Kreditni biro

pozitivno_druzenje

Primećen član
Poruka
667
Da pocnem prvo sa primerom iz Amerike - znam za slucaj gde je covek bankrotirao, nije isplatio poverioce (u tom konkretnom slucaju bolnicu, posto nije imao zdravstveno osiguranje a operisan je i lecen posle saobracajne nesrece i to je sve kostalo oko pola miliona dolara) i 8 godina posle bankrota ce imati tzv. bad credit, dakle nece moci da uzima kredite jer nije vratio dug bolnici.

Kakva je kod nas situacija, da li se neisplaceni dugovi ikada brisu iz evidencije kreditnog biroa? Danas su mi u birou rekli da se podaci o dugovanju brisu tri godine nakon isplacenja dugovanja, ali su mi nesto nejasno smrsili kada sam pitala sta ako dug ne bude isplacen.

Cak i ako dug bude isplacen, a u kreditnom birou postoji evidencija da nije vracen na vreme (nego sa zakasnjenjem od nekoliko godina), da li to otezava / onemogucava dobijanje kredita u te tri godine dok se ceka na brisanje iz evidencije?

U principu tek po isteku i brisanju nakon te tri godine vecina banaka ce ti odobriti kredit. Vecina banaka ce ti odbiti bilo kakav iole normalan kredit ako si imao 'crveno' t.j. docnju u kreditnom birou.

Ovo zapravo nije bio kredit, nego troskovi odrzavanja tekuceg racuna koji vise nije bio koriscen usled gubitka posla (a zbog neupucenosti korisnika nije zatvoren) + 300% kamate zbog neplacanja troskova. Nisu velike pare u pitanju ali bolje kupiti nov frizider.

Nevezano za temu ali kad sam vec tu: ovaj primer iz Amerike odnosio se na neplacanje dugova bilo kom poveriocu, nesto sam citala o kreditnom birou kod nas i uglavnom se pominje dugovanje bankama, znaci li to da se o ljudima koji ne placaju struju, infostan i ostalo na vreme ne vodi evidencija u kreditnom birou?

Ovo zapravo nije bio kredit, nego troskovi odrzavanja tekuceg racuna koji vise nije bio koriscen usled gubitka posla (a zbog neupucenosti korisnika nije zatvoren) + 300% kamate zbog neplacanja troskova. Nisu velike pare u pitanju ali bolje kupiti nov frizider.

Nevezano za temu ali kad sam vec tu: ovaj primer iz Amerike odnosio se na neplacanje dugova bilo kom poveriocu, nesto sam citala o kreditnom birou kod nas i uglavnom se pominje dugovanje bankama, znaci li to da se o ljudima koji ne placaju struju, infostan i ostalo na vreme ne vodi evidencija u kreditnom birou?

:think:
Naravno da ne.

Kreditni biro je kod nas servis banaka u kojem se za sada evidentiraju sve finansijske obaveze gradjana i firmi prema bankama. Kada su gradjani u pitanju svi minusi, docnje i sl ostaju evidentirani 3 godine i posle tog roka se brišu. Banka ne mora da ultimativno odbije klijenta koji joj zatraži kredit, ukoliko ima neku šaru u birou, ali klijent mora imati veoma uverljivo opravdanje. Minus nastao po osnovu troškova održavanja tekućeg računa se posebno evidentira i vidi i ne utiče na odluku banke da ti odobri/ne odobri kredit ili karticu. Takodje u birou se vidi i obaveza po osnovu revolving kartica ako postoji, limiti koji su odobreni i sl.

Šansa da se birou priključe i obaveze po osnovu računa za struju, infostana itd u ovom trenutku ne postoji, jer da bi do toga došlo, prvo se sve te javne firme moraju srediti unutar sebe, moraju srediti svoja knjigovodstva, evidencije, baze korisnika i šta sve ne, što je ipak zona naučne fantastike, što ne znači da se u nekom daljem futuru to neće desiti, ali sada ipak ne.

Ja sam dobila kreditnu karticu ali da napomenim da u ruke nisam ni videla nego moj bivsi muz to znao kako sta treba bez mog znanja,nazalost!Uzela lap top u Win Win sto je bilo skoro 32000 dinara.Ja sam svaki mesec redovno uplacivala mesecnu ratu godinu dana.znaci uzela kredit u 6.2013.godine i izmirila posle god.dana.jos meni bilo sumnjivo da ja od banke ne dobijem nikakav resenje da sam izmirila dug.Kad sad saznala da je moj bivsi muz kako sam ja uplatila ratu on drugi dan izvadio pare.znaci ja punila karticu on isao u soping sa mojom karticom.Sve u svemu ja sam kazu u banku puno puta dobila opomenu iz banke a ja vec bila razvedena od njega i nisam stanovala tamo,znaci on podigao to i nikad mi nije niti javio niti predao.Sad sam ja isplatila taj dug i ja sam u invalidskoj penziji i htela sam da podignem kredit i kazu da jos nije skinuto u kreditnoj birou ali su meni rekli 2-3 radnih dana ce to biti skinuto.Mene sto me najvise interesuje,da sam izmirila dug nisu me stavili na sud dali mogu da dobijem kredit???Ocekujem Vas odgovor!Unapred hvala!

