Krivicni zakon, potrebna pojasnjenja?

MatejaPeric

Obećava
Poruka
82
Poz,

Nadam se da pisem na pravom podforumu jer ne znam gde da stavim ovo

Naisao sam na podatak da Krivicni Zakonik ne poznaje kradju identiteta kao krivicno delo?
Da li je to tacno?
Sta to znaci zapravo u praksi?
Kako se moze i da li se moze suditi nekome ko ukrade neciji identitet ako to zapravo nije krivicno delo?
Kako je taj propust u zakonu moguc?

Poz,

Naisao sam na podatak da Krivicni Zakonik ne poznaje kradju identiteta kao krivicno delo?
Da li je to tacno?
Kako se moze i da li se moze suditi nekome ko ukrade neciji identitet ako to zapravo nije krivicno delo?

Da ti nisi Andrej?Opet ti ukrali lični kartu i otvorili firmu koja je oštetila budžet?Ccc,moraćeš bolje da paziš na dokumenta...

Digitalna kradja, tj kradja imena i / ili slika nekoga sa fejsbuka ili instagrama i pravljenje novog naloga sa tim slikama i eventualno cak i imenom

Zavisno od toga za šta su korišćeni ti podaci ili s kojom namerom ,može se raditi o različitim krivičnim delima. Ako je to neka zaabenacija na društvenim mrežama,verovatno ne postoje potrebna obeležja ni jednog krivičnog dela,

Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka

Član 146

(1) Ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona neovlašćeno pribavi, saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko protivno zakonu prikuplja podatke o ličnosti građana ili tako prikupljene podatke koristi.

(3) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe,
kazniće se zatvorom do tri godine.

- - - - - - - - - -

Nenad

KZ tretira zloupotrebu imena i obelezja i mozes se obratiti sudu za zastitu, ako mozes da definises stetu koja ti je time naneta.
Dobar advokat ce znati da precizira tu stetu, pa ako mislis da si ostecen mozes da trazis odstetu i kaznu za krivca.

Наравно, може да се упути и да приватно тужи, после утврђивања кршења КЗ и Закона о заштити података о личности.

Nisam razumeo sasvim.

S obzirom na to da svako kreiranje naloga i dalje postavljanje bilo kakve fotografije na drustvenim mrezama momentalno postaje vlasnistvo te mreze zapravo i sav objavljen materijal smatra se za javan i dostupan za dalje koriscenje i od trecih lica na tim drustvenim mrezama - kada neko koristi moje fotografije da pravi novi profil i sve moje podatke cak i ime i prezime (bez podataka iz licne karte tipa jmbg ili broj lk i slicnog) on zapravo samo radi ono sto je dozvoljeno i na sta svi pristajemo cim stupimo na drustvenu mrezu, tipa fb ili instagram, tako da kako mogu nekoga da opteretim ili tuzim ako je on radio ono sto sam sam prihvaito kreiranjem naloga i postavljanjem sadrzaja na toj mrezi? Da li ima neka caka?

Poz,

Da li je to tacno?

.

КЗ не познаје "крађу идентитета".

Код нас су се појавила у средствима информисања два случаја крађе идентитета.

Један је случај брата Председника, а други је случај садашњег министра финансија.

У оба случаја крађе идентитета оштећени су стекли енормну добит.

Крађа се односила на каљање њиховог угледа...

.

Колега, јел' идемо на пиво са Бата Гашом после смене?:lol:

gospodin Sergej.jpg

Ne, moram da idem u Ameriku da dovenem naseg usnulog operativca.

Back