babe na raspustu a baba se uznemirila kada bih ja kao klinac hteo da otrčim na sprat "da vidim ko je tamo". Deda, prost domaćin, sumnjao je u moje ponašanje jel...

To se dešavalo periodično ali doba dana nebitno.
Da li je vreme večere ili usred sunčanog dana ili ujutru nebitno.
Bilo je mirnih perioda mada baba uvek bila znatiželjna "da joj kažem da li je bilo koračanja"

Recimo, za preko dana deda bi sumnjao na miševe a za ujutru eto da nisu sišli svi ukućani (ujka, ujna pa i tetka ili teča).
Čak i da su svi sišli a bilo bi - učinilo ti se, niko ne čuje sem tebe... Jeste jednom ujna ali na kratko... Ko zna možda se i bojala da je ne najure ja sam tu ipak "gost"...

A interesantno, dešavalo se i kad sam sam pa bih ja utrčavao u tu sobu a zašto i ne bih kad su to bile gostinjske sobe za noćenje a baš u toj sam ja noću spavao. Najnormalnije soba. U sredini su bili babina i dedina a desno za ujku i ujnu...

Pa sam i stajao iza vrata i virio kroz ključaonicu, namerno naglo otvarao i uleteo ali ništa da vidim a opet bila neka toplina bar prema meni...

Burazeri i sestre nisu smeli sami da ulaze bez pratnje odraslih kad su čuli o čemu je reč. Dešavalo se da tako neko dete zaboravi igračku u gostinjskoj sobi pa ajd kao ja da im donesem jer odraslih nema a oni se plaše...

Tek, babi dojadilo pa kad je došla keva da me pokupi, pozvala par lokalnih komšinica, navodnih gatara, ko će ga znati, da "utvrđujemo činjenice"...
Sele bi da piju kafu "pa ako se desi" tokom dužih razgovora.
Kažem bilo je mirnih dana, tek jednom se "desilo" uz pomenute svedoke...

E onda je baba uzela dve stolice i okrenula ih ledjima jednu o drugu i razmakla.
Pa ja kao da sednem na jednu a keva na drugu i rukom bez reči da pokažemo gde se čuju koraci tj koja je putanja...
Naravno da su bili šokirani...
Deda čak otišao sa puškom "da sredi"...
Medjutim nikog i ničeg za puste oči ..

O

Otvarac mozga

Gost
A zasto ne osvestati onda i auto,radno mesto,puteljak gde cesto prolazis ...
Sta cemo sa onih 10 bombardovanja recimo Beograda,pa tu je nasilne smrti bilo na svakih 100 metara na pretek,da ne pominjemo kugu...kovid...
Upravo sada stojis na mestu gde je za ovih 40000 godina izdahnulo barem 10 ljudi u raznim okolnostima,zbog svega toga odgovor je bi kupio bi je i u njoj normalno ziveo.