"Криминализација јавне ријечи не смије бити усвојена!"

1689885210994.png
Ambasada SAD-a poručila RS-u da je kriminalizacija klevete korak ka autoritarizmu


I u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država ponovo su osudili današnju odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da se u ovom entitetu izmjenama Krivičnog zakona kriminalizira kleveta.


1689885229578.png


Poručili su da se kriminalizacijom klevete ugrožava sloboda govora, mogućnost da nezavisni mediji istinito izvještavaju, demokratija i euroatlantska budućnost Bosne i Hercegovine.

Istakli su ono što su istakli i u nevladinoj organizaciji Transparency International Bosna i Hercegovina (TI BiH), a to je da je ovo korak ka autoritarizmu.

"Ovaj nedemokratski zakon je u svrhu konsolidacije vlasti i izbjegavanja odgovornosti te šteti interesima onih koji žive u RS-u", dodaju u Ambasadi SAD-a.


Zapravo, zakon će se moći primjenjivati na sve one koji žive u i izvan Bosne i Hercegovine. Neko iz RS-a moći će krivično goniti bilo koga za koga smatra da ga kleveće, bez obzira gdje živi.

redviđene sankcije su od 2.000 do 6.000 KM, a tokom krivičnog procesa tuženi neće moći dobiti uvjerenje da se protiv njega vodi postupak, moći će mu se oduzeti pasoš, zabraniti putovanje, izvršiti pretres ili oduzeti sredstvo rada. Krivični postupak će se moći pokretati i zbog objava na društvenim mrežama. Zakon će stupiti na snagu ako ne bude osporen pred Vijećem naroda RS-a.
 

1689885550401.png

Reakcije na kriminalizaciju klevete u RS: Sraman zakon kao nastavak represije


221115_nsrs_narodna_skupstina_rs_16432.jpg

Prema usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a, kleveta i uvreda postaju krivična djela za koja se predviđaju enormno visoke novčane kazne (Arhiva)

20 Jul 2023


Današnje usvajanje zakona u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj koji kriminalizuje klevetu, ugrožava mogućnost građana da slobodno govore, a nezavisnih medija da izvještavaju istinu, ugrožavajući demokratiju Bosne i Hercegovine i njenu euroatlantsku budućnost, ocijenila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

“Oni koji su uveli i podržali ovaj represivni zakon pomjerili su Republiku Srpsku korak dalje na putu ka autoritarizmu”, navodi se na Twitter profilu Ambasade.

“Ovo nedemokratsko zakonodavstvo služi samo u korist nastojanja vladajuće koalicije da konsoliduje vlast i izbjegne odgovornost i šteti interesima onih koji žive u Republici Srpskoj.”

Podsjetimo, danas su zastupnici NSRS usvojili Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika, kojim se, između ostalog, ponovo kriminalizuje kleveta. Zastupnici su podržali klevetu kao krivično djelo uprkos upozorenjima i protivljenju novinarske zajednice, nevladinih i međunarodnih organizacija.

Agencije i bh. mediji navode kako, prema danas usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a, kleveta i uvreda postaju krivična djela za koja se predviđaju enormno visoke novčane kazne – u rasponu od najmanje 2.500 do više od 50.000 eura.

Protivno međunarodnim obavezama​

Ujedinjene nacije u BiH, Misija OSCE-a u BiH, Ured Vijeća Evrope u Sarajevu i Evropska unija u BiH su izuzetno zabrinuti zbog činjenice da je Narodna skupština Republike Srpske danas ponovo kriminalizirala klevetu, prenosi Fena.

Ovaj korak je, kako su saopćili, protivan međunarodnim obavezama BiH u oblasti ljudskih prava, te nije u skladu sa evropskim putem BiH niti sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a posebno ključnim prioritetom 11 o povoljnom okruženju za civilno društvo i ključnim prioritetom 12 o slobodi izražavanja.

“Tamo gdje postoje krivični zakoni o kleveti, oni rizikuju da budu zloupotrebljeni protiv novinara, branitelja ljudskih prava i drugih aktera civilnog društva za obavljanje svoje legitimne uloge da istražuju i informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, što je od suštinskog značaja za funkcionisanje svakog demokratskog društva”, navodi se u zajedničkoj izjavi UN-a u BiH, Misije OSCE-a u BiH, Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu i EU u BiH.

