Kraljevina Srbija

Za kakvo ste drzavno uredjenje Srbije?

• Republika

• Monarhija

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Tri najvece vrednosti srpskog naroda

Sv. Nikolaj Srpski (Velimirovic)

Prva je vrednost Bog.

Druga je vrednost Kralj.

Treca je vrednost Dom.

Bog je iznad svega i svakoga, nesravnjiv ni s kim, nephodan svakom zivom bicu. Zato je nas narod izrekao rec: Bez Boga ni preko praga.

Kralj je miropomazanik Bozji. On je glavni nosilac vlasti u drzavi. Kao sluga Bozji on vlada po milosti Bozjoj. On je jemstvo jedinstva drzavnog. On je jemstvo pravde i pravice za sve graane svoje. On je symbol reda i poretka i sigurnost u zemaljskom carstvu, koje skola vezbanja u svim hriscanskim vrlinama, koje su uslov za graanstvo u Carstvu Bozjem, nebesnom i vecnom.

Dom je domace ognjiste, svetinja braka, porodica. Dom je osnovna celija narodne kosnice. Domace ognjiste je veza sa pretcima, sa prosloscu. Svetinja braka je zakon Bozji. Porodica je zakon srece i veza sa buducnoscu. Ognjiste, koje se ne gasi: grob koji se ne zaboravlja; kolevka koja utvruje nadu na buducnost - to je dom Srbinov. Bog je Car nad Carevima i Gospodar nad gospodarima. Njegovo je i nebesko i zemaljsko carstvo. On je Svedrzitelj. U Njegovoj je ruci sve: i zivot i zdravlje i razum i rodnost. Njemu se moramo svi pokloniti.

Kralj je gospodar carstva zemaljskog po milosti Bozjoj. Prvi po milosti Bozjoj pa onda i volji narodnoj. Kralja moramo svi postovati.

Dom je glavna i osnovna skola, koja sprema ljude za graane i zemaljskog i nebeskog carstva. Dom, srpski dom, moramo svi cuvati.

Nikad srpski narod nije bio bez ove tri najvece vrednosti: nikad bez Boga, nikad bez vladara, nikad bez doma. Niti je mogao biti, niti ce moci biti.

Istina, sve moze biti ali - naopako.

Ima nenormalnih ljuid danas u svetu, koji ispisuju na svojim zastavama ove tri reci kao svoja nacela: bez Boga, bez Kralja, bez braka! A to znaci isto sto i reci: mrak, haos, razvrat.

A zdrava dusa naseg naroda znala je i zna da nema zivota, ni reda, ni srece bez Boga, bez Kralja i bez doma.

Bez Boga - ni preko praga.

Bez Kralja - nista ne valja

Bez doma - sudba Sodoma.

Apsolutno sam za ustavnu monarhiju! Imamo srecu sto imamo zivu dinastiju i nasrecu sto je ne priznajemo i ismijavamo!
@Guliverr
Nije prestolonaslednik kriv sto ne zna srpski, mi smo krivi sto on nije odrastao u svojoj otadzbini! Voleo bih da se jednom desi da imamo nekoga na vlasti (makar figurativno) koga ce narod voleti i uvazavati!

Mir i pozdrav svima....

tommy gun:
Nama kraljevina ne ide,evo cim je poceo WW2 odmah kraljevska vojska pobegla u Englesku,pa se pre deset godina vratio sin eno ga na dedinju sedi u vili raskosnoj!Nismo mi za kraljevinu,Cica draza je pokusao da sakupi rasturenu kraljevsku vojsku!

Niko ne sme i ne moze da osudjuje kraljevu vojsku sto je u aprilskom ratu potucena od snaga nacisticke nemacke jer tada niko u Evropi pa ni u svetu nije imao snage da se suprostavi (a tek da pobedi) Vermaht.\Cak ni dzinovska sovjetska armija sa mocnom industrijom u pozadini nije uspela da prihvati pocetan napad i da pruzi odsudan otpor na svojim granicama nego je bila prinudjena da se povlaci daleko sve do svoje prestonice

Ja sam za monarhiju zato sto je srpskom narodu neophodna u ovom teskom istorijskom trenutku nadpoliticka i nadstranacka licnost i nesto sto ce biti zajednicko svim srbima ma gde oni ziveli.

