Крсна слава

Gledston

Aktivan član
Poruka
1.904
Које је порекло крсне славе као обичаја? Колико сам ја успео да нађем, Владислав Скарић је тврдио да она потиче из Италије, те да се преко приморја раширила као обичај слављења заштитника еснафа; такође, нашао сам на Википедији занимљиву тврдњу да је славу каква је данас уобличио митрополит Михаило 1862. године (што баш те године?).

S obzimorm da je slava osvedocena kao obicaj jos u doba Nemanjica, tesko da je mogao da je uvede mitropolit Mihailo, osim ako joj nije dao standardizovan oblik.

Razmislimo o tome kako je obred krstenja izgledao nekad - nije pojedinac birao vreme krstenja, vec je nanofredjeni praznik odredjeno selo/sela dovodilo nekrstenu decu u (najcesce) episkopiju (znate i sami gde su ocuvane krstionice, kao u npr Zici) kako bi episkop obavio krstenje. Potom su plemicke porodice uzele za sebe privilegiju da krstenje bude na praznik koji oni odaberu. Verujem da se u doba turskog osvajanja taj obicaj rasirio vertikalno nanize, da bi preko bratstava/plemena/rodova dobio oblik blizak konacnom

da bi se dobio tacan odgovor na to pitanje trebalo bi rovariti po istoriji paganskih obicaja u naroda obzirom da slava i jeste paganski obicaj po svojoj sustini

Tako je!

Krsna slava vodi poreklo iz paganizma, iz mnogobozstva, a ne iz hriscanstva.

Hriscanstvo je samo preuzelo.

U paganizmu je svaka kuca imala svog Boga -zastitnika.

Poslednja izmena:
S obzimorm da je slava osvedocena kao obicaj jos u doba Nemanjica, tesko da je mogao da je uvede mitropolit Mihailo, osim ako joj nije dao standardizovan oblik.

Razmislimo o tome kako je obred krstenja izgledao nekad - nije pojedinac birao vreme krstenja, vec je nanofredjeni praznik odredjeno selo/sela dovodilo nekrstenu decu u (najcesce) episkopiju (znate i sami gde su ocuvane krstionice, kao u npr Zici) kako bi episkop obavio krstenje. Potom su plemicke porodice uzele za sebe privilegiju da krstenje bude na praznik koji oni odaberu. Verujem da se u doba turskog osvajanja taj obicaj rasirio vertikalno nanize, da bi preko bratstava/plemena/rodova dobio oblik blizak konacnom

Где је слава осведочена код Немањића?

Које је порекло крсне славе као обичаја? Колико сам ја успео да нађем, Владислав Скарић је тврдио да она потиче из Италије, те да се преко приморја раширила као обичај слављења заштитника еснафа; такође, нашао сам на Википедији занимљиву тврдњу да је славу каква је данас уобличио митрополит Михаило 1862. године (што баш те године?).

Da li si prošao zbornik radova O krsnom imenu?

O-KRSNOM-IMENU-ZBORNIK-Dr-Ivan-Kovacevic_slika_XL_67289815.jpg

https://www.scribd.com/document/82482593/Ivan-Kovačević-Zbornik-radova-O-krsnom-imenu

Nigde ja nisam naišao u njemu na podatak o 1862. godini. A niti van njega, a jedno vreme, doduše prilično davno, bavio sam se proučavanjem slave. Mislim da se radi ili o nekom novijem otkriću ili, najverovatnije, o vikipedijanskoj pogreški.

Da li si prošao zbornik radova O krsnom imenu?

O-KRSNOM-IMENU-ZBORNIK-Dr-Ivan-Kovacevic_slika_XL_67289815.jpg

https://www.scribd.com/document/82482593/Ivan-Kovačević-Zbornik-radova-O-krsnom-imenu

Nigde ja nisam naišao u njemu na podatak o 1862. godini. A niti van njega, a jedno vreme, doduše prilično davno, bavio sam se proučavanjem slave. Mislim da se radi ili o nekom novijem otkriću ili, najverovatnije, o vikipedijanskoj pogreški.

