Kraljica Elizabeta II

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.040
kraljica-elizabeta-najskromniji-monarh-citavog-sveta.jpeg


Kraljica Elizabeta, čije se bogatstvo procenjuje na oko 500 miliona dolara, poznata je kao disciplinovana i štedljiva kada se radi o trošenju novca. Iako možda ne biste poverovali, vremešna kraljica odbija da troši svoj novac na trivijalne stvari i posvećuje se samo onim momentima koji su važni.
Da li ste znali da je upravo ona uvela zabranu kupovine skupocenih poklona u Bakingemskoj palati, jer smatra da su članovi njene porodice već dovoljno blagosloveni svojim statusom, te da ih ne treba dodatno razmaziti skupocenostima? Verovali ili ne, ovo se odnosi i na njene unuke i praunuke!
Kraljica takođe ima pravila ponašanja i odevanja kojih se – uglavnom – moraju pridržavati svi članovi kraljevske porodice, a jedno od njih uključuje zabranu nošenja sata na bilo kojim javnim okupljanjima, jer ona smatra da čak i kada nehotice pogledate na svoj sat, sagovorniku dajete signal da vam je dosadno ili da morate ići.
 
ima još :lol:

Često opisana kao jako skromna od strane svog osoblja, kraljica Elizabeta koristi samo šest od sedamsto sedamdeset pet soba u svojoj palati.
Kako kaže njena krojačica, kraljica je redovno u svojoj spavaćoj sobi, sobi za prijem, garderobi, kupatilu, formalnoj sobi gde se sastaje sa vođama država i sobi imperije, koja funkcioniše kao čekaonica. Ostatak prostorija nije u upotrebi, barem ne svakodnevnoj.
 
Kraljica Elizabeta “reciklira” svoju posteljinu, ukrasne trake i ukrasni papir
Prema navodima, kraljica i dan danas koristi posteljinu i prekrivače koje je spasila sa nekadašnje Royal Yacht Britannia, kada je brod izbačen iz upotrebe 1997.godine.

Takođe, kraljica oduvek čuva ukrasni papir i trake, a svojim članovima porodice ne dozvoljava kupovinu skupocenih poklona za praznike.
 
Kraljica je takođe poznata po svojoj skromnoj ishrani – ona voli da jede ribu, povrće i salate, a koristi najjednostavniji pribor za jelo.
Za svoje svakodnevne obroke, kraljica koristi namirnice koje koristi i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva. Njen nekadašnji kuvar otkrio je da kraljica uživa u poširanoj ili grilovanoj ribi, koristi posuđe iz devetnaestog veka, koje i dan danas ima pečat kraljice Viktorije.
 
Pored čuvenih Launer torbi, rukavica i crnih cipela, kraljica ima još jedno modno obeležje: Essie Ballet Slippers lak za nokte, koji košta 10 dolara. Prema navodima, ona je od 1989.godine počela da koristi lak koji je praktično nevidljiv na noktima, a Essie varijanta joj savršeno odgovara.
 
Verovali ili ne – kraljica Elizabeta strogo vodi računa o potrošnji električne energije – u jednom momentu, postavila je oznake po palati, kojima je podsećala svoje osoblje da gasi svetlo u prostorijama koje se ne koriste, a neretko i sama proverava da li su sve lampe ugašene. Uzimajući u obzir da u palati ima preko 40.000 sijalica, verujemo da je njena ušteda velika.
 
Kraljica Elizabeta i Princ Filip

Svog supruga princa Filipa je upoznala davne 1934.g.kada je imala 13 g a princ 18 godina. na venčanju princeze Marine i princa Džordža, vojvode od Kenta. Kraljica i njen suprug, princ FIlip, su zvanično rođaci. U pitanju je treće koleno. Elizabeta i Filip povezani su preko kraljice Viktorije, jer je ona oboma čukunbaka. Princ Filip je kraljici Viktoriji rod po majčinoj strani, a kraljica Elizabeta po očevoj.

Istorijski posmatrano, venčanja između članova kraljevske porodice nisu imala mnogo veze sa ljubavlju već sa zatezanjem savezništva koji su uglavnom sklapani brakovima između evropskih dinastija.

Ono što je time postignuto, namerno ili ne, je to što sada većina članova evropskih kraljevskih porodica ima iste pretke.

Ugovoreni brakovi česta su pojava u kraljevskim porodicama, ali to nije bio slučaj sa kraljicom Elizabetom II i princom Filipom. Nakon što su se upoznali kao tinejdžeri, rodila se ljubav, a i Filip je ostavio krajnje pozitivan utisak na tadašnjeg kralja, Elizabetinog oca.

Da bi postao Elizabetin muž, Filip je morao da prihvati britansko državljanstvo i odrekne se veza sa Nemačkom. Na venčanje nije smeo da pozove nikoga sa nemačke strane porodice, pa čak ni svoje tri sestre, sve tri udate za Nemce nacističkih opredeljenja.

Pošto su bili ozbiljno zaljubljeni jedno u drugo, kraljica Elizabeta II i princ Filip želeli su da se venčaju 1946. godine. Ipak, bili su previše mladi, pa su morali da sačekaju da Elizabeta II napuni 21 godinu.Par se venčao 20. novembra 1947. godine.