“Izmjene i dopune su nepoželjan, i neosporno veliki korak unazad u zaštiti osnovnih prava i narušavaju efikasno funkcionisanje demokratije u Republici Srpskoj.”
Podsjećaju i na preporuke koje su dali tijela UN-a, OSCE-a i Vijeća Evrope i mehanizmi za ljudska prava, a koji su pozvali vlasti RS-a da ne kriminalizuju klevetu ponovo, nego da, umjesto toga, rješavaju pitanja klevete kroz poboljšanu medijsku regulativu i zaštitu u okviru građanskog prava.

Narušavanje osnova slobode izražavanja​

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi kako je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, koji je Narodna skupština RS usvojila, a kojim se kriminalizira kleveta i direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja, veoma štetan po medijske slobode.

Nadležne upozoravaju iz Vijeća da je usvojeni zakon vrlo štetan po medijske slobode, te podsjećaju kako je sloboda izražavanja temeljno pravo. Kako nadalje navodi, sloboda izražavanja je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a javni interes je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH.

“Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika”, navedeno je, između ostalog, u članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa.

TI: Otvorena faza represije građana​

Transparency International u BiH (TI BiH) saopćio je kako je usvajanjem izmjena Krivičnog zakonika vlast u RS ušla u fazu otvorene represije nad građanima i svrstala se u red najgorih autoritarnih režima u ovom dijelu svijeta, prenosi Fena.
Upozoravaju kako će svi građani trpiti posljedice vraćanja klevete u sistem krivičnog pravosuđa, jer će vlast preko podobnih tužilaca imati mogućnost da progoni sve ljude koji iznose bilo kakvu kritiku na društvenim mrežama ili na drugom javnom mjestu.
U saopćenju za javnost TI BiH se navodi da je današnjim odlukama Narodne skupštine RS (NSRS) stvoren osnov za otvaranja brojnih krivičnih postupaka kako protiv novinara, medija, aktivista i opozicionih političara, tako i protiv svih ostalih koji ukazuju na bilo kakav društveni problem na javnom mjestu.

Dodaje se da, bez obzira na istinitost navoda koje iznose, svi se mogu suočiti sa mjerama koje sa sobom nosi krivični postupak, „a koje smo imali priliku da gledamo proteklih godina kroz brojne pravosudne farse i političke obračune posredstvom tužilaštava“.

TI BIH podsjeća da je ovaj zakon najavljen nakon brojnih kontroverzi sa krađom glasova koje su obilježile oktobarske izbore kao vid “popravljanja negativne atmosfere u javnosti” i da je od prvog dana bila jasna namjera vlasti da ovim zakonom uguši svaku kritiku.

Vukelić: Sraman zakon​

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, rekao je danas da je 47 narodnih poslanika glasalo protiv svojih građana, svog naroda i reklo da više cijene svoje interese i da zaštite svoje pravo da skrivaju informacija od građana, javlja Anadolija.

“Ovo je zaista sramotan dan za Republiku Srpsku i sramotan dan za Narodnu skupštinu koja je ovako sraman zakon izglasala i pored protivljenja i novinarskih udruženja, brojnih domaćih i svjetskih organizacija. Usprotivili su se svim demokratskim standardima, svim osnovnim ljudskim pravima o kojima smo govorili proteklih sedam mjeseci”, rekao je Vukelić.

Prema njegovim riječima, zastupnici su zanemarili sve ono za šta se javno zalažu govoreći o demokratizaciji društva, o ljudskim pravima i slobodama koje su zagarantovane Ustavom Republike Srpske.

