Kuba uvela vize za građane Srbije

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.794

Srbi u ovu zemlju više ne mogu bez vize: Dokument će se plaćati, a ovi zahtevi moraju da se ispune pre ulaska u državu

Od 16. novembra nosioci srpskih pasoša moraju da apliciraju za dobijanje vize ukoliko žele da posete Kubu.
Zahtev se podnosi onlajn putem, a postoje još neki zahtevi koje naši državljani moraju da ispune ukoliko žele da posete Kubu.

- Odluka je stupila na snagu pre mesec dana, dakle 16.11. i važi za sve naše državljane, nosioce običnih pasoša. Zahtev se podnosi onlajn putem, a postoje i jasna pravila u vezi sa važenjem pasoša - potvrđeno je iz diplomatskog odeljenja u Havani.

Ovu vest potvrdili su i iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, gde kažu da je neophodno da putnici, prilikom ulaska u zemlju, poseduju vizu (zahtev se podnosi preko stranice, važeći pasoš čiji rok ne ističe za manje od šest meseci od datuma ulaska u zemlju, kao i povratnu avionsku kartu.

- Osim vize, potrebno je da putnici prilikom ulaska u zemlju poseduju i popunjen formular - rekao nam je izvor iz MSP.

Za ovu proceduru nije potreban odlazak u ambasadu, cena vize iznosi 1.800 dinara, a odgovor se dobija 72 sata nakon apliciranja.

Iz jedne turističke agencije su nam rekli da je preporuka da se zahtev podnese na vreme, zbog velikog broja apliciranja.

- Ukoliko ste nosilac srpskog pasoša, a živite u inostranstvu, postoje dve mogućnosti: 1.) ako izaberete Konzulat Kube u Srbiji, potrebno je da uplata bude izvršena u Srbiji.

- Uplatu može izvršiti neko u ime onoga ko aplicira, a on potom ubaci dokaz o uplati u formular; druga opcija je da se izabere Konzulat u zemlji u kojoj onaj ko podnosi zahtev boravi u tom trenutku, i tu izvrši uplata - objasnili su nam iz ove agencije.

U obrazac je potrebno upisati i tačnu adresu boravka na Kubi, a kako smo saznali, pečat o ulasku u zemlju imigracioni organi unose na pomenuti obrazac, a ne u pasoš.

Popunjavaju se i obrasci o zdravstvenom stanju i predaju sanitarnoj kontroli u bescarinskoj zoni.

Srbija je 2023. godine uvela vize za državljane Kube, pa su nosioci ovog pasoša od 15. aprila u obavezi da podnesu zahtev za ovu dozvolu, bilo da u našu zemlju putuju poslovno, bilo turistički.

Srbija je od 2022. godine uvela vize za desetak zemalja posle kritika širom EU da ne usklađuje svoju viznu politiku sa politikom Unije
, kao zemlje kandidata.
...........

A taman se zahuktale konobarice i spremačice :lol:

E sad bez šale, žao mi je jer je bio dobar osećaj za promenu proći carinu bez mnogo zajebavanja na Hose Martiju dok su sve ostale trkeljisali,naročito u to vreme kada sam bio a mislim da je ili tek ukinut bio vizni režim za EU ili još na snazi, ali ovo je sasvim logičan sled događaja.
Ovo je prošlo ipak ispod radara jer Kuba nije u vrhu interesovanja ili mogućnosti za većinu ljudi ovde.
Međutim ovo su morali da urade recimo pre za Iran i Tunis, sledeći tu logiku nećemo još dugo čekati dok Kina recimo dođe na red a onda i ...;) :lol:

A taman se zahuktale konobarice i spremačice :lol:

E sad bez šale, žao mi je jer je bio dobar osećaj za promenu proći carinu bez mnogo zajebavanja na Hose Martiju dok su sve ostale trkeljisali,naročito u to vreme kada sam bio a mislim da je ili tek ukinut bio vizni režim za EU ili još na snazi, ali ovo je sasvim logičan sled događaja.
Ovo je prošlo ipak ispod radara jer Kuba nije u vrhu interesovanja ili mogućnosti za većinu ljudi ovde.
Međutim ovo su morali da urade recimo pre za Iran i Tunis, sledeći tu logiku nećemo još dugo čekati dok Kina recimo dođe na red a onda i ...;) :lol:
Pričaš o turističkoj vizi?

Tante za mante...uobičajena praksa u diplomatiji.

Recimo naši retardi su imali potpisn sporazum sa Malezijom i Malezija nam ukinula vize a onda naši zaboravili da verifikuju u parlamentu...i naravno Malezija vrati vize.

Slično se desilo sa Tunisom i Iranom, prvo su naši vratili vize (doduše ovde je bila ozbiljna zloupotreba od strane azilanata u toj priči) i onda par meseci kasnije nam uzvratili.
Tu smo bogami imali pretnju skidanja sa belog Šengena.

Back