Ja sam dobila kreditnu karticu ali da napomenim da u ruke nisam ni videla nego moj bivsi muz to znao kako sta treba bez mog znanja,nazalost!Uzela lap top u Win Win sto je bilo skoro 32000 dinara.Ja sam svaki mesec redovno uplacivala mesecnu ratu godinu dana.znaci uzela kredit u 6.2013.godine i izmirila posle god.dana.jos meni bilo sumnjivo da ja od banke ne dobijem nikakav resenje da sam izmirila dug.Kad sad saznala da je moj bivsi muz kako sam ja uplatila ratu on drugi dan izvadio pare.znaci ja punila karticu on isao u soping sa mojom karticom.Sve u svemu ja sam kazu u banku puno puta dobila opomenu iz banke a ja vec bila razvedena od njega i nisam stanovala tamo,znaci on podigao to i nikad mi nije niti javio niti predao.Sad sam ja isplatila taj dug i ja sam u invalidskoj penziji i htela sam da podignem kredit i kazu da jos nije skinuto u kreditnoj birou ali su meni rekli 2-3 radnih dana ce to biti skinuto.Mene sto me najvise interesuje,da sam izmirila dug nisu me stavili na sud dali mogu da dobijem kredit???Ocekujem Vas odgovor!Unapred hvala!
Banke namerno ne daju resenje po kojem je isplacen neki kredit.Namerno presucuju,a vode evidenciju sa kim su imali problema.Ja sam pre mozda nekih 15 godina bio duzan kod zadnje uplate rate kredita nekih 100 dinara otprilike i oni su mi na salteru bili rekli da je to nista,ali nisu mi dali resenje.Posle nekih godinu i po dana zovu me na mobilni i kazu da sam im duzan na konto kamate od onih 100-tinjak dinara nekih 1700 dinara.Odem u banku i kazem kako su mi rekli da je tih 100 i nesto dinara bila neka sica kako su mi oni rekli da nema problema,kao kredit je otplacen u celosti,ali oni drsko i ostro da im pokazem resenje.Ja kazem da mi nisu dali nikakvo resenje,a oni meni da odmah platim.Vidim da su me nasadili i ja im kazem da nemam pare .Izadjem iz banke i odem kod starog drugara u sud gde on radi kao sudija,da mi pravno objasni stvar iz prve ruke.Medjutim,covek mi kaze da bez resenja,banka ima legalno pravo da mi trazi tih 1700 dinara.Odem ja,platim taj dug i trazim resenje da je kredit skroz isplacen.Nije mi toliko bilo do para koliko do toga da su me napravili budalom.Trazim resenje,a oni mi kazu da ce mi poslati postom.Ja odbijem,nego da mi daju resenje odmah.Oni kazu da odmah ne mogu,da su u guzvi i da dodjem za nekih 2-3 sata.Odem ja i posle tih 2-3 sata,oni mi kazu da sacekam.Cekao sam na njihovoj fotelji na ulasku u banku od 14h pa do 17 h,tj.do zatvaranja banke,a tip koji mi je trebao otkucati resenje non-stop je izlazio i proveravao da li sam otisao kuci.Na kraju mi dadose resenje i samo sto me nisu oterali u 3p.m.Dakle,zakljucak glasi-bezi od banaka u Srbiji sto god mozes dalje i zaobilazi ih u sirokom luku.Imao sam jos jednom problem,tkd.vezan za kredit i to sam isto bio resio troseci svoje vreme,novac i zivce.Dakle,neka vam daju to resenje i pozdravite se za sva vremena,bez ikakvih daljih kreditaTo su moja iskustva i moj savet!pozz..

Zbog mog posla nekoliko meseci Sam bio van Bora . Prosle godine Sam uzeo novac prilikom registracije vozila 30000. Din uplacivao Sam zeni svaki mesec I vise mnogo vise nego STO je potrebno da uplacuje ratu za Taj min kredit. Danas me ZVALI I rekli da Sam duzan Jos 10000 din,a ja nisam ni imao prestavu( jer Sam mosleo) da je to odavno reseno. Rakli su mi da Sam duzan Jos 10000 din ??? Upalio auto otiso I platio,sada me zanima dali Sam na crnoj listi na kreditnom birou zbog kasnjenja od 60dana.

Back