Takodje verujem da bismo zahvaljujuci dinastickim vezama imali mnogo bolju diplomatsku saradnju sa drugim evropskim monarhijama koje inace spadaju u najrazvijenije zemlje evrope

Sad ces se ti ljuti zbog ovoga, ali moram da pitam. U kom slucaju bi Jelisavetin brat,Andrej, postao nas kralj? Čitala sam neka "vidjenja" onog belog maga Lava Gersina,jel se tako zove. Rekao je da ce se ideja o monarhiji roditi u Srbiji u jesen 2005. ali da ce kralj biti princ Andrej!Pozdrav.

A ???????????????????? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Mozda je bilo ranije ovakvih postova ali me mrzelo da sve citam pa se ponavlja...
Ovo sam napisao iz licnog iskustva, a ja sam otvoren za sve opcije tako da mi ne bi smetalo ali kad sam cuo "buduceg kralja" jednom uzivo rekao sam NIKAD, a evo i zasto jer kad je jednom bio u KG-u prvo sto je rekao bilo je citiram:"Dragi Kraljevcani u Kragujevcu...:shock: :? :lol: ", posle ga vise nisam ni slusao jer sam se kidao od smeha i nemam vise zelju da mi takav bude kralj

Zikica:
Mozda je bilo ranije ovakvih postova ali me mrzelo da sve citam pa se ponavlja...
Ovo sam napisao iz licnog iskustva, a ja sam otvoren za sve opcije tako da mi ne bi smetalo ali kad sam cuo "buduceg kralja" jednom uzivo rekao sam NIKAD, a evo i zasto jer kad je jednom bio u KG-u prvo sto je rekao bilo je citiram:"Dragi Kraljevcani u Kragujevcu...:shock: :? :lol: ", posle ga vise nisam ni slusao jer sam se kidao od smeha i nemam vise zelju da mi takav bude kralj

Zapitaj se malo pre nego sto ista lupis, zasto on ne zna srpski. Da bi dobio odgovor, procitaj autobiografiju njegovog oca, pa ce da ti bude jasno kakvo je detinjstvo imao. A ako te mrzi da citas, procesljaj malo nase postove, negde sam naveo jedan citat o tome.
Svi su se prvo vataju za to sto ne zna srpski, a niko da se zapita postoje li opravdani razlozi za to. Najlakse je nekog osuditi, a ne zapitati se zasto je sve tako kako je.

Ne razumem kako neko moze da se zalaze za monarhiju, kada je vec provaljeno da je taj sistem pun nedostataka!Ako mislite na one parlamentarne monarhije tipa Engleska, yebes to isti djavo kao i republika, jos jedna osoba vise koje ce se shatro zalagati za nase interese..
Ako mislite na nekakvu apsolutisticku vladavinu, onda ste stvarno prsli s mozgom..

Оно да престолонаследник незна српски није тачно јер говори боље српски него што је то Тито говоријо, а поред тога говори још енглески и француски боље од било кога на данашњој политичкој сцени, па ви сада видите колико вреде ваше примедбе?

Вујадин

Ako i postoje opravdanja za to sto nije znao srpski do danas je mogao da ga nauci.
Nemam nista protiv naseg prestolonaslednika, tradicija, dinastija, potomak velikog vozda - sve je to u redu, ali nikako da mu se preda vlast (ni formalno).

Neko od naslednika moze biti nesposoban, retardiran . . . . .

I mislim da nije zdravo da drzava (ova nasa) izdvaja novac i ostale potrbstine za njegovu porodicu (daleko smo mi od Engleske ili Japana).

KLazar:
Ako i postoje opravdanja za to sto nije znao srpski do danas je mogao da ga nauci.

Ucim engleski vec 12 godina pa jedva dve reci znam da sastavim, jednostavno nisam za jezike. Verovatno i prestolonaslednik spada u moju sortu. Drugo je kad ti neki jezik ucis od rodjenja, kao sto je on ucio engleski i francuski.

Back