Krštenje

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A šta Crkva kaže u vezi nekrštenih koji istinski idu "putem Božjeg zakona"?
То није могуће....таквих нема...

Нико се не може спасити ван Цркве
Свети Јован Златоусти, Теофан Затворник, Игњатије Брјанчанинов

Спасење, извршено Спаситељем, припада само Цркви. И нико не може ван Цркве и вере бити, ни у општењу са Христом, ни спасити се. Знајући то, ми схватамо, да се спасење целог света савршава не због дела закона, већ у Христу и безбожним јересима не остављамо никакве основе за наду... јер они немају ни најмањег општења са Христом, већ се сујетно прикривају Спаситељевим Именом на штету и обману оних, који више обраћају пажњу на спољашњост и на назив, него на истину.
И тако, нека нико не одваја од Христа оно, што је било од древних времена, и нека нико не мисли, да се неко из оних, који су живели раније, могао спасити без Христа. А они, који у наше време преиначују и изопачују истину, који приписује само сујетно и лажно подобије Цркви, туђе Христу и Истини – њих већ нико и не назива хришћанима и не подржава општење са њима; то је чак и немогуће, јер се из свештеног дома не износи жртва и не предлаже се за општење са онима који се налазе ван њега.

(42, 97)

Свети Јован Златоуст

„Ја сам врата; ко уђе кроза Ме спашће се, и ући ће и изићи ће, и пашу ће наћи.“ (Јован 10:9). То је исто, што Господ говори и на другом месту: „Нико неће доћи Оцу осим кроза Мене“ (Јован 14:6). И још ближе је потврдио Он то исто, када је рекао: „Без Мене не можете чинити ништа“ (Јован 15:5).
То и хришћанин, који је сав у Христу и који ништа од себе нема вредно, све то од Христа има. Оправдање његове је Христово и тело његово је такође – Христово. Спасени се спасава зато што је обучен у Христа. Само у том положају, он има приступ к Оцу.
Ми смо отпали од Бога и због тога под гневом. Само када Правда Божија одступи и милост Његова се приближи к нама и нас, који се приближавамо, прими, када се ми приближавамо у Христу и Христу. Христов печат се оставља на свој природи хришћанина, и онај који је оси, пролази у сред сенке смрти и не боји се зла.
Да би били такви, имамо Тајинства – Крштење и Причешће, који посредују за грешне после Крштења покајањем. Али то је од Лица Господњег; са наше стране, дужни смо да се образујемо у духу, који садејствује примању расположења: вера, која исповеда: „ја сам погинуо и спасавам се само Господом Исусом Христом.“, љубав, која ревнује да све посвети Господу Спаситељу, нада, која ништа не очекује од себе, уверена да неће бити остављена од Господа, већ ће од Њега имати сваку помоћ, и унутрашњу и спољашњу, цео живот, док не буде узет, где је Он Сам.

(107, 67-68)

Свети Теофан Затворник

У недрима старозаветне Цркве је био само праобраз спасења – у недрима Новозаветне обилно и преизобилно се предаје само спасење.

(111, 219)

Ко прима хришћанство са свом искреношћу срца у недрима Православне Цркве, у којој се једино чува чува истинско Хришћанство, тај се спасава.

(111,143)

Ко жели да се спаси, тај мора припадати јединој Светој Православној Цркви, бити Њен верни син, и у свему се покорава Њеним одлукама.

(111, 360)

Без послушања Цркви нема смирења, без смирења нема спасења.

(111, 367-368)

Крајеугаони камен, на којем је подигнуто духовно живо здање, Царство Божије, Новозаветна Црква, народ Божији... нови Израиљ – тај крајеугаони камен јесте Господ наш Исус Христос.

(111, 220)

Ми имамо свесилног Заштитника – Господ наш Исус Христос! Имамо свемогуће очишћење од грехова – Господа нашег Исуса Христа! Уништивши грехе посредством исповести, кроз таквог Заштитника и крот такво очишћење, ми непогрешиво добијамо радосни залог нашег спасења.

(111, 370)

Онај, који прибегава животу по заповестима Божијим, не лечи себе постојано покајањем, не подржава усвојење Христу, Причешћем Телу и Крвљу Његовом, не може а да се не лиши усвојења Христу, не може, а да се не лиши спасења.

(111, 330)

Свети Игњатије Брјанчанинов

Не контам и чему ти...Православну Цркву је основао Господ Исус Христос...а не папа или мухамед...остале да и не спомињем...

O elementarnom nepoznavanju logike i računskih operacija.

Prvo si napisao:
Крштење је код Православних остало исто 2000 година...

A onda si napisao:
Пракса да се деца Крштавају је уведена за време великих страдања...од болести, мухамеданске и латинске окупације итд...

Kako su muslimanske najezde krenule tek krajem VII i početkom VIII veka, osnovna matematika nam govori da bar jedna od tvoje dve izjave nije tačna, iz prostog razloga, što se kosi sa onom drugom.

