nezavisno od teme, danas ima puno alergija, i kod dece.
imam ideju da to ima veze sa preterivanjem u higijeni, kako ličnoj tako i stana, kuće, korišćenje sredstava za ubijanje bakterija i slično. Iako volim da je čisto, ubijanje bakterija vodi tome da imuni sistem nema čime da se bavi pa napada sosptvene ćelije. Zdrav imunitet se vežba susretom sa bakterijama.. u tom smislu, vidim i na zapadu decu sve više vode na blata da se igraju, da hodaju bosa, da žive često u lošijim uslovima. A i kod nas se počelo, meni su rekli da ne perem bebu, bila je u onoj mojoj tečnosti mesec dana da ojača koža, samo zapiranje piše i guze. Tako preosetljive kože kada se naprave onda im slabo šta odgovara.. i tako to ide u krug. Držim i mačke u kući baš zbog bakterija između ostalog, za to su dobre životinje. Tako da ja zaista a ni moji nemamo problema sa alergijama.
a što se tiče parafina, ja koristim vazelin kao masku za lice sa drugim sastojcima, tipa stavim žumance, med, maslinovo ulje sa vazelinom, to držim u frižideru, uzimam po potrebi. Čula sam da neki ne koriste parafine ali ne znam šta je sa njima problem. Više čovek ne zna šta sve nije pod znakom pitanja ? MOSH, MOAH ili POSH jedinjenja u parafinima.. to je sve predmet sporenja, kao i ishrana, šta valja šta ne. Sve u svemu, imam ideju da su najjeftinije stvari sasvim dobre, tipa dobar prirodni sapun sa vodom za čišćenje lica.