KRV ZA BEBU - HITNO!!!

Ni ja ne mogu da uopste da udjem u forum!Koliko se sjecam trazi se krv grupe AB Rh-(ali valjda moze i A- i jos neke-DR UPOMOC),bebi treba dva puta nedeljno da se radi transfuzija krvi do operacije koja je zakazana za nekoliko nedelja!Problem je jer je jako rijetka krvna grupa i davaoci ne mogu da daju cesce od jednom u tri mjeseca.Molim one koji imaju ovu krvnu grupu da se obrate u Centar za transfuziju (ili kako se vec zove) ili u Prokredit banku-otac bebe tamo radi!
 
Ukratko, potrebna je k. grupa AB, Rh - . Kako je ova grupa opsti primalac, a koliko sam razumela stvar je hitna, mislim i da su pomenuli i A i B ( razume se, Rh - ).

I moje je misljenje da bi ovo trebalo da ide brze preko centra za transfuziju, ali su to verovatno roditelji vec pokusali.

( nazalost, ja sam AB, ali Rh +. )

Ljudi, javite se , ako ima nekog sa ovom k.grupom !!!!!
 
Poštovani,
Žena našeg kolege se porodila pre dve nedelje. Novorođena devojčica ima blokirane gene koji utiču na normalnu proizvodnju trombocita u organizmu. To znači da je potrebna transfuzija krvi dva puta nedeljno. Doktori žele da sačekaju (nekoliko nedelja ?!) pre nego izvrše operaciju i do tada moramo naći dovoljno donatora što je vrlo teško obzirom da beba ima krvnu grupu AB negativnu.

Protekle dve nedelje nalazili smo dobrovoljne davaoce u okviru svojih organizacija i preko Hypo Alpe Adria Banke kao i Lux taksija, ali oni koji su dali krv ne mogu ponovo pre februara, nije im dozvoljeno.

Postajemo očajni. Organizujemo akcije podrške i pokušavamo da izađemo u javnost ali sve to zahteva vremena, a već za ponedeljak nemamo obezbeđenu krv za dete.

Bebi su potrebne sledeće količine za predstojeći period

- svakog ponedeljka jedna jedinica AB negativne i jedna jedinica ili A negativne ili B negativne
- svakog četvrtka jedna jedinica AB negativne i dve jedinice ili A negativne ili B negativne

Situacija je kritična te vas molim za sledeće

Raspitajte se u okolini i ako poznajete nekoga ko je AB- , A-, B- , dobrog zdravlja i spreman da da krv, molim vas da me odmah kontaktirate

Možete me kontaktirati na mobilni telefon 064 20 93 242 ili preko e-maila
d.pagen@procreditbank.co.yu
ili
ma.nikolic@procreditbank.co.yu

Hvala unapred na svakoj vrsti pomoći koju možete pružiti

Dunja Pagen
+381 64 20 93 242

DA ne bude zabune! Gdja Dunja Pagen koja je navedena, trenutno nije u mogucnosti da kontaktira sa davaocima, pa treba zvati Gordanu Antuljeskov iz Zavoda za transfuziju krvi i recite da je u pitanju krv za malu bebu SAMARDZIC na tel 244-2651 ili 063/273-964.
 
Zavod za transfuziju krvi
ulica Svetog Save 39
radno vreme 07-19

Ne znam zašto u ovom prethodnom postu nije navedena 0- krvna grupa, kao opšti davalac?
Mislim da i ona dolazi u obzir.

Dakle, negativci ;-) , javite se...
 
pikax:
Jeste tako dr, ali su trazili i A i B ( Rh - ), pored AB ( Rh - ). Zbog cega - neznam, mozda nemaju dovoljnih zaliha AB, a stvar je koliko vidim vrlo hitna.

Da, već par godina unazad vlada ovaj stav da se svakom daje njegova grupa, ali ljudi sa transfuzije kažu da, u urgentnim situacijama, oni i dalje daju O- krvnu grupu (u nedostatku odgovarajuće).

Na žalost, AB- krvnu grupu ima samo 0,5-0,7% ljudi.

U svakom slučaju, ja ću od nedelje otići do Zavoda jer sam B- i nadam se da neću biti jedina... ;-)
 
Evo svežeg izveštaja iz Zavoda za transfuziju.
Juče sam dala krv i došla do nekih informacija. Dakle, krv za bebu Samardžić je obezbeđena za ovu nedelju, što znači da je odziv dobar i jako mi je drago zbog toga.
Krv su davali još i par momaka i jedna devojka, možda smo se videli tamo?
Poziv naravno i dalje stoji i to ne samo za ovu, već i za sve ostale bebe ( i ne samo bebe).
 

Back
Top