Аха, видим овде помен из 1466. године; дакле јесте средњовековни обичај. Ево шта сам нашао преко Гугла: Pravilo po kome se danas vrši obred rezanja kolača, sastavio je 1862. godine mitropolit Mihailo (линк). Претпостављам да је то то.

Аха, видим овде помен из 1466. године; дакле јесте средњовековни обичај. Ево шта сам нашао преко Гугла: Pravilo po kome se danas vrši obred rezanja kolača, sastavio je 1862. godine mitropolit Mihailo (линк). Претпостављам да је то то.

Najstarijи pomen za koji se smatra je pismo vojvode Radiča i župana Beljaka Sankovića Dubrovčanima iz 1391. godine.

Što se tiče toga, možda je mitropolit objavio neku knjigu, radi standardizacije. Podseća me na tvrdnje da Jovan Vladimir nije bio svetac dok Mihailo njije izdao Srbljak 1861. godine. Mihailo Jovanović je dosta stvari regulisao, pa možda precizno napismeno i to. Treba pogledti О дужностима црквены пастира и о тешкой служби ньіовой koji je izdao 1860. godine.

Poslednja izmena:
Srbija u doba nemanjica,za zvanicnu Veru,imala je Rimo Katolicanstvo.Medju tim,i ako je Nemanja bio Rimo Katolik,u Srbiji je jos bilo dosta stanovnika,koji su bili
mnogobosci.Za vreme mnogobostva,svaki Dom je imao svog Boga zastitnika.I ako je Sava Nemanjic kasnije uveo u Srbiju Istocnu Crkvu kao zvanicnu (I samog Nemanju
preobratio u tu Crkvu),stanovnici nisu zeleli,da se odreknu svog kucnog porodicnog Boga,pa je Sava Nemanjic to uvazio,samo je tog Boga jedne porodice,nazvao Krsna Slava.Tako je svaka Srpska porodica,svog kucnog Boga,samo preimenovala u svoju krsnu Slavu.

Srbija u doba nemanjica,za zvanicnu Veru,imala je Rimo Katolicanstvo.Medju tim,i ako je Nemanja bio Rimo Katolik,u Srbiji je jos bilo dosta stanovnika,koji su bili
mnogobosci.Za vreme mnogobostva,svaki Dom je imao svog Boga zastitnika.I ako je Sava Nemanjic kasnije uveo u Srbiju Istocnu Crkvu kao zvanicnu (I samog Nemanju
preobratio u tu Crkvu),stanovnici nisu zeleli,da se odreknu svog kucnog porodicnog Boga,pa je Sava Nemanjic to uvazio,samo je tog Boga jedne porodice,nazvao Krsna Slava.Tako je svaka Srpska porodica,svog kucnog Boga,samo preimenovala u svoju krsnu Slavu.

Имењаче, ако немаш шта паметно рећи, немој ништа.

Pregledaj malo i staru temu: https://forum.krstarica.com/showthread.php/640039-Istorija-i-porijeklo-slave

Razmišljanja Radoslava Grujića:

