Krit je najbolje mesto u Grčkoj?

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.413
Pošto svakako ćemo gledati da iskuliramo kopnene granične prelaze ovog leta, zbog ne baš najsrećnije implementiranog EES-a, putovanje avionom je skoro pa obaveza.
Ako se odlučimo za Grčku Krit je svakako opcija, a voleo bih da čujem od nekoga ko je zaista bio,da li su one silne YT i sl recenzije istinite i da li je to stvarno najbolje u ponudi Grčke kada se sve uzme u obzir i izbalansira (cene/plaže/more/usluga...)?

shutterstock2290110023-cropped.jpg

I Kefa i Krit su top destinacije za sve koji vole dobre plaže. S tim da Kefa može da se "sažvaće" u jednom letovanju od 15 dana, dok je za Krit potrebno minimum 4 takva letovanja i to samo ako se fokusirate na plaže. Ako se ubace i arheologija i crkve, onda...
Samo, u oba slučaja ima da se vozi dosta. Kefa je izuvijana ko đevrek, ima jedan, da kažemo, glavni deo i jedno manje poluostrcvo, do koga se ide ili trajektom iz glavnog grada ili dugo oko zaliva. A putevi, sve krivana do krivine po liticama. Srećom, tamo su lokalni vozači jedni od najpažljivijih koje sam sreo bilo gde po Grčkoj. I ljudi na Kefi tiho govore (malo nazalno, ko Francuuzi). To sam jedino još sreo na krajnjem istoku Krita, al to je neka druga priča. Kad smo već tamo, Krit treba podeliti po prefekturama (Hanja, Retimno, Irakli i Lasiti) i tako organizovati ta 4 letovanja. Kad sam prvi put letovao na Kritu, radili smo neku kombinaciju Retimna i Iraklija i isterali ukupno 1700km po ostrvu. Dešavalo se da Napravimo i 200km na dan, ne znam, na po 4 plaže, svrati u ovaj manastir, ovde degustiraj vino, posetoi neko planinsko selo. Suludo.

Kefalonija je zaista odličan izbor, ali tamo sam već bio pa mi Krit deluje kao zanimljivija ideja.
Ali sa Kefalonijom garantovano nema greške, pod uslovom da voliš aktivan odmor u smislu da je ogromno ostrvo i d ase do najboljih plaža bez kola(skutera) ne može.
Bila sam,ali mogla bi ponovo
Ne mogu da čekam na granici satima .
U zavisnosti od budžeta ove godine Kefalonija ili Krit

I Kefa i Krit su top destinacije za sve koji vole dobre plaže. S tim da Kefa može da se "sažvaće" u jednom letovanju od 15 dana, dok je za Krit potrebno minimum 4 takva letovanja i to samo ako se fokusirate na plaže. Ako se ubace i arheologija i crkve, onda...
Samo, u oba slučaja ima da se vozi dosta. Kefa je izuvijana ko đevrek, ima jedan, da kažemo, glavni deo i jedno manje poluostrcvo, do koga se ide ili trajektom iz glavnog grada ili dugo oko zaliva. A putevi, sve krivana do krivine po liticama. Srećom, tamo su lokalni vozači jedni od najpažljivijih koje sam sreo bilo gde po Grčkoj. I ljudi na Kefi tiho govore (malo nazalno, ko Francuuzi). To sam jedino još sreo na krajnjem istoku Krita, al to je neka druga priča. Kad smo već tamo, Krit treba podeliti po prefekturama (Hanja, Retimno, Irakli i Lasiti) i tako organizovati ta 4 letovanja. Kad sam prvi put letovao na Kritu, radili smo neku kombinaciju Retimna i Iraklija i isterali ukupno 1700km po ostrvu. Dešavalo se da Napravimo i 200km na dan, ne znam, na po 4 plaže, svrati u ovaj manastir, ovde degustiraj vino, posetoi neko planinsko selo. Suludo.
A da li si išao na južni deo što gleda ka Africi