“Zaista, jedan težak dan za demokratiju u Republici Srpskoj i za sve njene građane, ali i za sve novinare koji u cijeloj BiH budu pisali o radu institucija, funkcionera i političara i ostalih u Republici Srpskoj”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, novinarska zajednica neće odustati od borbe, neće se pomiriti s ovim i iskoristit će sva pravna sredstva da dokažu da ovakva odluka nije u skladu sa Ustavom RS-a te kako ovaj zakon ne bi ni jednom građaninu nanio štetu.
Izvor: Al Jazeera i agencije
 
Poručili su da se kriminalizacijom klevete ugrožava sloboda govora, mogućnost da nezavisni mediji istinito izvještavaju,
Али ова је најјача замисли због криминализације клевете , угрожени су независни медији који истинито извјештавају. :hahaha:
 
1689943653247.pngUN, Savet Evrope i OSCE: Kriminalizacija klevete protivna obavezama BiHProtest novinara i aktivista u Banjaluci protiv Zakona o kriminalizaciji klevete

Protest novinara i aktivista u Banjaluci protiv Zakona o kriminalizaciji klevete

prije 2 sata

"Ovaj korak je protivan međunarodnim obavezama BiH u oblasti ljudskih prava, te nije u skladu sa evropskim putem Bosne i Hercegovine niti sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, posebno povoljnom okruženju za civilno društvo i slobodi izražavanja".

Ovo se navodi 21. jula u zajedničkom saopštenju kojeg potpisuju Ujedinjene nacije (UN), Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju (OSCE), Savjet Evrope (SE) i delegacija Evropske unije (EU) u BiH, nakon što je Skupština Republike Srpske (RS) dan ranije usvojila izmjene Krivičnog zakona kojim se ponovo kriminalizira kleveta.
U tekstu zakona klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi.


Ove organizacije ističu i da se radi o velikom koraku unazad u zaštiti osnovnih prava, te da se narušava efikasno funkcionisanje demokratije u Republici Srpskoj.

"Tamo gdje postoje krivični zakoni o kleveti, oni rizikuju da budu zloupotrebljeni protiv novinara, branitelja ljudskih prava i drugih aktera civilnog društva za obavljanje svoje legitimne uloge da istražuju i informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, što je od suštinskog značaja za funkcionisanje svakog demokratskog društva", dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Podsjeća se i na preporuke koje su dali tijela Ujedinjenih nacija, OSCE-a i Savjeta Evrope, kao i mehanizmi za ljudska prava, da umjesto kriminalizacije klevete rade na poboljšanu medijsku regulativu i zaštitu u okviru građanskog prava.

Mediji iz RS-a najavili apelaciju Ustavnom sudu zbog usvojenog zakona o kriminalizaciji klevete​


Nakon što je Skupština Republike Srpske usvojila u četvrtak, 20. jula, izmjene Krivičnog zakona kojima se kriminalizira kleveta u tom bosanskohercegovačkom entitetu, iz medijske zajednice u su najavili podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti usvojenog Zakona.

Šta se navodi u zakonu ?​

Zakon je usvojen uprkos višemjesečnim upozorenjima novinara i aktivista da on predstavlja udar na slobodu mišljenja i korak ka uvođenju cenzure u RS.

Narodna skupština RS-a prihvatila je 23. marta zakonske izmjene u formi nacrta, na inicijativu Milorada Dodika, predsjednika RS-a i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)

Tokom javnih rasprava, koje su uslijedile, novinari su ih napuštali u znak protesta.

U konačnom prijedlogu zakona, novčane kazne za klevetu su smanjene u odnosu na nacrt i iznose od 1.000 do 3.000 evra. Nacrtom zakona novčane kazne su iznosile i do 60.000 evra.

Više novčane kazne propisane su u situacijama kad je kleveta iznesena u medijima, uključujući i društvene mreže ili na javnom skupu.
 

1689943905135.png

OHR O KRIMINALIZACIJI KLEVETE U RS-u: "Čak i bez drakonskih sankcija, ovim izmjenama se otvara put za upitne krivične postupke..."

(...) i degradaciju slobode i demokratije na štetu građana Republike Srpske.


christian_schmidt__1.jpg

Christian Schmidt (Foto: Slobodna Bosna)

Prije 1h

Izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima se ponovo kriminalizira kleveta predstavljaju napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime. Ovim izmjenama se ograničava sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva, saopćeno je iz OHR-a.

Ističu da ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzuriraju medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ušutkaju neistomišljenike.

