KRIZA U BIH ! Suspendovani svi dogovori

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Moja Republika

Domaćin
Poruka
3.671
Nakon nedavnog krsenja Ustava od stane Bosnjaka BiH ulazi u najvecu krizu od Dejtona. Bosnjacki clan Predsjednista i ministar vanjskih poslova su bez odobrenja srpskog clana dali instrukcije da se glasa za rezoluciju o Siriju na Skupstini UN.

Danasnje izjave i odluke lidera, dviju najvecih stranaka iz RS, sa vanredne konferencije.

Dodik traži Lagumdžijinu ostavku, suspendovani svi dogovori šestorke

DEJAN ŠAJINOVIĆ, SRNA - 07.08.2012 13:14 ⇒ 14:16

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da podnese ostavku ili će klubovi poslanika iz RS pokrenuti proceduru za njegovu smjenu.
"Dok se ova situacija ne razriješi, suspendovani su svi dogovori šestorke", najavio je Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
Obraćajući se novinarima u Banjaluci Dodik je najavio da će biti razmotreno i podnošenje krivične prijave protiv Lagumdžije zbog kršenja Ustava u slučaju samostalnog djelovanja prilikom glasanja BiH u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji.
Dodik je takođe rekao da ukoliko ne dođe do ostavke predstavnici RS neće učestvovati u radu zajedničkih institucija
On je dodao da se o ovom pitanju konsultovao sa članom Predsjedništva iz Srpske Nebojšom Radmanovićem i liderom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.
"Lagumdžija je prekršio Ustav, zakon i politički dogovor koji smo imali prilikom konstituisanja Savjeta ministara i ova situacija nalaže poduzimanje mjera odgovornosti prema Lagumdžiji, političke i krivične odgovornosti", rekao je Dodik.
On je naglasio da je sa Radmanovićem i Bosićem konstatovao da je Lagumdžija zloupotrebio položaj i ovlašćenja i da nije imao pravo da bez stava Predsjedništva BiH bilo šta učini, jer u Ustavu BiH stoji da ministarstvo provodi politike i stavove Predsjedništva na planu vanjske politike i da se ti stavovi usaglašavaju konsenzusom.
Dodik je istakao da je to ministar inostranih poslova BiH prenebregao i na osnovu, kako je rekao, "nekakvog lažnog pisma" dao instrukcije za ponašanje predstavnika BiH u Generalnoj skupštini UN.
Prema njegovim riječima, primarno je ponašanje kojim je prekršen Ustav BiH i uticaj takvog ponašanja na unuterašnje odnose u BiH, a nije primarno pitanje razlog, odnosno rezolucija o Siriji.
Niko, dodao je Dodik, ne bi spriječio da se situacija oko Sirije ne završi tako da se što prije uspostave prekid vatre i mir.
"Dogovorili smo se da u svim institucijama BiH pokrenemo pitanje odgovornosti Lagumdžije, a to podrazumijeva i pitanje političke odgovornosti. Ukoliko se on sam ne povuče, pokrenućemo pitanje njegovog razrješenja", najavio je Dodik.
On je rekao da će dogovri "šestorke" biti stavljeni u funkciju tek kada se situacija oko Lagumdžijnog ponašanja razriješi.
"To podrazumijeva i dogovore oko pitanja imovine i oko rekonstrukcije Savjeta ministara", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je osnovna stvar koja je potencirana kada se formirao Savjet ministara BiH bila upravo to da ne dolazi do ovakvog ponašanja.
Dodik je rekao da je Lagumdžija svojim potezom gurnuo BiH u dodatni kovitlac problema.
"Nismo spremni da pređemo preko ovoga i očigledno je da će nakon ovog BiH ući u dodatnu krizu institucija. Tu krizu je ponovo izazvao Lagumdžija, jer nije želio pa poštuje Ustav BiH. U tom pogledu krivica za sva buduća dešavanja je na njegovoj strani", poručio je Dodik.
Prema njegovim riječima, i Bakir Izetbegović krši zakon, Ustav i Poslovnik o radu, jer član Predsjedništva BiH ne može, ako nema stava usvojenog konsenzusom, dostavljati instrukcije bilo kome.
"Vidljivo je da njima upravljaju neki spoljni faktori i da je to učinjeno na njihovo traženje, u uvjerenju da će ih oni zaštiti", zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

http://www.nezavisne.com/novosti/bi...uspendovani-svi-dogovori-sestorke-153246.html

