Krava ne ustaje poslije telenja

• Začetnik teme Začetnik teme Ely4
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ely4

Početnik
Poruka
11
Krava se otelila prije tri dana.Telenje je bilo izuzetno teško.Čim smo primjetili da će se teliti pozvali smo veterinara.Tele je odmah posle telenja uginulo.A krava već treći dan ne ustaje,s tim da pokušava.Danas smo je pokušali podići,međutim nije htjela nikako da staji,pa smo joj promijenili samo stranu na kojoj leži.Pomislila sam da nema nade.Al kad sam večeras otišla kod nje krenula je da ustane i stala je na prednje noge i zadnju lijevu,na zadnju desnu se nije uspjela osloniti,pa je samo legla ponovo na desnu stranu.Da li je moguće da se na tu nogu ne može osloniti radi utrnulosti,s obzirom da je na desnoj strani ležala od telenja do danas ,tj. ukupno dva dana ili je ipak u pitanju neka ozljeda?Da napomenem da je veterinar kad se otelila dao kalcij,B kompleks,d3 i A vitamin.Uredno vrši nužde,jede i pije

Krava se otelila prije tri dana.Telenje je bilo izuzetno teško.Čim smo primjetili da će se teliti pozvali smo veterinara.Tele je odmah posle telenja uginulo.A krava već treći dan ne ustaje,s tim da pokušava.Danas smo je pokušali podići,međutim nije htjela nikako da staji,pa smo joj promijenili samo stranu na kojoj leži.Pomislila sam da nema nade.Al kad sam večeras otišla kod nje krenula je da ustane i stala je na prednje noge i zadnju lijevu,na zadnju desnu se nije uspjela osloniti,pa je samo legla ponovo na desnu stranu.Da li je moguće da se na tu nogu ne može osloniti radi utrnulosti,s obzirom da je na desnoj strani ležala od telenja do danas ,tj. ukupno dva dana ili je ipak u pitanju neka ozljeda?Da napomenem da je veterinar kad se otelila dao kalcij,B kompleks,d3 i A vitamin.Uredno vrši nužde,jede i pije

Koliko se sjećam a bila sam aktivno ukljucena kad se krava telila mora sto pre posle telenja da stane na noge, isto važi i za tele !!!!

Tri dana je odviše dugo !!!

Pozovite veterinara !!!

Jadna životinja. Smesta zvati veterinara!!!
To što neka životinja ne ume da govori kao mi ne znači da ne može da oseti bol, strah, patnju. Odmah veterinar!!!

Zvao ga muž odmah drugi dan nakon telenja,kaže da je po njemu sve to super,ona uredno vrši obadvije nužde ,izbacila je posteljicu,sve što donesemo pojede ,mlijeko je uredno krenulo.Od lijekova i vitamina joj ništa više nije dao Rekao je da je podignemo.Jučer digli sa flašincugom,ma ni da se osloni na noge.Više želje pokaže kad pokuša sama ustati.Eh sad ja mislim kad smo je podigli da je bilo strah jer osim mene i muža bilo je još prisutnih,a od telenja primjetim da se uznemiri čim neko novi ulazi u štalu.Spustili je ,okrenuli na lijevu stranu i ostavili da malo odmori.Kad sam došla da vidim šta radi,moja Milka ustala,podigla se na prve prednje i na lijevu zadnju al na desnu nije uspjela da se oslonipa je brzo opet legla na desnu stranu,to mi još više povećaje sumnje o utrnulosti desne noge.Pred spavanje smo je okrenuli na lijevu stranu jutros je nađem opet na desnoj.Po preporuci veterinara masiramo noge i kičmu mlakom vodom i četkom(to nešto radi živaca).I svakako ćemo potražiti i mišljenje drugog veterinara.

