Krece novi talas nasilja nad preostalim Srbima

strawbbery_city

Iskusan
Poruka
6.580
Bačena bomba na kuću povratnika kod Gnjilana
Autor: Tanjug | 10.10.2009. - 23:14

Eksplozivna naprava je bačena na kuću Milorada Todorovića u Cernici kod Gnjilana oko 21 i 30 časova, što je drugi incident na Kosovu i Metohiji vezan za povratnike zabeležen danas.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je izjavio da očekuje hitnu istragu u vezi sa napadima na kuće povratničkih porodica, kao i adekvatne kazne za počinioce.
"Oko 13 časova zapaljena je kuća Ruže Ratković u selu Suvi Lukavac kod Istoka, a ti incidenti su posebno zabrinjavajući, jer se u oba slučaja radi se o povratničkim porodicama", rekao je ministar Bogdanović.
"Potpuno je jasno da je to poruka upućena ljudima koji žele da se vrate na svoja vekovna ognjišta. Ovi incidenti potvrđuju da na teritoriji Kosova i Metohije nema slobode kretanja za Srbe, i da oni nisu adekvatno zaštićeni", rekao je on i dodao da Ministarsto zbog toga zahteva da se što pre otkriju počinioci i adekvatno kazne.

Bogdanović je istakao da je ovo ujedno i poruka međunarodnoj zajednici i kosovskim institucijama koje prava građana štite samo deklarativno.


http://www.blic.rs/hronika.php?id=114984
 
Izgorela srpska kuća na KiM, sumnja se da je požar podmetnut


Povratnička kuća Ružice Ratković u selu Suvi Lukavac kod Istoka, na Kosovu i Metohiji, potpuno je izgorela u požaru koji je izbio danas popodne u tom selu. Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Bojan Anđelković izjavio je danas da postoje razlozi za sumnju da je požar u podmetnut i da požar nije podmetnuo Srbin.

Predstavnik sela Suvi Lukavac Mihajlo Dubić rekao je da je kuća zapaljena oko 13 sati i da je u požaru izgoreo ceo objekat pre nego što su stigli vatrogasci. On je rekao da u kući nije bilo nikoga i da u požaru nije bilo povređenih.
Dubić je dodao da je vlasnica kuće bolesna i da se u vreme požara nalazila u Novom Sadu kod ćerke, ali da u kući nije bilo struje, zbog čega je isključeno da je do požara došlo zbog neispravnih instalacija. Prema njegovim rečima, policija je obavila uviđaj, a mesto požara su posetili i slovenački vojnici KFOR-a.

"Kuća se nalazi na kraju sela i s obzirom da poslednjih dana niko nije boravio u kući imamo osnova da sumnjamo da je požar podmetnut i da to nije učinilo lice srpske nacionalnosti", rekao je Anđelković.
On je naveo da Ministarstvo najoštrije osuđuje paljenje povratničke kuće i očekuje hitnu i odlučnu istragu i pronalaženje i kažnjavanje počinilaca.
"Očekujemo da institucije koje su odgovorne u Pokrajini što hitnije pronađu počinioca i da akcija bude odlučna, tim pre što su pokazivali odlučnost u nekim drugim slučajevima, a posebno zato što je u pitanju povratnička kuća", rekao je Anđelković.

http://www.blic.rs/hronika.php?id=114946
 

Back
Top