Kredit i smrt

Green_Arrow

Aktivan član
Poruka
1.096
Jel ima neko ko se razume u pravne finese oko kredita?

Situacija je sledeca, otac je preminuo 17.12.2022. imao je dvojno drzavljanstvo (Srb/Bih) u Srbiji je imao racun u banci i kredit. Nije imao ziranta ni hipoteku na neku nekretninu, zapravo nije imao nikakvu nekretninu u Srbiji.
Citajuci ugovor iz kredita je ne pronalazim ni da je on osiguran ni da je banka osigurana..

Zna li neko sta ce biti sa tog kredita? Ako na ostavinskoj neko od porodice preuzme racun, da li automatski preuzima i kredit ? Da li banka iz Srbije moze potrazivati nekretnine u BiH u slucaju ne vracanje kredita? Da li majka moze uzeti porodicnu (ocevu) penziju a da se banka ne umesa u to ?

Jel ima neko ko se razume u pravne finese oko kredita?

Situacija je sledeca, otac je preminuo 17.12.2022. imao je dvojno drzavljanstvo (Srb/Bih) u Srbiji je imao racun u banci i kredit. Nije imao ziranta ni hipoteku na neku nekretninu, zapravo nije imao nikakvu nekretninu u Srbiji.
Citajuci ugovor iz kredita je ne pronalazim ni da je on osiguran ni da je banka osigurana..

Zna li neko sta ce biti sa tog kredita? Ako na ostavinskoj neko od porodice preuzme racun, da li automatski preuzima i kredit ? Da li banka iz Srbije moze potrazivati nekretnine u BiH u slucaju ne vracanje kredita? Da li majka moze uzeti porodicnu (ocevu) penziju a da se banka ne umesa u to ?

Наследници за дугове оставиоца одговарају до вредности имовине коју су наследили.

Дакле, ако је кредит 100 000 динара остао, а од имовине покојник има 30 000 динара, наследник одговара до 30 000 динара и више не.

Ако у наследном решењу наследите и куће и имања и аутомобиле, ред је да вратите дуг покојника до тих 100 000 динара.

Беше, Јован Јовановић Змај написао "што смо дужни, ти одужи"

Наследници за дугове оставиоца одговарају до вредности имовине коју су наследили.

Дакле, ако је кредит 100 000 динара остао, а од имовине покојник има 30 000 динара, наследник одговара до 30 000 динара и више не.

Ако у наследном решењу наследите и куће и имања и аутомобиле, ред је да вратите дуг покојника до тих 100 000 динара.

U Srbiji on nema nista od imovine, bukvalno, samo racun sa nekih 200 000 din. i kredit koji je veci ... Ako se odreknemo racuna kao nasledstva, znacili to da ne snosimo obavezu vracanja kredita ?

alter je lepo objasnio..
ako preuzimas nasledstvo preuzimas i dugove.
ak ose odreknes nasledstva onda ne moras da otplacujes kredit.

sama penzija nema veze sa ovim i ona ce je dobijati ali ako se odlucite da ne placate kredit na kraju ce verovatno on biti po administraivnoj zabrani oduziman od nasledjene penzije.
banka ako nisi znao ulazi u ostavinsku raspravu kao klijent.
znaci oni ce na ostavinskoj raspravi traziti svoja sredstva i verovatno ce se tad to regulisati preko penzije i tog racuna sa koga ce biti skinute pare..zavisi i koliki je kredit..ako je neki sitan, nece se banka cimati ali ako je bio za kola ili stan, to ce sigurno banka izvuci.
moj drugar je recimo pre ostavinske rasprave napravio dogovor sa bankom da on nasledi kredit i banka nije usla u ostavinsku raspravu.

U Srbiji on nema nista od imovine, bukvalno, samo racun sa nekih 200 000 din. i kredit koji je veci ... Ako se odreknemo racuna kao nasledstva, znacili to da ne snosimo obavezu vracanja kredita ?

Морам опет да напишем прву реченицу.

Ово ти је општи принцип, и не постоје финесе, рупе у закону, заебанцие, пробе, преваре, цаке и било шта слично.

Као наследници, наслеђујете целокупну његову имовину, па и тих 200 000 динара. Све рачуне, некретнине, акције, аутомобиле итд.

Е, сад, хоће ли банка потраживати од наследника или не....ако је то већа сума, сигурно ће да потражује од онога ко буде био наследник (или од оних који буду наследници).