Bosić: Lagumdžijin čin opasan presedan

SRNA - 07.08.2012 14:38

BANJALUKA - Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da je čin ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije u vezi sa glasanjem o Rezoluciji u Siriji opasan presedan koji može poslužiti za podsticanje prakse prema kojoj bi predsjedavajući Predsjedništva BiH iznosio mišljenje koje nije usaglašeno sa ostalim članovima.
"To je cilj Bošnjaka, da imaju jednog predsjednika", ocijenio je Bosić.
On je poručio da će tražiti od srpskih predstavnika u organima BiH da analiziraju kako je došlo do slanja instrukcije predstavniku BiH u UN o glasanju o Rezoluciji o Siriji.
"Rezolucija o Siriji nije sporna i ne predstavlja problem, ali je sporno to što se na ovaj način uzurpiraju ingerencije Predsjedništva BiH, koje je zloupotrijebio Lagumdžija u dogovoru sa predsjedavajućim Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem", rekao je Bosić novinarima u Banjaluci.
On je dodao da predstavnici Republike Srpske moraju da analiziraju kako je došlo do toga, smatrajući da je to prebacivanje krize iz Federacije u Srpsku, "što se ne smije dozvoliti".
Bosić je dodao da će SDS tražiti da se u Savjetu ministara vrati stari način, da se biraju ministri i dva zamjenika u svim ministarstvima koji bi razvnopravno donosili odluke, čime se vraća ravnopravnost naroda pri odlučivanju.
On je dodao da je na današnjem sastanku sa liderom SNSD-a Milorad Dodikom, kome je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, zaključeno da Izetbegović ne može istupati u javnosti samostalno, bez ostala dva člana Predsjedništva.
"Smatram da se ova situacija mora brzo riješiti, kako bi Ministarstvo inostranih poslova i Predsjedništvo BiH radili prema Ustavu", poručio je Bosić.
Predstavnik BiH je tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podržao rezoluciju o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija i kojom se izražava otvorena podrška oružanoj pobuni protiv vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada.
Instrukciju da glasa za rezoluciju dobio je iz kabineta ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, na osnovu sugestije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bosic-Lagumdzijin-cin-opasan-presedan-153266.html
 
То су они што причају да су за БиХ,мултикулти грађанску државу,поштовање устава,....Каква би то талибанска држава била да им се може.

Da, bila bi to serijatska, vehabijska, dzamahirija u sred Evrope.
Ali Srbi ne daju, kao i vekovima unazad. Takav nam je usud.
 
Ha ha ha, Dodick izgleda prolupo, brani Ustav BiH od Bošnjaka.
Obična sprdačina kao i obično za najobičnije ovčice koje bleje za ovakvim potezima kvazi političara pred izbore.

Ha ha ha. Pa isti taj Dodick dnevno prekrši Ustav BiH po nekoliko puta svojim "svemirskim" izjavama, neće da shvati da je nebitan kao i njegove bombastične izjave, referendumi , ovo ono , ......
 
Ha ha ha, Dodick izgleda prolupo, brani Ustav BiH od Bošnjaka.
Obična sprdačina kao i obično za najobičnije ovčice koje bleje za ovakvim potezima kvazi političara pred izbore.
Ha ha ha. Pa isti taj Dodick dnevno prekrši Ustav BiH po nekoliko puta svojim "svemirskim" izjavama, neće da shvati da je nebitan kao i njegove bombastične izjave, referendumi , ovo ono , ......

Sve je to "rock and roll" za "narod kakvog nigde nema" :D
 
Sve je to "rock and roll" za "narod kakvog nigde nema" :D
Misliš za političara kakvog nigdje nema kao ni njegovih ovčica.

Dodick i njegove laži : (po milioniti put)

PREDSJEDNIK SDS-a

Bosić: Ne postoje tehničke mogućnosti za smjenu Lagumdžije

Bosić kaže da s Dodikom danas nije razgovarano o budućnosti „šestorke“, te je prvi put o tome čuo od novinara na pres-konferenciji
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/9...i-smjenu-Lagumdzije-sestorka-funkcionira.html

Malo se ti zainteresuj za ovaj slučaj pa onda komentariši, nemoj dozvoliti sebi da budeš nečija ovčica:


"Nakon primitka Vašeg akta od 27. jula zakazao sam vanrednu sjednicu Predsjedništva, kako bi članovi Predsjedništva mogli razmotriti predloženu rezoluciju Generalne skupštine te blagovremeno usaglasiti eventualne promjene ranije zauzetog stava o situaciji u Siriji. S obzirom da ta sjednica nije održana zbog odsustva druga dva člana Predsjedništva, Predsjedništvo nije moglo usaglasiti nikakvu promjenu ranije zauzetog stava o situaciji u Siriji. Taj stav, stoga, ostaje nepromijenjen i na snazi je, sve dok Predsjedništvo ne odluči drugačije, odnosno dok Predsjedništvo ne usaglasi i ne zauzme drugačiji stav. Imajući u vidu da predložena rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija suštinski ne odstupa od niti izlazi iz okvira rezolucija Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine čije usvajanje je Bosna i Hercegovina podržala 10. oktobra 2011. godine i 12. februara 2012. godine, nego sadrži skoro iste elemente kao i te rezolucije, ranije zauzeti stav Predsjedništva se bez sumnje odnosi i može biti primjenjen i na predloženu rezoluciju Generalne skupštine."
predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović

Ako je prekršen Ustav, to treba da potvrdi Ustavni sud.

Do tada, Dodik laže, obmanjuje, izmišlja jer Ustav nije prekršen, kao i obično obična priča za ovčice pred izbore.
 