Nije uzela muževo prezime.Njen otac, kralj Džordž VI je pripadao dinastiji Saks-Koburg i Gota, ali je pred Prvi svetski rat promenio ime dinastije u Vindzor, kako se i danas naziva. Njen muž Filip je takođe promenio svoje Nemačko prezime – Šlezvig-Holštajn-Sonderburg-Gluksburg i uzeo majčino prezime Mauntbaten. Njena majka i tadašnji premijer Vinston Čerčil su dali sve od sebe da buduća kraljica ne prihvati strano prezime i da vladari Velike Britanije ostanu iz dinastije Vindzor.

Iako je princ Filip bio strastveni pušač, ta njegova navika izuzetno je iritirala kraljicu Elizabetu II. Jedan od razloga jeste i taj što je istu zavisnost od duvana imao i njen otac. Zbog toga se na dan venčanja Filip zauvek odrekao cigareta.

Clip.jpg

Elizabeta II I Filip su, čini se, čitav život u žiži javnosti, međutim nije oduvek bilo tako. Kažu da su najlepše godine proveli na Malti, daleko od kraljevskih dužnosti. Ovo je bio njihov takoreći najnormalniji period, jer su bili tek venčani i imali jedno dete. Elizabeta II tada još nije postala kraljica, a princ Filip je služio vojsku na Malti, tako da nisu imali posebne formalne obaveze vezane za kraljevsku porodicu.

Pošto je Elizabeta II postala kraljica, princ Filip je morao da se odrekne nekih njemu važnih stvari. Jedna od njih bila je karijera, a druga selidba u Bakingamsku palatu. Mnogi kažu i da je princ Filip bio alfa mužjak koji više nije bio zadovoljan svojom titulom i položajem.

Teško je zamisliti da iko kraljicu Elizabetu II zove drugačije osim „Vaše veličanstvo“, ali princ Filip ipak ima neuobičajen nadimak za svoju suprugu. Kada je namrgođena, ili kada se teško nasmeje u javnosti, on joj kaže: „Ne deluj tako tužno, kobasice.“

Spekulacije o Filipovom neverstvu pojavile su se pedesetih godina, pa je kraljevska porodica morala da ih negira preko zvaničnih izjava. Međutim, Sara Bredford, koja je napisala biografiju kraljice Elizabete II, tvrdi kako je Filip nastavio da ima ljubavne afere, ali među svojim imućnim prijateljskim vezama, kako se to ne bi otkrilo.
197883_profimedia0355664444_ff.jpg


197881_profimedia0355724784_ff.jpg
 
Kraljica Elizabeta II je monarh koji je najduže vladao ikada vladao u celom svetu i jedna od svakako najpoznatijih kraljica. Rođena 1926. godine, odrasla je u Londonu sa svojom sestrom, princezom Margaret. Od tog vremena do 1952. kada je došla na tron i postala majka, baka, prabaka, kraljica je veći deo svog života živela pod lupom javnosti.

Prvih 10 godina njenog života, ništa nije upućivalo na to da će jednog dana postati kraljica, ali sve se promenilo nakon smrti njenog dede kralja Džordža V 1936. godine. Sledeći u redu za presto je bio njen ujak Edvard VIII, koji je abdicirao posle nepunih godinu dana, a pošto on nije imao dece, presto je preuzeo njegov brat Albert (Elizabetin otac) i postao kralj Džordž VI učinivši desetogodišnju Elizabetu prvu u liniji za budući kraljicu.

Elizabeta je došla na presto sa 25 godina kad je njen otac Džordž VI umro 6. februara 1952. godine. Elizabeta je tada bila u Keniji i kući se vratila kao nova kraljica. Kako su ljubitelji Krune zapamtili, njeno krunisanje je pratila velika drama.
127701_0015406278_ff.jpg


Elizabeta, koja je bila stidljiva pred kamerama (nije dopuštala čak ni da se fotografiše njeno venčanje), nije želela da njeno krunisanje prenose televizije, ali ostali iz kraljevske komisije predvođeni njenim mužem Filipom su smatrali da je to pravi pogodak. Na kraju je postignut dogovor da se kamere omoguće samo u jednom delu Vestminsterske opatije i da se nikako ne snima blizu krajličinog lica.

Njen nadimak je "Lilibet". Kada je bila dete, Elizabeta nije mogla da tačno izgovori svoje ime, pa je ostalo samo Lilibet. Kralj Džordž šesti imao je običaj da kaže: "Lilibet je moj ponos, Margaret je moja sreća".
big1_6b002634c3285000cb6a1d4763bc167e.jpg


Elizabeta i njena sestra Margaret nisu išle u školu, ne znači da nisu dobile potrebno obrazovanje. Elizabetu su kod kuće podučavali različiti nastavnici poput Henrija Martena (bivšeg prorektora koledža Eton), dok joj je časove veronauke držao Kanterberijski nadbiskup. Takođe ih je podučavala guvernanta Marion Kroford, koju je kraljevska porodica nazvala Krofi. Na kraju su je otpustili, jer je napisala knjigu Male princeze bez znanja kraljevske porodice.
Ona slavi dva rođendana, ona dobija egzotične životinje na poklon i poseduje sve delfine i labudove iz voda Ujedinjenog Kraljevstva.
 

Back
Top