Quantcast

Kriticki osvrt o ucenju Adventista. Istina i zablude.

Radostan

Primećen član
Banovan
Poruka
580
АДВЕНТИСТИ (СУБОТАРИ)

Уз Јеховине сведоке, адвентисти (суботари) су данас, такође, врло активни на нашим просторима. Њихово име дол ази од латинске речи adventus, што значи долазак. Они кажу да очекују скори долазак Христов на Земљу, кад ће судити и живима и мртвима по њиховим заслугама и по томе се разликују од других хришћана који, такође, верују у други долазак Господа Исуса Христа. Додуше, у томе они нису изузетак, јер је било и других, који су се бавили прорачунима кад ће Христос доћи. Сви они заборављају на Христове речи о Његовом другом доласку: „О дану томе и о часу нико не зна, ни анђели небески, до Отац мој сам" (Мт 24,35). Кад су Га апостоли после Васкрсења поново питали о овоме, Он им је рекао: „Није ваше да знате времена и лета које Отац задржа у својој власти" (Дап 1, 7). Међутим, секташи не маре за ове Христове речи, што је још једна потврда „исправности" њиховог учења.

Оснивач адвентизма био је Вилијем Милер ,који је живео од 1782. до 1849. године. По занимању је био фармер, али је пуно читао. Проучавајући Библију, он је на основу књиге пророка Данила „израчунао" да ће крај света доћи између 21. марта 1843. и 21. марта 1844. године. Много људи је поверовало у ову његову тврдњу, тако да су се припремали за овај догађај. Међутим, кад је време истекло, многи су били разочарани. Милеров пријатељ Семјуел Сноу је „пронашао" грешку и означио 22. " октобар као датум краја света. Међутим, њихове присталице су и овог пута биле разочаране. Баптистичка заједница, којој је Милер припадао, искључила га је из свог чланства. Због тога је он основао нову, адвентистичку заједницу. После Милерове смрти, настављачи његовог дела били су Хајрем Едсон, Џозеф Бејтс и Елен Вајт 1827-1915.

Основа новог адвентистичког учења састојала се у томе да је Христос 1844. ушао у небеско светилиште да суди гресима живих и мртвих, да треба празновати седми дан као сабат (субота-дан одмора) и веровати да је Елен Вајт права пророчица. До 1855. године седиште им је било у Бетл Крику, Мичиген, а од 1860. године званично се зову Адвентисти седмог дана. На нашим просторима се појављују почетком овог века. Скупљају се и моле у својим „домовима молитве". Имају и своје богословске школе, а од пре неколико година и свој Теолошки факултет у Београду, на Бановом брду.

Они усвајају Никеоцариградски символ вере без додатка „Филиокве", али га тумаче на свој начин. Главни извор вере су Библија и дела „пророчице" Елен Вајт. По њима Библија се сама по себи тумачи, човек се спасава вером у искупитељску Христову жртву. Христос је једини посредник, па се због тога не треба молити ни Богородици ни светитељима. Од Светих тајни признају само обред крштењаи „вечеру Господњу" (причешће). Међутим, они не верују да се хлеб и вино претварају у тело и крв Христову. Не поштују иконе, реликвије и крст. Уче да ће се васкрсење мртвих десити у две етапе: прво ће васкрснути праведници, а затим грешници. Верују у хиљадугодишње царство Христово - хилшазам. По њима, Христос ће доћи и васкрснути праведнике, који ће се са Њим вазнети на небо, где ће остати хиљаду година. Зато време Земља ће бити пуста, а Сатана свезан. После хиљаду година ће васкрснути и грешници, Сатана ослобођен, па ће их варати. Даље, Христос силази са праведницима на Земљу и бори се против Сатане и грешника. Пошто их победи, баца их у огњено језеро. Значи, они ће бити уништени, а не бачени на вечне муке, како учи Црква. Као што смо рекли, адвентисти празнују суботу уместо недеље, коју је, по њима, увео папа, кога називају антихристом. Јела деле на чиста и нечи ста. Неједу свињетину и уздржавају се од алкохола и дувана. За „вечеру Господњу" (причешће) употребљавају слатко вино или ширу.
 