A da li si išao na južni deo što gleda ka Africi
Da, to mi je pod obavezno na svakom letovanju na Kritu. Libijsko more je sasvim drugačije u odnosu na severnu obalu (kako god da se zove more na njoj - po nekima Sredozemno, po drugima Egejskoo, a treći kažu Kritsko), delom po izgledu plaža, delom po samoj vodi. Kao što na Jonskom moru, na nekim plažama zapadne obale (Mirtos, Petani, Platja Amos na Kefi, Navajo na Zakintosu, cela zapadna obala Lefkade) postoji ona "jonska plava", tako i na južnoj strani Krita ima plaža sa jako specifičnom prozirno plavom bojom. Nije pravilo, ali, u najvećem broju slučajeva su to plaže sa sitnim tamnim (ali ne crnim) šljunkom. Npr ova

DSCN4994.JPG

To je Lingas plaža na jugu Hanja prefekture, blizu čuvenog sela Hora Sfaćjon (Chora Sfakion). Kad su peščane, onda boja bude više, onako, zamućeno tirkizna kao na plaži Votsalaki istočno od grada Ierapetra u prefekturi Lasiti

DSCN3543.JPG

Svakako, za pravi doživljaj južne obale treba otići u oblast planine Asterusja u centralnoj prefekturi Iraklio. Kao što je Krit svet za sebe u odnosu na Grčku, tako je i Asterusja svet za sebe u odnosu na Krit. Ja sam samo malo zagrebao sa zapadne i sa istočne strane planine kolko da steknem sliku o njoj, ali mi je želja da sledeće letovanje na Kritu (ako i kad se desi) provedem samo u toj oblasti.. Ovako izgledaju putevi tamo

i01501.jpg

Ima toga i na drugim mestima južne obale, ali Asterusja je poznata baš po većem broju neasfaltiranih puteva. I čak i ako ima asfalta, nije retkost da između 2 susedna obalska mesta preko brda put ide po 15 ili 20km, a pored mora ne više od 4 do 5. Evo, na slici iznad, ovaj gornji put ide tako od manastira Agios Nikitas do mesta Cucuros (Tsoutsouros) je nekih petnaestak km i to je za auto. Ovaj donji put se posle manje od 1km prevara u, ajd da ne kažem baš kozju, ali u stazu. Ne znam tako tačnu razdaljinu, ali trebalo mi je oko 2 sata pešice.

Pošto svakako ćemo gledati da iskuliramo kopnene granične prelaze ovog leta, zbog ne baš najsrećnije implementiranog EES-a, putovanje avionom je skoro pa obaveza.
Ako se odlučimo za Grčku Krit je svakako opcija, a voleo bih da čujem od nekoga ko je zaista bio,da li su one silne YT i sl recenzije istinite i da li je to stvarno najbolje u ponudi Grčke kada se sve uzme u obzir i izbalansira (cene/plaže/more/usluga...)?

shutterstock2290110023-cropped.jpg

Ne znam kakve su recenzije danas. Letovala sam na Kritu dva puta, ali odavno, '07 i '09.

Prvi put sam kombinovala Retimno i Santorini dok sam drugi put bila smestena u Agios Nikolausu.
Prva kombinacija mi se mnogo dopala, a druga i ne bas.

Zapad je meni bio magican i prelep. Obisla sam Iraklion i Knosos, slatka sela i presla sam katamaranom na Santorini.
Nevolja je u tome sto je na plazi u Retimnu bila crvena zastavica svih dvanaest dana zbog talasa.

Istok je pun uvala sa prelepom vodom i zeleniji je, ali meni nije bio zanimljiv.
U Agiosu su divljali mopedima, nisam imala gde da setam, plaza je bila van grada i hotel mi nije bio neki jer hrana nije valjala sto je za Krit cudno.
Obisla sam Iarepetru, ako se tako zvase i to libijsko more mi nije bilo nesto jer je bilo tamnije i ribice su mi kljuckale noge, a meni to ne prija.
Secam se da sam se kupala na nekoj plazi Vulismi, valjda bese, ne znam sta je sa njom, ali je imala sjajan bar iznad mora i tropsku vodu.