Што се тиче државне границе, банка може да тражи од наследника да врате дуг преминулог. Наследници треба да врате дуг до вредности имовине коју су наследили. Не преко тога. Ако наследници то не желе, банка може судским путем да тражи да наследници своју обавезу изврше, до вредности наслеђене имовине (не од наслеђене имовине, већ до вредности наслеђене имовине). Дакле, банка може да тражи тих, нпр. 1 000 000 динара од наследника ,а како ће наследници то да врате, да ли ће да продају ту кућу убосни, или неће...банку баш брига. Ако суд утврди да дуг постоји и обавеже наследнике да врате (до вредности наслеђене имовине, АЛИ НЕ И ОД НАСЛЕЂЕНЕ ИМОВИНЕ), банка може да ти преко извршитеља удари административну забрану на плату, док не исплатиш и дуг, и камату и трошкове извршитеља.

u usa banci bi morali da se skupe svi najpametniji da mu odgovore.. o tome ti pričam..

Poslednja izmena od moderatora:
Морам опет да напишем прву реченицу.

Ово ти је општи принцип, и не постоје финесе, рупе у закону, заебанцие, пробе, преваре, цаке и било шта слично.

Као наследници, наслеђујете целокупну његову имовину, па и тих 200 000 динара. Све рачуне, некретнине, акције, аутомобиле итд.

Е, сад, хоће ли банка потраживати од наследника или не....ако је то већа сума, сигурно ће да потражује од онога ко буде био наследник (или од оних који буду наследници).

Што се тиче државне границе, банка може да тражи од наследника да врате дуг преминулог. Наследници треба да врате дуг до вредности имовине коју су наследили. Не преко тога. Ако наследници то не желе, банка може судским путем да тражи да наследници своју обавезу изврше, до вредности наслеђене имовине (не од наслеђене имовине, већ до вредности наслеђене имовине). Дакле, банка може да тражи тих, нпр. 1 000 000 динара од наследника ,а како ће наследници то да врате, да ли ће да продају ту кућу убосни, или неће...банку баш брига. Ако суд утврди да дуг постоји и обавеже наследнике да врате (до вредности наслеђене имовине, АЛИ НЕ И ОД НАСЛЕЂЕНЕ ИМОВИНЕ), банка може да ти преко извршитеља удари административну забрану на плату, док не исплатиш и дуг, и камату и трошкове извршитеља.
Da, posle sam skontao da si mi pojasnio u prvoj recenici, hvala...

To je savim OK ako bude kao sto si napisao, jer on ima oko 500.000 jos da vrati, sto znaci da je dug veci od stanja koje je imao na racunu.

Да пробам још да појасним.

Ако сте у Босни наследили кућу која вреди 50 000 евра, од преминулог оца,

а његов дуг је, рецимо 10 000 евра,

мајка и ти сте наследници,

банка реши да тражи своје преко суда,

она се не наплаћује од његове и само његове имовине коју сте наследили,

већ од ваше имовине коју ви имате,

а цифра до које банка може да тражи је цифра коју сте наследили (у овом примеру, 50 000 евра + 200 000 динара на рачуну).

Што значи, да банка може да тражи својих 10 000 евра да вам се одбијају од плате или пензије (не зато што је пензија породична, већ зато што је мајка наследник, ако буде била наследник).

inace sobzirom da se radi o dvojnom drzavljanstvu onda je za nasledje nebitno u kojoj se zemlji nalazi fizicki..

nisi samo rekao ciji si ti drzavljanin.

ako si drzavlajnin srbije onda i to u inostranstvu ulazi u ostavnisku raspravu za koju je banka zainteresovana jer ti nasledjujes imovinu u inostranstvu.

jedino ako si drzavljanin bih to nisam siguran kako bi islo, problem je penzija i banka ce sigurno zeleti svoja sredtva zbog nje.

Da, posle sam skontao da si mi pojasnio u prvoj recenici, hvala...

To je savim OK ako bude kao sto si napisao, jer on ima oko 500.000 jos da vrati, sto znaci da je dug veci od stanja koje je imao na racunu.

Да, али,

ви ћете, нпр. мајка и ти бити наследници.

Наслеђујете рачун од 200 000 динара,

акције у вредности од 10 000 динара,

кућу убосни у вредности од 50 000 динара,

плац убосни у вредности од 10 000 динара,

наследили сте имовину у вредности од 60 000 евра и 210 000 динара.

Дуг је 5 000 евра.

Дужни сте не само да банку намирите од новца од рачуна, већ да доплатите од свог новца остатак кредита.

Е, сад....