Radostan

Primećen član
Banovan
Poruka
580
АДВЕНТИСТИ


После Назарена и Баптиста, који су много блиски једни другима, појављују се међу Србима и адвентисти који стижу међу Србе почетком овог века. Назив “адвентисти” долази од латинске речи “адвентус”, што значи долазак. Они су наступили са веровањем да ће Христос ускоро доћи да суди свету, па су чак прорицали и датум када ће се то десити, и зато су прозвани адвентисти. Међутим, тај назив не одговара суштини њиховог учења, јер сви хришћани верују у други долазак Христов, према томе, сви су хришћани адвентисти. Њима далеко више одговара назив “суботари”, како их народ и назива, јер је субота њихов специфични знак, пошто празнују старозаветну јеврејску суботу уместо хришћанске недеље.
Њихов први учитељ и покретач вере био је Вилијем Милер, један амерички фармер. Он је, читајући Свето писмо, увртео себи у главу да може израчунати датум и годину када ће Христос доћи по други пут на земљу да суди свету. По његовим рачунима, то је требало да се деси 21. марта 1944. године. Многи су били одушевљени његовим “проналасцима” и “рачуном”. Једна адвентистичка “пророчица” Хелена Вајт, тврдила је да су Милера у тумачењу Светог писма поучавали анђели, и да га је надахњивао сам Дух Свети. Занесени Милеровим “прорицањима”, ти први адвентисти искупише се заказаног датума на једној пољани код Њујорка, да ту у белим хаљинама дочекају Христа. Христос није дошао. Настало је велико разочарење. Милеров пријатељ Сноу по веровању адвентиста “добио је небеску светлост” и “пронашао” где је била Милерова грешка, па је назначио да ће Христос доћи 22. октобра 1944. године. Опет се адвентисти искупише да дочекај Христа, и опет остадоше разочарани. Христос ни тада није дошао. Многи онда отпадоше од Милера, а баптистичка верска заједница, којој је Милер до тада припадао, већ сита бруке и скандала, искључи Милера из своје заједнице. Милер је тада писао једном свом пријатељу “морам основати нову цркву”.
После овог поновног неуспеха Милерових прорачунавања, Милеров присталица Хирам Едсон тврдио је да му је Бог открио у чему је Милерова грешка. Милерови рачуни, по тврдњи Хирамовој, били су тачни. Погрешка је само у томе, што Христос тога дана није дошао на земљу, него је ушао у небеску светињу над светињама да тамо испитује грехе људи, па када се заврши тај небески суд, онда ће доћи на земљу да суди људима. Многи су поверовали и у то тумачење, иако га нема у Библији.
Даље су се ти први адвентисти поделили у две групе. Једни су веровали у загробни живот душе после смрти, а други су то порицали. Осим тога адвентистима је пришла и једна Јеврејка Рахела Престон, која је почела међу њима проповедати да треба празновати суботу уместо недеље. То је био повод још једне поделе. Једни су остали уз Милера празнујући и даље недељу, други су напустили недељу и прешли на празновање суботе. То су “адвентисти седмог дана”. И они су се касније поделили на више група. За увођење суботе као дана празновања највише је допринела једна енергична жена, Хелена Вајт, коју адвентисти сматрају за пророчицу и која је тврдила да је имала небеско откривење да треба празновати суботу.
У току првог светског рата 1915. године, дошло је међу адвентистима седмог дана до новог цепања, на питању учешћа хришћанина у рату. После дугих и оштрих полемика и врло тешких израза упућених на рачун оних адвентиста који су сматрали да учешће у рату не противречи ни четвртој ни шестој Божијој заповести, нова група се назвала “Реформни покрет адвентиста седмог дана”. Њихов амерички вођа Рајт прорачунао је да ће Христос доћи на земљу 6. фебруара 1925. године. Као што знамо, ни то се није десило.
Адвентисти врло упорно себе називају “Црквом”, и то једином правом Црквом, па се врло вређају када им се каже да су права секта. Једном сам изазвао против себе прави револт једног адвентисте што сам их назвао сектом. Одговорио сам му: ви сте сектине секте секта! Ево доказа који тражиш од мене; Лутер се одвојио од папе. Баптисти од Лутера. Милер, оснивач адвентизма, одвојио се од баптиста јер су га они искључили, а он лично писао да мора да оснује нову цркву. А ви суботари одвојили сте се и од Милера, који је празновао недељу. Према томе, по своме постанку ви сте сектине секте секта, без обзира колико верника имате и колико мисионарских друштава и добротворних установа. Верујем да ће Христос наградити свако ваше добро дело, али да ли ће вам опростити разарање Његове цркве, да ли ће признати да неко у деветнаестом веку има право да оснује Христову цркву, да ли ће вам опростити што га терате у лаж кад израчунавате датум његовог другог доласка, иако је Он више пута рекао да тај дан не знају ни анђели небески, да ли ће признати вашој “пророчици” Јелени Вајт њену тврдњу да је Дух Свети надахњивао Вилијама Милера у тумачењу Библије па га је преварио јер Христос није дошао онда кад је то Милеру “рекао Дух Свети”, да ли су анђели могли поучити Милера кад ће Христос доћи, ако је Христос рекао да о томе дану не знају ни анђели небески, да ли ће признати тврдње Хирама Едсона да је Он, Христос, ушао у светињу над светињама тек 22. октобра 1944. године, а не онда када се узнео и сео Оцу с десне стране – како то пише у Светом писму (Марко, XVI, 19)? Закључак о свему томе донеси и сам, а ја сматрам да ће вам све то урачунати у тешки грех, јер да је мислио признати све то, Он би дошао тада кад сте му ви заказали долазак.
УЧЕЊЕ АДВЕНТИЗМА
Адвентисти као протестантска секта усвајају пре свега онај основни протестантски принцип да је Свето писмо једини извор вере, без Светог предања. Већ смо напред видели да је тај став погрешан, јер не само што Свето писмо такав став не потврђује, него га управо осуђује.
Исто тако адвентизам као и друге протестантске секте одбацује Свету Тајну свештенства, нити има апостолско прејемство, нити Свету Литургију и причешће телом и крвљу Христовом. Уместо тога они имају своје проповеднике и обред “последње вечере”.
 