Sestra mi je sa porodicom letovala prosle godine pa je mogu pitati za sveze informacije, ali Retimno je lep kao sarenkast crtez, pun dzamija i mletacke arhitekture uz tvrdjavu i odlicnu hranu.

Autoputem se lepo vozite po zelji, ima lepih plaza i meni se dopala...hmmm, Spinalonga, cini mi se, koja je bila poslednje ostrvo leproznih u Evropi i koje je primalo narod sve do polovine XX veka.
Svideo mi se Sfakijanac iz sela Hora Sfakione.
To je selo nad kojim je izvedena operacija Merkur neke, hm, '42, mozda. Elem, to je bila padobranska bitka koju su sjajno vodili seljani iz sela Hora Sfakione. Kako je mnogo seljana poginulo neki muskarci nisu skinuli crninu od te '42 godine...

Proverite nazive, sasvim je moguce da sam mnoge izbrkala...

Ne znam kakve su recenzije danas. Letovala sam na Kritu dva puta, ali odavno, '07 i '09.
Obisla sam Iarepetru, ako se tako zvase i to libijsko more mi nije bilo nesto jer je bilo tamnije i ribice su mi kljuckale noge, a meni to ne prija.
Secam se da sam se kupala na nekoj plazi Vulismi, valjda bese, ne znam sta je sa njom, ali je imala sjajan bar iznad mora i tropsku vodu.
Jerapetra nije za neko kupanje, mada ima u samom mestu 3-4 plaže, li kad se pođe ka istoku ređaju se dobre plaže, naročito iza Makrijalosa.
A Vulisma je danas prenatrpana. Mislim, ja sam zadnji put tamo bio 2019. krajem jula i bilo je... uff, nemaš gde da se stisneš. Ubacili i skuterei ta čuda. Lepa plaža, šteta što je prebukirana.

E, dobro, pošto sam već najavio na Skijatos/Skopelos temi da ću još malo da vas davim Kritom, da održim reč.
Fortes, izvini za hijacking teme, al ajd da ne otvaram novu, a i ova ima sasvim prikladan naziv. Da li je Krit najbolje mesto u Grčkoj? Hajde zapravo, da preformulišemo pitanje u skladu sa teritorijalnom podelom - da li je Krit najbolja regija u Grčkoj? Što se mene tiče, da. Nisam bio baš po celoj Grčkoj, od važnijih turističkih mi fale 2 itekako bitne - Kikladi i Dodekanezi i da, umal' da zaboravim, ova severnoegejska ostrva uz tursku obalu - taman sam planirao tamo nešto kad udari korona. No, znam mnogo toga i o tim regijama, što iz sopstvenih istraživanja i priprema za nikad obavljena letovanja, što iz putopisa na forumu putovanja.info na kome sam obitavao nešto preko 10 godina. Otuda je i već promovisani link o našem prvom pohodu na Krit
https://www.putovanja.info/forum/fo...ti-po-kritu-a-ne-slomiti-nogu-putopis/?page=1
Neću ko u tom putopisu da vas prvo davim trajektom (a jeste dobar celonoćni doživljaj), nego, bum-tras, idemo odma u Retimno (Retjymno, Rethymnon). To je treći grad po veličini na Kritu, nekih četrdesetak hiljada ljudi. Jedini je od svih 6 većih gradova na ostrvu koji ima baš veliku plažu u samom centru, a odatle se se pruža, sa manjim prekidima petnaestak kilometara na istok i tu su usputno načičkana mestašca (u jednom od njih smo i bili smešteni), ali ona nemaju previše šarma, više su to novije turističke naseobine sa manjim ostatkom starog seoskog jezgra. U Retimnu ima i više hotela koje već godinama rade naše agencije, tako da ima aranžmana iz BG čarter let+hotel.
Sećam se da su mnogi na forumu putovanja.info upoređivali Hanju i Retimno i skoro uvek je bilo, kao, ma Hanja ima lepši i veći stari grad, ma odatle se brže ide na najlepše plaže... Istina je da stari grad u Hanji jeste veći, ali da li je baš lepši, to je stvar ukusa. Moram da, u odbranu Retimna uopšte kao grada, dodam da je dosta dobro sobraćajno prohodan i da nije preveliki problem naći parking u centru ni u high sezoni, za razliku od Hanje koja je prilično zagušena, ne samo zbog toga što je više nego duplo veća, nego i zbog znatno većeg broja turističkih autobusa i zbog malo većeg broja konfuznih uličica u koje, ako počnete da se zavlačite a da ne znate kuda vode, navigacija vam je od slabe pomoći.. U stari grad Retimna ne možete ući autom, već samo pešice, eventualno na biciklu i to kroz neku od kapija.