Čak i bez drakonskih sankcija, ovim izmjenama se otvara put za upitne krivične postupke i degradaciju slobode i demokratije na štetu građana Republike Srpske. Ove izmjene također predstavljaju korak unazad na putu ka članstvu u EU, budući da nisu u skladu sa 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, naveli su iz OHR-a.

OHR će, nastavljaju, pažljivo pratiti ovu temu, sa čvrstim uvjerenjem da, u demokratskom društvu, građani trebaju biti u mogućnosti slobodno izraziti svoje mišljenje i onda kada to mišljenje nije u skladu sa zvaničnim politikama vlasti. Također će, kako dodaju, biti u bliskom kontaktu sa svim relevantnim međunarodnim akterima u vezi s ovim pitanjem.

Zaštita slobode izražavanja i slobode mišljenja, kao i neometana sloboda medija da izvještavaju o činjenicama, temeljni su aspekti Ustava BiH, te tako i Dejtonskog mirovnog sporazuma - navodi se u saopćenju OHR-a.
 

1689944080638.png

SNAŽNA OSUDA IZ AMSTERDAMA: Ministar vanjskih poslova Nizozemske osudio kriminalizaciju klevete u RS-u


Potez režima u RS-u osudio je danas zamjenik premijera i ministar vansjkih poslova Nizozemske Wopke Hoekstra.


dsad.jpg

Foto: Agencije

Prije 2h


Zastupnici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS na jučerašnjoj sjednici su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta.

Nove izmjene Krivičnog zakonika predstavljaju klevetu kao krivično djelo i propisuju novčane kazne za iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi. Iako je Prijedlog zakona podržan, novinari i aktivisti su ukazivali na to da on predstavlja udar na slobodu mišljenja i predstavlja korak ka uvođenju cenzure u RS.

Time su se zastupnici vladajuće koalicije oglušili o brojna upozorenja kako domaćih tako i stranih organzijacija za ljudska prava, međunarodnih organizacija i institucija, te međunarodnih predstavnika u našoj zemlji.

Potez režima u RS-u osudio je danas zamjenik premijera i ministar vansjkih poslova Nizozemske Wopke Hoekstra.

"Osuđujem usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. To će potkopati temeljna prava i rad nezavisnih medija i civilnog društva. Kako bi BiH napredovala na putu prema EU, Nizozemska snažno poziva na preispitivanje", poručio je Hoekstra.
 
Сама акција "стоп криминализацији клевете" говори да су се дјечаци погубили
i ja citam transparent i ne verujem svojim ocima
osudio kriminalizaciju klevete
pa, da, djavo je klevetnik i tuzitelj koji bi da sudi, naravno srbe, pa redom, ruse, kineze, ma ceo svet koji nije na liniji evro-atlantista

nece da moze, komsijo

ne sudi da ne budues osudjen, ne svedoci lazno, klevetnice prozapadni

ej, da branite klevetu i da sudite - kada ste pre postali satanisti? upravo ste se definisali kao djavolji
 

1690009925539.png

Dragan Bursać za Danas povodom kriminalizovanja klevete u Republici Srpskoj: Svi slobodomisleći ljudi napustiće RS


Dragan Bursać za Danas povodom kriminalizovanja klevete u Republici Srpskoj: Svi slobodomisleći ljudi napustiće RS 1


M. Čonjagić danas 08:03


Kriminalizacija klevete otežaće rad novinarima, dok će slobodnomisleći ljudi, verovatno, napustiti RS“, rekao je bosanskohercegovački kolumnista Dragan Bursać.

On je ovo izjavio za Danas, povodom kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj.
U tom zakonu za uvredu i klevetu predviđene su ogromne novčane kazne, koje se kreću i do pedeset hiljada evra, kao i kazna zatvora.

Bursać dodaje da, iščitavajući dopune i izmene Krivičnog zakonika RS, vidimo da će se odnosti na sve ljude koji rade u javnom interesu, i koji su „čuvari istine“.

Podsećamo, juče su usvojene dopune i izmene Krivičnog Zakona u Narodnoj Skupštini Republike Srpske kojima je kleveta podleže krivičnoj odgovornosti.