Zvao ga muž odmah drugi dan nakon telenja,kaže da je po njemu sve to super,ona uredno vrši obadvije nužde ,izbacila je posteljicu,sve što donesemo pojede ,mlijeko je uredno krenulo.Od lijekova i vitamina joj ništa više nije dao Rekao je da je podignemo.Jučer digli sa flašincugom,ma ni da se osloni na noge.Više želje pokaže kad pokuša sama ustati.Eh sad ja mislim kad smo je podigli da je bilo strah jer osim mene i muža bilo je još prisutnih,a od telenja primjetim da se uznemiri čim neko novi ulazi u štalu.Spustili je ,okrenuli na lijevu stranu i ostavili da malo odmori.Kad sam došla da vidim šta radi,moja Milka ustala,podigla se na prve prednje i na lijevu zadnju al na desnu nije uspjela da se oslonipa je brzo opet legla na desnu stranu,to mi još više povećaje sumnje o utrnulosti desne noge.Pred spavanje smo je okrenuli na lijevu stranu jutros je nađem opet na desnoj.Po preporuci veterinara masiramo noge i kičmu mlakom vodom i četkom(to nešto radi živaca).I svakako ćemo potražiti i mišljenje drugog veterinara.
Možda tuguje zbog svog teleta, a možda je i nešto ozbiljnije. Da li neko zna kako se “odokativno” proverava da li krava nema groznicu?

Dodatak, ovo sam iskopirao iz neke reklame za nekakav senzor za stalno merenje temperature krava na farmama:

MERENJE TELESNE TEMPERATURE MUZNIH KRAVA: EFEKTIVAN METOD MONITORINGA ZDRAVLJA ŽIVOTINJA​

Telesna temperatura krava je vrlo precizan indikator zdravlja. Promena u telesnoj temperaturi je često prvi znak akutnog oboljenja. Promena telesne temperature ispoljava se pre svih drugih simptoma, poput pada u količini mleka, koji su vidljivi.

U ovom članku saznaćete više o promeni telesne temperature kod muznih krava, kao i o brojnim benefitima redovnog merenja iste. U prilog ovome, prikazaćemo Vam krive dobijene smaXtec Messenger-om, koje pokazuju rastove i padove temperature. SmaXtec sistem obaveštava Vas o promeni telesne temperature u najranijim fazama. A to Vam omogućava momentalno preuzimanje relevantnih mera.

Promene u telesnoj temperaturi muznih krava

Ne postoji precizna odrednica po pitanju normalne telesne temperature stoke. Međutim, pouzdani izvori govore da vrednosti koje slede, jesu one koje se najčešće javljaju i stoga funkcionišu kao smernice:
  • Telad: 38.5 do 39.5 °C
  • Junice: 38.0 do 39.5 °C
  • Odrasle životinje: 38.3 do 38.8 °C
Kada telesna temperatura preraste gore pomenute vrednosti, možemo govoriti o stanju blage groznice.
Naravno, telesna temperatura takođe može pasti ispod normalne vrednosti. U tom slučaju, životinja pati od hipotermije (ispod 37.5 °C).

Porast telesne temperature

Kažemo da životinja ima temperaturu onda kada je njena telesna temperatura uvećana. U tom periodu, njeno telo pokreće proces kojim se lakše bori protiv neželjenih organizama poput virusa, bakterija i parazita. Stres i akutne nestašice se takođe ispoljavaju kroz promenu telesne temperature.
Temperatura je prirodan odbrambeni mehanizam tela i ne treba ga uvek posmatrati kao nešto negativno. Na primer, porast telesne temperature pomaže ubrzanju određenih procesa u organizmu. Međutim, farmeri moraju voditi računa o tome da preduzmu sve mere zaštite životinje, kao i pružanju neophodnog tretmana.
Uvećana telesna temperatura može biti znak:
  • Infekcije (bakterije, virusi, itd.)
  • Upale (materice, vimena, pluća itd.)
  • Vreline
  • Stresne situacije (vrelina, porođaj, transport itd.)
Ako životinja pati od viralne infekcije, telo uglavnom reaguje temperaturom kako bi bela krvna zrnca mogla brže da se izbore sa patogenom. Porast telesne temperature je često prvi znak zaraznog oboljenja i može biti izazvan toksinima koji su ušli u krvotok. Takođe, lokalno zaražen zglob može dovesti do uvećane telesne temperature kada gnojni patogeni uđu u krvotok.