1772052760195.jpeg

Inače, kao i sve ostala stara gradska jezgra na Kritu i ovo su, uglavnom, izgradili Venecijanci sa kasnijim sitnijim tursko-grčkim dodacima kao što je ova kuća.

1772053040328.jpeg

Tipična venecijanska vrata

1772053108882.jpeg

Aj da vidimo nešto zbog čega većina nas i ide na more - plaže. Pomenuh da je ova glavna gradska u Retimnu (a ima još jedna mnogo manja, na zapadnom izlazu iz grada) solidno široka za jednu gradsku plažu i nastavlja se, sa vrlo kratkim prekidima, oko 10km ka istoku. Severna obala prefekture Retimno zapljuskuju vode... sad, neki kažu Sredozemnog, drugi Egejskog, treći, pak, Kritskog mora. Kako god, osim već pominjane, postoji još jedna tako duga plaža, nekih 6-7km, tamo skroz na zapadu prefekture, A na njenom krajnjem zapadu, u gradiću Georgiupoli, je jedan dug plićak, sa sitnim žutim peskom, konstantnim talasićima i izuzetno toplom vodom (na Kritu je mnogo češća hladna voda nego što bi ste, možda, pomislili na osnovu tako južne lokacije). Najatraktivnije neke iz serijala stenovitih uvala od istočnog kraja te produžene retimnske plaže prema glavnom gradu ostrva, Irakliju. Meni je najomiljenija prva na koju nailazite s te strane, Spilies ili kako je još zovu, lokalci, Tou Maliou to Riaki. Zanimljiva plaža sa malom špiljom (ime) i malo krupniji šljunkom, s tim da je na samom ulazu u vodu ipak znatno sitniji i prelazi čak u pesak. No, to nema veze jer velika dubina počinje jako brzo i gubi se tlo pod nogama. Posebno efektno kad su talasi

i00663.jpg

Moram pomenuti i serijal plaža u okviru jedne veće uvale (pretenciozne je to nazivati zalivom, kako se na nekim sajtovima radi) pod nazivom Bali i tu je neka naseobina, uglavnom turistička, mešano apartmani sa između razbacanim hotelima, malo onako, stihijski. Lepe plažice, al brate, mnogo i turista. Ovo na slici je Karavostasi, najsevernija na celom potezu, ufotkana oko pola deset, a do pola jedanajes', kad se pokupismo, već more proključalo od ljudi, a plaža, van ležaljki prekrivena peškirima. Jedva pregazismo nekako izokola do parkinga

