Krang

Direkt

Elita
Poruka
17.571
Krang je jedan od poznatijih andergraund izvodjaca na teritoriji Balkana koji je napravio revoluciju time sto koristi multi-silabilne rime u pesmama,a i ogroman broj horor semplova u istim.
Nesto vise o njemu i o radu:


Davor Stefanović (pseudonim Krang) je diplomirani pravnik i istaknuti mc iz Kraljeva.
Krangova hip hop karijera se sastoji iz tri razdoblja.
Počeo je da se bavi muzikom 1995 godine, kada je bio član kraljevačke grupe "Metak" (drugi član je bio Slobodan Janićijević - Mecko).
Zajedno su uradili dosta stvari koje su bile rezulutat kompromisa između Kranga, koji se zalagao za tvrđi pristup,i Mecka koji se zalagao za komercijalniju varijantu. Uradili su dva spota i izdali jedan album.
Krang ne krije da je u tom periodu bio očajan mc.

Karijeru nastavlja 2000 godine solo. Odradio je par pesama sa 2blackom, Zaratustrom i Ričijem. Richy je tad postao Krangov omiljeni beatmaker tako da njihova saradnja i danas traje.
Stvari koje su odrađene u tom periodu su se našle na RSF (Resident Sound Family - po Resident Sound studiju gde je ekipa tada radila) kompilaciji "Resurrection". Pesme koje su posebno obeležile taj period su bile "Idiot", "Kriminalac" i "Iskuliraj".
Krang za sebe u tom periodu kaže da je bio prosečan mc.

Tih godina je bilo i dosta nastupa po Srbiji, a 2006 godine, Krang odrađuje solo album sa nazivom "Misterija".
Album je producirao Richy (osim stvari "Tehnodrom" koju je odradio iskusni beatmaker iz Kruševca Big Boss).
Misterija je ostala upamćena kao najtvrđi hip hop album ikada u Srbiji. Beskompromisan, pravi izvorni hip hop materijal. Richy i Krang su tada otkrili novi stil beatova koji nije postojao ni u svetskim okvirima u tom periodu:
Široka upotreba horova kao osnove semplova.

Misterija je ujedno i prvi pravi battle album i jedno pravo underground izdanje. Krang u šali voli da kaže "Ko se predstavlja kao hip hop fan a nije čuo misteriju, mora da je pogrešno odgojen od strane roditelja."
Krang je tada postao i tehnički neprikosnoven mc, sa jasno definisanim šemama rimovanja. Istakao se upotrebom rima koje pre toga nije koristio niko na balkanskim prostorima. Upotreba punch linija, igranje rečima i izražavanje kroz metafore je potpuno ocrtalo Kranga kao mc-a kojeg danas predstavlja.
Potrebno je pomenuti i da je Krang prvi srpski mc koji je multi syllabic rhyming uzeo kao osnovu svog rada.

2010 godine, Krang je počeo sa pripremom drugog albuma, naziva "Augijeva štala". Kako je planirano, "Augijeva štala" će biti dupli album gde će Krang pokazati svoje umeće u story tellingu, kao i u ostalim sferama koje nije preterano koristio na misteriji.

Album misterija se moze besplatno preuzeti sa linka:
 

Back
Top