Radostan

Primećen član
Banovan
Poruka
580
Вилијам Милер је на основу Књиге пророка Данила и принципа дан-година предвиђао да ће се Исус Христ вратити на Земљу између пролећа 1843. и пролећа 1844. После је тај датум померен на 22. октобар 1844. који је схваћен као Библијски дан помирења за ту годину. Када се ништа од тога није десило, већина његових следбедника се разишла и вратила у Цркве чији су раније били чланови.

Са теме о времену када ће Исус доћи, прешли су на студијско проучавање истине о Христу и Његовој служби. Из тог међуцрквеног покрета развила се Хришћанска Адвентистичка Црква која званично делује од 1863. године и са истином о Христовом повратку. Адвентистички хришћани тврде да темељна веровања заснивају искључиво на Библији."A o onom danu ili času niko ne zna, ni anđeli na nebu ni Sin, nego samo Otac."
 
Poslednja izmena:

Radostan

Primećen član
Banovan
Poruka
580
27 temeljnih JERESI Adventista Sedmoga Dana.


(99 %) ISTINE + (1 %) NEISTINE = NEISTINA1 – NEDELJA – Žig zveri ;

2 – SUBOTA – Pečat Božiji ;

3 – SUBOTA – Dan od odmora obavezan za Hrišćane ;

4 – SUBOTA – Spasonosan dan za ulazak u 144.000. Samo su subotari 144.000 i iz vremena poslednjih dana, a ne tokom čitave istorije. Znači ovde imamo 2 jeresi ;

5 – Adv. Crkva – Jedina prava Crkva na Svetu koju je Bog podigao da izbavi svet od propasti – evangelizirajući Božiju istinu. Dokaz za to im je Otkr. 14:6-12 (tkz, Trostruka anđeoska vest).