да је кредит 100 000 евра,

а ви наследили 60 000 евра,

банка би могла да вас јури само за новац у износу од 60 000 евра (не за цео кредит), али банка не тражи имовину покојника, већ новац који је еквивалентан вредности његове имовине.

onda se odreknite i penzije i nece biti problema.

Ма, породична пензија није наследство.

Није пензија предмет оставинске расправе. То је неко сасвим посебно, треће право, које не зависи од наслеђивања и дугова.

Наравно, ако мајка буде наследник, онда је она дужник, па да ли ће од плате, пензије или треће имовине да враћа дуг, мање је битно.

Znaci banka moze da potrazuje svoje i na osnovu imovine koju ima u BiH.. Da nema, onda bi bilo bezbolno da se odreknemo tih para sa racuna u Srbiji i samim tim i kredita. Ovako onda je bolja opcija da se to sve preuzme, i da se u medjuvremenu izganja ta penzija, koja moze poklopiti ratu kredita..

Znaci banka moze da potrazuje svoje i na osnovu imovine koju ima u BiH.. Da nema, onda bi bilo bezbolno da se odreknemo tih para sa racuna u Srbiji i samim tim i kredita. Ovako onda je bolja opcija da se to sve preuzme, i da se u medjuvremenu izganja ta penzija, koja moze poklopiti ratu kredita..

Не знам тачно које су процедуре у банкама када корисник кредита умре, али то није редак случај.

Што даље значи да они имају устаљене процедуре за гашење кредита након смрти корисника кредита. Вероватно је прва ставка да се договоре са наследницима како решити отплату кредита. Крајња мера је судски поступак, а за то имају правне тимове. Банкама, генерално, не требају ничије некретнине, оне раде са новцем.

Мајка, ако има 53 или више година, стиче право на породичну. 70 % од његове пензије.

Али, рекао си да је запослена. Док је запослена, не прима пензију.

Може да ради на црно, или да ради неке ситније послове (уговор о делу..привремено повремени послови...али да на месечном нивоу не заради неке велике паре (негде око 35 000)...

Не знам тачно које су процедуре у банкама када корисник кредита умре, али то није редак случај.

Што даље значи да они имају устаљене процедуре за гашење кредита након смрти корисника кредита. Вероватно је прва ставка да се договоре са наследницима како решити отплату кредита. Крајња мера је судски поступак, а за то имају правне тимове. Банкама, генерално, не требају ничије некретнине, оне раде са новцем.

Мајка, ако има 53 или више година, стиче право на породичну. 70 % од његове пензије.

Али, рекао си да је запослена. Док је запослена, не прима пензију.

Може да ради на црно, или да ради неке ситније послове (уговор о делу..привремено повремени послови...али да на месечном нивоу не заради неке велике паре (негде око 35 000)...
Hvala ti sto si odvojio vreme za ovu temu..
Sto se tice uslova za peniziju, upoznat sam sa time, ima 55 god... Ne bi bio problem ni taj ugovor o delu jer je zaposlena u firmi mojih rodjaka.

.. u usa u banci bi morali da se skupe svi najpametniji da mu odgovore.. o tome ti pričam..
Nisi ti druže nikad video USA ni na televiziji.

Ima stotinu mesta gde se dobijaju besplatni i kvalitetni pravni saveti, ja sam recimo ovde par puta postavio pitanja i uvek dobio expertski odgovor u roku od odmah.

https://www.reddit.com/r/legaladvice/

Nisi ti druže nikad video USA ni na televiziji.

Ima stotinu mesta gde se dobijaju besplatni i kvalitetni pravni saveti, ja sam recimo ovde par puta postavio pitanja i uvek dobio expertski odgovor u roku od odmah.

https://www.reddit.com/r/legaladvice/
nisam video a živeo sam skoro 7 godina ( maj 2003 će do decembar 2009 ) .. pa bio još jednom 2012 te na 3 meseca...
ti bolje od mene znaš da l sam video usa il nisam :)

nisam video a živeo sam skoro 7 godina ( maj 2003 će do decembar 2009 ) .. pa bio još jednom 2012 te na 3 meseca...
Verovatno si bio zatvoren u podrumu pa nisi naučio gde da dobiješ besplatan pravni savet. Međutim, to ne opravdava činjenicu da ni u 2022-goj ne znaš šta je Reddit, pa LSC, i još sila drugih načina da dobiješ besplatnu pravnu pomoć u USA.

Ili si prosto smotan, ima i takvih koji i pored celog interneta ne znaju gde je levo... nešto od toga jeste.

Back