„Ovakve zakonske izmene bi nametnule nepotrebna i nesrazmerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva“, ocenio je portparol EU Peter Stano.

Predviđene kazne za klevetu predstavljenu u medijima, društvenim mrežama ili čak na javnom skupu iznosiće od 2.500 do čak 60.000 evra.

Najviše kazne predviđene su za one koji „javno izlažu ismevanju ili preziru“ osobu ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, veri, nacionalnosti ili zbog etničkog porekla, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.
 

Pogledajte prilog 1382098

Dragan Bursać za Danas povodom kriminalizovanja klevete u Republici Srpskoj: Svi slobodomisleći ljudi napustiće RS


Dragan Bursać za Danas povodom kriminalizovanja klevete u Republici Srpskoj: Svi slobodomisleći ljudi napustiće RS 1


M. Čonjagić danas 08:03

Kriminalizacija klevete otežaće rad novinarima, dok će slobodnomisleći ljudi, verovatno, napustiti RS“, rekao je bosanskohercegovački kolumnista Dragan Bursać.

On je ovo izjavio za Danas, povodom kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj.
U tom zakonu za uvredu i klevetu predviđene su ogromne novčane kazne, koje se kreću i do pedeset hiljada evra, kao i kazna zatvora.

Bursać dodaje da, iščitavajući dopune i izmene Krivičnog zakonika RS, vidimo da će se odnosti na sve ljude koji rade u javnom interesu, i koji su „čuvari istine“.

Podsećamo, juče su usvojene dopune i izmene Krivičnog Zakona u Narodnoj Skupštini Republike Srpske kojima je kleveta podleže krivičnoj odgovornosti.

„Ovakve zakonske izmene bi nametnule nepotrebna i nesrazmerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva“, ocenio je portparol EU Peter Stano.

Predviđene kazne za klevetu predstavljenu u medijima, društvenim mrežama ili čak na javnom skupu iznosiće od 2.500 do čak 60.000 evra.

Najviše kazne predviđene su za one koji „javno izlažu ismevanju ili preziru“ osobu ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, veri, nacionalnosti ili zbog etničkog porekla, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.
E velike li štete. Budale kao on će svakako otići odavde.
 

1690029128556.png

Koalicija za slobodu medija: Dodik da shvati da je sloboda medija mera slobode društva


"Šta vas čeka ukoliko kažete ono što mislite"


koalicija-za-slobodu-medija-logo-1024x577.png19. jul 2023.

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje pretnje koje je dobio programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Po već viđenoj i oprobanoj matrici Gruhonjiću su nakon Dodikovih kvalifikacija počele stizati pretnje preko društvenih mreža.

Milorad Dodik
je optužio Gruhonjića da “mrzi Srbe i da je to dokaz najgoreg šovinizma koji je u funkciji rušenja demokratskih i građanskih vrednosti”.

Povod za napade na Gruhonjića bilo je njegovo gostovanje na Televiziji N1, gde je govorio, između ostalog, i o presuđenim slučajevima u Srebrenici.

Ubrzo po gostovanju, programskom direktoru NDNV-a su putem društvenih mreža počele stizati pretnje, a Dodikove optužbe iskorišćene su i za napad na TV N1 tako što se tražila zabrana njenog rada na teritoriji RS.
Koalicija ukazuje Dodiku, ali i svim drugim političarima i predstavnicima vlasti, da sloboda govora, pogotovo kada je reč o iznošenju istina, igra ključnu ulogu u održavanju i jačanju demokratskog društva.

Koalicija za slobodu medija smatra da je ovakvo ponovno targetiranje Gruhonjića opasno jer izrečeno dolazi od strane javnog funkcionera, i da je u pitanju model ponašanja prema novinarima koji se pokazao kao veoma efikasno sredstvo pritiska i poruke drugima da krenu u pretnje i napade.

Ovakva atmosfera i negativan odnos prema novinarima i medijima ima za cilj da pre svega ostavi utisak na građane, koji nakon toga, najčešće na društvenim mrežama, vređaju i uznemiravaju novinare, upućuju pretnje i dodatno raspiruju mržnju.

