KSA podržava napore za rešavanje krize u Siriji

Mula Sarajlija

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
115
KSA podržava napore za rešavanje krize u Siriji

1341845793048116300.jpg


Saudijska Arabija je juče ponovila svoju podršku međunarodnim naporima oko pitanja sirijske krize. On je takođe pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da donese rezoluciju odmah koja ce uključivati Kofi Ananov mirovni plan i plan tranzicije za Siriju. Saveta ministara, kojim predsedava Staratelja Dva Sveta Hrama Kralj Abdulah, je uputio poziv. Kabinet poziva na mere koje ce primorati sirijski režim da poštuje rezolucije donete na sastanku u Ženevi o prelasku vlasti u Siriji. Kabinet je pozvao na uvođenje sankcija režimu ako ne poštuje rezolucije. Monarhija podržava konačnu odluku donesenu od strane Pariske konferencije koja je pozvala Savet bezbednosti da donese rezoluciju koja ce prisiliti Sirijski režim da sprovede plan tranzicije. Kabinet je takođe osudio izraelski tretman Palestinaca, tvrdeći da je Tel Aviv prekršio svoja prava, stavili ih iza rešetaka i okupirali njihovu zemlju. On je pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme efikasne mere za sprečavanje Izraela nastavljanje ove politike, rekavši da osporva međunarodni volju. On je rekao da Izrael i njena politika je bila glavni razlog za neuspeh mirovnog procesa. Ministar za kulturu i informisanje Abdul Aziz je rekao Khoja Kabinetu na niz drugih odluka, uključujući i usvajanje dva sporazuma sa Katarom o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i meteoroloških posmatranja. Takođe je jedan broj odluka vezanih za uspostavljanje stalnog štaba za Vrhovnog saveta pravosuđa, Vrhovnog suda, Apelacionog suda, Višeg upravnog suda, administrativnih apelacionih sudova i drugih sudova.

Kabinet je rekao: "Oblasti koje se dodeljuju za ove sudove bi trebalo da bude u skladu sa onim što je dogovoreno sa vlastima." Zgrade će biti izgrađene u roku od pet godina za one sudove koji su dobili zemlju posle postizanja dogovora sa Ministarstvom finansija. Priroda regiona ili grada će se uzeti u obzir prilikom dodele zemljišta za sudove. Kabinet imenovan od Bandar Al Vaieli (iz Ministarstva ekonomije i planiranje); Majed Al Bavaridi (trgovina i industrija Ministarstvo); i Saleh al- Afalik, Abdul Aziz al-Ajlan i Mazen Batterjee (privatni sektor) Odbornici Generalne uprave za civilno vazduhoplovstvo za tri godine. Kabinet ministra rada ovlašćenih Adel Fakeih mora da održi razgovore sa svojim Brazilskim kolegom i da postignu sporazum o saradnji u tehničkoj i stručnoj obuci. Kabinet je odobrio sporazum sa Južnom Korejom za mirno korišćenje nuklearne energije. Sporazum je potpisan Seulu 15. novembra. Kabinet je imenovao Ekab Alluvaihek zamenika guvernera pokrajine Makkah za poslove bezbjednosti, Abdulah al-Mutairi zamenik ministra opštinskih i seoskih poslova za ugovore, Al Saadi Karni zamenik gradonačelnika Meka za izgradnju i projekti, Ahmed Al Beez pomoćnik zamenika ministra za inženjering poslove u Ministarstvu zdravlja i Hamad Al Hudaithi pomoćnika zamenika ministra za inspekciju i radnih odnosa u Ministarstvu rada.

