Quantcast

Kratak kurs kriptografije - 1. deo

gost 390446

Iskusan
Poruka
5.732
Žao mi je što se tema gasi. Nisam više u godinama da nešto značajno naučim ali ponešto ipak bolje razumem. :)
Pa, takva je tema - kratak kurs, cisto da se stekne uvod u neke stvari, i da se razume sa nivoa osobe koja koristi kriptografiju.
Inace, tu sam za bilo koje pitanje :)

Ukoliko neko ima ambicije da malo dublje pronikne u osnovu kriptografije, postoji nesto sto se zove "kriptografaka biblija":
https://www.goodreads.com/book/show/351301.Applied_Cryptography

Mislim da sam vidjao u knjizarama i prevednu verziju, na srpski. Po mom misljenju, iako malo outdated, i dalje najbolja knjiga iz ove oblasti.

Evo, recimo, ja nesto vas da pitam: da li znate sta je to Entropija nekog sistema, i kakvu ulogu entropija ima u kriptografiji?
 
Poslednja izmena:

gost 390446

Iskusan
Poruka
5.732
Entropija nekog sistema, je zapravo nista drugo nego mera neodredjenosti tog sistema. Da malo pojasnimo kako tretiramo entropiju u digitalnom svetu:

Svaki sistem se sastoji iz necega. Recimo, uzmimo primer srpskog jezika, koji ima 30 razlicitih karaktera. Koliko nam mesta treba da, alfabetom tog jezika, predstavimo bilo koji simbol tog jezika?
Pa samo jedno mesto.
A koliko bi nam trebalo da predstavimo u binarnom sistemu, gde su samo nule i jedinice? Pa, trebalo bi nam nekoliko mesta. Hajde, empirijski, da vidimo koliko:
- sa jednim mestom, mozemo predstaviti dva stanja: 0 i 1.
- sa dva mesta, mozemo prestaviti cetiri stanja: 00, 01, 10, 11.
- sa tri mesta, mozemo predstaviti osam stanja: 000, 001, 010, 100, 011, 101, 110, 111.
I vec uvidjamo pravilo: sa cetiri mesta, moze 2 na cetvrti (16), sa pet mesta 2 na peti (32), i eto nam odgovora!
Dakle, potrebno nam je svega 5 bita, da predstavimo u racunaru bilo koje slovo srpskog jezika.
Entropija srpskog jezika, prema tome, je 5.

Sada, sta mislite, za bolju kriptografiju, da li je potrebno da entropija sistema bude veca ili manja?
 

Ribar

Poznat
Poruka
9.187
Sada, sta mislite, za bolju kriptografiju, da li je potrebno da entropija sistema bude veca ili manja?
Ako sam dobro razumeo, bilo bi logično da je za kriptografiju bolje da je entropija sistema veća.

Svakako nije isto pronaći odgovarajući znak među 16 ili među 32 mogućnosti. Kriptografija treba da, što je moguće više, oteža nalaženje pravog znaka bez ključa.
 

easz

Zainteresovan član
Poruka
131
6. Kljuc koji je koriscen u tacki 4. (kriptovanje vaseg sertifikata simetricnom kriptografijom), je, zapravo, vas PIN. Postoji posebna prica i procedura oko nacina kreiranja i distribucije PIN-a, do vas, ali ono sto vi vidite, jeste da PIN dobijate u onoj posebnoj koverti, na onom posebnom papiru. Ono sto je zanimljivo jeste da je sve to kreirano automatski, sistemom kompjutera i automatizovanih masina (mozemo ih zvati i mini-roboti), i da niko ziv nije video vas PIN od trenutka kada je kreiran i vas sertifikat kriptovan sa njim, do trenutka kada vi otvorite kovertu i procitate ga. Ceo proces je automatizovan, bez ucesca ljudi (osim postara koji donese kovertu).
Meni se pre jedno 4 godina desila situacija da su mi se iz banke izvinjavali zbog toga sto je neko otvarao kovertu sa mojom novom karticom i pinom, pre nego sto je ona meni isporucena. Nisam bas razumeo da li je to bio postar ili neko drugi.

Sve pohvale za temu.
 
Top