:hahaha:

Како ли само то закључи...шта све нећете да причате да оправдате огреховљеност...први корак ка спасењу је да се призна грех..после ће све бити лакше..

nije greh govoriti istinu
a ja sam napisala suštu istinu
ti razmisli o svojim grehovima, nemam ja s tim ništa

Па јесте исто....то није мјењање канона и закона Св.Православне Цркве...већ само жеља родитеља да Крсте децу..и чињеница да је Црква изашла у сусрет....то се зове снисхођење...Цркве
Идеја није погрешна..никако...Крштење није само искупљење грехова..Крштењем постајеш једно са Богом(наравно и кроз Литургију, Причест, Молитву и Пост) али прво кроз Крштење...тиме добијеш могућност да се спасиш..али је на крају све до тебе...дали ћеш наставити да идш путем Божијег закона...или ћеш кренути пут пропасти...
O kakvoj ti propasti ovde govorič?

Onoj kom su krenule 4 milijarde nehrišćana, ako dobro razumem. (ili 6 milijardi nepravoslavaca?)

Malo je to sve sumnjivo, zakon velikih brojeva nije na vašoj strani.

Лука, глава 18

8. Кажем вам да ће их одбранити брзо. Али Син човечији кад дође хоће ли наћи веру на земљи?

Onoj kom su krenule 4 milijarde nehrišćana, ako dobro razumem. (ili 6 milijardi nepravoslavaca?)

Malo je to sve sumnjivo, zakon velikih brojeva nije na vašoj strani.

Ma znam ja ko, nego ne znam kako. O kakvoj propasti je reč?
A stalno tvrde kako im se vera ne zasniva na strahu. A malo malo pa stradanje, pakao, muke, izostanak iz Carstva nebeskog itd.

Ma znam ja ko, nego ne znam kako. O kakvoj propasti je reč?
A stalno tvrde kako im se vera ne zasniva na strahu. A malo malo pa stradanje, pakao, muke, izostanak iz Carstva nebeskog itd.

Е, свашта од тебе, ти изгледа ниси никада чуо за СТРАХ БОЖИЈИ... ево мало појашњења једним цитатом:

Свети Игњатије (Брјанчанинов) пише ...: "Духови злобе воде борбу против човека са таквим лукавством, да помисли и маштања које они убацују, души изгледају као да се у њој самој рађају, а не да су од, души туђег, злог духа, који је активан и уједно се труди да се прикрије."

Свети Оци указују на чињеницу, да се иза страха често крије сујета. То се најлакше примећује код страха пред јавним наступањем, страха од комуницирања. У тим случајевима човек се у дну своје душе боји да не испадне глупљи или неспособнији или са мање талената, него што он заиста јесте (како он мисли). И када човек сазнаје ту чињеницу и смирава се, дозвољавајући себи грешку или промашај, размишља више о томе шта ће рећи, а не како ће рећи, да би пре свега Богу угодио, тек онда долази до битног побољшања ситуације. И у души се васпоставља мир и спокој.

И још један моменат је јако важан, који се тиче страха, али не уопштеног, већ страха Божијег, који је највећа врлина и обавеза човека. Страх Божији има различито значење: то је и бојазан (страх) казне од Бога (нижи степен врлине) и чуђење (трепет, ужас) пред величином догађаја и побожан богоугодан живот, и најзад, као највиши степен страха Божијег - потпуна чистота и светост живота. "Страх је Божји мудрост, и уклањати св од зла јест разум", пише у Светом Писму (Јов. 28, 28). "Живећи без страха Божијег не може се учинити ништа узвишено и добродетељно", писао је Васељенски учитељ Цркве Свети Јован Златоуст.

Изгледа да се баш у страху Божијем крије највећа тајна, и, ако хоћете, и кључ за разумевање истинског исцелења од многих неуроза: када човек има у души страх Божији (односно вишњи, Богом дани страх) онда овај огроман страх покрива све те мале, светске, често у суштини ружне страхове, као што су страх од бубашваба или мишева, оштрих предмета и сл. Као што велики талас на мору гута ситне таласе, тако и истински страх Божији апсорбује све неуротске страхове - фобије.

Свакој људској души је биолошки не само својствен, већ и потребан страх Божији, али се овај велики дар једноставно деформише и замењује својеврсним животињским страхом. У аскетској литератури се наглашава да се овај страх на почетку духовног подвига више састоји у бојазни да се наруше Божије заповести, да се згреши, уради нешто мрско, недостојано и што вређа Бога.

Друга фаза страха Божији је одлика духоносних подвижника, који су више узнапредовали у врлини и састоји се у страху да не отпаднемо од Бога, да се не лишимо Његове божанске благодати, Његовог светог мира. Јер ово отпадништво означава духовну смрт, доносећи души мрак, тугу, разочарање, осећање бесциљности живота.

И, најзад, последњи аспект, који се тиче разлога настајања страха налазимо у Светом Писму: У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх напоље; јер у страху Је мучење ( 1.Јован. 4,18). То је још један важан одговор, који се не разматра у научној литератури. Испада, да постојање страха у души и срцу човека значи одсуство љубави. Замислите се над овим мало дубље...

