Кратка питања и одговори везани за други светски рат

Ista je prica i za Juru Francetica, za koga je Besic rekao da je mozda on bio vojni genije, ali je crna legija pocinila brojene zlocine.
Tako isto i Djurisic, a Dubak kaze kakvo je stanje bilo u vojsci raspad sistema.
Није иста прича и не може окорели усташа да буде исто као један четнички командант.
Франчетић је злочинац као и његова јединица, док Дубак за Ђуришића каже да није наређивао злочине и да његови људи нису правили злочине, а ти видим поштујеш човека и кажеш да је у праву па нека тако и остане, нећемо самопослугу.

Није иста прича и не може окорели усташа да буде исто као један четнички командант.
Франчетић је злочинац као и његова јединица, док Дубак за Ђуришића каже да није наређивао злочине и да његови људи нису правили злочине, а ти видим поштујеш човека и кажеш да је у праву па нека тако и остане, нећемо самопослугу.
Revizionisti iz Hrvatske Igor Vukic, Vlatka Vukelic daju ista objasnjenja za Francetica, kao ti za Djurisica. Nije to niko naredjivao to su bile osvete, kao ustase iz crne legije se se svetili zbog kraljevine Jugoslavije.

Revizionisti iz Hrvatske Igor Vukic, Vlatka Vukelic daju ista objasnjenja za Francetica, kao ti za Djurisica. Nije to niko naredjivao to su bile osvete, kao ustase iz crne legije se se svetili zbog kraljevine Jugoslavije.
За Ђуришића нисам ја дао објашњење неко Радован Дубак, то си ти поставио и прихватио, онај део где говори о недисциплини, онај други ниси, принцип двоструких аршина или што би ти рекао самопослуге.
Па дали да им верујемо шта кажеш?

За Ђуришића нисам ја дао објашњење неко Радован Дубак, то си ти поставио и прихватио, онај део где говори о недисциплини, онај други ниси, принцип двоструких аршина или што би ти рекао самопослуге.
Па дали да им верујемо шта кажеш?
Da bi se dobila kompletna slika o Djurisicu, potreno je skupiti sve dokumenta, sva svedocenja, da se uzmi sve cinjenice, analizira sve i donese zakljucak. To sto kaze Dubak treba da se proveri i sa drugim svedocenja. Ovde na istoriji je pravilo kome se nesto svidja to ne treba da se dokazuje, ako ti nesto ne odgovoara onda se trazi DNK, broj cipela ....

Da bi se dobila kompletna slika o Djurisicu, potreno je skupiti sve dokumenta, sva svedocenja, da se uzmi sve cinjenice, analizira sve i donese zakljucak. To sto kaze Dubak treba da se proveri i sa drugim svedocenja. Ovde na istoriji je pravilo kome se nesto svidja to ne treba da se dokazuje, ako ti nesto ne odgovoara onda se trazi DNK, broj cipela ....
Једном да се сложим са тобом, па убудуће тако и ради.

Имам два питања за два догађаја,али,ради се о догађајима пред други светски рат а не сам дср.Пошто не могу да нађем сродну тему питаћу овде, па ако модератори знају где ово припада нека пребаце тамо.
Малочас сам одгледао интервју са чувеном песникињом Миром Алечковић која је поред тога била и позната партизанка.
У том интервјуу она спомиње два догађаја,али,онако баш идеолошки једнострано и кад човек слуша заиста би помислио да је то био прави терор тадашње краљевске полиције над обичним народом,женама,децом(можда и јесте) не знам зато и питам.
Оно што је добро Мира спомоње тачне датуме па би упућенији требали знати о чему се ради.
-Први догађај се одиграо 14.децембра,е сад,да ли 1938. или 1939 не знам,јер и сама Мира каже да је имала око 15 година,што значи једна од те две године.Погледати опис догађајана 13:00 минуту.
-Други догађај се одиграо 8.септембра,исто тако нема године,aли,пронашао сам да се ради о 1940.години.Oпис догађаја на 16:29.
Знамо да је од Вуковарског конгреса 1920.и терористичких напада комунистичке терористичке организације "Црвена правда" Kомунистичка партија и њено деловање било забрањено,aли,шта се овде конкретно догодило,волео бих да чујем верзије с обе стране идеолошког спектра?

