Имам два питања за два догађаја,али,ради се о догађајима пред други светски рат а не сам дср.Пошто не могу да нађем сродну тему питаћу овде, па ако модератори знају где ово припада нека пребаце тамо.
Малочас сам одгледао интервју са чувеном песникињом Миром Алечковић која је поред тога била и позната партизанка.
У том интервјуу она спомиње два догађаја,али,онако баш идеолошки једнострано и кад човек слуша заиста би помислио да је то био прави терор тадашње краљевске полиције над обичним народом,женама,децом(можда и јесте) не знам зато и питам.
Оно што је добро Мира спомоње тачне датуме па би упућенији требали знати о чему се ради.
-Први догађај се одиграо 14.децембра,е сад,да ли 1938. или 1939 не знам,јер и сама Мира каже да је имала око 15 година,што значи једна од те две године.Погледати опис догађајана 13:00 минуту.
-Други догађај се одиграо 8.септембра,исто тако нема године,aли,пронашао сам да се ради о 1940.години.Oпис догађаја на 16:29.
Знамо да је од Вуковарског конгреса 1920.и терористичких напада комунистичке терористичке организације "Црвена правда" Kомунистичка партија и њено деловање било забрањено,aли,шта се овде конкретно догодило,волео бих да чујем верзије с обе стране идеолошког спектра?