1772321450667.jpeg

Kad je južna obala prefekture Retimno, a i celog Krita, tu nema dileme kako se zove more koje je zapljuskuje - to je Libijsko more, na grčkom Liviko Pelagos, a Krićani prosto, samo kažu Liviko i zna se da misle na južnu obalu. Uglavnom je hladnije nego na severnoj obali, čak i na plićim plažama, mada ima zanimljivih izuzetaka. Put kojim se od Retimna najčešće ide ka južnoj obali je preko sela Spili odakle se, ili nastavlja tim istim, solidno širokim magistralnim putem ka jugoistoku, ili se ide uskim lokalnim putevima ka centralnom delu i jugozapadu.
U jugoistočnom delu su svakako nalpoznatije plaže Agios Pavlos Dine i Triopetra. Za ovu prvi je potrebno naglasiti "Dine", jer postoji i "obična" Ag.Pavlos na manje od kilometar. A takvo ime je dobila zbog brda prekrivenog peskom, iznad. Dobro, nije prava peščana dina u pitanju, ali...

i01096.jpg

Nema gužve, kad smo sišli, jedva je bilo 5-6 ljudi, a na plaži ima i 10 suncobrana, bez ležaljki, ali su slobodni za korišćenje, što dobro dođe da ne morate da secate plažni mobilijar naniže. Ovo je jedan od izuetaka u pogledu hladnije vode na Libijskom moru. Ovde je plićak sa talasićima baš bio prijatan za izležavanje u vodi. Evo slike i sa te strane

1772756974621.jpeg

Triopetra je dosta duža plaža i sa znatno većim brojem turista, ali se to ne primećuje toliko zbog njene veličine. U zaleđu plaže ima tragova nekog početka urbanizacije. Možda je za ovih 10 godina i niklo neko omanje naselje. Ime je dobila po 3 stene na istočnom kraju, tamo, prema Ag.Pavlosu

1772757733076.jpeg

Centralni deo južne obale Retimna ima više dugačkih olaža koje su odvojene kratkim prelazom preko brda, ili dole, poed vode, preko stena. Najpoznatija od njih je svakako Preveli. Plaža, sama po sebi ne bi bila ništa posebno dau njenoj zaleđini nije samonikla šuma palmi. To je kritska urma (latinski Phoenix theophrasti) i blizak je rođak prave urme (P.dactylifera). Ima nekoliko ovakvih šuma na Kritu i na Preveli je druga po veličini, a najveća je ona sa slike u prvom postu ove teme, a to je Vai i nalazi se na krajnjem istoku ostrva. Legenda kaže da su za ove palme zaslužni Saraceni. Naime, tokom 9. i 10. veka oni su vladali Kritom i s vremena na vreme bi opsedali manastire koji nisu bili revnosni u plaćanju danka. Usputno su jeli urme, bacali za sobom košpice i od njih su izrasle palme. Ima smisla, jer su skoro sve ove šume u blizini nekih manastira. Nauka kaže da je kritska urma tu još od pre šezdesetak miliona godina, iz vremena kad je veći deo Evrope imao suptropsku i ropsku klimu. Ono što je takođe zajedničko za kritske šume palmi je da su u blizini vodotokova.

i00918.jpg

Spust do plaže je sa parkinga koji se plaća (te 2015. je bilo 2€,, verovatno je sad više). Treba se spustiti preko petstotinjak stepenica koje većim delom imaju drvenu ogradu, a nisu retka ni odmorišta. Sa obe strane Preveli reke su palme, ali na desnoj obali ih ima mnogo više nego na levoj. Stazom možete da prođete kroz šumu, a evo ulaza u nju

1772919851698.jpeg

2010. godine desio se katastrofalan požar od koga su stradale sve palme - izgorele su im grane, a stabla su izgledala uhljenisano. Činilo se da nema šanse za oporavak. Međutim, ubrzo su počele da izbijaju nove grane i već kroz 5 godina niko ne bi mogao da kaže da je tu bio neki požar da stabla i dalje nisu bila u dobroj meri crna