Arabnews

http://www.arabnews.com/ksa-backs-efforts-solve-syria-crisis
 
Jos se odvija rat u Siriji i sve vise gine neduzni narod. Sirija je u plamenu i to traje vec vise od godinu dana. Narod je u agoniji i zeli spas od ludjaka Al Assada. On ubija sve sto nadje i mrzi Ehli Sunnet vel Dzemat. On misli da drzi jos vlast i da tako drzi urkocen narod pod jednom palicom. On jos ne shvata da je proslo vrijeme diktature u Arapskim zemljama i da je sada doslo vrijeme slobode i demokracije. On misli da drzi pod jednom palicom Sunnije i da im odrijedjuje kako ce da zive. To je vrlo lose i Sunnije to ne prihvataju i oni zele zivjeti u jednoj drugacijoj Siriji koja ce imati vise Islama i vise slobode. Sirija se barem mora oformiti kao sadasnji Egipat koji je prosto Islamski ozivio i postao ono sto jeste. Sirija moze postati razvijena zemlja koja ce imati sve sto je potrijebno. To je zemlja Sunnizma i to je zemlja Ummajada koji su obiljezili Islamsku historiju. Grijeh je da se rusi jedan historijski grad kao sto je to Damask koji je ljepotica Bliskog Istoka i grad koji uvijek privlaci turiste i muslimane svijeta. Ovo je dokaz da mi muslimani trebamo biti uz Ameriku koja naastoji da rijesi pitanje Sirije. Amerika zeli da Sirija bude slobodna i d abude ponovo rodjena i da narod ponovo vrati osmjehe na svojim licima. To je ono sto zele svi muslimani. Mislim d aje glupost od onih koji smatraju da Sirija nesto predstavlja sa Izrael i da je ona navodno najveci borac protiv Cionizma. To nije istina i mislim da Al Assad samo glumi neprijateljstvo prema Izraelu. To znaju svi muslimani i muslimani znaju da Al Assad zivi u proslosti i da on misli obmanuti muslimane. Nova Sirija bi trebala postati drugacijom od ove Sirije. Nova Sirija bi bila prijatna za sve susjede i prijatna za sve muslimane. Sirijskoj vladi bi bilo vazno samo vbolji zivot muslimana u Siriji i njegovanje Islamske nauke u poznatim Sirijskim Univerzitetima. To je ono sto je vazno za muslimane jer muslimani zele da imaju Siriju u kojoj ce rado dolaziti i u kojoj ce drzava stajati iza predivne vjere Islama. Mislim da Al Assad to mora znati i da mora jasno imati na umu da ne moze od jedne muslimanske drzave praviti bezboznicku drzavu.
 
jeli mingec, a jel znas ti sta je u pozadini svih ovih sukoba u egiptu, siriji, libiji, tunisu itd? jel su ti tvoji rekli koja je svrha sta oni misle zasto zapad to radi? zasto mislis da se rusi iznenada povlace iz prodaje oruzja asadu? ili su zajedno sa amerikom radili na toj krizi da podele muslimane i izvuku maksimum koristi?

jel si bio nekad u nekoj od tih zemalja da vidis sta je stvarno na terenu? jel znas da recimo kokakola i pepsi i druge zapadne firme vade njihovu vodu i prodaju im je uz debelu zaradu? jel znas da njihovi bunari vode da su manje vise svi naprasno presusili poslednjih 20 god? jel znas da im prodaju litar njihove vode za 2-3 litre njihove nafte? ili cak 10tak litara tecnog gasa? jel znas da je voda odavno postala veci biznis u arapskom svetu od petroleja i da se dolari polako sve vise odlivaju, da siromastvo postaje sve veci a droga i alkohol i kockanje sve rasireniji? jel znas mingec koliko je arapski svet blizu kraha, koliko su siromasni nizi slojevi?
 
To je najveca glupost. Dokaz Arapskog napretka je UAE, Kuvajt, Oman, Katar i Saudijska Arabija. To znaci da je Arapskim zemljama smao potrijheban mir i stabilna vlast i oni ce zivjeti mnogo dobro cak bolje negi Europljani. Pustinjski sastav zemljista nista ne utjece na dobar zivot u tim zemljama.

vazi mingec. znaci jedno 20 miliona zivi lepo, a jedno milijarda nema za hleba i pirinca. aj sad malo otputuj do jordana, sirije, egipta, libije i tako to, pa kad utvrdis cene, i ko uzima profit, vrati se da malo popricamo realno.
 

Back
Top