6 – Krštenje Svetim Duhom se ne može dogoditi pre vodenog krštenja, već samo posle ili u istom trenutku ;

7 – PAKAO – Ne postoji. To je izmišljena kategotija. Pakao je ustvari čovečiji grob ili večna smrt;

8 – (ne)BESMRTNOST DUŠE – Odnosno da posle naše smrti se sa dva dela našeg tela (duha i duše) ništa ne dešava, a telo se raspadne u grobu. Odnosno do SUDA – nema ništa.;

9 – Čovečiji DUH – Je vazduh. Ništa smišljeno, inteligentno, važno ;

10– Ne možemo se spasiti ako konzumiramo nečistu hranu, kafu, čaj sa teinom i alkohol! To su 4 obavezujuće stvari za Hrišćane;

11– Noje je propovedao predpotopnim ljudima o nadolazećem potopu – Iz 3. Petr. 3:18-20 ;

12– SUBOTA je Dan Gospodnji – U Otkrivenju 1:10 !

13– 22.10.1844. – Hristov prelazak u Svetinju nad Svetinjama da je očisti – na bazi Danila 8- me i 9-te glave ;

14 – 2 svedoka – Iz Otkrivenja 11:3-Da je to Stari i Novi zavet.I da se to odnosi na prošlo vreme, odnosno na vreme Francuske revolucije i Robjesperovu vladavinu terora kada je vera bila zabranjena za tri i po dana – za njih 3,5 proročkih godina.;

15– Drugi jarac iz 3. Mojsijeve 16 – Je sotona, koji uzima grehe na sebe i ide Azazaelu u pustinju da strada – Što je predslika sotoninig stradanja sa našim gresima u paklu.;

16– DESETAK – Obavezujući za Hrišćane ! ;

17– Arhanđel Mihailo je Hrist ! – A ne posebna ličnost koja nema veze sa Hristom, sem da ga sluša kada mu Hrist nešto naredi da radi.;

18– Svadba u Kani Galilejskoj – Jovan 2,10 – Hrist nije pretvorio vodu u vino, a gosti su se ponapijali od soka grožđanog ;

19– Hrist je 40 dana po vaskrsnuću bio u'' Proslavljenom telu ''–Zato ga učenici nisu mogli prepoznati... Luka 24,16; Jovan 20,14; 21,4....... a ne u običnom ;

20– EGW im je Duh Proroštva – A to može biti samo Isus (Otkrov.19,10) ;

21– Jeresi EGW – Ovde nisu uključene jer ih ima na stotine ! I ko će to sve popisati.;

22– Mogu da se UDAJU i ŽENE – Iako su im prethodni supružnici živi ! Na bazi Mateja 19,9 ;

23– NEDELJU – Je ustanovio Papa u III veku kao dan od odmora, a do tada su Hrišćani svetkovali subotu !

24– VREME MILOSTI – Od strane Boga prestaje da se izliva na stanovnike Zemlje, sa izglasavanjem nedeljnog zakona za one koji počnu svetkovati nedelju kao dan od odmora.;

25– CRKVA POSLEDNJEG VREMENA – Na bazi Otkrivenja 3:14-22 i Otkr. 14.

26– TEORIJA ZATVORENIH VRATA – do 22.10.1844. – Spašavaju se SAMO ADVENTISTI, i niko drugi. Ali i danas ima dosta korena u toj napuštenoj teorije, što se najbolje može videti u ophođenju Adventista sa drugima.

27 – ŽENE U CRKVI – Mogu da budu pastorice, krstiteljke, starešinke, učiteljice.....
 

Bansai

Zainteresovan član
Poruka
486
Slavljenje nekog odredjenog dana u sedmici je cisto ljudska izmisljotina pripisana nekakvim bozijim zapovestima. Danas svako sa osnovnim obrazovanjem zna da je vreme relativno na osnovu subjekta koji ga meri, jer kada je u odredjenom delu sveta subota, na nekom drugom geografskom polozaju vec je pocela nedelja. Kroz istoriju ljudi su razlicito merili vreme, kod nekih je dan pocinjao izlaskom sunca, kod drugih zalaskom, kod trecih je posle ponoci, itd. Bog nikako nije mogao doneti nekakve zapovesti o slavljenju odredjenog dana jer mnogi narodi pre i posle biblije nisu poznavali sedmicu(ciklus od 7 dana), cak koliko je meni poznato i danas postoje neka plemena u Africi koja koriste ciklus od 4 dana, Asirci su imali petodnev, stari Grci i Egipcani ciklus od deset dana, Rimljani do nekog vremena su imali osmodnev.