Reakcija na Dodikove izjave

Lagumdžija: Nisam napravio nikakav protivustavan čin

“Nisam napravio nikakav ni protivustavan ni protivzakonit čin. Naime, i pravda i pravo su zadovoljeni svim odlukama koje sam donosio. Sud javnosti i sud istorije ne odlučuju po nalozima političkih lidera, pa makar ih bilo i šest. Ali, mislim da će ti sudovi svakako reći svoju riječ. Ne strepim uopšte pred takvim ocjenama, jer vjerujem da sam učinio sve što sam mogao. Svako ko želi da se nađemo pred sudovima u BiH ja sam spreman doći i poštovati njihove odluke”, istaknuo je danas u ekskluzivnoj izjavi za Fenu ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija.

“Ukoliko Dodik, Bosić i Radmanović žele da pokrenu moju smjenu u Parlamentu BiH i ako za tako nešto imaju demokratsku parlamentarnu većinu bivše “šestorke” bez SDP-a, ja ih nemam namjeru sprječavati. Međutim, ne vjerujem da će najava suspenzije dogovora “šestorke” biti od pomoći prije svega BiH, narodima i građanima. Ali, poštovaću i takvu odluku i u skladu s takvom suspenzijom suspendovat ću i ja ono što smatram da treba suspendovati. Ukoliko bi do toga došlo, siguran sam da narod zna ko snosi odgovornost za to, a odgovornost za ovakav haos u koji su nas uvodili drugi, bojim se da sada kreće i iz Banja Luke. Siguran sam da je ljudima dobro poznato da odgovornost za ovakvo nešto ne snose ni SDP ni Zlatko Lagumdžija”, naglasio je on.


“Bojim se da se ovdje zamagljuje suština. Naime, da smo kojim slučajem učinili suprotno, mi bi se u glasanju i protivljenu Rezoluciji praktično svrstali uz vojnu huntu Mijanmara, Lukašenkovu Bjelorusiju, Čavezovu Venecuelu ili Sjevernu Koreju. Tada bi bili neko ko više nije s kompletnom Evropskom unijom i zemljama koje imaju također težnju ka EU, našim susjedima, a da ne govorimo o našim prijateljima iz svijeta koji su bili na pravoj strani”, dodao je Lagumdžija.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/lagumdzija-nisam-napravio-nikakav-protivustavan-cin/120807147
 
Bilo kako bilo jer sa tobom a i ostalim mujama Barte ne vredi raspravljati,Lagumdzija je odradio za nas super posao,ja bi voleo da vam politicari sto manje postuju ustav,da nas ako ikako mozete preglasavate i nepostujete sto je vise moguce,po mogucnosti da krenete i u ukidanje RSa pa da vas jos jednom zgazimo ali onako ljudski i temeljno.Lep pozdrav.
 
Bojim se da se ovdje zamagljuje suština. Naime, da smo kojim slučajem učinili suprotno, mi bi se u glasanju i protivljenu Rezoluciji praktično svrstali uz vojnu huntu Mijanmara, Lukašenkovu Bjelorusiju, Čavezovu Venecuelu ili Sjevernu Koreju. Tada bi bili neko ko više nije s kompletnom Evropskom unijom i zemljama koje imaju također težnju ka EU, našim susjedima, a da ne govorimo o našim prijateljima iz svijeta koji su bili na pravoj strani”, dodao je Lagumdžija.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/lagumdzija-nisam-napravio-nikakav-protivustavan-cin/120807147

Većina građana BiH bi glasalo protiv Rezolucije (pri tome većina simpatiše gore pomenute države).
 
Bilo kako bilo jer sa tobom a i ostalim mujama Barte ne vredi raspravljati,Lagumdzija je odradio za nas super posao,ja bi voleo da vam politicari sto manje postuju ustav,da nas ako ikako mozete preglasavate i nepostujete sto je vise moguce,po mogucnosti da krenete i u ukidanje RSa pa da vas jos jednom zgazimo ali onako ljudski i temeljno.Lep pozdrav.

Obecavam da cemo se potruditi
 
Bilo kako bilo jer sa tobom a i ostalim mujama Barte ne vredi raspravljati,Lagumdzija je odradio za nas super posao,ja bi voleo da vam politicari sto manje postuju ustav,da nas ako ikako mozete preglasavate i nepostujete sto je vise moguce,po mogucnosti da krenete i u ukidanje RSa pa da vas jos jednom zgazimo ali onako ljudski i temeljno.Lep pozdrav.

Ti da gaziš ??

Nemoj da ti počnem nabrajati gaženja iz 95-te, kad se snage u opremi i naoružanju izjednačiše.
Lako je bilo sa opremom i tehnikom bivše JNA na početku na nenaoružane civile.

Ispeci pa reci, dobro razmisli sa čijim bi q mlatio ???
Moli Boga da do bilo kakvih ratnih sukoba ne dođe a pretpostavljam da znaš šta hoću reći.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top