Pad telesne temperature

Ako životinja ima sniženu telesnu temperaturu, to znači da procesi u telu ne funkcionišu na normalan način. Određeni vremenski period, telo pokušava da spreči temperaturu od opadanja. Mišićni tremori omogućavaju proizvodnju toplote kako bi se telo izborilo sa hipotermijom, ali kada organizam više ne može da kompenzuje izgubljen gubitak toplote, telesna temperatura značajno opada.
Niska telesna temperatura može jako brzo postati opasna po život. Ona zahteva momentano reagovanje. Pogotovo su krave koje pate od mlečne groznice podložne ulascima u vrlo opasna stanja. Savetuje se davanje suplemenata kalcijuma, infuzije, infracrvene lampe, ćebad, premeštanje krave na drugi kraj štale, itd.
Niska telesna temperatura može biti znak:
  • Mlečne groznice
  • Predstojećeg teljenja
  • Nedostatak energetskih zaliha
  • Probavne smetnje
  • Metabolička oboljenja (na primer, ketoza)
Patološki pad telesne temperature može nastati kada je stoka izložena vetrovitom, mokrom, ili hladnom vremenu tokom transporta ili paše na duži vremenski period. Promaja u štali, veliki gubitak krvi ili početna komatozna stanja (poput teške mlečne groznice) mogu dovesti do abnormalno niske telesne temperature. Telesna temperatura takođe opada na kratko pre početka samog teljenja.

Redovna merenja temperature umesto povremenih​

Podaci prikupljeni merenjem temperature su značajni ako ih posmatramo na duže staze. Stoga je važno da se temperatura meri redovno, ali i da se vremenski period merenja dokumentuje. To je jedini način da se znakovi oboljenja tačno prepoznaju i interpretiraju u ranom stadijumu.
Merenje temperature je sjajan sistem ranog upozoravanja, i treba ga rutinski sprovoditi na svakoj farmi. Na većim farmama, međutim, vreme potrebno za ručni monitoring telesne temperature je ogromno. U prilog tome, krucijalno je znati i uzeti u obzir “istoriju” životinje u slučaju promena telesne temperature. Precizan dosije bi stoga bio izuzetno koristan.
Pogotovo u kritičnim fazama, važno je meriti telesnu temperaturu muznih krava. Međutim, vrlo je lako propustiti kratke epizode groznice kada merite temperaturu krave dva do tri puta dnevno. Samo je kroz doslednu opservaciju moguće detektovati kratkotrajne promene u telesnoj temperaturi, i posvetiti pažnju životinjama kada je to potrebno.

Prepoznavanje grozničnih stanja tokom svih stadijuma laktacije​

Merenje temperature krava u početnim fazama laktacije, standardna je procedura na većini farmi. Ali dosledan monitoring telesne temperature može pomoći pri detekciji oboljenja i u drugim fazama laktacije takođe.
Na primer, smaXtec klijenti prijavljuju da je sistem prepoznao upalu pluća kod suvih krava koje nisu pod stalnim posmatranjem. Ovo je omogućilo farmerima da leče svoje životinje blagovremeno, te samim tim iskoriste manju dozu lekova. SmaXtec sistem uliva sigurnost i omogućava Vam da uvek imate sve svoje životinje na oku.

Kad već spomenu tugu za teletom,sjetih se prve noći kad se otelila,ja sam vidjela iz oka suzu isto je bilo i na drugom.Slikala da pošaljem mužu.Možda sam previše vezana za ovu životinju al ja osjetim njenu patnju.Nastojim što više vremena odvojim za nju da budem tu,i da je barem masiram
IMG_20230802_224948~2.jpg

Kad već spomenu tugu za teletom,sjetih se prve noći kad se otelila,ja sam vidjela iz oka suzu isto je bilo i na drugom.Slikala da pošaljem mužu.Možda sam previše vezana za ovu životinju al ja osjetim njenu patnju.Nastojim što više vremena odvojim za nju da budem tu,i da je barem masiram
Pogledajte prilog 1390152
Jadna krava. Misliš životinja, a kad je pogledaš u oči, kao čovek.