Jedinice za merenje vremena i prostora su ljudsko delo nastalo iz razloga da bi se ljudi mogli orjentisati u vremenu i prostoru, to su fiktivne jedinice, cesto cak nisu ni univerzalne, tako da mnogi narodi i dan danas drugacije mere vreme (razliciti kalendari) ili prostor (razlicite merne jedinice, kilometar, milja, inch, itd). Dakle, oni narodi koji mere ili su merili vreme na osnovu cetverodeva nikako nisu mogli postovati sedmi dan, jer sedmi dan kod njih ne postoji. Danas kada su prevozna sredstva veoma brza, cesto mozemo iz jedne vremenske zone sticu u drugu za vrlo kratko vreme, ako bi smo seli u neki vrlo brz avion i u roku od pola sata presli iz jedne vremenske zone u drugu, gde je u prvoj vremenskoj zoni prosla ponoc, ulaskom u drugu vremesku zonu gde ponoc jos nije stigla mi smo fakticki putovali kroz vreme i vratili se u proslost, iz subote smo se npr vratili u petak i u toj zoni jos nije pocelo postovanje subote, nije pocelo iz prostog razloga jer smo mi fiktivno odredili kad koji dan pocinje, nikako nismo mogli da putujemo kroz vreme. Zato je besmisleno reci da je tamo neki bog odredio da neki dan u sedmici bude boziji dan, jer je bog po bibliji svet stvorio pre ljudi a pre ljudi nisu postojale jedinice koje mere vreme (sati, dani, meseci, godine...)

Dakle slavljenje subote (ili nekog drugog dana u sedmici) je obicno praznoverje, gde se slavi ljudska jedinica za merenje vremena, jednako kao da neko slavi 49-ti minut posle ponoci i taj minut nazove bozijim minutom.
 

Pravedan

Iskusan
Poruka
5.688
Obicni pijuni koji formiraju veru na osnovu tumacenja svojih vodja.

Kod njih je sve moguce. Jedna njihova clanica se prvo zacudila kada je saznala da ADVENTISTI veruju da je Isus Mihailo.

Cak nije ni znala, ali je naravno sledeceg dana poverovala u to, jer joj je "iskusniji" clan "objasnio".

U prevodu, oni nemaju slobodu u veri vec im veru formiraju clanovi.

Eto dokaz kako clanovi ADVENTISTA preko noci promene svoju veru, tacnije prilagode onako kako to njihove vodje zele.

A ta ista devojka je ponosna sto deli literaturu ADVENTISTA i sigurno je bar jednu procitala, ali nije znala svo verovanje ADVENTISTA.

Jos jedan dokaz da oni u svojoj knjizi za "potencijalne clanove" kriju onu pravu pozadinu.

Verovatno kada "potencijalni clanovi" zagrizu udicu i postanu clanovi, toliko im se ispere mozak da na kraju prihvate i tu POZADINU.

P.S.
Jadna ta devojka...
 

Pravedan

Iskusan
Poruka
5.688
Stvarno interesantno ......... vise na temi kritički osvrt na JS a na temi gdfe je o njima reč nema ih. To je ipak znak da se boje pitanja i kritičkog stava.
Upravo tako.

Ali najtuznije je kada vidis kako im clanovi preko noci upoznaju "visi" stepen verovanja u toj organizaciji.

Naravno, taj visi stepen oni koji postaju clanovi ni ne znaju.

Veoma interesantno ali i veoma misteriozna organizacija pa cak i podseca na neku, a koju upravo i ADVENTISTI jako napadaju, jel tako? :)
 

Pravedan

Iskusan
Poruka
5.688
Princip rada im je isti zato su se naše dve forumašice na početku tako lepo i slagale ali svi smo znali da su im ideologije različite tako da smo samo čekali kada će zaratiti zbog toga. Kao što smo i pretpostavili do toga je brzo došlo.
Ali ima tu jos jedna jako bitna informacija...