Dodik, ali i ostali političari koji su se poslednjih dana isticali govorom mržnje, moraju shvatiti značaj slobode govora jer u suprotnom idemo u smeru koji šalje poruku šta vas čeka ukoliko kažete ono što mislite, i vodi ka urušavanju osnovnih vrednosti u društvu. Sloboda medija je zapravo mera slobode društva.
Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Koalicija za slobodu medija)
 
1690031592289.png


Kriminalizacija klevete napad na prava građana

Izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima se ponovo kriminalizuje kleveta predstavljaju napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime, saopštili su iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

1690031392218.png


21.07.2023


Oni poručuju da se izmjenama zakona ograničava sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva.

"Ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzuriraju medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ušutkaju neistomišljenike. Čak i bez drakonskih sankcija, ovim izmjenama se otvara put za upitne krivične postupke i degradaciju slobode i demokratije na štetu građana Republike Srpske", navodi se u saopštenju.


Iz OHR-a dodaju i da ove izmjene takođe predstavljaju korak unazad na putu ka članstvu BiH u EU, jer nisu u skladu sa 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

"OHR će pažljivo pratiti ovu temu, sa čvrstim uvjerenjem da, u demokratskom društvu, građani trebaju biti u mogućnosti slobodno izraziti svoje mišljenje i onda kada to mišljenje nije u skladu sa zvaničnim politikama vlasti. Takođe će biti u bliskom kontaktu sa svim relevantnim međunarodnim akterima u vezi s ovim pitanjem", stoji u reakciji na odluku Narodne skupštine RS, te se još dodaje:

"Zaštita slobode izražavanja i slobode mišljenja, kao i neometana sloboda medija da izvještavaju o činjenicama, temeljni su aspekti Ustava BiH, te tako i Dejtonskog mirovnog sporazuma".

(BN)
 

1690082775296.png

Novinari NEĆE pokleknuti, NE SMIJU ni građani

Novinari NEĆE pokleknuti, ne smiju ni građani


22.07.2023

Glasovima 47 poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske kleveta je prihvaćena kao krivično djelo u sklopu Krivičnog zakona Srpske. Odluka republičkog parlamenta, nažalost, nije iznenadila većinu novinara, ali to ipak nije kraj borbi, kažu oni i poručuju da novinarska zajednica neće pokleknuti tražeći istinu, a da isto očekuju i od građana.

Ali, pojašnjenja radi, na početku treba podsjetiti šta slijedi nakon što je Narodna Skupština Srpske usvojila zakon. Naime, da bi zakon zvanično stupio na snagu, potrebno je da prođe proceduru u Vijeću naroda Republike Srpske, gdje jedan od klubova (Srbi, Bošnjaci, Hrvati) može ili ne mora pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

U slučaju da se pokrene ta procedura, konačnu riječ daće Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske. Tek poslije odluke Ustavnog suda RS i u slučaju da on kaže da nije bilo povrede veta, zakon može ići na potpis kod predsjednika Republike Srpske i dalje na objavljivanje u "Službeni glasnik RS". Tek po objavljivanju zakon može da se primjenjuje.

Od tog momenta, svako ko smatra da je oštećen klevetom može podnijeti prijedlog tužilaštvu za krivično gonjenje. To dalje znači da svaki građanin potencijalno može biti osumnjičeni i predmet istrage, koju će voditi MUP RS i postupajući tužilac.

"Biće određene istražne radnje, pozivanja, saslušanja, pa i posebne istražne radnje, prisluškivanja telefona, praćenje. Iako su to uobičajene radnje za krivični postupak, puno je ozbiljnije i puno veće zadiranje u život nego kada se kleveta tretirala u građanskom postupku", pojašnjava advokat Jovan Kisin Zagajac.