Sad sam nešto pročitao, da nije u pitanju tzv mlečna groznica? Proverio bih i kod drugog veterinara, za svaki slučaj.

Imamo tu u gradu 3 veterinara na raspolaganju,ovaj koji je pomogao telenje je najbolji od te trojice.Ja se bojim da je on nešto primjetio što se ne da riješiti ,neko puknuće ili tako nešto,pa kao da ne želi reći.Nije mi bio nezainteresiran kad se telila ,uložio je maximum snage i dao sve od sebe ,čak je s nama čekao par sati da vidi hoće li ustati ,tada je i pregledao i dao vitamine i kalcij u venu.A sljedeći dan kao da nas je samo želio skinuti s dnevnog reda pa eto kao par savjeta i idemo dalje

Imamo tu u gradu 3 veterinara na raspolaganju,ovaj koji je pomogao telenje je najbolji od te trojice.Ja se bojim da je on nešto primjetio što se ne da riješiti ,neko puknuće ili tako nešto,pa kao da ne želi reći.Nije mi bio nezainteresiran kad se telila ,uložio je maximum snage i dao sve od sebe ,čak je s nama čekao par sati da vidi hoće li ustati ,tada je i pregledao i dao vitamine i kalcij u venu.A sljedeći dan kao da nas je samo želio skinuti s dnevnog reda pa eto kao par savjeta i idemo dalje
Da li umete da joj izmerite temperaturu? Piše da mogu da imaju i ozbiljnu groznicu a da se ne primeti na njima. Nisam veterinar ali rekao bih da bi bilo znakova da ima neke infekcije ili ne daj bože unutrašnjeg krvarenja.

Jadna krava, ni veterinar da se zainteresuje za nju, ne isplati se biti životinja. Mada moguće je da on zna da će tok biti takav, ustaće ona, sigurno.

Da li umete da joj izmerite temperaturu? Piše da mogu da imaju i ozbiljnu groznicu a da se ne primeti na njima. Nisam veterinar ali rekao bih da bi bilo znakova da ima neke infekcije ili ne daj bože unutrašnjeg krvarenja.

Jadna krava, ni veterinar da se zainteresuje za nju, ne isplati se biti životinja. Mada moguće je da on zna da će tok biti takav, ustaće ona, sigurno.
Evo pronašla sam objašnjenje za mjerenje temperature kod goveda.I to ću probati,hvala Vam.

Konsultujte se sa drugim veterinarom ako se ovaj aktuelni ogluši o poziv za izlazak na teren.
Ne gubite vreme čekajući.
Vaš problem me baš rastužio.
Nadam se da će se dobro završiti sve.

Evo pronašla sam objašnjenje za mjerenje temperature kod goveda.I to ću probati,hvala Vam.
Molim, i računajte sa tim da je normalna temperatura kod krave nešto veća nego kod ljudi, tj kod krave se meri jedino rektalno a kod ljudi i ne baš:

• Telad: 38.5 do 39.5 °C
  • Junice: 38.0 do 39.5 °C
  • Odrasle životinje: 38.3 do 38.8 °C

Poslednja izmena:
Jadna životinja. A i one umeju da budu umljate, kao mace i kuce:

Da ,baš kao što se neko veže za psa ili macu ja sam se vezala za nju.I prije su moji roditelji imali uvijek barem jednu kravu,ni jedna mi nije bila posebna kao ova koju sad imamo suprug i ja.Posebno je mirna.Kod nas je od marta ove godine al sam se toliko navikla na nju kao da mi je dio obitelji.Prvo ujutro odem njoj da je nahranim onda kasnije obavljam nama doručak i ostalo .Svaki dan mi započinje prvo sa njom.Životinje su divne jer znaju voljeti i cijeniti više nego ljudi

Back