Jedino ADVENTISTI i Jehovini svedoci veruju da je Isus arhandjel Mihailo od svih verskih organizacija na svetu. :D
 

qqjay

Domaćin
Poruka
3.568
Upravo tako.

Ali najtuznije je kada vidis kako im clanovi preko noci upoznaju "visi" stepen verovanja u toj organizaciji.

Naravno, taj visi stepen oni koji postaju clanovi ni ne znaju.

Veoma interesantno ali i veoma misteriozna organizacija pa cak i podseca na neku, a koju upravo i ADVENTISTI jako napadaju, jel tako? :)

Jel to tacno , da "tajnu" mozes da saznas samo ako si u organizaciji ?
 

Pravedan

Iskusan
Poruka
5.688
Jel to tacno , da "tajnu" mozes da saznas samo ako si u organizaciji ?
Moze da se sazna, ali uglavnom novi clanovi ne znaju sve, vec pred krstenje saznaju mnogo vise nego sto su znali do tada.

Jedan bivsi adventista mi je rekao da je tek pred krstenje saznao mnogo vise i njihovu pravu teologiju..

Naravno, taj covek je odmah napustio tu organizaciju i spalio njihovu literaturu.
 

jerohinac

Buduća legenda
Poruka
48.277
Upravo tako.

Ali najtuznije je kada vidis kako im clanovi preko noci upoznaju "visi" stepen verovanja u toj organizaciji.

Naravno, taj visi stepen oni koji postaju clanovi ni ne znaju.

Veoma interesantno ali i veoma misteriozna organizacija pa cak i podseca na neku, a koju upravo i ADVENTISTI jako napadaju, jel tako? :)
Adventisti i JS imaju iste korene. U nekom nedavnom vremenu ni adventisti nisu verovali u trojstvo. To je u jednom greadu na jednoj generalnoj sednici njihove crkve...odlučeno...većinom glasova ali tako da je ostalo i onih frakcija adventista koji trojstvo nisu prihvatili. Naravno ovi forumski adventisti o tome nemaju pojma.
 

Pravedan

Iskusan
Poruka
5.688
Adventisti i JS imaju iste korene. U nekom nedavnom vremenu ni adventisti nisu verovali u trojstvo. To je u jednom greadu na jednoj generalnoj sednici njihove crkve...odlučeno...većinom glasova ali tako da je ostalo i onih frakcija adventista koji trojstvo nisu prihvatili. Naravno ovi forumski adventisti o tome nemaju pojma.
Ovo je jako bitna informacija.

Hvala.
 

jerohinac

Buduća legenda
Poruka
48.277
Pratim šta pišete na onoj drugoj temi i meni kao laiku ima dosta nalogičnosti kod njih a kamo li vama koji znate Bibliju.

A najgore je u svemu što oni samo bivaju u uverenju da znaju šta sve piše u bibliji i...ko je ko u bibliji. Tako iskusnom adventisti ako u stihu piše ...andjeo...to nikako ne može biti Mihailo...Istini za volju o bibliji se mora znati mnogo više da bi se neke stvari shvatile.
 

Pravedan

Iskusan
Poruka
5.688
A najgore je u svemu što oni samo bivaju u uverenju da znaju šta sve piše u bibliji i...ko je ko u bibliji. Tako iskusnom adventisti ako u stihu piše ...andjeo...to nikako ne može biti Mihailo...Istini za volju o bibliji se mora znati mnogo više da bi se neke stvari shvatile.
A princip svih tih verskih organizacija je da oni znaju bibliju na jedino ipravan nacin, a svaka (uglavnom) se razlikuje jedna od druge po tumacenju.
 

Сале!

Buduća legenda
Poruka
32.144
Ali ima tu jos jedna jako bitna informacija...

Jedino ADVENTISTI i Jehovini svedoci veruju da je Isus arhandjel Mihailo od svih verskih organizacija na svetu. :D
није битно и значајно у то што они верују, него треба да дају доказ из библије за то своје веровање, зато ова тема и служи томе.
 
Top