Krstenje potapanjem u vodu ili oblivanje?

Predestinacija se odnosi samo na izbor spasenja, ne na svakodnevni život i odluke koje ljudi donose u svom životu. Bog nije izvor niti kreator zla već čovek i đavo.
razumeo sam, nego da vidimo koji NISU predestinirani:
ti rece oni koji nisu imali prilike da cuju rec Boziju, znaci bilo zbog toga sto nije doprla do njih, bilo zbog toga sto su roidjeni u pogresno vreme, znaci ili na pogresnom mestu...
ali, sta da kazemo za nas koji smo culi, neko vise neko manjem onda tek ti uvodis SRCE
mi verujemo da je Bog predvideo ko će prihvatiti njegovu reč srcem i da shodno tome privodi ljude veri.
kako mi to da znamo medju nama ko jeste, a ko nije predestiniran, tj, prihvatio srcem?
moja poenta je da ne mozemo da znamo, Bog sudi srca, i onda predestinacija kao i da ne postoji sa naseg stanovista, a sa Bozijeg sigurno da postoji, ili verovatno

razumeo sam, nego da vidimo koji NISU predestinirani:
ti rece oni koji nisu imali prilike da cuju rec Boziju, znaci bilo zbog toga sto nije doprla do njih, bilo zbog toga sto su roidjeni u pogresno vreme, znaci ili na pogresnom mestu...
ali, sta da kazemo za nas koji smo culi, neko vise neko manjem onda tek ti uvodis SRCE

kako mi to da znamo medju nama ko jeste, a ko nije predestiniran, tj, prihvatio srcem?
moja poenta je da ne mozemo da znamo, Bog sudi srca, i onda predestinacija kao i da ne postoji sa naseg stanovista, a sa Bozijeg sigurno da postoji, ili verovatno
Krštenjem opereš grehe, a zatim ostaneš u veri i znaš da si izabran. Ako otpadneš od vere znači da nisi nikad ni bio predodređen za spasenje. Isus je pre raspeća znao da će ga Juda izdati i da će ga se Toma odreći tri puta.

Ako otpadneš od vere znači da nisi nikad ni bio predodređen za spasenje.
pa to ja tebi kazem, kako onda znaju ljudi da su predodredjeni? otpadnu, i sta? nisu bili predodredjeni. ali to moze svakom da se desi ko misli da jeste, pa se ispostavi da nije... onda bolje da ne veruje u predodredjenost... vec da veruje u nesto drugo

Poslednja izmena:
pa to ja tebi kazem, kako onda znaju ljudi da su predodredjeni? otpadnu, i sta? nisu bili predodredjeni.
Pa ne znaju. Mi Metodisti smatramo da jednom spasen nije zauvek spasen. A ko izgubi spasenje znači nije ni predviđen za raj. Za spasenje je potreban uzajamni trud, u misteriji Božjoj čovek ima slobodnu volju da odabere i ko ga je odabrao u proviđenju tome je i poslat Sveti Duh. Čovek nema mogućnost da sam spozna Boga bez intervencije Svetog Duha.

Back