Ksilitol

pura moca

Zaslužan član
Poruka
120.922
Ksilitol je šećerno alkoholni zaslađivać koji se koristi kao prirodna zamena šećera. On je prisutan u vlaknima mnogih vrsta voća i povrća, i može se ekstrahovati iz različitih bobica, ovsa, i pečurki, kao i vlaknastih materijala poput kukuruzne svile, otpadaka prerade šećerne trske, i drveta breze. Ksilitol je jednako sladak kao i saharoza, a ima jednu trećinu energijskog sadržaja.

Kao i drugi šećerni alkoholi, izuzev eritritola, konzumiranje većih količina od praga laksacije (količine zaslađivača koja se može konzumirati pre povajave abdomenalne neprijatnosti) može da rezultuje u privremenim gastrointestinalnim nuspojavama, kao što su nadimanje, flatulencija, i dijareja. Povišenja praga laksacije se javlja pri dužoj upotrebi. Ksilitol ima niži prag laksacije od nekih alkohola, ali je bolje tolerisan od na primer manitola i sorbitola.

1652801233557.png

https://sr.wikipedia.org/wiki/Ksilitol
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.