Krave, volovi i telad su pametniji nego što se čini

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.401
Krave muzare

55b643fb1d00002f00142ac1.jpeg

Aleksandra Grin, 21-godišnja studentkinja Univerziteta u Sidneju, razvila je test koji pruža dokaze o sofisticiranim kognitivnim sposobnostima krava. Grin je otkrila da krave muzare mogu da prate zvuk kroz lavirint kako bi pronašle hranu, sugerišući pojačanu izvršnu funkciju i sposobnosti donošenja odluka.

Te sposobnosti ne bi trebalo da nas iznenađuju, kaže zoolog dr Danijel Taunri, profesor programa dobrobiti životinja na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

"To su visoko razvijeni sisari koji rešavaju probleme već dugo, dugo vremena", rekao je on za Hafington post. "Ako ništa drugo, to se loše odražava na nas da smo iznenađeni da su te životinje pametne." Naravno da su ove životinje pametne."

Evo nekih primera o kravljoj pametnoći u videu dole

 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.401
Krave su voljene, inteligentne i ljubazne

Rosamund Young with Dot, one of the 113 grass-fed cows she farms at Kites Nest on the flanks of the Cotswolds.


Rozamund Jang, farmerka i autorka knjige Tajni život krava (The Secret Life of Cows), kaže da je ona zaista samo 'ghostwriter' za svoje stado, sa misijom da objasni kako krave igraju igrice, čuvaju decu, pa čak i da nas osuđuju.

Krave imaju odličnu memoriju i veoma su dobre u pamćenju i prepoznavanju lica čak i posle dugih vremenskih perioda. Krave takođe imaju dobro prostorno pamćenje. Oni mogu da se sete gde se stvari nalaze kao što su hrana, voda, sklonište, najbolja mesta za ispašu i što je najvažnije, lokacija njihovih beba.
 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.401
Krave su veoma emocijalne

10 Things to Love About Cows


Čak i krave imaju promene raspoloženja. Nezadovoljni su kada je loše vreme i praktično se smeše kada je napolju sunčano. Kao i ljudi, krave traže zadovoljstvo i vole da se igraju. Kada se puste napolje nakon što su predugo zatvorene, krave trče, šunjaju se i skaču od sreće. Ponekad, međutim, krava samo želi da bude ostavljena na miru jer se ne oseća dobro i izoluje se od drugih. Krave mogu biti neraspoložene i osetljive. Oni možda ne vole određene pojedince i mogu godinama da budu kivni na druge krave i ljude koji su ih prešli.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.