Krštavanje dece ili prepustiti njima da sami odluče kad stasaju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ili kog si pola trenutno. skrećem sa teme, na tv priča jedna žena bila kod doktora a čini mi se da reče, na prijemu pitali je kog je pola trenutno. :D
pa i ovi kršteni nek budu trenutno nekršteni, šta ima veze jer se ionako sve banalizuje
Ne skrećeš sa teme.
Ako je vera roditelja nametanje detetu onda je nametanje i kog si pola.
Biraj sam šta si a možda ne želiš ni čovek biti već Marsovac ili neka živuljka.
Tako ja vidim ovu temu ....

Ako roditelji krste decu to je čin nametanja jer deca nemaju svest o bogu i veri

Porazgovaraćemo o godinama zrelosti jedinke kada je u stanju da razmišlja o svom verskom opredeljenju, duhovnosti
i koliko je ispravno da otac i majka odluče da krste dete zarad običaja ili šta već

Koliko je to u redu ?
Сам чин крштења детета нема сам по себи смисао да некоме наметне нешто касније...

Чуди ме да ти није пало на памет обрезивање које неке религије као обавезно практикују, а оно, ипак, оставља непоправљиве последице на дете на ком се примени.

tema je o verskoj potrebi jedinke koja je samo(svesna) zrela kao osoba
Temu si započeo sa ako roditelj krsti svoju decu ....
Glupo je nazivati ih jedinkama kao prvo.
Kao drugo kad porastu ako žele i mogu, mogu postati i Bušmani, ateisti, šta god ...
Dok su pod mojim krovom i ja se mučim da ih odnegujem nema šta o tome da raspravlja tamo neko ko se frlja terminima jedinke, roditelj br.1 i br.2 ...
Ne mislim na tebe lično nego uopšteno
Ispade da je vera poslednji zid ka očuvanju porodice sve drugo bi da je sruši ...

Сам чин крштења детета нема сам по себи смисао да некоме наметне нешто касније...

Чуди ме да ти није пало на памет обрезивање које неке религије као обавезно практикују, а оно, ипак, оставља непоправљиве последице на дете на ком се примени.
koja je svrha obrezivanja kožice penisa ?

koja je svrha obrezivanja kožice penisa ?
За неког са твојим светоназорима, исправно постављено питање би гласило: Да ли је обрезивање једнако наметању верских обичаја потенцијалном атеисти који их не кани поштовати?

Mislim da dete, rođenjem u Pravoslavnoj veri mora da se krsti. Jedino ako su roditelji ateisti ili neke druge vere.
Zar misliš da ovako pitanje sme da se postavi u nekoj islamskoj državi?
Ne mora da se krsti. Nigde ne postoji nikakvo moranje u smislu da će
roditelji snositi neke posledice ili biti proglašeni za otpadnike ako ne
krste dete. Niti ti neko zvoni na vrata svako malo i pita kad ćeš dete
da krstiš. Možeš slobodno da odlučiš i da ga ne krstiš nego da samo
izabere kad odraste.

Ne mora da se krsti. Nigde ne postoji nikakvo moranje u smislu da će
roditelji snositi neke posledice ili biti proglašeni za otpadnike ako ne
krste dete. Niti ti neko zvoni na vrata svako malo i pita kad ćeš dete
da krstiš. Možeš slobodno da odlučiš i da ga ne krstiš nego da samo
izabere kad odraste.
Za vreme SFRJ, retki su krstili decu, tako da je većina krštena u 20im
90ih,, a neki u mnogo poznijim godinama. Nego, kako je sada
religija ponovo in, potezanje tog pitanja je besmisleno...

Temu si započeo sa ako roditelj krsti svoju decu ....
Glupo je nazivati ih jedinkama kao prvo.
Kao drugo kad porastu ako žele i mogu, mogu postati i Bušmani, ateisti, šta god ...
Dok su pod mojim krovom i ja se mučim da ih odnegujem nema šta o tome da raspravlja tamo neko ko se frlja terminima jedinke, roditelj br.1 i br.2 ...
Ne mislim na tebe lično nego uopšteno
Ispade da je vera poslednji zid ka očuvanju porodice sve drugo bi da je sruši ...
naglašavao sam otac i majka, string roditelji su pominjani da se ne bih ponavljao,
i ne zbog razloga zapadne boleštine - roditelj 1 i 2

elem, ako su pod tvojim krovom, koje ćeš im prezime nametnutniti...očevo ili tvoje ?

ili ćeš pustiti decu da sami odaberu kao i veru ?

За неког са твојим светоназорима, исправно постављено питање би гласило: Да ли је обрезивање једнако наметању верских обичаја потенцијалном атеисти који их не кани поштовати?
moje pitanje je bilo jednostavno

Dobro. Samo je netačno reći da mora da se krsti dete, jer nikakvog
moranja nema.
Mora sada, zato što je takav običaj, kao što je za vreme SFRJ, bio da se ne krsti.
Dakle mi smo proizvod običaja kako vlast diktira. Bar ovi generacije iz SFRJ.
Eto meni uopšte nije bio fazon da krstim dete, ali mojoj ženi jeste,
koja je krštena tek 90ih, a ja sa 3 godine...

kad jedinka postigne dovoljan broj godina starosti(zrelosti), može sama da odlučuje o svom verskom poimanju/ shvatanju ?

ili ?
Дијете је одговорност родитеља док не постане пунољетно по закону, родитељи, ако су нормални ће усмјеравати своје дијете како они мисле да је најбоље, кад се дијете осамостали само бира и то је у реду, али исто тако је у реду да се дијете васпита у духу коријена и традиције.

Aj, kad ne znam nikog ko se krstio pre 90ih, a znam mnogo ljudi. Ja i moj brat smo po tom pitanju unikati Č:P
I to zato što mi je baba bila žestoka predratna vernica, da su se moji roditelji pitali ne bi bili uopšte kršteni...
nemoj makso da prostiš da kakiš, ne živimo u različitim državama :D
cela skoro ujčevina mi ateisti a svi redom kršteni, od 50-tih do 70-tih rođeni

E vidiš slabo si izlazio okolo. Kakva crna krštenja za vreme SFRJ.
aj napravi anketu ovde na forumu ko se kad krstio pa će ti biti jasnije...
Сви чланови моје породице који су рођени у доба комунистичке Југославије - крштавани су одмах по рођењу.

Mora sada, zato što je takav običaj, kao što je za vreme SFRJ, bio da se ne krsti.
Dakle mi smo proizvod običaja kako vlast diktira. Bar ovi generacije iz SFRJ.
Eto meni uopšte nije bio fazon da krstim dete, ali mojoj ženi jeste,
koja je krštena tek 90ih, a ja sa 3 godine...
To što ti moraš da slušaš ženu, ne znači da potoji neko moranje
koje se sprovodi od strane crkve.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back