1772920255847.jpeg

Još jedna znamenitost ove plaže je stena u obliku srca

i00945.jpg

Manastir Preveli se nalazii na oko 2km od plaže. Ima dosta posetilaca i čudno je što se ulaz ne plaća (makar tada nije), za razliku od većine kritskih manastira koje posećuje veliki broj turista. Izgrađen je krajem 16. veka .U njemu se čuva sveti krst, optočen dragim kamenjem, koji u sebi ima česticu krsta na kome je razapet Isus. Treba napomenuti da je ovo gornji Preveli manastir, a donji se nalazi nekih 5km na sever. Taj donji potiče sa prelaza 10. na 11. vek, ali je danas napušten. Gornji manastir je bio i sktovište za jedan broj britanskih, australijskih i novozelandskih vojnika krajem maja 1941. kada su Nemci izvršili desant na Krit i savezničke snage su morale da napuste ostrvo

i00895.jpg

1772924040341.jpeg

Plaže oko sela Plakias (ili, kako se na kritskom izgovara, Plaćjas) su meni lično najsimpatičnije. Prva u nizu je Schinaria (Shinarja), samo nekih 5-6km morem od Preveli plaže, ali su kopnenim putem razdvojene nešto preko 25km.To su.krivudavi lokalni putevi od kojih pojedini imaju i malo lošiji asfalt (u poređenju sa našim seoskim puteima, sasvim korektan), tako da je za Plaćjas i okolinu bolje napraviti iz Retimna posebnu turu u odnosu na Preveli.
Shinarja je peščana plaža smeštena u potkovičastoj kamenitoj uvali. Boja vode jeste ona koja se sreće na Libijskom moru, mada, zbog blago žućkastog peska, malo više vuče na tirkiznu.

i00868.jpg

Popularna je kod ronilaca zbog velikog broja stena u vodi koje su tu delom i zbog odrona prouzrokovanih zemljotresima. 1956. je bio veliki zemljotres kod ostrva Amorgos i tada je južna obala Krita "skočila" za ceo metar. Ovde se tačno vidi usek na steni gde je nekada bio nivo mora.

i00874.jpg

Inače, u 4. veku nove ere je bio još jači zemljotres kad je došlo do jačeg razdvajanja velike Afričke tektonske ploče i Egejske mikroploče, tako da je obala jugozapadnog Krita izašla čak 9m u vis.

Dok smo bili na plaži, uhvatili smo i svakodnevnu selidbu lokalnih koza sa jedne strane brda na drugo. Kažem svakodnevnu, jer nije redak slučaj na Kritu (kao i po ostaku Mediterana, svuda gde se čuvaju koze) da se vidi stado gajenih koza koje slobodno pase sa jedne strane brda dok im temperatura ogdgovara, a kad sunce priprži jače, sinhronizovano se prebace na drugu stranu, u senku.

i00866.jpg

Meni lično najdraže plaže cele Retimno regije su one sledeće idući zapadno ka Plaćjasu - Klisidi, Mikro Amudi i Kalipso tj.Karavos (Kleisidi, Mikro Ammoudi, Calypso Fiord Beach).
Klisidi je uvalica između Amudi i gore pomenute Mikro Amudi. Plaža je dugačka svvega 10-12 metara sa sitnim finim oblucima šljunka. spust do nje može biti malo problematičan, ali na sreću, vrlo je kratak. Njeno ime bi u slobodnom prevodu značilo "zatvoren". Jako popularna kod nudista.

i00705.jpg

Mikro Amudi je takođe mala plaža (svakako manja od obližnje "regularne" Amudi), ali ipak znatno veća od prethodne, od koje je odvojena samo ovom stenom desno, na gornjoj slici Ime ukazuje na to da je u pitanju pešeščana plaža (grčki, ammos - pesak), s tim da je on prilično krupan, dakle od onih koji se ne lepe na telo. Na njoj ima ležaljki sa suncobranima koji se unajmljuju u taverni iznad, kod koje je i parking. Odatle do peska vodi kratka staza. Odnos snaga nudisti : tekstilci, otprilike 50. 50. Pored plaže je i minijaturna pećina sa otvorom, kao okom na vrhu.

