Kremlj spreman da uvede najoštrije sankcije SAD

Schrodinger

Poznat
Poruka
7.911

Цена уранијума убрзано расте

Званична публикација државне корпорације Росатом „Росатом Цоунтри“ на Телеграму објавила је у петак да је Русија обуставила извоз уранијума из Санкт Петербурга у САД због недостатка осигурања.
У поруци (сада обрисаној), позивајући се на податке са сајта за макроекономску статистику Традинг Ецономицс (ТЕ), наводи се да је недостатак осигурања (ТЕ не објашњава разлог) један од разлога за раст светских цена уранијума.
У међувремену, озбиљна санкциона мера против САД могла би да буде обустава испорука уранијума и горивног уранијума (У308), као и пружање услуга конверзије и обогаћивања уранијума, што ће довести до енергетске кризе у САД.
Пре годину дана, енергетске компаније Дуке Енерги и Екелон, као и амерички Институт за атомску енергију, успротивиле су се санкцијама Росатому. Зато увоз руског уранијума у САД није био забрањен, за разлику од нафте, нафтних деривата, гаса и угља, иако је таквих предлога било у Конгресу .
Чињеница је да:
  • има мало уранијумског горива на тржишту,
  • само у Русији је релативно јефтино,
  • само она има пун циклус његовог рециклирања.
Руска влада би такође могла да уведе продају уранијума за рубље.
Како се Сједињене Државе увлаче у сукоб у Украјини, ове санкције могу бити уведене.

САД крију своју зависност од руског уранијума

У 2021, САД су увезле око 14% свог уранијума из Русије, 35% из Казахстана и 15% из Канаде, према Америчкој Управи за енергетске информације (ЕИА). Према ЕИА, саме Сједињене Државе производе само 5% уранијума који се користи у земљи.
Међутим, имовина казахстанске компаније Казатомпром постепено се преноси на Ураниум Оне, подружницу Росатома. У Казахстану Ураниум Оне поседује акције компанија које поседују шест рудника уранијума. Росатом је недавно купио налазиште уранијума Буденовскоие у Казахстану.
То је руска компанија која прерађује руду у концентрат и њен је највећи снабдевач америчком тржишту, заузимајући више од 30 одсто удела. За 7 месеци испоручено је 452 тоне овог горива, односно 65 тона месечно.
Сједињене Државе имају 93 нуклеарна реактора инсталисаног капацитета 95 ГВ, који производе 20% електричне енергије у земљи. Истовремено, ради само једно постројење за производњу уранијума, а његово обогаћивање до стања горива уопште се не врши. Зависност од увоза је скоро 95%.
Читайте больше на https://www.pravda.ru/economics/1891967-uranium/
 

Back
Top