Р. Грујић:
1. Крсна слава је, у основи, комбинација прасловенског обичаја заветовања божанству и општег хришћанског култа нарочитог завета Богородици и разним светитељима.
2. У прва времена она је, под званичним црквеним именом 'памет светом', обављана само у заветној цркви и око ње, са крвним и бескрвним жртвама, по обретима састављеним из разних прехришћанских елемената и хришћанских елемената грчко-византијског обележја.
3. Назив Крсно име ова институција је добила врло рано у западним, нарочито приморским областима српског народа, пошто је тамо храмовни или заветни празник цркве називан Крсним именом; сем тога, у прва времена, многе заветне цркве посвећиване су биле на хришћанско или крштено име онога старешине породице, рода или племена који је цркву подигао.
4. У источним и јужним областима српскога народа одржао се за исту институцију народни назив Светац или Светао, са изведеним од њих обликом свечарство, према прастаром црквеном називу 'памет светом'.
5. Називи Служба и Слава постали су од глагола служити или славити Светог, Свеца, Сведен или Крсно име.
6. Св. Сава, први самостални српски архиепископ, извео је реформу Крсне славе почетком XIII века – забранио је свечарске гозбе са крвним жртвама код цркава и одредио је да се у црквама може обављати само чисто хришћанско слављење Светог, са бескрвним евхаристичким жртвама и поменима; а гозбе је потиснуо у куће сваког оног, који се заветовао да ће нарочито славити помен своме и своје породице изабраном светитељу – заштитнику. Штавише, том приликом су и саме гозбе по приватним кућама стављене под контролу парохијског свештенства, које је дужно било да благосиља свечарске трпезе само онда ако је гозба спремљена у смислу црквених прописа о избегавању сваког трага ритуала ранијих крвних жртава.
7. На тај начин пошло је за руком Светосавској српској цркви да од XIII до XVII века, у границама Жичке архиепископије и Пећке патријаршије, формира данашњу Крсну славу као специфично српско – православну и црквено – народну породичну свечаност.
8. Слични појави по суседним областима Албаније, Бугарске и Румуније, као и по неким римокатоличким областима нашега народа (нарочито у Славонији и Далмацији), могли су се развијати или под директним утицајем српске јерархије из Пећке патријаршије, пошто су северни крајеви Албаније и неки западни делови данашње Бугарске дуже времена били под српском политичком, a још више под српском духовном влашћу; или индиректно, под утицајем многобројних српских православних емиграната, током турске превласти, из балканских области у Румунију, Славонију и Далмацију.
9. Сем општег заветног храмовног празника, са институцијом Крсне славе стопили су се, током векова, многи појединачни завети разним изабраним светитељима — из захвалности ради спасења од каквих било личних, породичних или општинских беда и невоља; као нпр. од тешке болести и смрти, робљења и паљења, помора људи и стоке, пожара, великих поплава и других елементарних непогода.
10. Ритуал Крсне славе je црквени и народни — Сви неопходни реквизити њени, као што су: cвeha, хлебови — просфора и колач, Пшеница или кољиво, вино, уље и тамјан, јесу уједно и црквени реквизити — са cвe-ноћног бденија, коje се обавља у цркви уочи храмовних и других великих празника, и са литургије, коja сеобавља ујутро на сам празник. Карактеристично je, уз то, да се икона Крсног имена не сматра као неопходан реквизит Славе, те je многи свечари и данас немају. Међутим, и главни обреди у кући, а нарочито ломљење или резање колача и благосиљање или дизање у славу, носе на себи јасна обележја црквеног порекла.

Зар први помен славе није у време цара Самуила у 11. столећу?

I sam si napravio ogradu neku.

Први спомен крсне славе је мислим из 1391 године.
А спомен самог обичаја славе требало би да је забележен негде на Охриду још у време Самуила.

Šta to iz Samuilovog vremena, beše?

Према зборнику радова о крсном имену обичај је ваљда још неолитски са иѕвесним разликама које су биле раније још веће док их митрополит Михајло није канонизовао и довео у неки ред.Свакако је везан за кућу и за земљу. Межутим обичај се у раѕличитим крајевима раѕличито развијао и данас постоје разлике у самој Србији у различитим крајевима се другачије слави. Рецимо у Браничевском округу ако мушкарац доведе жену у кућу слави своју славу 3 дана. Ако ли пак пређе женину кућу онда узима женину славу и слави је један дан. У крајевима око Винче становници села које је измештено због прављења хидроцентрале Ђердап сви становници села који су пресељени су престали да славе своје славе јер су их везивали искључиво за земљу. У Црној Гори су славе биле поктетне са ратним дружинама и долазило је до ткз претапања светаца.Јаче и доминантније братство би наметало свог сцеца слабијем да би као финални производ добили славе племена која у главном имају једну славу сем код Васовића као највећег племена где имамо три славе и можда још код неких других.
У јужном банату смо имали формирања ткз станова око градова сточарских дружина где би се формирала насеобина која би се звала стан по родоначелнику породице слично братству у Црној Гори. Неретко су имена ових станова прелазила у спицнамене одласком у Градове.