Узмимо као пример стварне догађаје из последњег рата у Чеченији. Мајке заробљених руских војника су путовале тамо, где су фијукали меци, у сам епицентар војних операција. Не обазирући се на угроженост и својих живота, сусретале су се са чеченским војницима, преклињале их да им врате њихове синове. Шта је покретало те жене, како су одолевале страху од смрти? Одговор је очигледан: мајчинска љубав према својим чедима. Дакле, љубав изгони страх, "у љубави нема страха"...
.......................
......................

Е, свашта од тебе, ти изгледа ниси никада чуо за СТРАХ БОЖИЈИ... ево мало појашњења једним цитатом:

И још један моменат је јако важан, који се тиче страха, али не уопштеног, већ страха Божијег, који је највећа врлина и обавеза човека. Страх Божији има различито значење: то је и бојазан (страх) казне од Бога (нижи степен врлине) и чуђење (трепет, ужас) пред величином догађаја и побожан богоугодан живот, и најзад, као највиши степен страха Божијег - потпуна чистота и светост живота. "Страх је Божји мудрост, и уклањати св од зла јест разум", пише у Светом Писму (Јов. 28, 28). "Живећи без страха Божијег не може се учинити ништа узвишено и добродетељно", писао је Васељенски учитељ Цркве Свети Јован Златоуст.

Ma ko kaže, mito, da ja nisam čuo za strah Božiji. Pa najčešće, ovde vi vernici, sebe i zastrašujete a ja čitam i čitam. Nego ja se pitam da li je taj strah razlog što verujete? Stalno govorite o nekim propastima koje priprema Bog, kaznama koje određuje Bog, paklenim mukama u koje te šalje Bog, a onda neko ko iz vedra neba prospe: "Bog je ljubav".

Изгледа да се баш у страху Божијем крије највећа тајна, и, ако хоћете, и кључ за разумевање истинског исцелења од многих неуроза: када човек има у души страх Божији (односно вишњи, Богом дани страх) онда овај огроман страх покрива све те мале, светске, често у суштини ружне страхове, као што су страх од бубашваба или мишева, оштрих предмета и сл. Као што велики талас на мору гута ситне таласе, тако и истински страх Божији апсорбује све неуротске страхове - фобије.
E ovo ti je dobro: strah od Boga leči strah od bubašvaba..:D...A ko će da te spasi od Božijeg straha?
Meni se ovaj moj život sviđa jer ne strahujem ni od Boga a ni od bubašvaba. Od miševa me spasava mačak, a možda bih se plašio da ga nema.:)
I moraš fiziku malo da proučiš, ili bar one delove koje ćeš da upotrebljavaš u svojim metaforama. (Ovde: iz Teorije talasa prouči interferenciju:)).

Свети Игњатије (Брјанчанинов) пише ...: "Духови злобе воде борбу против човека са таквим лукавством, да помисли и маштања које они убацују, души изгледају као да се у њој самој рађају, а не да су од, души туђег, злог духа, који је активан и уједно се труди да се прикрије."

Свети Оци указују на чињеницу, да се иза страха често крије сујета. То се најлакше примећује код страха пред јавним наступањем, страха од комуницирања. У тим случајевима човек се у дну своје душе боји да не испадне глупљи или неспособнији или са мање талената, него што он заиста јесте (како он мисли). И када човек сазнаје ту чињеницу и смирава се, дозвољавајући себи грешку или промашај, размишља више о томе шта ће рећи, а не како ће рећи, да би пре свега Богу угодио, тек онда долази до битног побољшања ситуације. И у души се васпоставља мир и спокој.

Свакој људској души је биолошки не само својствен, већ и потребан страх Божији, али се овај велики дар једноставно деформише и замењује својеврсним животињским страхом. У аскетској литератури се наглашава да се овај страх на почетку духовног подвига више састоји у бојазни да се наруше Божије заповести, да се згреши, уради нешто мрско, недостојано и што вређа Бога.

Друга фаза страха Божији је одлика духоносних подвижника, који су више узнапредовали у врлини и састоји се у страху да не отпаднемо од Бога, да се не лишимо Његове божанске благодати, Његовог светог мира. Јер ово отпадништво означава духовну смрт, доносећи души мрак, тугу, разочарање, осећање бесциљности живота.

И, најзад, последњи аспект, који се тиче разлога настајања страха налазимо у Светом Писму: У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх напоље; јер у страху Је мучење ( 1.Јован. 4,18). То је још један важан одговор, који се не разматра у научној литератури. Испада, да постојање страха у души и срцу човека значи одсуство љубави. Замислите се над овим мало дубље...

Узмимо као пример стварне догађаје из последњег рата у Чеченији. Мајке заробљених руских војника су путовале тамо, где су фијукали меци, у сам епицентар војних операција. Не обазирући се на угроженост и својих живота, сусретале су се са чеченским војницима, преклињале их да им врате њихове синове. Шта је покретало те жене, како су одолевале страху од смрти? Одговор је очигледан: мајчинска љубав према својим чедима. Дакле, љубав изгони страх, "у љубави нема страха"...
.......................
......................

Hm, kako se stvari menjaju... od teme do teme... :mrgreen::lol:

Back