Pošto svakako ćemo gledati da iskuliramo kopnene granične prelaze ovog leta, zbog ne baš najsrećnije implementiranog EES-a, putovanje avionom je skoro pa obaveza.
Ako se odlučimo za Grčku Krit je svakako opcija, a voleo bih da čujem od nekoga ko je zaista bio,da li su one silne YT i sl recenzije istinite i da li je to stvarno najbolje u ponudi Grčke kada se sve uzme u obzir i izbalansira (cene/plaže/more/usluga...)?
Ne znam kakve su recenzije danas. Letovala sam na Kritu dva puta, ali odavno, '07 i '09.
Prvi put sam kombinovala Retimno i Santorini dok sam drugi put bila smestena u Agios Nikolausu.
Prva kombinacija mi se mnogo dopala, a druga i ne bas.
Zapad je meni bio magican i prelep. Obisla sam Iraklion i Knosos, slatka sela i presla sam katamaranom na Santorini.
Nevolja je u tome sto je na plazi u Retimnu bila crvena zastavica svih dvanaest dana zbog talasa.
Istok je pun uvala sa prelepom vodom i zeleniji je, ali meni nije bio zanimljiv.
U Agiosu su divljali mopedima, nisam imala gde da setam, plaza je bila van grada i hotel mi nije bio neki jer hrana nije valjala sto je za Krit cudno.
Obisla sam Iarepetru, ako se tako zvase i to libijsko more mi nije bilo nesto jer je bilo tamnije i ribice su mi kljuckale noge, a meni to ne prija.
Secam se da sam se kupala na nekoj plazi Vulismi, valjda bese, ne znam sta je sa njom, ali je imala sjajan bar iznad mora i tropsku vodu.
Sestra mi je sa porodicom letovala prosle godine pa je mogu pitati za sveze informacije, ali Retimno je lep kao sarenkast crtez, pun dzamija i mletacke arhitekture uz tvrdjavu i odlicnu hranu.
Autoputem se lepo vozite po zelji, ima lepih plaza i meni se dopala...hmmm, Spinalonga, cini mi se, koja je bila poslednje ostrvo leproznih u Evropi i koje je primalo narod sve do polovine XX veka.
Svideo mi se Sfakijanac iz sela Hora Sfakione.
To je selo nad kojim je izvedena operacija Merkur neke, hm, '42, mozda. Elem, to je bila padobranska bitka koju su sjajno vodili seljani iz sela Hora Sfakione. Kako je mnogo seljana poginulo neki muskarci nisu skinuli crninu od te '42 godine...
Proverite nazive, sasvim je moguce da sam mnoge izbrkala...