Koje jedinice JVuO je Bajo Stanišić bio komandant?
Što se tiče jedinica u Crnoj Gori, tu je za mene potpuna zabuna. U Crnoj Gori osim Dražine organizacije četničkog pokreta postoji i italijanska organizacija.
Po italijanskom sporazumu, Crna Gora je podijeljena u tri zone, zonu Stanišića, zonu Đurišića i zonu Krsta Popovića. Blažo Đukanović je tada postao Nacionalnog komiteta, i kao vođu su ga priznavala sva tri komandanta. Međutim, Blažo nije imao nikakvu ulogu u Dražinoj organizaciji, tako da mi je nejasan njihov odnos.
Što se tiče Dražine organizacije, mislim da je Draža postavio Lašića kao komandanta Crne Gore i Starog rasa, ali onda se pojavljuje Đurišić kao komandant Starog Rasa i pola Crne Gore, Lukačević kao komandant Starog rasa,.... Još Lašić biva ranjen, i mijenja ga Andrija Vesković. A nailazim da je Vesković bio komandant Komskog korpusa u sastavu štaba Crne Gore pod komandom Đurišića. Potpuni haos, ništa mi nije jasno. Pogotovo odnos korpusa ( Dražinih jedinica) sa italijanskom podjelom na zone.

Bio je komandant "Narodne vojske Crne Gore i Hercegovine", komandant Zetskog cetnickog odreda, komandant tzv."juznog fronta"
Titulu komandanta Narodne vojske je dobio od vlade u Londonu kad se sreo sa Lalatovićem i Ostojićem. Zetski odred je osnovao, ali nije Dražina organizacija. Draža je podijeli vojsku u korpuse. Postojao je Komski korpus na čijem čelu je bio Andrija Vesković do pogibije, pa potom Veličko Bojović. Zatim Limski, pa Nikšićki, pa Durmitorski, pa Cetinjski, pa Zetski, pa Ostroški, pa Primorsko-crmnički. Nema Baja nigdje.
Draža u oktobru imenuje Đurišića za komandanta crnogorskog dijela Sandžaka, a Lašića za komandanta Crne Gore. Lašić bio ranjavan, pa Pavle preuzima ulogu komandanta cijele predratne Crne Gore.

PS. Našao sam da je Bajo bio komandant Golijskog sektora.

A da ne znaš nešto o sudbini Miljana Janketića?
Не бих знао.
13913970_742500255889503_3713232844438913932_o.jpg

Мајор Миљан Јанкетић,комадант Пратећег батаљона Врховне команде и равногорац са Требаве,октобар 1944год.

@Njegos88
Zašto je partizanski pokret bio tako jak u Crnoj Gori osim rusofikstva i slabog kvaliteta života, zbog nedostatka industrijalizacije i neobradivog zemljišta.
1. Подршка Русији

2. На првим изборима у Краљевини СХС (после Првог светског рата) комунисти су прошли веома добро у већини већих градова, али ужасно у свим осталим деловима земље. Једини делови за које су комунисти добили гласове су: северна 'Војводина', делови 'Македоније', на Косову и у Црној Гори.

Ово отприлике значи да су најанти-краљевини Југославије/сецесионистичке области Краљевине.

- Северна 'Војводина' : мађарски сецесионисти
- Делови 'Македоније': бугарска ВМРО
- На Косову: албански сецесионисти
- Црна Гора: Зеленаши

Ове групе нису били комунистички идеолози, само су гласали за опцију која је била најпротивнија Краљевина Југославија. Једини разлог зашто се Мађари, Бугари и Албанци нису сви придружили 'партизанима' током Другог светског рата је тај што нису били идеолошки усмерени ка комунистима, већ су били вођени ка најбољој опцији која би могла да испуни њихове интересе.

Вјерујем да ни црногорски комунисти нису били баш комунисти, они су били само за власт, и користили су руски угао да убиједе необразоване Црногорце на своју страну.

1. Подршка Русији

2. На првим изборима у Краљевини СХС (после Првог светског рата) комунисти су прошли веома добро у већини већих градова, али ужасно у свим осталим деловима земље. Једини делови за које су комунисти добили гласове су: северна 'Војводина', делови 'Македоније', на Косову и у Црној Гори.

Ово отприлике значи да су најанти-краљевини Југославије/сецесионистичке области Краљевине.

- Северна 'Војводина' : мађарски сецесионисти
- Делови 'Македоније': бугарска ВМРО
- На Косову: албански сецесионисти
- Црна Гора: Зеленаши

Ове групе нису били комунистички идеолози, само су гласали за опцију која је била најпротивнија Краљевина Југославија. Једини разлог зашто се Мађари, Бугари и Албанци нису сви придружили 'партизанима' током Другог светског рата је тај што нису били идеолошки усмерени ка комунистима, већ су били вођени ка најбољој опцији која би могла да испуни њихове интересе.

Вјерујем да ни црногорски комунисти нису били баш комунисти, они су били само за власт, и користили су руски угао да убиједе необразоване Црногорце на своју страну.
O izborima 1920. na forumu je široko pisano, tako da to neću da ponavljam.
Mislim da podrška Rusiji nije dovoljan razlog.

Back