Da li će na sporni zakon biti uložen veto, znaće se 27. jula, za kada je zakazana sjednica Vijeća naroda RS, a na njenom dnevnom redu biće kriminalizacija klevete. Ali, i ako niko od tri kluba ne pokrene veto, inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom RS dalje može pokrenuti svaki građanin. A tako nešto je već u pripremi, potvrdio je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

"Plan je da, kada se zakon objavi u 'Službenom glasniku', bude podnesena inicijativa za ispitivanje ustavnosti, a potom ćemo pokušati naći načine kako da se dalje nosimo sa ovim problemom. Novinari moraju ostati solidarni, jer ovo je problem svih novinara, bez obzira na uređivačku politiku, ali i svih građana. Ne trebamo klonuti, već nastaviti da radimo svoj posao na najbolji način", rekao je Vukelić.

On ističe i da javnost, a ni novinari ne smiju zaboraviti da u zakonu postoji i član koji zabranjuje objavljivanje spisa bez odobrenja, a da je za to zaprijećena kazna zatvora i do deset godina.

"Bez obzira na izgovore da je to doneseno zbog onog tragičnog slučaja u Laktašima, ne vidim uopšte razlog zašto je NS RS u ovaj zakon uključila i objavljivanje spisa. Praktično, više ne smijete objaviti ni dnevni red Vlade, ukoliko niste dobili odobrenje od njih. Ili ako dobijete neku prijetnju putem društvenih mreža, ne možete objaviti ako ne dobijete odobrenje od toga ko je prijetio", dodao je Vukelić.

Predstavnici nevladinih organizacija ističu da u raspravama o Nacrtu zakona, javnim raspravama i na kraju Prijedlogu zakona, vlast nije usvojila nijednu primjedbu na klevetu, već da su samo isključili uvredu i smanjili kazne.

"Za novinare je problem što tužilac može pokrenuti postupak protiv vas, da se to vodi pet godina, a vi nećete moći dobiti uvjerenje da se protiv vas ne vodi krivični postupak, nećete moći ići da radite u inostranstvu ili možda u nekoj državnoj instituciji", navodi Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava.

Kriminalizacija klevete bila je gotova stvar čim je prvi put spomenuta jednim tvitom.

"To je jedno od najlošije napisanih obrazloženja zakona. Oni nisu prezentovali nijedno istraživanje koje bi reklo da je ovo potrebno. Takođe je problematično to što su novčane kazne odjednom toliko smanjene, pa se postavlja pitanje ko ih je u Nacrtu uopšte smislio i napisao. Ako se kazne mogu toliko smanjiti potezom pera, to znači da kleveta uopšte nije toliko opasna koliko vlasti tvrde", rekao je Lučka.

Opozicija je glasala protiv kriminalizacije klevete. Ipak, treba reći da su pojedini poslanici, konkretno Vukota Govedarica iz SDS-a, ranije zagovarali da se ovaj zakon iskoristi kao ultimatum vlastima u smislu da se povuče zakon ili da opozicija neće učestvovati u radu Skupštine. Na kraju, opozicija jeste bila na sjednici, ali ne i Govedarica. Milan Miličević, predsjednik SDS-a, koji je nedavno rekao da će usvajanje zakona izazvati velike nemire u Srpskoj, sada kaže:


"Nismo odustali od takvih namjera, a koji će biti dalji potezi, to ćemo dalje vidjeti. Ako bude protesta, to će biti na zajedničkom nivou u opoziciji."

Dok se čekaju konkretni koraci domaće javne scene, iz međunarodne zajednice poručuju da je kriminalizacija klevete put ka autoritarnom sistemu.

"Ovo organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzurišu medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ućutkaju neistomišljenike", navodi se, između ostalog, u saopštenju OHR-a.

U pisanoj formi se obratila i Ambasada SAD u BiH, navodeći da sporni zakon ugrožava mogućnost nezavisnih medija da izvještavaju istinu, kao i mogućnost građana da slobodno govore.

(Nezavisne novine)
 
ugrožava mogućnost nezavisnih medija da izvještavaju istinu
ako bi nezavisni 'teli istinu ne bi se borili za pravo da lazu/klevecu
osudio kriminalizaciju klevete u RS-u
komso, propagiras sizofreniju, jel se vi borite da govorite istinu ili laz, ili samo botujete i spamujete,. pa sta god govorili?

bice da je orvel bio prorok, pa mi zivimo vec izvrnutu stvarnost, istinu je zamenila laz
 

Back
Top