Да додам да не може бити везан за приморје јер је његов домет на приморју везан за домет православља сем код неких католика албанаца у северној Албанији. Свеприсутан је код Динараца и у навећим чукама и недођијама , планинчугама са којих се море не види ни са разгледнице. Код њих се славио ратнички са пушкама , пићем , и свим што би чак и сиромашан домаћин имао у кући тај дан би био дужан да изнесе и послужи људе.

Међутим у том обичају слепог везивања за земљу.... овде видимо већ разлику обичаја код сточара и код пољопривредника ....
Можда у том верском везивању за земљу можемо тражити разлоге наших опстанака као народа и мањина на овим и оним просторима...Можда је и он одиграо своју улогу а сигурно јесте кад је присилио и цркву да га прихвати!

Poslednja izmena:
Српску славу би данас, кад је генетичка наука веома "одврзкла", требало посматрати исто као хапло-групе : једна породица преноси ДНК "с колена на колено", исто као презиме, одн. породичну славу.
Табуисани су бракови између особа истог презимена, одн. исте славе, за сваки случај, злу не требало.

У вези са овим ваља знати да је и у 85. химни из десете књиге Ригведе реч о венчању Сурје (Сунца или Сунчеве кћери). Она златна жица из наших
свадбених народних песама која долази са разних страна па се свија "старом свату около клобука" (кад допире из луга), "милом куму у свилна недра" (кад је из ведра неба) а "првијенцу око појаса" (кад је из мора), није ли то она иста светла влас (данас би се научно рекло: спирала ДНК)
којом је бог Вишну оплодио своју Деваки (њој у хришћанству одговара Дјева Марија, тј. Богородица) и добио сина Баларму (од тамне власи сина Кришну)?

http://servo.aob.rs/eeditions/CDS/Razvoj astronomije kod Srba/5/pdfs-s/43.pdf

Poslednja izmena:

Teorija je da krsna slava ima predkršćansko počelo i kroz proces sinkretizma spojila se naknadno s kršćanskim vjerovanjima. Objašnjenja je da je nastala od rimskog vjerovanja u duhove zaštitnika kuće i zemljišta (lari) te da se to vjerovanje proširilo i preko Jadranskog mora. Tek je s vremenom, na ovim prostorima, ostala ograničena gotovo isključivo na pripadnike Pravoslavne crkve.

Српску славу би данас, кад је генетичка наука веома "одврзкла", требало посматрати исто као хапло-групе : једна породица преноси ДНК "с колена на колено", исто као презиме, одн. породичну славу.
Табуисани су бракови између особа истог презимена, одн. исте славе, за сваки случај, злу не требало.

У вези са овим ваља знати да је и у 85. химни из десете књиге Ригведе реч о венчању Сурје (Сунца или Сунчеве кћери). Она златна жица из наших
свадбених народних песама која долази са разних страна па се свија "старом свату около клобука" (кад допире из луга), "милом куму у свилна недра" (кад је из ведра неба) а "првијенцу око појаса" (кад је из мора), није ли то она иста светла влас (данас би се научно рекло: спирала ДНК)
којом је бог Вишну оплодио своју Деваки (њој у хришћанству одговара Дјева Марија, тј. Богородица) и добио сина Баларму (од тамне власи сина Кришну)?

http://servo.aob.rs/eeditions/CDS/Razvoj astronomije kod Srba/5/pdfs-s/43.pdf

Odakle ti da je brak između porodica koje slave istu slavu bio zabranjen? Nisam to znao.

Back