1773839943986.jpeg

Pogled na okolinu sa Mikro Amudi.

1773840243150.jpeg

Kalipso ili Karavos ili, kako često nazivaju ovu lokaciju Piratski Fjord je dobio ime po svojoj istorijskoj upotrebi od strane gusara i mitološkoj vezi sa kraljicom Kalipso. Dugačak, uski zaliv okružen visokim liticama sa minijaturnom peščanom plažom na kraju. Iznad se nalaze hotel, bungalovi i spa centar.. Na to parče peska (skroz gore desno) jedva mođe da stisne stojeći desetak ljudi, sa, ne znam, 3-4 peškira. Zato su ležaljke na ovom izbetoniranom platou

1773927758593.jpeg

Postoji i škola ronjenja. Evo ih ovi u centru slike

1773928034294.jpeg

Mostićem se od ležaljki prelazi do kafića u pećini, a iz nje stepenicam može da se izađe na stenu iznad

1773928170214.jpeg

Ovde idem kad budem penzioner
https://www.eroskeros.gr/island/
A možda se i vratim ovde..najlepša, Costa Daurada
6 godina mog života..eeehh
https://www.google.com/m?q=miami+platja&client=ms-opera-mobile&channel=new&espv=1
A, pa ništa si ne znaš šta je dobro;). Koufonisia su redovno u svim pregledima najlepših plaža u Grčkoj. Ima tu pored, još par ostrvca, tu južno od Naksosa sa nekim lepim plažama - Shinousa i Iraklia. A i jedno na istok od Naksosa, izdvojeno od ove prve grupe - Donousa.
Koufonisia, tj, Ano i Kato Koufonisi (Gornje i Donje Gluvo Ostrvo) su mi prvi put zapali za oko kad sam gledao neku video kompilaciju najlepših grčkih plaža pre petnaestak godina (sad nikako ne mogu da nađem taj video, ubi nas ova AI sa svojim pametovanjem) i rekoh, ovo mora da se overi. 2019. kad smo zadnji put bili na Kritu, te godine je prva opcija za letovanje bio Naxos i obavezna poseta ovim okolnim ostrvcima, ali eto, šta reći, Krit kao rezervna opcija uopšte nije loša, pa čak ni kao ponovljena lokacija (Sitia, istočni Krit).

Palkias iliti na kritskom Plaćjas je drugo po velični naseljeno mesto na južnoj obali prefekture Retimno, ali najveće na zapadnom delu južne obale. Ovo "najveće" malo pretenciozno zvuči kad nema ni celih 200 stanovnika. Ali im asoldnu količinu tursitičkog smeštaja i restorana. Sasvim solidna peščana plaža, duga nwšto preko kilometar, bez gužve na njoj.

1774744397007.jpeg

2 kilometra na zapad se nalazi plaža Souda (ne treba je mešati sa istoimenom lukom Hanje). Simpatična plaža, 3 puta kraća od one u Plaćjas, ali zato ima i rečicu koja se tu uliva oko koje rastu samonikle kritske urme, kao neki mini-Preveli. Samo što ovde nije u pitanju šuma sa nekih 10-15 palmi, a jedna raste i nekih stotinak metara dalje usred stena.

1774745012098.jpeg

Od Soude vijugavi brdski put vodi do dela Sellia, ili Selja, na kritskom. TO je glavno mesto u tom kraju iz koga s pruža jako lep pogled na obalu (odatle ona prva slika u posti na kojoj je Plaćjas). Iako nije na previše velikoj nadmorskoj visini i u svakom slučaju nije na planini, ovo selo je poznato po proizvodnji ovčije - kozijeg starog sira graviera (mora da odleži minimum 6 meseci da bi mogao tako da se zove). Centar sela

1774745624336.jpeg

Back